HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Békésszentandrási Pöröly

2012.02.23. 20:15 -kk-

magyar világos sör


Nagy megtiszteltetés érte ma a KK-t: az elsők között tesztelhetjük a Békésszentandrási Serfőzde legújabb gyártmányát, a szupererős Pörölyt. Ugyan mióta úton-útfélen 10 V/V % körüli (és feletti) sörökbe botlik az ember, már kevésbé vagyunk fogékonyak a rekordvadászatra, mindenesetre az valószínűnek tűnik, hogy ennél erősebb magyar sört még nem nagyon főztek. Volt ugyan a nagykátai Bauernek egy Dracula nevű sokszoros bakja, de az csak 10,4-et kóstált - esetleg a rég kimúlt nagykanizsai Paracelsust említhetik még a régebbi keltezésű sörbarátok, ami ugyebár 22 Balling-fokos volt, tehát szintén esélyes a 10-11 alkoholszázalékra.

Régóta tudjuk már, persze, hogy az alkoholfetisizmus csak a kezdő sörbarátok, illetve a harcoló sörfőzdék számára nyújt érdemi élvezetet. Ettől függetlenül a KK őszintén kíváncsi, mire jutnak a békésszentandrásiak ezen a szinten, ami a hagyományos eszközökkel történő főzdei munkának már tagadhatatlanul a felső határait közelíti. Bár ha arra gondolunk, hogy a Pöröly csak 2,7 alkoholszázalékkal erősebb a Black-Rose-nál vagy a Szent András Könnyénél, akkor még bőven bizakodóak lehetünk. Főként hogy, miként a kóstolási vastörvény is tarja, nincs rossz sör, csak kevés alkohol (ami persze ostobán hangzik, noha valójában igaz, hiszen a magas ABV könnyen felhúzza a máskülönben abszolút hétköznapi példányokat, így legrosszabb esetben is csak egy unalmas, alkoholízű sört kaphatunk). Ez persze igazságtalan, dehát nincs mit tenni: egy közepesen sikerült erős sört még mindig sokkal érdekesebb élmény meginni, mint egy ugyanolyan szinten megvalósított sima lagert.

Illatában egyelőre nincs túlzottan rejtve a szesz, acetonba hajló párolgás társul a tompa malátaédes mellé. Színe mélyarany, túl sok szénsav természetesen nem maradt meg benne, így habja is elenyésző. Elsőre langyosan, 8-10 C° körül próbáljuk kóstolni, ekkor a kezdőkortyokat jelentékenyen édes alap (igen,  itt is került dextróz az árpamaláta mellé), kókuszos-égetettszeszes jegyek, valamint masszív, nyelvcsípegető alkohol jellemzi. A kísérletező hangulat jegyében (illetve mert a nagyon erős sörök nem mindig melegen érvényesülnek megfelelően) a második körre egy időre fagyasztóba rakjuk a Pörölyt - itt egy pillanatra értelmet kap a visszazárható söröskupak -, majd újrakóstoljuk. A fagyponthoz közelítés sörünk esetében nem okoz drámai változást, inkább csak afféle kozmetikai beavatkozásként funkcionál, amint illatából teljesen eltünteti az alkoholt, ízében pedig egyenrangúbb partnerévé teszi a feszesedő; a kókusz mellett immáron törökmogyorós, dobostortatetős és halványan baracklekváros vonásokat is felmutató hagyományosabbik ízvonulatnak.

Az alaptétel tehát ez alkalommal sem dőlt meg: az extrém erős sörök elsősorban az alkoholról szólnak, és csak másodsorban próbálják meg mindenféle trükkös ízvilággal elámítani a kóstolót. Ennek megfelelően a Pöröly is abszolút kellemesen fogyasztható, főleg 4-5 C° környékére behűtve (már amennyire ezt maghőmérő nélkül be tudjuk lőni), de nem lépi át a 10+ ászoksörök örök gátját és nem válik afféle barley wine-szerű, alanyi jogon nyelvet gyönyörködtető műalkotássá. Csupán egy kellemes, egzotikus és rendkívül erős különlegesség, amit érdemes egyszer-egyszer kipróbálni, fogékony társaságban főleg, de örök kedvenccé biztosan kisebb eséllyel érik, mint egyik-másik korábbi békésszentandrási főzet.

