HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Borbíró Andris: No, örülök, hogy így látod, mert kicsit cikinek érzem, de főleg az EPA-jukat iszom mostanában (ebb... (2019.05.20. 10:49) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Egy világ omlott össze bennem,ez volt az utolsó reményem hogy a nyomára akadok ennek a r... (2019.05.18. 20:48) Kapsreiter Landbier Hell
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és érzem benne a régi Dreher halvány virágosságát, de béna komlót és valahonnan oda ... (2019.04.05. 16:42) Dreher Gold
  • rambo13: @-kk-: kis szárazanyag tartalomnál a 0.4-es szorzó egesz jó ökölszabály szokott lenni cseh sörökn... (2019.03.19. 21:56) Zlínský švec Světlý ležák nefiltrovaný 12%
  • rambo13: Hétvégére betárztam az új Dreherekből magasan ez volt a legkellemesebb, utána a pale ale, majd a... (2019.03.18. 11:34) Dreher Red Ale

Címkék

ale (128) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (26) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (72) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (62) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (49) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (18) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (167) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (112) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (15) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (278) vörös (26) Címkefelhő

Soproni Körte

2012.03.07. 22:14 -kk-

magyar ízesített világos sör


Úgy látszik, a Heineken Hungária Zrt. szereti az ütemességet: három hét híján egy éve, hogy blogunk megírta a Soproni Narancs és Citrom piacra lépését. Mindkét sör értelemszerűen afféle árérzékeny radlerként tűnt fel, egyértelmű piaci válaszként az előttük megjelenő Borsodi Frissre. Mostanra megint véget érhetett a marketingosztályokon is a tél, ugyanis legnyugatibb sörgyárunk meglépte 2012-es ízesítettsörös lépését, és két új típussal bővítette a konfekciókészletet: a Soproni Körtével és a Soproni Grapefruittal. Ha azt mondtuk, a tavalyi hullám a Borsodit próbálta megszorongatni, idén sem kell messze keresgélnünk: az említett gyár még tavaly megcsinálta az almás és a grapefruitos Frisst - így a Soproni megintcsak lépéskényszerbe került. (Ide egyébként az új, alkoholmentes Narancs és Grapefruit szerepe is továbbgondolható, de ezeken most inkább nem akadunk fenn.)

Érdekes kérdés, hogy a sörszerető ember nézőpontjából van-e mindezeknek a világon bármi jelentősége. Ennek körüljárásához kezdetnek megállapíthatjuk, hogy egy radler minősége három fő tényezőn múlik: a) rendes sör-e a söralap; b) rendes üdítő-e az üdítős alap; illetve c) ha eddig mindkét válasz 'nem', sikerül-e valami ügyes karakterszabással mégiscsak iható végeredményt kifejleszteni. A Soproni Narancs óta tudható, hogy a márka gyümölcsös söreinél a söralap biztosan silány, így mai cikkünkben csupán a második és harmadik kérdésre kell választ keressünk. Ehhez a választott aroma újszerűsége miatt a Soproni Körtét választottuk ki, de a történet kereksége érdekében azért ejtsünk pár szót a Grapefruitról is.

Itt az opálos, törtfehér-rózsaszín ital már az első kortyoknál tudatja, hogy ha mást nem, legalább a fent említett c) pontot sikerrel vette: hiába érződik ki néha-néha az olcsó sör kukoricás dohíze, hiába egyértelmű a műgrapefruit jelenléte (új rekord egyébként, 17 összetevő), hál'Istennek a grapefruit természetes állapotában is egy rendkívül karakteres és intenzív ízű gyümölcs. Így aztán a különféle aromák és savanyúságszabályzók nyugodtan lehetnek szintúgy rendkívül karakteresek és intenzív ízűek, mégsem lógnak ki olyan mértéktelenül a megszokott és várt tartományból, mint amennyire a Soproni Narancs például. A gyümölcsaroma gond nélkül elnyomja a söríz morzsáit, lényegében érezhetetlen, hogy van benne komló, maláta vagy alkohol - így ha szeretjük a grapefruit nagyjábóli utánzását, akár jó választás is lehet.

De térjünk vissza eredetileg rendelt témánkhoz, a Soproni Körtéhez, ami az eddig átgondolt radlerkritériumok, illetve a jellemző nagyüzemi magyar megoldások alapján egyértelműen keményebb diónak ígérkezik. Ehhez képest első nekifutásra nem is tűnik abszolút reménytelen ügynek: a halványsárga, mérsékelten áttetsző félsörnek többé-kevésbé hiteles körteillata van, és az első pár korty során még ízben is egészen pontosan köszön vissza a körte. Ami, ráadásul, az aromaturbózott citrusfélékkel ellentétben, még saját jogon is képes valamelyest közös hullámhosszra kerülni a malátás jegyekkel, így egy kicsit megőriz a hitből, hogy valami olyat iszunk, aminek van köze a sörhöz. Persze a felhőtlen ábrándozás hamar félbeszakad: innen sem maradt ki az a gyilkos adalékanyag, ami minden olcsóbb magyar radlernek olyan meghitten maró savanyú, egyszersmind élénken citrushéjas karaktert ad (mi az összetevők közül a nátrium-citrátra tippelnénk). Meg ugye a sörös alap sem a legkiválóbb, ami ellen agyonhűtéssel lehet ugyan védekezni, de attól még a kortyok végén óhatatlanul kikandikál az a jellegzetes, jól ismert édeskés-kukoricapufis íz.

