HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Aranyhegyi Barna

2012.01.25. 19:07 -kk-

magyar barna sör


Mióta felvirradt a sörfília hajnala és már a szélesebb közönség számára is érzékelhető módon beindult a magyar kisüzemi kínálat népszerűsítése, a budapesti sörfőzdékről úgy általában könnyen tudomást lehet szerezni. Hiszen Mister szinte mindenhol van, az ER-PÉ az aluljáróboltokban hódít literes petpalackjaival, a Rizmajert újabban már belvárosi színhelyeken is mérik - összességében tehát kétségtelen, a fővárosi üzemek, pozíciójukból fakadóan, jól profitálnak a változó divatból, még akkor is, ha nem éppen világklasszisokat főznek. Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen Csepelről mindenképp egyszerűbb sört szállítani a Terézvárosba, mint Békésszentandrásról vagy Miskolcról. Annál meglepőbb ellenben, hogy a felsoroltakon túl van még egy sörfőzde Budapesten, ami még csak nem is brewpub, mint mondjuk a Kaltenberg, tehát illene viszontlátni akár boltpolcokon, akár kocsmákban, mégsem tud róla szinte senki.

A szóban forgó Lehmann-féle sörfőzde, mai cikkünk tárgya, Aranyhegyen, Óbuda egyik Üröm felőli dűlőjén áll, egy pékség melléküzemeként, a máskülönben errefelé szinte lakatlan Aranyhegyi úton. A fő rejtély az, hogyan fogynak el söreik, ugyanis eddig nem találkoztunk semmilyen jelével annak, hogy a főzdével-sütödével egy helyen üzemelő, tökéletesen néptelen műemlék közérten kívül bárhol máshol is árulnák két terméküket, az Aranyhegyi Világost és az Aranyhegyi Barnát. Megoldás híján a következőkben az utóbbival fogunk foglalkozni, de addig is méltatlan lenne, ha nem hivatkoznánk az Óbudakocsma blog vonatkozó, visszaemlékezésektől sem mentes bejegyzésére, ami talán legalább egy keveset megvilágíthat az üzem múltjából.

Elöljáróban persze röviden megemlékezünk a Világosról is, ami a felfedezhető műanyagnyomok mellett is egy kellemesen közepes, jól komlózott, klasszikus kisüzemi sörnek bizonyult, olyan három pont körüli fajtának. Arra pedig főként ideális volt, hogy felkeltse a barnával kapcsolatos érdeklődésünket, így benézünk az őszinte egyszerűségű címke mögé (ami egyébként a Világos címkéjének barna monokróm változata, közös képért katt ide): sötét, majdnem fekete test fogad, minimális intenzitású pörköltmaláta-illattal. Ízében lábatlankodik némi savanykás mellékíz, mellette viszont tisztességes - megintcsak - pörköltmalátás alapok jelentkeznek, némi karamelles és határozottan kiérezhető komlókeserű vonásokkal megtámogatva. Kissé emlékeztet a malátával/melasszal hamisított barna kenyerekre, egyszersmind igazi ivósör, és ha az ilyesféléket nem petpalackba, hanem mondjuk családi csatosüvegbe mérnék, valószínűleg mindenki szívesen szaladna át a szomszéd főzdébe esténként egy-két literért. Sajnos az Aranyhegyi út 12. nem sok embernek van a szomszédban, ráadásul üveg sincs, csak palack, de a tisztes középszert így is hozza: látogassanak hát el a Lehmann-boltba, ha másért nem, legalább a látvány miatt.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2012. 01. 25.