Alkoholtartalom: 11,7 V/V %

2012. 02. 23.

 

27 komment

Címkék: magyar világos bak békésszentandrás kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr694188102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2012.02.23. 21:21:12

lehet még jelentkezni érte? :)

-kk- 2012.02.23. 21:26:10

@szanisz: lehet eddig te nyertél :)

mojoking77 2012.02.23. 22:55:25

@Orbánnak, Matolcsynak mennie kell, nagy a szégyen!: Hagyd mar abba basszus. Tudsz olvasni? Tudod mirol szol ez a blog? Igen, a sorrol. Arrol a srga, keseru, szensavas italrol, aminek az uvegevel altalaban fejbe szoktak baszni, mikor a kocsmaban is elkezdessz politizalni, te ostoba barom...

mojoking77 2012.02.23. 22:57:47

Ja, kozben megeloztek... Bocs.

mojoking77 2012.02.23. 23:01:08

@-kk-: Csak egy kerdes. Komolyan talalkoztal mar olyen 9% folotti alkoholtartalmu sorrel, ahol az alkohol ize nem nyomott el minden egyeb aromat? Volt anno a belgaban a Bush,meg a Satan, meg meg egy ket tanulmanysor, de ihatatlanok voltak. Foleg osszehasonlitva a tobbi "kommersz" apatsagi sorokkel... Jo tudom, ajandek lo, meg a tobbi..

tibidanny 2012.02.23. 23:34:24

ha jól emlékszem a Borsodi Bivaly 13% körül volt. de lehet tévedek.

Harald hardrode 2012.02.23. 23:47:18

@tibidanny: maximum a balling foka, az egy 6,5 alkohol fokos sör.
@mojoking77: Zywiec Porter. Delrium Tremens és a karácsonyi verziója, Carlsberg Master Brew. Hel & Verdomeis. Corsedonk Noel. Primator 24, Grimbergen Otpimo Bruno. Buksiból most ezek ugrottak be.

szanisz 2012.02.24. 00:10:02

@-kk-:

ha pénteki átadást favorizálod, akkor át kell adnom másnak a lehetőséget : )

mojoking77 2012.02.24. 00:16:44

@Harald hardrode: 8-8.5% Szerintem sejted mire gondoltam, ezek pont nem azok a sorok, amirol a post szolt. Jo a kedvedert felviszem a limitet 10%-ra. Az altalad emlitett sorok kozul az osszes kiesik.

Csobankai Serfőzde · http://www.facebook.com/Csobankaiser 2012.02.24. 00:47:33

Most akkor tényleg nem jelentkezett még senki a másodikért? mert én igen!

Monsterhead 2012.02.24. 02:50:02

Én meg jelentkezem a harmadikért. :)

personalsanchez 2012.02.24. 07:44:57

akkor en meg jelentkezem az elsoert:)

-kk- 2012.02.24. 08:22:52

@mojoking77: hát a Harald által felsoroltak közül a Hel &Verdomenis speciel pont 10%, a Primátor 24 10,5%. Én pl. a cikkben is linkelt Thomas Hardy's Ale-t említeném példának, de a maga módján a Tactical Nuclear Penguinben is intenzívebb az imperialstout-aroma, mint az alkohol. Sőt, a békésszentandrási Szent András Könnyét is inkább az áfonya viszi, mintsem az alkohol, bár az csak 9%-os.

