HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Dreher Winter Moment

2013.11.05. 23:12 -kk-

magyar ízesített félbarna sör

dreher_winter_moment.jpgTavasz végén jött ki a Kőbányai Sörgyár a Summer Moment nevű idénysörrel, amiről csak futólag, Tumblr-oldalunkon emlékeztünk meg, de ott sem éppen pozitív előjellel. Bemutatott szinte mindent, ami potenciálisan rossz lehet egy magyar nagyüzemi sörben: kukoricagrízzel készült, az illendő amerikai komló helyett pedig aromával biztosították a citrusos felhangokat, miközben a csomagolás a "háromféle komló" varázsával igézett egy olyan piacot, amin teljesen magától értetődő nem tudni, hogy léteznek különbözőféle komlók úgy egyáltalán. Ilyen előzmények közepette botlottunk bele a közösségi interneten az új Dreher-permutáció, a Winter Moment hírébe. Különösebb hírverés most sincs körülötte, de szerencsére a Sörfigyelő blog már foglalkozott vele, így annyit látatlanban is tudhattunk, hogy nem egy az egyben ismétlődik a Summer Moment tragikomédiája. A téli kiadásban ugyanis például nincs kukoricagríz, ami már csak azért is nagy szó, mert magyar márkából (pár alkoholmentes radlert nem számítva) talán a 2007-ben debütáló Soproni Fekete Démon óta nem jött ki olyan újdonság, amiben ne lenne. Az alapösszetevők tehát többé-kevésbé megfelelnek az elvárható minimumnak, mellettük pedig olyan, nehezen megítélhető minőségű dolgok szerepelnek, mint a szegfűszeg-, fahéj-, szerecsendió- és narancshéjkivonat, valamint természetes aromák.

Csak apró beszúrásként jegyezzük meg, hogy noha általában rigorózusan ragaszkodunk az üveges sörökhöz, ez alkalommal beértük a dobozossal, két okból: egyrészt a Summer Momentet is így kóstoltuk, másrészt pedig úgy éreztük, túl kocka dolog volna négy-öt boltot végigjárni üveges kiadásért, ha egyszer a dobozos már az első helyen ott mosolyog ránk. Megvettük tehát, és ismerkedésképpen vetettünk egy rövid pillantást a frontfeliratokra, miszerint "Finoman fűszeres, tartalmas téli sör". Nos, az önmeghatározás zöme akár még igaz is lehet, de a tartalmasság mindenképp véleményes, hiszen a 4,5%-os alkoholtartalom ritkán társul különösebb telítettségi svunggal.

Inkább megkóstoljuk: kitöltve rezes, kissé narancsszín, tükrös kép fogad (a dobozon szereplő fülszöveg szerint óarany), gyenge, hamar múló habbal és szegfűszegdominált, de összességében inkább mézeskalács-fűszerkeveréket idéző, kissé édeskés illattal. Az első kortyok gyorsan igazolják, hogy ízben sem kell gyökeresen eltérő élményekre számítanunk, bár egy kis újszerűség azért mégiscsak beúszik: a kissé vajasan tapadó szájérzetű, továbbra is mézeskalácsízű testben a fahéj zsibbasztó pikantériája pótolja azt a vaskosságot, amit a szárazanyag- és alkoholtartalommal egyszer már megspórolt a recept. Ez már csak azért is hasznos, mert így csak jelzésszinten képes az egyszeri kóstoló észlelni a háttér komlózottságát, de annak esetleges karakterhiányai és egyéb fogyatékosságai már elmosódnak a fűszerködben. Mindemellé halványan banánészteres (izoamil-acetát!), de továbbra is fahéj- és szegfűszegdominanciájú lecsengés társul zárásként.

