HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • CsabaCBG: @-kk-: köszönöm szépen. (Azt hiszem, megvárom, míg jóárasítják.) (2019.11.22. 14:45) Soproni Óvatos Duhaj Porter
  • -kk-: @Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kivál... (2019.11.19. 14:33) Spezial Rauchbier
  • -kk-: @Árpa Jankó: Könnyen lehet, de elég biztos vagyok benne, hogy a recept is változott időközben - mo... (2019.10.27. 07:02) Primátor Double 24%
  • CsabaCBG: @CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tar... (2019.10.25. 12:02) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és bár a szimpla hidegkomlósnál jobb egy fokkal, nálam olyan 3 pontot ér. Nekem még ... (2019.09.27. 20:46) Dreher Félbarna Hidegkomlós

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (93) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (170) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Rychnovský Kaštan

2011.12.07. 16:09 -kk-

cseh félbarna sör


Legutóbb a cseh söripar közepesen elvadult, úgynevezett újhullámos kisüzemeivel ismerkedtünk, így ma már ideje egy lépést továbbmenni és szemügyre venni egy valóban apró főzde sörét is. Ehhez a Rychnov nad Kněžnou-i üzem félbarna tizenegyes ászoksörét, a Kaštant használjuk illusztrációnak, amit a brnói Pivotéka u Modrého lva sörboltból volt szerencsénk beszerezni.

Arról, hogy olyasféle kisüzemről beszélünk, amit Magyarországon jellemzően a "házi" címkével szoktunk illetni, már a palack megjelenése is igen hamar meggyőzi a KK-t: literes csavarzáras üveg, utólag feleszkábált csattal, nyakán "Familie" dombornyomás. Címke nincs, csupán két félbehajtott papírdarab: egy részletes sörleírás, valamint a normál, fényespapíros címke - mindkettő egy darab spárgával van a csatra fűzve. Meghatóan rusztikus megoldás, főleg a hasonszőrű cseh főzdék 1-1,5-2 literes PET-palackjaihoz képest (amikben egyébként még mindig sokkal zamatosabb marad a sör, mint magyar sorstársaik esetében. Hiába, a jelek szerint a kiindulási minőség még mindig jelentős faktor.)

Kitöltve nem mutat valami határozottan lageres formát, noha fülszövege szerint is alsóerjesztésű - opálos mélynarancs test, gyenge szénsavval és (ettől távolról sem függetlenül) minimális habbal. A konfúz benyomások szisztematikus gyűjtése változatlan lendülettel folytatódik az íz frontján is, amint a kissé savanykás malátaalapot erős, de nem túlzóan intenzív žateci komló követi, zavarba ejtően IPA-szerű benyomást eredményezve. Úgy tűnik, a lageripa nemcsak a magyar kisüzemi világban jutott a főzőmesterek eszébe, mindenesetre a végeredmény egy igazán kellemes és harmonikus, mégis egyedi ízvilágú sör, amit nehéz bármihez is hasonlítani. Gond nélkül dolgozik benne a lime/narancshéj/alfasav asszociációs mezőt felépítő komló, amit kissé meglepő, bár a 11 B° fényében nem teljesen váratlan módon nem egészít ki túlzottan a maláta; a test csupán halvány, alig sejthető megtámasztásként szolgál a kortyhoz. És hogy még gyanúsabb legyen az IPA-párhuzam (pedig, ne feledjük, a Kaštanban a jól ismert, errefelé a lehető leghétköznapibb komlónak számító žateci dolgozik), felmelegedve illata is nagyjából olyanná válik, mint a BrewDog Sink The Bismarck!-ban: lábszaggá összeálló intenzitású grapefruit. Mindez amiatt tűnik különösen meglepőnek, mert ízben szó sincs ilyesféle erősségű komlóról, ennek megfelelően az eredeti IPA-párhuzam sem BrewDog- vagy Raging Bitch-jellegű izomsörökre, hanem a mainstream, jól szituált klasszikus india pale ale-ekre vonatkozik. Csak lagerkivitelben.


Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2011. 12. 07.

 

14 komment

Címkék: cseh félbarna négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr853445866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.08. 15:47:00

érdekes sör lehet. Cseh napokat tartunk? :)
adja magát a téma?

