HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Staropramen Nefiltrovaný

2011.10.28. 23:17 -kk-

cseh világos sör


Volt egyszer egy lelketlen belga sörmulti, csak hogy messziről kezdve, mégis in medias res belevágjunk a történetmesélésbe, ami az 1990-es évek elején szép sorjában bevásárolt a frissen privatizálódó közép-kelet-európai sörgyárakból. Történt azonban, hogy a 2000-es évek végének gazdasági viharai nyomán e sörgyárak leszakadtak a multiról (ami egyébként egy még nagyobbal egyesült közben), csak hogy egy még lelketlenebb multi, és egy StarBev nevű pénzügyi befektető birtokába kerültek. Ezt követően, varázslatos véletlenek folytán, egyszerre kezdtek feltünedezni belga típusú búzasörnek csúfolt korianderes termékfejlesztések a zágrábi Ožujsko, a bőcsi Borsodi, az apatini Jelen (SRB) és a ploieşti-balázsfalvi Bergenbier (RO) termékpalettáján, kísértetiesen hasonló stílusjegyekkel. Túl azon, hogy mindegyik afféle witbier próbál lenni, azt is tudhatjuk, hogy a magyar és a szerb biztosan tartalmaz kukoricát (búzasörök!!), valamint hogy e kettő, plusz a román verzió, pektint is. (Persze jó eséllyel a többi felsorolt változatban is van mindkettőből, az ilyen jellegű megerősítéseket kommentben örömmel fogadjuk.) Magára valamit is adó sörgyár persze nem rak ilyesmit a söreibe, és ez a, khm, szuboptimális összetétel hatása a végeredményeken is kellően tükröződik - erről bővebben lásd saját beszámolónkat a Borsodi Búzáról, vagy Nándika sörnaplójának bejegyzését a Bergenbier nefiltratâ din grâu-ról.

(Következzen két sörleírás-idézet, a bergenbieres kritikából kölcsönvéve. Borsodi Búza: "Mindannyian tudjuk, a férfiak szeretik szűretlenül élvezni az életet - az autentikus élmények jobban ízlenek. Ezért alkottuk meg az évszázados hagyományokat követő Borsodi Búzát nektek, megőrizve a szűretlen búzasörök eredeti ízvilágát." - illetve Bergenbier (...): "Tudjuk, hogy a férfiak szeretik a szűretlen dolgokat, amik épp annyira autentikusak, mint ők maguk. Épp ezért egy több évszázados tradícióra támaszkodva megalkottuk a Bergenbier Szűretlen Búzasört - egy italt, ami a fehérsör autentikus ízét hordozza." És aki pedig mindezek után úgy érezné, a hirtelen egyező fejlesztések csupán a véletlen művei, kommentben jelentkezhet a Woodrow Wilson-vándorkupáért.)

A jogos kérdésre, miszerint ennek mégis mi köze van a címben szereplő Staropramen Nefiltrovanýhoz, hál'Istennek igen egyszerű válasszal szolgálhatunk: látszólag ez a következő eleme a láncnak, hiszen a smíchovi sörgyár is StarBev-tulajdon, szóban forgó új sörük idén júliusban jelent meg, és történetesen a fenti sörökhöz hasonlóan tartalmaz búzamalátát és koriandert is. Pedig abban a KK igen biztos, hogy egy olyan nép torkán, amelyiknél az általános műveltség része az ászokolási folyamat és a Balling-skála ismerete, nem lehet valami Borsodi Búza-féle röhejes kreálmányt letolni. Főként nem a második legnagyobb sörgyáruk részéről.