A Winter Moment hatalmas előnye, hogy a kukoricagríz elhagyásával a Dreher eleget tett egy teljesen egyértelmű, itthon általában mégsem teljesülő feladatnak, és így sikerült egy mellékízektől alapvetően mentes alapra ráhúznia az ízesítettsörös karaktert. Ennek eredménye egy egyáltalán nem kimagasló, de a maga egyszerűségében különösebb szívfájdalom nélkül elkortyolgatható ital, ami kikerülhetetlenül, erőből hozza a téli hangulatot (reflexként, mint a hagyma a könnyeket), és nem igazán van benne olyan egyértelmű, alapvetően zavaró hiba, ami bele tudna rondítani az összhatásba. Nem valószínű, hogy jövő héttől az Élesztőben csapolnák, de ha adventi látogatáskor csak ezzel tud kínálni a házigazda, még mindig sokkal jobban járunk, mint egy Borsodival - vagy mint egy Summer Momenttel.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2013. 11. 05.

3p.GIF

74 komment

Címkék: magyar félbarna kőbánya ízesített hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr255616945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Áron Varga 2013.11.06. 00:28:26

Ezekből nincsen üveges kiszerelés.

Áron Varga 2013.11.06. 01:17:51

@Impavidus Mortalium: Pedig régen azt a fülest kaptam, hogy nem lesz és én se láttam.

Impavidus Mortalium 2013.11.06. 01:59:28

@Áron Varga: summert azt én is üvegest vettem, a winterrel még csak képen találkoztam.

KeepRunning 2013.11.06. 08:12:04

Én is kóstoltam és egyet tudok érteni a leírtakkal. Bár megfogalmazódott bennem az is halványan, hogy nem értékeljük egy kicsit túl csak azért, mert a Dreher sörgyár végre meglépett egy olyan dolgot aminek alapnak kellene lennie, hogy nem bohóckodik kukoricagrízzel.

Gérard Duchemin 2013.11.06. 14:58:52

Na ez az! Végre egy poszt erről. Nem szokásom a magyar nagyüzemi sörök dicsérgetése, De eddig messze ez a legihatóbb közülük.

kieső 2013.11.06. 15:02:57

Hétfőn kóstoltam és engem is kellemesen meglepett. Azt nem tudom, a sörszakértők hogy hívják, de én ezen a tuttifruttis ízen kívül semmi keserűt nem éreztem belőle, nem tudtam különválasztani az ízeket; csak ez és semmi más.
Akkor inkább Memento barna :-P

Apropó, az 1895 is kukoricamentes.

Gérard Duchemin 2013.11.06. 15:07:46

@kieső: Apropó, az 1895 is kukoricamentes.

Én úgy tudom, hogy csak az volt. De utána (kb. 2 éve) tönkretette a gyártója. Vagy azóta megint kivették belőle a kukoricát?

Gérard Duchemin 2013.11.06. 15:10:00

@kieső: Van egy enyhe komlókeserű íze, csak a rengeteg "télifűszer" (fahéj, szegfűszeg, narancshéj) elnyomja azt.

rambo13 2013.11.06. 15:22:11

@Gérard Duchemin:
"Vagy azóta megint kivették belőle a kukoricát? "
igen már kivették

"De eddig messze ez a legihatóbb közülük."

bevallom férfiasan én elég gyakran iszom dreher bakot, sztem az egy jól sikerült termék, nehezen hiszem, h ez a forraltborra hajazó cucc jobb lenne...nekem így elsőre furcsa, hogy egy téli sör 4.5%...ráadásul ismerve a magyar ipari cuccokat, nem sok testet feltételezek így látatlanba, de csúnya dolog a prejudikálás, lehet, h rászánom azt a pár forintot...

-kk- 2013.11.06. 15:25:14

@kieső: @Gérard Duchemin: Újra kukoricamentes, kb. egy éve, és azért nem tértem ki rá a cikkben, mert az időfaktort akartam kihangsúlyozni. Tehát hogy 2007 óta nem volt olyan magyar márka, ami újonnan lépett volna piacra kukoricamentes sörrel (ha az alkoholmentes ízesített Sopronikat és pár hasonló premixet nem számítunk).

Mert egyébként pl. a Dreher Bak meg a barna Szalon is Reinheitsgebot-kompatibilis, csak hát ezek sokkal öregebb márkák.