 

14 komment

Címkék: magyar barna kisüzemi hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr513780048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. dodó 2012.02.04. 08:04:46

Szokásos történelmi igazságtalanság, hogy Pestön sokkal nagyobb a sörválaszték. :(

kieső 2012.02.04. 11:59:52

@dr. dodó: A budai Pöstre jár múlatni s a hegyekbe tér vissza pihenni, nemdebár? Nincs ebben igazságtalanság :-))

-kk- 2012.02.04. 12:46:10

@kieső: Dodó inkább a vidék - Bp. egyenlőtlenségre utalt szerintem ;)

-kk- 2012.02.04. 12:50:15

@dr. dodó: ...pedig ez nem is igaz, hiszen Szegeden pl. 170 000 emberre esik kb. hétféle kisüzemi sör, Budapesten meg 1 700 000-re kb. tízféle... szóval ott hétszer jobb az ellátottság.

dr. dodó 2012.02.05. 18:28:41

Amennyiben az Arany Ászok kisüzemi. :)
Amúgy meg sajnos a Szögedi Ászok legtöbb söre az ihatatlan kategóriát súrolja.
Szeged 80 km-es sugarán belül én csupán két kisüzemi sörfőzdéről tudok, a szögediről meg a zsombóiról (utóbbinak legalább jó közepesek a sörei).
Szeged egyetlen sörelőnye, hogy az általában valamivel jobb minőségű szerb sörök közel vannak és olcsók. :D

dr. dodó 2012.02.05. 18:35:22

OFF:

Hirdetés következik!

A szegedi egyetemistáknak krakkói kirándulást szervezek 2012. márc. 15-18. között.
Szállás Krakkó belvárosának közelében (15-20 perc séta), az ár 3 éjszakát és az útiköltséget foglalja magában, Szegedről 25.000 HUF/fő, Bp-ről 24.000 HUF/fő. Ifjúsági szálláson leszünk, melegítőkonyhákkal ellátva, így akár alapáron meg lehet oldani az étkezést.
Egyetemista korúak és örökifjak jelentkezését egyaránt várom! Jó móka lesz, tapasztalt krakkói kocsmajárókkal, lengyel tolmáccsal (tényleg, egyik kolléganőm lengyel szakot végzett, amikor még volt olyan)!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődéseteket, úgy keressétek Marton Szabolcsot (20/466-0006)!

szanisz 2012.02.15. 10:42:22

@dr. dodó:

jó mókát ! A folyékonykenyéren volt szó egy kisboltról a belvárosban, ahol nagyobb a választék mint bárhol máshol, azt keresd fel feltétlenül. Én abban az utcában szálltam meg pár napig, és nem voltam a boltban (utána láttam a cikket csak), így azóta is fájó pont az életemben :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2012.02.17. 13:22:41

húderohadtmód érdekelne ez a krakkói móka...
na még gondolkodom

ezmagyar 2012.10.24. 16:22:50

Én többnyire a Lehmann barnát veszem, mert a kenyeret, kiflit, amilyet már talán csak-egy két helyen sütnek a fővárosban, náluk vásárolom. Szóval ezzel is segítem őket, hogy ez a kis családi üzem fennmaradhasson.

Szerintem egész jó a sörük. Néha egy picit zavaros, máskor meg mintha lenne benne valami kis vad keserűség, de nekem így is elfogadható. Az meg külön szimpatikus, hogy a komló egy részét ők termesztik.

Gérard Duchemin 2012.10.29. 15:47:33

@dr. dodó: ezt már lehet hogy nem hagyom ki

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.06.13. 00:03:13

A mostani Főzdefeszten volt csatos palackban, az árát még alku után is kissé borsosnak találtam (Főzdefeszt-felár, ugye), de amúgy nem bánom, mert nagyon kellemes, harmonikus ivósöröcske, szerintem jobb hármasnál, pedig általában szigorúbban pontozom a magyar söröket kk-nál...

-kk- 2013.06.13. 09:15:08

@promontor: na de én félliteres PET-ból kóstoltam, a csatosüveg ahhoz képest bizonyára minőségi, akár pontokban is mérhető ugrást jelent.

Bud Taste 2013.06.13. 14:01:12

@-kk-: Azt már én is észrevettem a pontozásaidon, hogy valszeg üvegpalack-fetisiszta lehetsz:)