Meg kell hagyni, mind a Soproni Grapefruit, mind a Soproni Körte egyértelműen jobbak a klasszikus Borsodi Frissnél és Soproni Narancsnál, de mivel még mindig zavaróan műek, olyan sok ponttal előbbre így sem jutnak el. Egyébként épp mint a korábbi Soproni-termékbevezetéseknél, az interneten természetesen ez alkalommal sincs érdemi nyoma az új söröknek. Ráadásul a boltokban is csak dobozolva találkoztunk velük.

Alkoholtartalom: 2 V/V %

2012. 03. 07.

18 komment

Címkék: magyar soproni ízesített kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr824296455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2012.03.10. 16:11:24

Nagy tisztelőd vagyok, hogy hajlandó vagy ilyesmiket megkóstolni.
Sopronit még tisztán sem... Nemhogy aromaszörpökkel.

djlacee · http://www.ikvahir.eu/ 2012.03.14. 18:38:22

Kinizsit hozzák inkább vissza

bcsabesz 2012.03.19. 09:19:26

Sziasztok!
Szerintem nagyon finom, a nyár slágere lesz!

Gérard Duchemin 2012.03.19. 22:03:30

@bcsabesz: Ja. De miért kell sör helyett álsörszarokat gyártani? El akarják a népekkel felejtetni, mit jelent a sör szó?

-kk- 2012.03.19. 22:32:45

@Gérard Duchemin: Düsi, kóstolj meg egyet, és te is belátod, hogy ez igazából nem sör, csak van benne egy pici és ezért rá lehet írni.

Nem tudom, csak bízom benne, hogy józan ember nem is hiszi azt, amikor legurít mondjuk egy körtés Sopronit, hogy "na,_ez_a sör!"

Gérard Duchemin 2012.03.20. 11:31:59

@-kk-: Na jó, de ha nem sör, nem szabadna ráírni. Vizezett tejre sem írható, hogy tej.

-kk- 2012.03.20. 12:15:19

@Gérard Duchemin: nincs nálam a doboz, de szerintem nem is az van ráírva, hogy "sör", hanem, hogy "söralapú üdítőital", vagy valami ilyesmi

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.04.19. 09:34:58

Ez nem csak a radlereknek válasz, de szerintem a marketing alapon körtés cidernek nevezett műanyag perryknek is (Sommersby, asszem). És arra jó válasz, ha már körtés, akkor ugyanazért az árért veszek egy félliteres ilyet meg egy fél vodkát, tovább tart, jobban bekúrok, az íze meg majdnem mindegy.

freelander2009 2012.07.06. 17:50:10

@Serkoptató: A soproni mondjuk a legjobb "magyar" sör. Dreher, Borsodi a közelében sincs... ahogyan a legtöbb dobozos ócskaság sem...

Gérard Duchemin 2012.07.09. 16:08:24

@freelander2009: A soproni úgy a legjobb magyar core lager, hogy közben még mindig hihetetlenül szar, és ihatatlan. Persze tényleg jobb a Drehernél, Ászoknál, és Borsodinál, de ez dicsőség?

Gérard Duchemin 2012.07.09. 16:09:16

@lilakutyak: Fel nem fogom, miért akarsz te mindig bekúrni, ráadásul nagyon. ;-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.07.10. 13:43:51

@Gérard Duchemin: amióta két gyerekem van, nagyjából ez a válasz :)

Gérard Duchemin 2012.07.10. 15:59:27

@lilakutyak: Ó, kettő darab gyerekem nekem is van, igaz feleségem egy se, de ennek ellenére sert elsősorban nem bebaszásilag, pláne nem bekúrásilag veszek magamhoz.

dr. dodó 2012.07.13. 12:14:57

Düsi, mikor jössz végre Szegedre? Aztán összehozunk egy találkozót és szkanderben eldöntitek. :) Vagy ivóversenyben. Vagy valami más kocsmai számban...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.07.13. 20:20:45

@dr. dodó: a sörpocak szépségverseny is kocsmai szám?

dr. dodó 2012.07.14. 10:07:41

Persze, meg a söröspóló verseny... :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.07.16. 12:22:37

@dr. dodó: a szkandert hanyagolnám, az ivó verseny esélyesebb :)