Gérard Duchemin 2013.11.06. 15:31:04

@rambo13: Ebben talán benne van az én ízlésem is, ugyanis a barna baksörök általában nem jönnek be nekem. Persze ezek közt is van pár olyan, amit szívesen megiszok (pl. W. Korbinian, Hacker Pschor animator stb.), de ez a Dreher Bak nagyon baltával faragott. Kár hogy az Amstel vagy a Gösser magyar gyártású bakja már nem kapható, azok jobbak voltak szerintem.

rambo13 2013.11.06. 15:35:31

@Gérard Duchemin: a gösser bock az tényleg finom volt, az amstel bockról csak nagyon régi halovány emlékeim vannak...

kieső 2013.11.06. 17:32:48

Hát gyerekek, a szívem lobog, de komolyan. Ketten is állítjátok, hogy kukoricamentes volt, majd ismét kukoricás, majd ismét mentes az 1895. Ez azt jelenti, hogy figyeltek a nagyokra is, nincsenek elásva nálatok, pedig lett volna ok rá az elmúlt évek szörnyetegeit látva.
Bevallom, magam nem tudtam ezt, valamikor megnéztem, csak alapösszetevők, jöhet bármikor :-)

A '90-es években kedveltük az Amstel Goldot, de abszolút nem emlékszem az ízére, sem arra, mikor tűnt el. Az nem itthon volt gyártva, ugye?

Kicsit off, de megkérdem: felmerült egy fórumon, hogy a hazai Leffe (Borsodi import söre) valahol a balkánon készül egy alapszirupból visszakeverve. Ez igaz lehet?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.06. 20:33:44

@-kk-: a Szalon Barnába kukoricát nem tesznek, de aszkorbinsav és dikálium diszulfit van benne...
@rambo13: az Amstel Bock viszonylag jó volt, még a Gold is egy vállalható darab volt

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.11.07. 08:08:05

Egy féldeci tearummal vagy trois tour konyakkal, kicsit megmelegítve, még jobb!

rambo13 2013.11.07. 08:59:15

@Árpa Jankó: azért a trois tourst kis jóindulattal se hívjuk konyaknak...

rambo13 2013.11.07. 09:18:12

@kieső: ezt a leffe-s storyt nem tudom, de azt több helyen olvastam már, h a guinness foreign extra afrikában (ahol közismerten nagyon népszerű) úgy készül, h írórszágból viszik a cefre sűrítményt és helyben higítják, komlózzák, erjesztik

rambo13 2013.11.07. 09:27:05

@rambo13: @kieső:
www.just-drinks.com/news/diageo-to-invest-38m-in-guinness-production_id72253.aspx

mindemellett azt is lehet olvasni, h pl nigériába a kormány nagyon nyomatja a cirokot, ezért árpa helyett abból főznek:
www.guinness-storehouse.com/en/faqs.aspx#faq30

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.11.07. 10:23:01

@rambo13: szeretném felhívni a figyelmedet egy árnyalatnyi különbségre azaz a Cognac és konyak két teljesen különböző italt jelent. Leírva mindenképpen!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.11.08. 12:30:45

@rambo13: a rum egyébként tényleg passzol a téli pillanatokhoz! Főleg a tátrum büféjében!

gregibroki 2013.11.08. 14:31:52

@pif: a szalon barna nagyon büntet; ritka szar barnasör, a dreher bak meg szerintem gejl.

Gérard Duchemin 2013.11.08. 15:16:47

@gregibroki: Végre egy szívem szerint való beszéd. Nem értem miért dicsérik a Dreher bakot. Magyar viszonylatban is szar.

kieső 2013.11.09. 10:01:43

@Árpa Jankó: egy korty Tatratea-val kísérve!

Winston Smith 2013.11.10. 18:12:32

@Gérard Duchemin: régen a Dreher Bak nagyon jó volt, de mostanában valami nem OK vele, legalábbis nekem nem ízlik úgy, mint régen. (Vagy csak az én ízlésem változott meg?) A tippem az, hogy a komlókivonat nem hozza ugyanazt az ízt, mint a komló, és emlékeim szerint 5 éve még csak komlót raktak bele, nem komlót + komlókivonatot.

