HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • Borbíró Andris: No, örülök, hogy így látod, mert kicsit cikinek érzem, de főleg az EPA-jukat iszom mostanában (ebb... (2019.05.20. 10:49) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Egy világ omlott össze bennem,ez volt az utolsó reményem hogy a nyomára akadok ennek a r... (2019.05.18. 20:48) Kapsreiter Landbier Hell
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és érzem benne a régi Dreher halvány virágosságát, de béna komlót és valahonnan oda ... (2019.04.05. 16:42) Dreher Gold
  • rambo13: @-kk-: kis szárazanyag tartalomnál a 0.4-es szorzó egesz jó ökölszabály szokott lenni cseh sörökn... (2019.03.19. 21:56) Zlínský švec Světlý ležák nefiltrovaný 12%
  • rambo13: Hétvégére betárztam az új Dreherekből magasan ez volt a legkellemesebb, utána a pale ale, majd a... (2019.03.18. 11:34) Dreher Red Ale

Címkék

ale (128) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (26) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (72) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (62) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (49) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (18) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (167) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (112) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (15) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (278) vörös (26) Címkefelhő

St. Peter's Old-Style Porter

2013.06.30. 23:29 -kk-

brit porter

st-peters-old-style-porter.jpgA számtalan magyar kisüzemi újdonság szondázása mellet azért alkalmanként igyekszünk úgy tenni, mintha kellő hangsúlyt fordítanánk a nemzetközi sörismereteink karbantartására is. Főként akkor, ha olyan patinás főzde sörére teszünk szert, mint amilyen a suffolki St. Peter's. A patinásság eszméje akkor ver gyökeret, amikor az egyszeri sörbloggert először ragadja el a lelkesedés, látván, hogy a hátcímkén két évszám szerepel, az 1280 és az 1770 - előbbi a kapcsolódó étterem-fogadóról mellékelt rajz keltezése, utóbbi pedig a főzde tipikus ovális üvege eredetijének gyártási ideje. Másodszori nekifutásra már gyanút fog, és megnézi a honlapot, illetve a Wikipediát, ahonnét persze kiderül, hogy a patinás sörfőzdét 1996-ban nyitotta egy essexi marketingszakértő. Persze ha figyelembe vesszük azt is, hogy a St. Peter's valóban főként régi brit sörfajtákat főz egy valóban régi fogadóépületben, könnyen rájöhetünk, hogy igazából tökmindegy, mi az alapítás éve.

Ma kóstolt sörük, az Old-Style Porter, a leírás szerint két alapsörből keverve készül, egy "mature old ale" és egy "young light ale" felhasználásával, ami a főzde szerint épp az az eljárás, ahogy annak "egy valódi porternél lennie kell". Innen minden további fogyasztói (különösen: kontinentális fogyasztói) értelmezés már szuper-ingoványos terep, hiszen mint a brit sörhagyomány legtöbb eleme, úgy az "old ale", a "light ale" és a "porter" szavak sem bírnak lényegében semmilyen fix jelentéssel. Egy old ale lehet barna, világos, fahordóban érlelt, ötszázalékos, sokkal erősebb, édes, fanyar, vagy akár savanyú is. A light ale szimplán alacsony alkoholtartalmú, tetszőleges színű ale-t (bittert) jelöl - a porter számtalanszor változó, gyakran inkább csak találgatva becsülhető jelentésrétegeinek boncolgatásába pedig (természetesen csakis terjedelmi okokból) inkább bele se kezdünk. Annyi biztos, hogy volt olyan időszak, amikor a portert többféle főzetből keverték (mint ahogy lényegében minden más kortárs típust is), akárcsak az, hogy a friss sör és az érett, erősebb ízű sör házasítása is létezett mint bevett gyakorlat. Pont mint az ellentéte.

Mindezek nyomán inkább nem fáradunk az Old-Style Porter eredetmítoszának kibogozásával, inkább felbontjuk a kellemes fogású ovális palackot, és kitöltjük belőle. Illata szén-dioxidos borospincéket idézően pikáns-dohos, teste fekete, némi rubinvörös tükröződéssel és tartós, bézs habbal. Kortyai selymesek, kerek, jó ivásúak. Először éppen csak édes, inkább medvecukros nyitás fogadja a kóstolót, amit váratlanul markáns komlózottság követ, az olajos-fanyar, angol fajtából. (Itt kell megjegyezzük, hogy a háttértörténet előhangolása után valószínűleg már a Saazert és a Motuekát is angol komlónak éreznénk, de ennyi kockázatot azért merünk vállalni.) Zárásul fás-pörkölt, fanyar vonások következnek, lecsengése mérsékelten száraz és változatlanul komlódominált, egy idő után halovány vaníliás jegyeket idéz.
Az Old-Style Porter szépsége egyértelműen egyszerűségében, kompakt hibátlanságában rejlik; amint a mérsékelten intenzív ízek kerek, mégis könnyű kortyokká állnak össze, tökéletesen relaxáló élményt kínálva. Noha nem tudjuk lefülelni magunkat, de ettől még szinte biztosra vesszük, hogy a letisztult címke, az egyedi, kamuantik üveg és a valótlan, de koherens háttértörténet nélkül sokkal kevesebbre tartanánk a sört. Így végül előzékenyen feladjuk a tudatalattinkkal vívott harcot, és örömmel kiosztjuk az ötpontos pecsétet.
Alkoholtartalom: 5,1 V/V %

2013. 06. 30.

5p.GIF

2 komment

Címkék: brit ötpontos fekete barna ale porter

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr845385241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2013.07.01. 11:30:40

Nem vagyok pszichiáter, ezért lövésem sincs, hogy az üvegpalack-fetisizmus tudatalatti-e, de az önkritikád mindenképpen méltánylandó:)))

dr. dodó 2013.07.02. 06:45:17

Jobb, mintha kupakfetisiszta lenne. Amúgy meg kezeket fel, ki nem vitt még magával soha megtetsző söralátétet vendéglátó egységből? Hmmm... Nem látom a kezeket... :)