Így válik érdekessé, hogy ha a dél- és kelet-európai piacokat a StarBev-nek sikerült már elárasztani valami furcsa, gyaníthatóan egyenrecept szerinti kamubúzasörrel, miért próbálkoznak meg mellette a cseh piacon egy kevésbé kamu változattal (erre egyértelmű a válasz: mert ott végképp senki nem venné meg) - illetve hogy ha oda sikerült valami vállalhatóbbat alkotniuk, a többi hitbizományuknak miért a kiherélt verzió jut mégis (megjegyzem, a Staropramen Nefiltrovaný még a maga minőségi hozzávalóival is  olcsóbb, mint pl. a Borsodi Búza). Persze a fenti kérdésfeltevések kulcsmozzanata a feltételezésben rejlik, y a cseh újítás jobb minőségű, mint a nem-csehek, amit hamarosan empirikus úton is megkísérlünk igazolni. Addig is szóljon a hipotézis mellett a különbségek felsorolása: először is a Staropramen Nefiltrovanýt nem hívják búzasörnek, sem witbiernek - a címke tanúsága szerint "búzával ízesített szűretlen világos ászoksör". Másodszor és harmadszor, pedig, nincs benne sem pektin, sem kukoricagríz - ellenben, csak hogy mégse legyen olyan rózsaszín az egyenleg, nemcsak koriander-, de almakivonatot is tartalmaz.

A hófehér hab alatt töményen élesztősnek tűnő, sűrű test jelenik meg, halvány mustszínben, illata elsősorban citrompótlót idéz. Karakterében egy átlagos, kellemesen komlózott cseh ležák, amit felütöttek valami furcsa, gyümölcsösen savanykás aromával, valamint a kortytól határozottan tájidegen korianderrel, mely utóbbi tökéletesen a semmiből a semmibe tartva uralja végig az ízhullám közepét. Az alkalmazott búzamalátát igazság szerint csak a korty állagában lehet észrevenni, főként a heveny, habos szénsav révén, máskülönben minden distinktív jegyet elmaszkíroz az almakivonat reszelős aszkorbinossága. Nem valami izgalmas sör, az öncélúan fojtogató koriander nélkül még akár gondtalan iszogatásra is alkalmas lenne, de a mellékszál olyan hideglelősen zavaró stichet visz bele, hogy végső formájában mégiscsak egy szimpla pancsolmány lesz, ami méltatlan a cseh söriparhoz. Egy Borsodi Búzához viszonyítva pedig még annyival sem jobb, mint a sima Staropramen a sima Borsodihoz képest, ami, bár nem meglepő, azért sok szempontból megalázó.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2011. 10. 28.

 

23 komment

Címkék: cseh búza világos kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr383337253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.02. 22:31:38

kíváncsi vagyok, hogy evvel a foskazán sörrel(?) milyen szeletet hasítanak a piacról... Remélem semmilyet...

Gérard Duchemin 2011.11.08. 10:55:09

@pif: Nekem eléggé ízlett (persze minden más cseh búza sokkal-sokkal jobb), úgyhogy ilyen jelzőt túlzásnak érzek rá. ;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.08. 11:54:27

@Gérard Duchemin: Én ilyen szempontból nem szeretem a félmegoldásokat. Egy Staropramen ne legyen silány, egy búzasörbe ne rakjanak almakivonatot.

"megjegyzem, a Staropramen Nefiltrovaný még a maga minőségi hozzávalóival is olcsóbb, mint pl. a Borsodi Búza" - 99 forintért mérik mostanában, mert Prémium kategóriából alsó polcossá vált. 9 koronán belül van az ára???

-kk- 2011.11.08. 12:23:55

@pif: nem :)
úgy látszik, régen nem voltam otthon... itt olyan 14 Kč egy Nefiltrovaný, én meg még 150-160 forintos Borsodi Búzákra emlékeztem.

De akkor időközben beárazták a megfelelő szegmensre.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.08. 13:45:17

@-kk-: Volt még 180 is az elején. Most már sztem a Borsodinál is rájöttek, hogy ez ilyen formában egy melléfogás. Aki ivott már búzasört, az tudja, hogy ez egy minősíthetetlen pancs. Ráadásul a búzasörivók kifizetik a 200 Ft-ot a Valentinus-ért, a Pennys Augsteinerért (ez utóbbi nem csúcs, de a legjobb, és kellemesen citrusos) v. a 180-at a Lidl-s Grafenwälderért, ami még mindig vállalható...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.08. 15:38:09

én akkor kellően autentikus vagyok: sosem ittam borsodi búzát, és nem fizetek 200Ft-ot a felsorolt sörökért, mert nem veszem meg őket (kiv.. a Valentinus barna búzáért, ami hatalmas csalódás volt és Sertepertének azóta is van itt egy 0,5-ös dózisa)
persze főzéshez jók lehetnek

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.11.12. 14:13:43

Sziasztok! Néhány észrevétel az egyébként alapos kritikához. Volt szerencsém letesztelni már többször is a szűretlen Staroprament.