De lehet hogy tévedek és valami szakértő majd felvilágosít.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.10. 20:01:00

@gregibroki: @Gérard Duchemin: Azért a Dreher Bak egy normál, korrekt darab, magyar viszonylatban (nagyüzemi) meg kifejezetten csúcstermék. Csak a Gösser Bock volt jobb - sztem- de az úgy látszik túl jó volt a magyaroknak, mert ki is vonták gyorsan... Hogy van jobb nála? Hát persze...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.10. 20:04:09

@gregibroki: a Szalon Barna meg valóban nagyon gáz, pedig jóval régebben egész tűrhető volt

Hamilcar 2013.11.11. 15:47:08

@kieső:
De, az Amstel Goldot is itthon csinálták, a megboldogult Komáromi Sörgyárban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.11.13. 08:39:59

@rambo13: Nigériában Guiness FOREIGN EXTRA Stout van. Ennek gyártása az alap sűrítménnyel indul, s ott kerül bele cirok is, s a világ szerintem legjobb Guiness söre születik meg ott. Egy időben volt egy nigériai bolt a Népszinház utcában, ott lehetett vételezni, sajnos azóta eltűnt a műintézmény. Mintha láttam volna az Akácfa utcában, Lagos névvel.
A sör:
www.ratebeer.com/beer/guinness-foreign-extra-stout-nigeria/19432/

rambo13 2013.11.13. 08:48:57

@armando_otchoa: kösz a pontosítást! így már érthetőbb

rambo13 2013.11.13. 08:54:13

@armando_otchoa: és valóban van a agosban, kösz a tippet:
www.lagosafricamarket.hu/drinks.php

lehet, h tartok egy összekóstolást a különleges sörök boltjás foreign extrával...

dr. dodó 2013.11.13. 11:07:18

Ez a Dreher végre jó Dreher. Furcsa ezt leírni. Amúgy semmi kimagasló, de rendben van a habja, a színe, az illata, a teste, nekem még csak nem is túl fűszeres (amúgy is mindent túlfűszerezek...). :) Vékonyabb egy klasszis téli sörnél, de a miénk.

Bud Taste 2013.11.13. 15:15:17

@dr. dodó: "Vékonyabb egy klasszis téli sörnél, de a miénk."

Nem a tiétek, hanem a SABMiller-é:)

dr. dodó 2013.11.14. 08:54:37

@Bud Taste: Asszem túlzásba viszed a dolgot. Persze a Sport szelet meg a Boci csoki meg a Pilóta keksz sem a miénk, meg a Suzuki meg az Ikarus meg a Rába meg meg meg.
Lehet, hogy hülyeség, de attól, hogy valaminek a kisebb-nagyobb része itt készül (külföldi tulajdonos alatt), netán nekünk, attól én bizony néha tudom ezekről úgy érezni, hogy a miénk.
Szóval te biztos csak a CBA-ban vásárolsz. :)

Bud Taste 2013.11.14. 09:48:09

@dr. dodó: :) Sajnos én a CBA-t nem engedhetem meg magamnak, ezért marad az Auchan, Kaufland, Leclerc, Lidl, Metro. Talén ezért nem érzem azt, hogy vmi a miénk, ebben igazad lehet...

gregibroki 2013.11.14. 11:59:50

@pif: nem tudom, régen ittam soproni démont, de mintha az jobb lenne dréher baknál

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 12:15:37

@gregibroki: sztem egy korrekt - nagyüzemi értelemben - darab, de a festőmaláta erősen érződik az ízében. A Dreher Bakba azért van anyag.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.11.14. 21:25:15

Ma az asszony jóvoltából megkóstoltam a Winter Momentet. Teljesen rendben van az íze, de sorry, hova tűnt a széndioxid, hol a kontrakeserűség, mellyel értelmet nyerne, hogy mit keres egy téli sörben a forraltbor-fűszerkeverék, és persze egy kis plusz alkohol is ráférne! Kifogásaim ellenére, véleményem szerint, veri a sok "kézműves" ízesített, meg az aromakomlóval telebaszott bisz-baszt!
Persze nekem könnyű, mert épp itt van egy Zatec Strong a kezem ügyében, így ma sem maradok sör nélkül!