-kk- 2011.12.08. 16:53:52

@Mantlesorrow: akad pár üveg a környéken...

dr. dodó 2011.12.10. 20:40:45

Abszolút nem ide tartozik, de mivel nem tudok mit írni a cseh sörökről, így közlöm, hogy szereztem osztrák Gösser-eket. Már csak párat alszok és összehasonlítom a magyar Gösser-rel. :)
Bár vannak sejtéseim a végeredményről...

exodusAttack 2011.12.11. 17:14:48

@dr. dodó: Én a Gösserrel (a magyar verzióval) eddig úgy voltam, hogy egész jó. Legutóbb volt egy kis időm, és betértem egy általam ismert, Gösser cégtáblával ellátott kocsmába. Gösser Bockot akartam kérni, de azt mondták, hogy rég nincs nekik. Gondoltam na jó, iszom egy "simát". Talán csapolva kellett volna innom, de valamiért üvegest kértem. Kitöltöttem, ízlelgettem, de aztán rá kellett, hogy jöjjek, hogy azon kívül, hogy nem lehet nagyon kifogást emelni ellene, nem sok jó mondható el róla, nincs semmi érdekes aromája, felejthető. Ha sok sört akar meginni az ember egymás után, arra egész jó, de normális esetben, az ízvilágra utazva felejtős.
Eredetiből a Märzen ittam, de az se tűnt egy nagy eresztésnek. A sörbúváros tesztben mondjuk meggyőzően nyert a Märzen a magyar Speciallal szemben, de én kíváncsi lennék azért egy Spezial / Special párbajra is.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.11. 22:46:46

@exodusAttack: legjobb tudomásom szerint az osztrákoknál csak Zwickl, Märzen és egy barna - asszem Klosterbier néven - létezik Gösserből. no meg a Bock. A Spezial az a soproni Gösser szinonímája.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.11. 22:50:26

@-kk-: a Kaštan az gesztenyét jelent és a színére utal? (pedig az ilyesmit Te mindig beleírod...)

-kk- 2011.12.11. 23:09:30

@pif: azaz :) bár a színe nem az a kimondott gesztenye, de mint a félbarna szinonimája, azért rá lehet fogni.

Csak féltem, hogy ha beírnám, olyasféle okoskodó kreténnek tűnnék, mint azok, akik a 'Beer' mellé odaírják zárójelben, hogy 'Sör', hátha.

exodusAttack 2011.12.12. 00:19:52

@pif: Pedig az osztrákoknál biztos, hogy van Spezial , 5,7 %-os és 13°-os. Én úgy vélem, hogy a Special névleg ennek lenne elvileg a licence - a ratebeer is egy kalap alá veszi őket -, persze ki tudja, az sem zavarja őket, hogy kétféle Bock van, és nincs a nevükben különbség. Mondjuk a magyar Gösser alkoholtartalma 5,1 %, és gondolom 12°-os lehet. Heinekenéknek meg gondolom tökmindegy, csak vagyék.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.12. 15:38:47

@-kk-: Én örültem volna egy kis kitérőnek, mit neveznek a csehszlovákok Gesztenyének...
:o]
@exodusAttack: Igazad van. De sztem a Gösser szortimentből már Ausztria szerte is csak szerencsével akadhatsz rá üveges Spezial-ra,, Gold-ra és Zwickl-re... Csapolva meg még kevésbé...

-kk- 2011.12.12. 20:00:11

épp most kóstolgatom a Habrovák fantázianevű 15-ös barnájukat... az erősségen kívül igazából nem sokban különbözik a Kaštantól. Még a színe is csak erős jóindulattal mondható sötétebbnek; úgy tűnik, erősen egy kaptafára készülnek a söreik.

Bár az, hogy a cseheknek nem erősségük a 12° feletti világ, igazából nem éppen forradalmi felfedezés.

Kortyondiak 2011.12.15. 20:44:30

Én a világosukat ittam( tizenkettes) nekem nagyon ízlett!
Igazi vastag cseh szűretlen

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.02.19. 11:39:29

@-kk-: Fuha, hát ez az erősen sommás és általánosító vélemény egyszerűen nem állja meg a helyét! Fantasztikus cseh fejlesztéseket ittam már a special kategóriában és nem nagyon lehet azokat összekeverni.

Ha már gesztenyés sör, itt az egyik személyes kedvencem a Rambousek minisörfőzdétől:

Rambousek Eliščino Královské Kaštanomedový Speciál 13°: www.sercsecs.cz/index.php/soerkatalogus/minipivovar-rambousek/780-katanomedovy-special

-kk- 2012.02.19. 12:49:43

@Csehszlovák Kém: persze, direkt sarkítottam :) abban azért megegyezhetünk, hogy a nagyobb méretű sörgyárak 12+ sörei általában nem nagy durranások.

Az Eliščino pedig valóban igen jó, volt szerencsém Rambousek úrnál Hradec Králové-ban közvetlenül kóstolni, dehát az ő bélyeg méretű főzdéje azért más kategória, mint a klasszik sörgyárak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.02.19. 14:25:16

@-kk-: Oké, ezt a pontosítást elfogadom :P Amikor írtam hsz-em, ráadásul én pont a kisebb sörgyárakra gondoltam, hiszen pont egy ilyen apró sörfőzde söréről posztoltál.
Sajnos, én csak a Zly casyban jutottam hozzá, ott viszonylag sűrűn előfordul (mint a borsos Opat az U Prince-ben), de ott helyben biztosan nagy élmény lehetett fogyasztani, zsír!