HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Borbíró Andris: No, örülök, hogy így látod, mert kicsit cikinek érzem, de főleg az EPA-jukat iszom mostanában (ebb... (2019.05.20. 10:49) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Egy világ omlott össze bennem,ez volt az utolsó reményem hogy a nyomára akadok ennek a r... (2019.05.18. 20:48) Kapsreiter Landbier Hell
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és érzem benne a régi Dreher halvány virágosságát, de béna komlót és valahonnan oda ... (2019.04.05. 16:42) Dreher Gold
  • rambo13: @-kk-: kis szárazanyag tartalomnál a 0.4-es szorzó egesz jó ökölszabály szokott lenni cseh sörökn... (2019.03.19. 21:56) Zlínský švec Světlý ležák nefiltrovaný 12%
  • rambo13: Hétvégére betárztam az új Dreherekből magasan ez volt a legkellemesebb, utána a pale ale, majd a... (2019.03.18. 11:34) Dreher Red Ale

Címkék

ale (128) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (26) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (72) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (62) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (49) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (18) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (167) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (112) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (15) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (278) vörös (26) Címkefelhő

Permon P.A.P.A

2013.04.03. 23:35 -kk-

cseh ale

permon_papa.JPGMegpróbálhatnánk bizonygatni, hogy nem a neve miatt választottuk ki mai sörünket, de egyfelől úgysem hinné el senki, másfelől nem is lenne igaz. Esetleg annyival érdemes árnyalni a képet, hogy ha valami sima lagersör lapult volna a név mögött, akkor azért jóval kisebb eséllyel csábultunk volna el, mint így, hogy a kevés angolszász típusú üveges cseh sör egyikéről van szó. A P.A.P.A. rövidítést ugyanis a "Permon American Pale Ale" kifejezés oldja, és egy 2006-ban nyitott, Csehország nyugati csücskében működő főzde sörét jelzi - amit, immáron nem meglepő módon, épp Permonnak hívnak.

A címke abszolút formabontó élményt ígér: kissé a Reader's Digest-spameket idéző hangulatú műkézírásos műmatricák tagolják a New York-i látképet, ötszázalékos alkohollal, kétféle malátával és kétféle komlóval ígérve amerikai világos ale-ízélményt. Az alsó szalagon a sör ismertségéhez képest indokolatlanul sok - 15 - nyelven, így magyarul is szerepel a "SÖR" felirat - bár van egy olyan gyanúnk is, hogy a "ПППП" felirat valójában semmilyen nyelven nem érvényes, de ezen nagyvonalúan túllépünk. Sokkal inkább kíváncsiak vagyunk ugyanis a palack belbecsére, amely történetesen épp a megbontás napján tölti ki szavatossági idejét, így még pont érvényesen kóstoljuk.

Illata fehér grapefruit és komló - eddig abszolút amerikai karakter -, amit némi kandiscukrosság tompít. Kitöltve mélyarany színt mutat, az erősebb pale ale-ekre és IPA-kra jellemző narancsszín beütés nélkül, cserébe erős, szép habbal. Az első kortyok mérlege szerint olyan sörnek tűnik, amiben egyszerre próbáltak pilseni malátát és klasszik, citrusos amerikai komlót felhasználni, ami legalábbis érdekes párosítás. Akár még működhetne is, esélyeit azonban jelentősen rontja az utóíz, melyben a komló lendületesen áthajlik enyhe ecetességbe, illetve markánsan kekszes malátajegyekbe. Közülük az első értelemszerűen abszolút tévedés (és valószínűleg nem is szándékolt), utóbbi pedig ugyan releváns és értékelhető, csak épp a korábban megjelent pilseni malátás ízek fényében határozottan értelmezhetetlen. Utóíze végül, betetézendő a káoszt, egyszerre jeleníti meg a regionális cseh ászoksörök játékos élesztőízét, illetve kaparó erejű zöldes komlóvonásokat.
A P.A.P.A, legnagyobb sajnálatunkra, nem áll össze. Kellemes, iható sör, de az egyensúly tökéletes hiánya és a teljesen randomnak ható ízkombinációk igencsak messzire lökik a felmagasztalható státusztól. Ettől még persze érdemes kísérletezni az új generációs cseh ale-ekkel, de az iskola más példányaival - pl. egy Matuškával, vagy épp a jihlavai Radniční pivovar IPA 1495-ével egyértelműen többet nyerünk.
Alkoholtartalom: 5 V/V %

2013. 04. 03.

3p.GIF

8 komment

Címkék: cseh ale világos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr955194011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2013.04.04. 08:09:49

"miben egyszerre próbáltak pilseni malátát és klasszik, citrusos amerikai komlót felhasználni, ami legalábbis érdekes párosítás."

ebben semmi "érdekes" nincs, még a mikkeller single hop ipaknak is pilseni maláta az alapja, nyilván a kocuroknak is (a samurai pl csak pilseniből van), sőt ha jól tudom a grabancnak is...
szóval ettől még lehetne jó....

-kk- 2013.04.04. 09:18:31

@rambo13: persze, persze, én is erre akartam utalni a következő mondat felütésével: "Akár még működhetne is...".

annyira azért nem vagyok kifinomult fogalmazó, hogy az "érdekes" szót mindig csak "rossz minőségű" értelemben használjam :)

Bud Taste 2013.04.04. 12:56:49

@-kk-: Itthon is meg a cseheknél is pilseni az alap minden kézműves sörfőzdénél.
A Csobánkai eleinte pale ale malátát használt alapnak, de ha jól tudom már Ő sem...
több mint 50% az árkülönbség a pale ale és a pilseni maláta között. Ennyivel tényleg nem tud többet az előbbi.

personalsanchez 2013.04.05. 18:53:03

@Bud Taste: Azért az 50% árkülönbség a pale ale javára erős tulzás... Túl nagy ár eltérés nincs a kettő között, néha egy-egy (extra) pilsner maláta még drágább is lehet

Bud Taste 2013.04.05. 19:21:46

@personalsanchez: Pilseni 45 EUR/q, Pale ale 68 EUR/q itt Magyarországon

personalsanchez 2013.04.05. 20:16:55

@Bud Taste: Itt hol? Hát ez tényleg elég nagy különbség...
Bár ha ua. a gyártó akkor nem nagyon értem az árkülönbséget, nagy difi nincs a két maláta közöttt., hacsak nem más alapanygból készítenék a p/a, mint a pilsnert.
Bár sok oka lehet, hogy drágábban adják..

rambo13 2013.04.05. 20:51:55

@personalsanchez: hát nekem is furi ez a különbség de sztem a szlovák pilseni az ami ennyivel olcsóbb, nem egy weyermann, sztem ott kb egy árban kell lennie a kettőnek...

Áron Varga 2013.04.10. 10:50:08

Olcsó malátának nagy a ß-glükán tartalma...