@armando_otchoa: Guiness csak itthon van, a világon mindenütt Guinnesst isznak.
@pif: Gondolom, csak elütés, mert anyag a Dreher Bakban van, a Bakba csak el lehet valakit küldeni valakit.

gregibroki 2013.11.15. 15:30:31

@Árpa Jankó: úgy látom volt 1-2 Zatec a hsz-od előtt :)
Segítség! Hétvégén Pozsonyban leszek versenyen, tudtok valami fain sörözőt, esetleg sörfőzős sörözőt? Ahol leszünk, ott ezt ismerem tavalyról, amúgy ez nem is rossz: Patronsky Pivovar

Gérard Duchemin 2013.11.15. 16:12:48

@gregibroki: Sok baromi jó sörfőzdés söröző van. Az egyik legjobb az, ahol a saját sör mellett Matuska is van. Majd utánanézek.

Gérard Duchemin 2013.11.15. 16:13:39

@Árpa Jankó: Tök igazad van a Winter moment kapcsán.

-kk- 2013.11.15. 16:15:30

@gregibroki: nem a legfrissebb írás, de így hirtelenjében Duchemin úr alábbi cikkét tudom ajánlani:
sorbuvar.blog.hu/2011/08/22/a_barati_csehszlovakia

meg persze a helylistát Ratebeerről:
www.ratebeer.com/Places/Country/Cities/bratislava/178.htm

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.11.15. 16:39:07

@gregibroki: nem, sajnos a hozzászólás megírásáig csak Winter Momentet ittam.
Mindazonáltal kíváncsi lennék, hogy hozzászólásom melyik momentuma ébresztett benned gyanút, hogy ittas lehettem? Nyilván nem az, hogy képes vagyok leírni azt hogy Guinness, talán bizony a forraltbor-fűszerkeverék kifejezés leírását nem tételezed fel rólam józanul!

gregibroki 2013.11.15. 17:45:31

@Árpa Jankó: igazad van, tévedtem, mindig ilyen pikírt vagy :)
@-kk-: köszi, le is mentem a mobilra

Gérard Duchemin 2013.11.17. 18:35:27

@gregibroki: nem vót ő pikirt. És valószínűleg ittas sem, pláne, hogy utalt is az ellenkezőjére.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.18. 08:13:01

@gregibroki: A ratebeer places amúgy ingyenes app-ként le is tölthető - legalábbis ios-en tuti. Androidon nem tom...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.18. 08:16:45

@Árpa Jankó: mielőtt engem is megvádolnak egy hektó Zatec elfogyasztásával - de szép volna! - , igen, elütés, egész pontosan nem-ütés. A telefon billentyűzet igen apró... :)

gregibroki 2013.11.18. 13:33:31

@pif: köszi a tippet, végül is csak a közeli Patronskyban voltunk, betoltam egy szűretlen világost és a egy barnát, korrekt kis darabok voltak
durva, hogy egy sörös blogon ivászattal vádoltam meg szegény Árpa Jankót, ikk bitte suldigung! :)

virtualdog 2013.11.19. 10:35:49

Lenne pár kérdésem a nagyérdemű sörszakértő közönséghez!

1. Guinness-jellegű kézműves sört lehet kapni idehaza? A Csakajósör kedves tulaja a vállát vonogatta, nekem viszont nagyon bejön ez a stout-os lágyan karamelles íz, kint Angliában ale-ben is ittam hasonlókat, itthon viszont a harapós, brutálisan komlós erős pale ale-ek mennek nagyon.

