HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • lilakutyak: @-kk-: és tényleg, és a kulcsszó milyen finom kritika :D (2018.09.18. 13:42) Pécsi Sör Prémium Barna
  • dr. dodó: Megállapítom, hogy a teljes Dreher szortiment legjobb darabja a 24. Valójában ez sem különös, de l... (2018.09.18. 10:50) Dreher Tripla Komlós 2018
  • dr. dodó: @-kk-: Bizony. A doboz felirata alapján legalábbis. Még kukorica sincs benne. (2018.09.10. 15:26) Soproni
  • Árpa Jankó: Hasonló sör a Broyhan is, amit mostanában kezdenek el a modern kori sörfőzők felfedezni. Ha valaki... (2018.08.22. 09:06) Piwo z Grodziska
  • -kk-: @ungert: császár, köszi! (2018.08.10. 11:49) Topvar Premium 12%

Címkék

ale (121) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (134) békésszentandrás (21) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (69) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (88) hárompont (68) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (27) ír (2) ízesített (61) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (45) kétpont (47) kisüzemi (101) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) magyar (160) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (41) négypont (110) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (13) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (15) spanyol (2) stout (20) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (268) vörös (24) Címkefelhő

Rizmajer Cingulus Porter

2012.03.20. 20:02 -kk-

magyar porter


Amikor először találkoztunk a csepeli Rizmajer Sörfőzdével, alaposan lehúztuk őket. Noha egyáltalán nem alaptalanul történt ez így, a bennünk lakó filantróp azért mégiscsak azóta keresi a lehetőséget a szépítésre; blogunkat feszíti a vágy, hogy valamilyen új és kiváló sör sajtónyilvános kóstolásán emelhessük a főzde hírét. Bármennyire is szerettük volna, a - korábban szezonális, egy ideje nagyjából folyamatosan elérhető - Mézes-Narancsos Gyömbér Sör, illetve a tegnap kóstolt Cortez nevű kísérletek nem adtak kellően nagy teret a rehabilitációra. Ma azonban egy igazán ígéretes versenyzővel állunk szemben, a 16 Balling-fokos, 6,7 alkoholszázalékos Cingulussal, a kezmuvessorok.hu adatlapját idézve egy "éjfekete csepeli porter" főzettel.

Szemlátomást beindult tehát a már tavaly nyáron belengetett profilváltás a Rizmajernél, a héten szemlézett két új sör mind az elmúlt napokban debütált a miskolci sörversenyen, illetve Főzdefeszten - ráadásul nem is akármilyen lendülettel: egyből egy kukoricasörrel (ami egyébként világszinten sem épp gyakori) és egy porterrel. Be kell valljuk, ez utóbbi tétel támasztott némi kételyt a KK-ban, ugyanis a közép-kelet-európai regionális sörfőzési hagyományoktól nem teljesen idegen, hogy olyan söröket nevezzen porternek, amik igazából baksörök, vagyis alsóerjesztésűek. Lelkiismeretesebb/rutinosabb gyártók ilyenkor inkább a "balti porter" címkét használják, amivel már jár egy adag létjogosultság, de a sima porterezésnek így is akad egy kis óhatatlan eufémizmusíze.

Szóval ilyesfajta előítéletekkel vértezte épp fel magát a KK, amikor belefutott a miskolci sörverseny eredménytabellájába és meglátta, hogy a Rizmajer Cingulus Porter, mit ad Isten, hát épp felsőerjesztésű kategóriában szerepelt. Szóval mégiscsak porter (bár, így utólag nézve, már a korábban linkelt söradatlapon összetevőként szereplő "ale élesztő" tételből is kitalálhattuk volna). Ezt belátva természetesen egyből jóval alázatosabban közelítettünk a kóstolópohár felé, amiben akkor már szelíden pihent a mérsékelt habgazdagságú, valóban rendkívül sötét (egyébiránt szűretlen) Cingalus.