Előszöris a sörnek nincs semmi köze a klasszikus búzasörökhöz, amit csehül pšeničné pivo-nak hívnak (németül ugye: wiesen beer). Bár elvileg 34%-ban búzamalátát kellett felhasználniuk a főzethez - ez azonban nem jön át.
Másodszor a koriander és az alma mellett, az erőteljes gyümölcsös jelleget hangsúlyozza a folyékony banán jellegű sörtest. Ez nem passzol feltétlenül a sör kesernyés vonalához.
Harmadszor: mégis örülök, hogy a nagyobb sörkereskedő láncok próbálkoznak egy kis változatosságot belevinni szortimentjükbe. Adjunk neki néhány évet és meglátjuk, megmarad-e a piacon.

Hozzáteszem: elég erős körülötte Csehországban a PR-munka, így van esély, hogy az alapvetően konzervatív cseh sörivók itallapján helyet kér ez a sör.

Összességében: akinél a klasszikus német búzasörök a nyerők - nálam is - annak talán nem fog bejönni a szűretlen Staro. Aki szereti a gyümölcsösebb jellegű söröket azoknál viszont nem feltétlenül lesz negatív a fogadtatás, gondolok itt elsősorban a női sörfogyasztókra :)

üdv,
CSK

-kk- 2011.11.12. 15:25:27

@Csehszlovák Kém: szia,

marketingszempontból lehet, hogy igazad van, de szerintem nem érdemes elsikkadni a felett, hogy ez mégiscsak egy pancsolmány, per defintionem. És én még bízok annyira a hosszasan érlelt cseh sörnormákban, hogy az ilyeneket kiveti magukból a piac.

(apró javítás: a búzasör az Weizenbier - a Wiesen az mező, valamint az Oktoberfest színhelye.)

-kk- 2011.11.12. 15:27:17

elsikkadni -> elsiklani

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.11.12. 19:36:29

@-kk-: Az a fránya helyesírás :) Persze, igaz, jó lesz az weizenbiernek is :P

Amúgy: nem tudok vitatkozni. Maximum ott, hogy még egy ilyen, egy főre eső sörfogyasztásban első helyen álló ország piacán megfigyelhető konzervatív sörfogyasztást is illő néha friss főzetekkel alakítani, bár baromi nehéz. Itt most nem a pancsokra gondolok, hanem az igényes, igenis sokszor nagyon fasza söröket előállító kisebb sörgyárakra, amelyeknek szerencsére egyre nagyobb a hírértékük a sőrfőzdék éttermén kívül is.

+1: nem néztem még az oldalon alaposan körbe - ma fedeztem fel szégyenszemre :) - így nem tudom, van-e fent már recenzió a szűretlen pilzeniről. Múlt héten kóstoltam először. Szerintem nem rosszabb, mint a posztban szereplő Staro nefil., de kesernyésebb és abszolút kihagyták belőle ezt a gyümis vonalat. Ha starosra adnék egy 10/4-et, a Pilsner Urquell nefiltrovaný megérdemelne 10/7-et is!

-kk- 2011.11.12. 20:05:29

@Csehszlovák Kém: nincs róla, mert csak üvegesek vannak az oldalon, a fair play kedvéért, a PU szűretlen meg csak csapolva van :)

a Ratebeeren 99 ponttal vezeti egyébként a cseh sörök listáját - és meglepő módon egyre többfelé látni csapon, nem? régebben csak Plzeňben volt egy kocsmában, most meg már mindenfelé van egy-két szűretlenprazdrojos hely.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.11.12. 21:06:51

@-kk-: Igen, látom már az oldal koncepcióját én is, körbenéztem:)
Így viszont tkökéletesen kiegészítjük blogjaink. A kocsmakatalóguson kívük készítem az eddig fogyasztott cseh CSAPOLT sörök katalógusát is, remélem néhány nap múlva már ki tudom tenni online a Sercsecset! Utólagos engedelmeddel felvettem a komloblogot nálam a Linkek közé.