2. A Kárpi Félbarna Szűretlen Búzát lehet kapni üvegesen (akár PET-palackban) Budapesten? Régen csapolták a Lumenben, de már nem, mert állítólag nem fogyott eléggé és megsavanyodott, nekem viszont jelenleg a legnagyobb magyar kézműves sör-szerelmem... :)

3. Akkor most a dobozos sör pontosan miben rosszabb, mint az üveges? Én elfogadok olyan szentimentális érveket is (különösen mivel magam is így érzek), hogy hagyománytiszteletből, az alumínium dobozok kevésbé elegáns, komoly megjelenése, illetve az üveg nagyobb hőkapacitása miatt (tovább tartja hidegen a sört) is érdemes üveges sört venni, de igaz az, hogy teletömik a dobozos sört olyan anyagokkal, ami az üvegesben nincsen (pl plusz tartósítószer)? A Dreher sörgyári látogatáson rákérdeztem, ott a kolléga nagyon tagadta az ilyesmit.

rambo13 2013.11.19. 11:27:46

@Borbíró Andris:
1. Ajánlom megkeresésre a Caledonia skót pubot, ahol remek Belhaven sörök vannak, nem is vészes árakon...elég széles a stout szortimentjük, régen volt egy mccallum's nevezetű, az nem volt nagy szám, de mostanában black stout van az kifejezetten jó, ha meg valami erősebbre vágysz, akkor a scottish stout az kihagyhatatlan...az ale-k is finomak, az általam is kedvelt karamelles íz mindegyikben megjelenik, leginkább a wee heavyt javaslom...

a guinness az egy érdekes történet, én is szeretem, jó kis ivósör, de kva drága, iszonyatosan túl van árazva

sajna itthoni főzdék nem foglalkoznak stoutokkal, csak RIS-sel, pedig sztem lenne rá kereslet...a bázis sörfőzdének volt egy odilia nevű stoutja, az nagyon rendben volt...
persze a NiCo adta élményt nem lehet visszaadni, de a Merlint elvileg azzal csapolják sok helyen...

2. nem

rambo13 2013.11.19. 11:30:05

@Borbíró Andris: ha vicces akarnék lenni, akkor azt mondanám, h bármelyik er-pé/smaklig maltid barna (fekete) sört javaslom, ugyanis azok tartalmaznak hozzáadott karamellt, nyami...

virtualdog 2013.11.19. 11:47:57

@rambo13: Köszönöm! Caledonia-t megnézem. Furcsa, hogy nem túl népszerű itthon a stout.

A "karamelles íz" kifejezés pedig tudom, hogy furcsa, de nem tudok jobbat! :) Nekem a Guinness nagyon bejön, és ha még barna, akkor mondjuk Prágában imádtam a félbarna Krusovicét vagy a barna Staropramen-t), viszont a Dreher Bakot például szörnyűnek tartom, és ízben hasonló a Békésszentandrási Sherwood is, pedig stout-nak titulálják.

Hamilcar 2013.11.19. 12:44:42

@Borbíró Andris: A Sherwood nem békésszentandrási, hanem győrzámolyi.

virtualdog 2013.11.19. 13:55:54

@Hamilcar: Bocsánat, jogos! Akkor vagy megzavart, hogy amúgy az említett kocsmában mérnek békésszentandrási söröket is, vagy összekevertem ezzel:
www.sorfozde.com/article/fekete-korso

De szerintem az előbbi. Mindenesetre azt a bakos, medvecukros ízt juttatta eszembe, amit nem szeretek barna sörben.

rambo13 2013.11.19. 15:08:44

@Borbíró Andris: no az a fekete korsó amiről beszélsz

Gérard Duchemin 2013.11.19. 18:53:57

@Borbíró Andris: Elvileg nem szabad hogy nagy különbség legyen ugyanazon sör palackba, vagy fémdobozba fejtett változata között. Az más kérdés, hogy komoly gyártó inkább üveggel foglalkozik, mert az nívósabb csomagolás. Az is más kérdés, hogy a hazánkban kapható szarsöröknek többnyire csak dobozos változata létezik, bár van köztük olyan, amely elérhető dobozos és üveges változatban is, ezeknél mindkét változat egyformán szar.

Gérard Duchemin 2013.11.19. 18:55:36

@rambo13: Elég szomorú, hogy hazai gyártók zömmel csak imperial stoutot készítenek, és sima stoutot nem igazán. No nem mintha bármi baj lenne a RIS-al, de az ember nem ihat mindig erős cuccot.