Testességéhez képest relatív könnyű ivású sör, de ízében igyekszik tartani magát a klasszikus porterkövetelményekhez: elsőre kakaópor és étcsokoládé, de egyik sem túl intenzíven. Másodjára némi savanykásba hajló, szintúgy mérsékelt fanyar-szárazság, végül némi ajakra tapadó malátaédes, szájpadlástájon kellemesen összegabalyodó pörköltmalátás és komlós keserűvel. Az egésznek mindeközben van némi otthonisörfőzős, kicsit darabos bája, de tagadhatatlanul élvezhető darab, főként amikor már valamelyest felmelegedik. Fő gyengesége a test közepén ki-kikacsintó furcsa, egyszerre laktózos és medvecukros vonás, amit igen nehéz pontosabban beazonosítani, de szerencsénkre nem is túl lényeges, mert következetes gyorsasággal adja át helyét a kellemes, profilba vágó, fent már részletezett utóízeknek. Végre egy gond nélkül dicsérhető Rizmajer sör, ami ugyan egyáltalán nem hibátlan, viszont nem is kell erővel keresni benne az élvezeti értéket. Finom, lágy, felsőerjesztésű, porter.

Alkoholtartalom: 6,7 V/V %

2012. 03. 20.

 

12 komment

Címkék: magyar fekete barna porter kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr984329035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éslkdfélsakdgsdgasdg 2012.03.21. 18:32:53

ilyet hol lehet kapni? csak a sörfőzdénél?

-kk- 2012.03.21. 19:32:44

@Susy Peti: egyelőre igen
aztán ha megnyílik a nagy, reprezentatív Rizmajer söröző a csepeli belvárosban, akkor állítólag majd ott is.

szanisz 2012.03.21. 20:27:08

És a főzdénél bármikor kapható sör? Mindig van ott valaki? Elég messze van, nem mennék potyára.

Amúgy tényleg jó sör, Miskolcon frissen csapolva engem meggyőzött. És kellően sűrű is, persze a 16 B fokos lévén ez természetes

-kk- 2012.03.21. 23:27:56

@szanisz: van rendes nyitva tartásuk, de nem emlékszem rá fejből.

kérdezz rá szerintem: 1/277-4871, 20/945-9026

dr. dodó 2012.03.24. 11:11:24

Roppantul rágerjedtem a palackra... :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.04.19. 09:28:29

A kezmuvessorok.hu-n igyekszem odafigyelni rá, hogy ne nevezzek felső erjesztésű típusnak olyat, ami nem az. Ha megnézed a listát az ír vörösnek nevezett félbarnák is vörös lager néven futnak kompromisszumosan :) De átbaszhatnak a főzdék, ha okuk van rá...

dr. dodó 2012.09.04. 10:02:53

Végre megkóstoltam, és nem voltam elájulva tőle. Változtattak valamit a technológián? A szavatossága még bőven jó volt a palackon feltüntetett szerint.
Elsőre és másodikra is irtózatos tejcukorból (?) érkező savak bolondították, csak a többedik kortyra sikerült kiérezni belőle valami malátát, édességet, kávésságot, és csak a korty legvégén bújik valami komlószerű.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.09.04. 10:11:56

@dr. dodó: Mégiscsak kaptál abból, amit apukádnak adtam? Nekem nem volt bajom vele, olyan egynek elmegy fajta, a magasabb alkohol és az ára miatt télen innám.

dr. dodó 2012.09.05. 11:15:16

@lilakutyak: Igen, bár nem is tudtam róla, hogy mit kapott. Szóval megkóstoltuk, és nem volt az igazi.
Ezúton is köszönöm az eddigi söröket (meg az esetleges eljövendőket is)! :)

personalsanchez 2012.10.04. 22:45:56

Nekem bejött, bár nem a porter vonalon. A szénsavassága az igaz angol ale-t idézi, az íze inkább malátásan édes, komló nem jött át. Persze egy referenciapalackot mindenképp be kell iktatnom, mert a körülmények a korrekt kóstolás ellen szóltak:)( Detox, démonok, Gumicsizma koncert a rizmájer sörözőben; persze ott nem volt Cingulus, csak világos, ami viszon teljesen ihatatlan volt. Viszont volt dreher bak, ami korrekt,bár medvecukorból lehetne kevesebb is benne)

Szóval tetszett, de nem igazán porteres jelleg dominált benne.Nekem.Akkor

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.10.05. 13:18:57

Szerintem jó sör, de mikor megittam, és elolvastam mi is van benne, sőt, azt is hogy hol készült, ledőltem a székről: MADE IN CSEPEL (így nagybetűvel). Ez így összességében erős volt.