Hm, ahogy nézem a ratebeert, főleg nem csehek értékelnek, hát amiket én néztem cseh rating oldalakat, ott a helyiek annyira nincsenek elájulva tőle. Háromnál több korsót nem tudtak meginni belőle a kritikusok az ízvilág unalmassága miatt - írják - ez a sör inkább semleges, jellegtelen ízű, és csak igen szűken jobb, mint szűrt verziója.

Igazad van: Prágában már modern pilzenis söröző-éttermekben egyre gyakrabban előfordul a klasszik 12-es, a Master és/vagy (fekete) Kozel, Gambrinus társaságában, de általánosan még nem jellemző!

-kk- 2011.11.12. 23:47:21

@Csehszlovák Kém: várom a csapoltos lajstromodat :)
egyébként én most pár hónap erejéig Brnóban tartózkodom, és itt először egy teljesen félreeső külvárosi étteremben láttam a Kvasnicovýt, szóval nincs sok rendszer a dologban. Főleg hogy a következő lelőhely meg a franchise-Švejk étterem volt a sétálóutcában.

A Ratebeer meg természetesen főszabály szerint az angolszász típusú és/vagy minél erősebb söröket értékeli, tehát nem épp a cseh pálya felé lejt, de jobb híján ez van... a desítkák világa annyira nem hatja meg a nemzetközi sörbuzi testületeket. Pedig mostanában néhány egész jóval is összeakadtam.

Gérard Duchemin 2011.11.13. 09:43:07

@-kk-: "Főleg hogy a következő lelőhely meg a franchise-Švejk étterem volt a sétálóutcában."

Húú, ezt majd meg tudnánk látogatni, ha ott leszünk? Alig várom már.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.17. 20:03:58

Mondjuk egy korianderrel, almával és búzával ízesített sörnél azt kiemelni a nevében, hogy szüretlen, szerintem kimeríti a megtévesztés fogalmát, még akkor is, ha egyébként - sajna elég ritkar - tapasztalatom szerint a "normál" szüretleneket inkább kvasnicovynak hívják.Ezt a legkevésbé sem menti a szánalmas marketingduma a szüretlen férfiakról...

OFF
@-kk-: A számításod alapján a friss korona-forint árfolyamról is téves képzeteid vannak... ;-)
ON

-kk- 2011.11.18. 13:52:11

@promontor: lehet, de amikor a Borsodi Búza 160 volt, még a korona sem volt 12

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.18. 14:48:00

@-kk-:
OFF
Pont ezért szóltam, hogy az @Csehszlovák Kém: árfolyam is változott azóta... ;-)

(A poszt publikálásakor egyébként már bőven 12 volt....)
ON

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.18. 14:58:00

@Csehszlovák Kém: Hát annak a Sercsecs frissítésnek tényleg nagyon ideje lenne!

Arra nagyon pl. nagyon kiváncsi lettem volna a mult héten, hol van Prágában szüretlen pilzeni. Ha beleakadok egy Mastert csapoló helybe, talán arra is, bár a palackos Mastertől egyáltalán nem voltam oda...

Egyébként, hamár szüretlen pilzeni:

"Háromnál több korsót nem tudtak meginni belőle a kritikusok az ízvilág unalmassága miatt - írják - ez a sör inkább semleges, jellegtelen ízű, és csak igen szűken jobb, mint szűrt verziója"

Namármost, tiszteltem azt a konzisztens logikájú kritikust, aki szerint a szüretlen egyszerre jellegtelen ízű és egyben jobb mint a szűrt verzió, ami ugye nem más, mnt a Prazdroj és amit szerintem kevesen titulálnak jellegtelen ízúnek..

-kk- 2011.11.19. 09:32:46

@promontor: :)
nem is erre utaltam, hanem arra, hogy ha következetesnek akarnám hazudni magam, hivatkozhatnék arra, hogy a 160-as Borodi Búza és a 10-es korona együtt léteztek, tehát érvényes hivatkozni rájuk.