-kk- 2012.02.24. 08:24:07

@personalsanchez: @Monsterhead: Hölgyek-urak, önök sajnos szövegértelmezési áldozatok: "aki elsőként jelentkezik érte. kaphat egy ajándék Pörölyt" ->a háromból egyet már megivott a KK a cikkhez, egyet megtart későbbre, és csak egyet ajánl fel ajándéknak, ami jelen állás szerint Csobánkai Serfőzdét illeti.

personalsanchez 2012.02.24. 08:30:41

kk:
persze. vilagos volt a szitu:))

Harald hardrode 2012.02.24. 09:55:26

@mojoking77: www.ratebeer.com/beer/carlsberg-master-brew/9484/
A cosendonk christams alejét benéztem, de itt a delirium noelje:
www.ratebeer.com/beer/delirium-noel/5998/
A zywiec porter, alulról kostólgatja a 10%-os határodat, de elsőre vitte a 9%-ot a maga 9,5%-val:
www.ratebeer.com/beer/zywiec-porter/6561/
Ggrimbergen Optimu Bruno 10%-os
www.ratebeer.com/beer/grimbergen-optimo-bruno/6000/
Ez is egy atomjó játékos:
www.ratebeer.com/beer/rochefort-trappistes-10/2360/
és a 9,2%-os kistestvér sem marad el:
www.ratebeer.com/beer/rochefort-trappistes-8/5400/
És a végére még egy nagyon barna ale:
www.ratebeer.com/beer/gulden-draak/3958/
Ezeknek az íze összhangban van az alkohol erősségével és nem az alkohol dominál, remélem segítettem. A többsége itthon is elérhető.

adster 2012.02.24. 18:48:48

@mojoking77: Egyébként pont az általad említett két sör egyike szolgált kevésbé jó példaként. Ha már kemény alkoholfokokat szeretnél bemutatni, akkor lehet, hogy nem pont a Satan-t kellene bemutatni, aminek egyébként mind a két változata (Gold, Red) elmarad a Harald által említett daraboktól a maga 8 százalékával.
Ha valamiben, akkor azokban aztán tényleg nem az alkohol dominál.

adster 2012.02.24. 18:49:39

@adster: a "bemutatni" szővel kicsit bőkezűen bántam...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.02.26. 23:04:53

@mojoking77: Én tavaly nyáron kóstoltam ezt (nem itthon) és nem ölte meg benne az alkohol az ízeket: csakajosor.hu/index.php?productID=144

Szóval nehéz, de nem lehetetlen a küldetés.

Serkoptató 2012.03.10. 16:07:51

Nagyon nem mindegy, hogy alsó- vagy felsőerjesztésű az a magas alk. tartalmú sör. A felsőerjesztésűek sokkal inkább képesek együtt élni a magasabb alkoholtartalommal.
Pl. a BrewDog Tokyo is igencsak elfogadható a maga 18,2% alkoholtartalmával.
És ez nem alkoholfetisizmus a részemről.

Gérard Duchemin 2012.04.19. 11:54:00

@Harald hardrode: "maximum a balling foka, az egy 6,5 alkohol fokos sör."

És még azzal a mindössze 6,5 %-kal is csak egy szar alkoholos szódavíznek tűnik. Mert az is, és nem sör. (természetesen a bivalyról írok, és nem ennek a posztnak a söréről)

Gérard Duchemin 2012.04.19. 11:55:38

@mojoking77: "Komolyan talalkoztal mar olyen 9% folotti alkoholtartalmu sorrel, ahol az alkohol ize nem nyomott el minden egyeb aromat?""

Rengeteg ilyen van. Persze nem 2-300 Ft-ért.

Harald hardrode 2012.04.19. 14:37:18

@Gérard Duchemin: szerintem nem fogunk azon összeveszni, hogy az egy kurva szar sör. Szerintem több mint 6 éve nem ittam bivalyt (akkor még fiatal és bohó voltam, ez van).

Gérard Duchemin 2012.04.19. 15:40:31

@Harald hardrode: Hát igen. Szar. És az a szomorú, hogy sok honfitársunknak ez egy tökös, erős, és nívós valami. Mert nem tudják, mi az a sör.