HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

BrewDog 5 A.M. Saint

2011.09.18. 17:42 -kk-

brit ale


Míg legutóbbi sörünk az abszolút ismeretlenség homályából ért blogcikké, ma ez - legalábbis sörbuzi berkeken belül - nem túl valószínű szereposztás, hiszen a BrewDog egyike az újhullámos sörkultúra leglátványosabb zászlóvivőinek. Sajátos punk dizájnjukkal és termékfejlesztési mentalitásukkal még akkor is folyton a rétegköztudat napirendjén tartják monokróm stencilcímkés söreiket, amikor épp nem a Schorschbräu-jal versenyeznek a világ legerősebb sörének címéért, vagy nem egy 1,1%-os sörrel tiltakoznak a brit közvélemény erőssörellenes hisztériája ellen.

Ráadásul a parasztvakító extremitások mögött a BrewDog portfóliója kellően sokrétű ahhoz, hogy a konfliktuskerülő egyszeri sörbarát is bőven találjon közte egy csomó érdekességet. A KK eddigi két brewdogos cikke pedig véletlenül épp egész jól modellezi az említett kategóriákat: a Sink The Bismarck! az őrült és öncélú rekordvadász megnyilvánulások egyik legőszintébb példája (rögtön az End Of History után); míg a Dogma legfeljebb furcsa összetevőivel tér el az Átlagos Brit Sörök Kódexétől, de még csak nem is öncélúan. A mák, a guarana és a többi extra ízesítő segítségével harmonikus és élvezhető sört hoztak ugyanis létre a főzdében, afféle újgasztonómiás lendülettel egészítve ki a hagyományos ale-alapokat egyéni agyszüleményeikkel.

De ha valakinek még a Dogma nem-szokványossága is sok lenne, van ám a BrewDognak egy csomó olyan söre is, ami mind erősségében, mind alapanyagaiban, mint típusában követi a bevett - főként brit - sörvilág sztenderdjeit. Ezek közül való a 5 A.M. Saint, mint 5%-os amber ale. Illatát citromfű uralja, ami mögött karamellmaláta és mindenféle aromás komlók bukkannak elő (utóbbiakból hatféle is van sörünkben); íze pedig, legalábbis az első kortyok erejéig, lényegében ugyanezt ismétli. Persze ez alkalommal már sokkal szebben és részletesebben bomlik ki a sokféle, összetett komlóaroma - vibrálóan sűrű összkép, a keserű mellett párolgóan aromás zöld ízekkel, citrusos vonulatokkal, sőt, egy morzsányi pikáns, fokhagymába hajló záróízzel. Mindez gond nélkül képes beleolvadni a hátteret továbbra is jelentősen domináló karamellmaláta finom édességébe, összességében meglepően tömény, fűszeres előadást mutatva be - főként az öt alkoholszázalékhoz kapcsolható ismeretlen, ám bizonyára nem túl magas extrakttartalom keltette elvárásainkhoz képest. A Csakajósörben még kapható, ne hagyják ki.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2011. 09. 19.

 

12 komment

Címkék: brit vörös ale félbarna négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr993236406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. dodó 2011.09.21. 16:37:33

Most őszintén. Lehet, hogy igen rétegigényem van, de ez a cikk nem hozta meg a kedvem a sörükhöz (nem mintha ez lett volna bárkinek is a 'feladata'). :)
Paraszt módon én még mindig sörízű sört kívánok... Nem pedig citrusos-karamellás-fokhagymás cuccot. Biztos érdekes, de ha a pénztárcámon múlik, szívesen kihagyom. :)

-kk- 2011.09.21. 19:38:45

@dr. dodó: hát szerintem BrewDog-tól függetlenül elég kevés ale van, ami magyar sörökön szocializált embereknek sörízűnek számít