(Egyébként, meglepö módon, eddig akárhol ittam, nekem nem ízlett jobban a szüretlen
pilzeni a szürtnél. Persze lehet, csak azért, mert eleve nagy katarzisra számítottam.)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.11.20. 12:51:15

@promontor: Bár önmagában logikusnak tűnik állításod, azt hadd tegyem hozzá, hogy nem ismerheted a "konzisztens logikájú kritikus" általános véleményét a 12-es Pilzeniről, ami már távolról sem olyan hízelgő, mint a tied. Pontosabban: a Prazdrojról valószínűleg egyezik a véleményetek, amikor még úgy hívták a PU-t. Ahogy olvasom a srácokat azonban ők ma már a PU-t egy totálisan érdektelen sörnek tekintik, amelynek fő értéke nem a sör minőségében, hanem a reklámértékében rejlik. Tisztában vannak vele, hogy a reklámok által sulykolt szarságok, Britney Spears, A Karib-tenger kalózai, a PU, Radegast a SABMillertől, a Krusovice és egyéb vizes nyalánkságok a Heinekentől az érdeklődők széles körét megtalálhatja, de szerintük - és ők is ilyenek - vannak olyan emberek is, akik nem dőlnek be a reklámoknak és a tényleges minőséget kereseik.

Azt fontos tudni, hogy a cseh sörös fórumokban a PU, de úgymond más, "elismert" sörök is elég konfrontatív témának számítanak. Érdemes azt azért figyelembe venni a PU bálványozása során, hogy "český ležák" típusú sörök Csehországban a legelterjedtebbnek számítanak, és bizony vannak igencsak meglepően jófélék. (Most hirtelen a 12-es Chotebor jut eszembe, bomba!). Azért, mert vmi agyon van dícsérve, reklámozva még nem feltétlenül számít a legjobbnak. Természetesen ez már a személyes megítélés kategóriájába tartozik, de én szeretem az olyan véleményeket is meghallgatni, elolvasni, amelyek nem feltétlenül olyanok, hogy a többség szereti. Persze, ez egy végtelen történet, ahogy írom, még a csehek között is, viszont ha ebből a talán jobban megvilágított háttérből olvasod el újra kritikus mondatuk, talán az is értelmet nyer számodra - mégha nem is értesz vele egyet :)

@-kk-: fotót elfelejtettem csinálni a szüretlen Pilseniről, így kénytelen leszek visszamenni egy újabb körre :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.20. 17:50:49

@Csehszlovák Kém: Igazából annyiban éreztem inkonzisztensnek az idézett véleményt, hogy semlegesnek tartja a pilzenit, pedig szerintem elég markáns a keserűsége (erről híres, ugye). Persze minden viszonylagos, nyilván vannak még markánsabban keserűbb sörök is, én is tudok néhányat, mondjuk IPA-fronton, de a csehek közt is.

Ami a marketingúthengert illeti, ez természetesen nagyon ellenszenves nekem is, de azt megjegyezném, hogy a reklám kétféleképp csaphatja be az embert: az egyik az, ha minden szavát elhisszük, a másik az, hogy ha alapból rossznak tekintünk minden olyan terméket, amit erőteljesen reklámoznak. Csak azért, mert az már nem a "mi Prazdrojunk", akkor az biztos csak egy elrontott dél-afrikai lötty lehet...

Igazából ezt a második fajta mentalitást éreztem ki az idézett mondatból és a részletesebb beszámolód megerősített abban a - szigorúan szubjektív - benyomásomban, hogy bőséges adagban volt benne belőle.

Egyébként én nem istenítem a PU-t (na jó, esetleg egy-két egyedi változatát, ld. Tigris), csak szimplán szeretem. Illetve leginkább úgy vagyok vele, hogy az egy nagyon jó last resort sör: ha nem találok valami izgalmasabb, speciálisabb helyit, akkor a pilzenit mindig érdemes választani, mert a nagy multilágertengerből még mindig kiemelkedik.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.11.21. 17:53:06

@promontor: @-kk-: Srácok, kitettem online a Sercsecset! Valószínűleg egy oldal fejlesztésének soha nincs vége, így amit fogtok látni közel sem a végleges verzió, folyamatosan pakolom majd tartalommal a sörkatalógust is! :P

Promontor: szűretlen pilzeni pont nincs még kész, de a közelemben van egy egység, ahol csapolják, így hálistennek nem kell Pilzenig elmennem érte :)

-kk-: sajnos néhány hónapig off volt az oldal, megköszönöm ha kiteszed a linkek közé az oldalon a Csecset! :)

Köszi!
CSK