Bud Taste 2013.11.19. 20:40:53

@Gérard Duchemin:
Ha stout akkor Írország, ha írország akkor Christie Moor 40 pint stout után..
www.youtube.com/watch?v=ykG6V4VZgsk

Bud Taste 2013.11.19. 20:41:39

Christy Moore helyesen bocsi:(

gregibroki 2013.11.20. 14:44:07

@Borbíró Andris: 2.: az Élesztő nevű helyen általában csapon van a Kárpi félbarna. Üvegesben én sem láttam még. Nagyon szeretem én is.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.24. 21:29:30

@Borbíró Andris: Sztem a Merlin és a Chotebor Cerny talán a leghasonlóbb, bár az általad említett Fekete Korsó sztem elég stoutos, amellett hogy egy bak
sorbuvar.blog.hu/2011/01/07/fekete_korso_4?token=bf460affed4c9b0d302c5a1730627ce7

Kiwicake 2013.12.02. 11:10:35

A minap belefutottam én is ebbe a Winter Moments sörbe. Megörültem neki, és nem tököltem, vettem belőle kettőt.

A másodikat (két nappal később, "hátha csak elsőre nem ízlett" alapon) már meg sem tudtam inni. Szerintem pocsék mosogatólé íze van, erőltetettnek érzem a forraltboros jegyeket egy sörbe beletenni, de ha már, akkor ne így. Itt erőszakosak és tolakodóak a különböző aromák. Összevissza keverednek, ütik egymás, hol ezt érezni, hol azt, alig vártam, hogy vége legyen, még az utóíze is rémes volt.

Ehhez képest még a kukoricadarás sörök sokkal becsületesebbek.

Magamról annyit, hogy inkább a zamatos angol ale-eket kedvelném, de itthon drágák és ritkák, így persze iszom mást is, de igazi élvezetet csak azok szereznek.

personalsanchez 2013.12.06. 15:41:05

Én tegnapelőtt ittam, még egy próbát lehet, hogy teszek, de eddig nagyon nem tetszik.

Külön jön a dreher íz után elkülönülve ez műanyagos tuttifruttira hajazó izé...
Méltó párja a summer momentnek:)

hogyéáadja 2014.02.07. 20:27:47

Most iszom a winter momentet. Kifejezetten kerestem egy blogot, ahol le tudom írni, hogy ennél borzalmasabb dolgot én még soha nem ittam.

IIIIIOIIIII 2014.02.23. 23:54:57

Gut. Besser. Gösser.
Rossz. Nagyon rossz. Dreher winter moment.

gumitamin 2014.03.18. 15:41:17

Ez valószínűleg egyén függő, de nekem sem jött be.
Semmi jót nem találtam benne, nagyon pancsolt, hígitott sörlé.
Inkább a világos fele közelít, mint a barnához.

rambo13 2014.12.09. 15:38:51

@-kk-: az új dreherről láttam írtál a tumblren, de itt van még a remek arany ászok "ünneplős" (csak nekem hangzik úgy, mint a "koccintós"?)
róla lesz (mikro)poszt?

-kk- 2014.12.09. 15:41:37

@rambo13: eddig elkerülte a radaromat, rohanok a legközelebbi boltba!

(Szépen ráhasalt a Dreher a barnatémára: kb. egyszerre tolják az új Winter Momentet, a barna Kozelt, meg ezt az ászokos dolgot.)

rambo13 2014.12.12. 10:16:31

@-kk-: óh látom már kaptál is egy mintapéldányt..

amúgy a tumblihoz:
"Ha valaki aggódott volna, hogy csak a Soproninál hiszik azt, hogy rossz minőségű sörök marketingelésének a legjobb módja az, ha kóstolót küldenek belőlük, megnyugodhat: a Drehernél is"

enek lehet, h van egy olyan oka, h Szederkényi Zita elég sokáig a Soproninál dolgozott...

Gérard Duchemin 2015.01.06. 08:46:43

Ez az újabb változat milyen? Ki tudja?