Gérard Duchemin 2011.09.22. 10:17:35

@dr. dodó: Egyszer asszem már mondtam, tán neked, hogy az a sör is sörizű, melybe bele lehet érezni citrusos, karamelles, gyümölcsös stb. felhangokat, és minden sörbe, az általad kedvelt "sörízű" sörben is vannak "nem sörszerű" ízek. Mindben. És még valamit: Az ale-ek, vagy belga ale-ek, vagy akár a porterek is sörízűek, csak másképp mint a lagerek.
Tehát vagy minden sör sörízű, vagy egyik sem. :-)

Gérard Duchemin 2011.09.22. 10:19:16

@-kk-: "elég kevés ale van, ami magyar sörökön szocializált embereknek sörízűnek számít"

Attól azok még sörízűek, a hiba nem az ale készülékében van, hanem a magyar sörökön szocializált emberek többségének készülékében.

Gérard Duchemin 2011.09.22. 10:35:32

@dr. dodó: "Paraszt módon én még mindig sörízű sört kívánok... Nem pedig citrusos-karamellás-fokhagymás cuccot."

Bocsi, de szerintem valamit teljesen félreérthettél.

dr. dodó 2011.09.22. 12:58:00

Igazatok van, az olcsó söreimnek rendszerint fincsi fém/vagy műanyag íze van. :)
Azt ne mondjátok, hogy a sör nem ilyen. :) Mikulás sincs? :D
Egyébként nem igazán a mellékízekkel van bajom, egyszerűen én tiszta malátára, komlóra vadászom még mindig, egy kis füstős íz, pöttnyi élesztő még belefér. Tudom, hogy ezek kizárólag különféle mellékízekkel együtt jelennek meg (illetve közösen alkotnak ilyeneket). Most jut eszembe a jó hasonlat. Töményben a vodkát szeretem, pont mert annak csak alkoholíze van. Szintén elméletileg persze, mert ott is mindnek van mellékíze, még az Absolut-nak is. Borban a szőlőízű bor az igazi nekem (ritka az is, nagyon).

Gérard Duchemin 2011.09.22. 15:25:03

@dr. dodó: Persze igazad van, értem is mit mondasz, de még mindig tartom, hogy amit te tiszta söríznek mondasz, az valójában a sima lágeríz, és az ale-eknek, vagy stout-oknak is tiszta sörízük van, csak másfajta sörízük. Mint pl. a tejcsoki versus étcsoki esetében, bár a hasonlat nem biztos hogy zökkenőmentes. Jobb példa lett volna a fehérbor-vörösbor, mert egyik sem borabb a másiknál.

dr. dodó 2011.09.23. 12:32:29

Így-így. Amit leírtam, persze az 'átlag' (inkább csak áhított) lager íz, de sokféle sörfajtát szeretek, az egyszerűség kedvéért írtam le a lagert. Barna sörben is engem zavarnak az esetleges gyümölcsös felhangok, ha azt szeretnék, akkor inkább gyümölccsel ízesítettet választok. Szóval ezért a végeletekig leegyszerűsödött sörízlésemért neveztem magam parasztos ízlésűnek.
Mindez nem is azt jelenti, hogy ne kóstolnék/innék meg sokféle sört, csupán az ízlésemet.

Serkoptató 2011.10.12. 08:58:07

Valamit elírhattak a sör adatlapján Főzdekutyáék, vagy félrebeszélnek, mert hét komlót sorolnak fel, a Nelsont duplán, miközben a videón öt komlóról beszélnek.
Én inkább hinnék a videónak, mert így lesz minden ötös: 5 komló, 5 maláta, 5% alkohol.

Serkoptató 2011.10.12. 08:59:19

Amúgy a sör baromi jó, ha szabad ezt a kifejezést használni...

-kk- 2011.10.12. 11:24:19

@Serkoptató: szerintem arról van szó, hogy 5 komlót használtak a szárazkomlózáshoz, a Nelson pedig azért van duplán, mert azt a rendes komlózó fázisnál is felhasználták, meg a száraznál is.

Gérard Duchemin 2011.10.12. 22:11:18

@Serkoptató: Szerintem szabad, mert tényleg az.