HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • -kk-: @ungert: császár, köszi! (2018.08.10. 11:49) Topvar Premium 12%
  • -kk-: @klagenfurtjeno: Bár személy szerint csak igen minimálisan értek vele egyet, de azt hiszem, értem,... (2018.08.04. 22:41) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • -kk-: @dr. dodó: én nem próbáltam, valaki? (2018.07.22. 17:46) Továrenská 10°
  • bbazs74: Minden csak megítélés kérdése. Az általam korábban kóstolt Borsodi sörökhöz képest a Mester valame... (2018.07.15. 14:12) Borsodi Mester
  • dr. dodó: Jaj, nem is feléd irányuló kritika akart lenni, csak pont ennél a sörnél bukott ki belőlem. Értelm... (2018.06.30. 11:26) Reketye De Molen Collab

Címkék

ale (121) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (133) békésszentandrás (21) belarusz (1) belga (25) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (50) crnagorc (1) cseh (75) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (69) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (88) hárompont (67) holland (7) horvát (2) ilzer (4) ipa (27) ír (2) ízesített (60) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (45) kétpont (47) kisüzemi (100) kőbánya (17) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (6) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) magyar (158) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (40) négypont (110) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (58) pakisztáni (1) pécs (12) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (15) spanyol (2) stout (20) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (267) vörös (24) Címkefelhő

Dreher Hidegkomlós

2015.07.04. 19:26 -kk-

magyar világos sör

dreher_hidegkomlos.JPG

A Dreher úgy döntött, a komolytalan Summer Moment mellé (vagy helyett, ki tudja) idén bevezeti azt a hidegkomlózott Dreher Classicot, ami a tavalyi Dreherfeszt nevű rendezvényen, akkor még abszolút kisüzemi méretekben debütált. A döntés voltaképpen logikus, hiszen egy kicsit kikacsint a kézművessör-világra, mégsem kell hozzá külön sört főzni, elég csak a meglévő Classic egy részét különvenni főzés után. És talán azokat sem sújtja indokolatlan sokkal, akik csak véletlenül vették a megszokott helyett.

(Kitérő azoknak, akik kevésbé érdeklődnek a hasonló sörfőzős izgalmak iránt: a hidegkomlózás annyit jelent, hogy miután megfőztek egy sört, és a főzés részeként beleforralták a keserűségért felelős komló[ka]t is, még külön adnak hozzá némi komlót a főzés után is, az immáron hidegen zajló erjesztés, illetve az erjesztés és a palackozás közti időt kitöltő ászokolás során. Az ekkor adagolt komló sokkal frissebb, zöldebb, füvesebb ízeket ad a sörbe, ezért a modern kisüzemi-kézműves sörfőző világban – ahol különösen erős a komlókultusz – előszeretettel alkalmazzák a hidegkomlózást.)

A Dreher Hidegkomlós sok kérdést felvet: például hogy milyen komlót használnak, ki a célközönség és így tovább. A legfőbb kérdés persze mégiscsak az, mi történik, ha egy közkedvelt és megbecsült, sörélvezeti szempontból releváns módszert egy alapvetően nem sokra tartott, kulinárisan érdektelen nagyüzemi sörön alkalmaznak. És mint mindig, most is a kóstolás az egyetlen út a válaszhoz, így ki is nyitottuk a félliteres alumíniumdobozt, ha már üveges nem volt belőle az Intersparban. Persze lehet, hogy máshol sincs. Mindegy, kitöltjük, és máris meglep a tisztességes méretű, egészen tartós hab, de abból a nagyszemű fajtából, ami nem tartozik a legmeggyőzőbbek közé.

Külön meglepetés, miközben ránézünk a dobozra, hogy a Hidegkomlós nem is 5,2%-os, mint a Dreher Classic, hanem 4,5, tehát a sima hidegkomlózáson túl is zajlik valamilyen beavatkozás a gyártás során – ha más nem, némi hígítás. (Az Arany Ászok és a Kőbányai csak 4,3%, még mielőtt.)

Ahogy túltesszük magunkat a problémán, bele is kortyolunk a Hidegkomlósba, és kiderül, hogy felesleges bajlódni a szóvirágokkal, ugyanis pontosan ugyanazt az élményt kapjuk, mint a fent már említett Dreherfeszt bétakóstolásán:

Jól kivehető volt a – magam képességeivel közelebbről meghatározhatatlan típusú – komló, a hidegkomlózástól ismert kissé lime-os, de alapvetően friss, kesernyés fűízű karakterek, amik a megszokottan dreheres, enyhe kukoricagrízes savanykásságot persze nem mosták el teljesen, de azért elég jól elbújtatták. Utóízben ráadásul, üdvös módon, teljesen átvették tőle az irányítást.

Az alkalmazott komlót továbbra sem ismeri a KK, mert titok, mint azt Mesehabbal Zsombor, akinek egy príma gyárlátogatáshoz is volt szerencséje, remekül leírta.

Annyi viszont biztosnak tűnik, hogy jó eséllyel még az is észreveszi a különbséget a sima Dreherhez képest, akit egyébként nem különösebben érdekel, melyiket issza. Frissítő, lendületes, nem bántó inni, és csak a végén feslik fel a hitelesközeli, de nem túlzottan intenzív komlóíz alól némi kukoricásan fülledt alkoholmeleg, ami emlékeztet arra, hogy a Dreher Classic nem tartozik azok a sörök közé, amiket akkor is megiszunk, ha nem muszáj. Merthogy a Hidegkomlósból, kellően nem-sörgourmet körülmények között, akár még önként is fogyasztanánk párat, mert pillanatnyilag, hadd kockáztassuk meg a kijelentést, a legkellemesebb magyar főzésű nagyüzemi világos sör. Igaz, a Soproni 1895-tel szoros a verseny, és nem világos, hogy az előbbi jó ivása, vagy az utóbbi kukoricagríztelensége ér-e többet – olyannyira nem, hogy most meg sem próbáljuk eldönteni. De ha valaki állást foglal, kommentben szívesen látjuk.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2015. 07. 04.

3,5p.GIF

22 komment · 1 trackback

Címkék: magyar világos kőbánya háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr177595766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Komlóágyúval a világbékéért! 2015.07.09. 12:12:30

> Rövid sörgyártúrán vettünk részt, ahol többek közt megmutatták a Dreher Hidegkomlós előállításában főszerepet játszó komlóágyút, és az egyik sörmester még azt is elmondta, mekkorát lehet vele lőni. Mivel a tavalyi DreherFeszten osztatlan vol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2015.07.05. 20:51:13

Egy főzet a Drehernél 500 hl. A komlóágyú 1,5 hl. térfogatú. Ha jól értettem ebben egy extrakt készül, a Dreher Classic sörből és a komlóból, amit aztán az utolsó szűrés előtt hozzákevernek a sörhöz... Szóval a nagy keverés közben elfogyhat az a néhány térfogatszázalék alkohol...

-kk- 2015.07.05. 22:37:03

@Árpa Jankó: Valami hasonlóra gyanakodtam, bár be kell valljam, sokkal okosabbnak most sem érzem magam :)

rambo13 2015.07.06. 07:47:56

@Árpa Jankó: @-kk-: a drehernél, mint a SAB-nal mindenhol már rég HGB-vel főznek, szóval tetszőlegesre hígítható a mestersör...

-kk- 2015.07.06. 11:58:08

@rambo13: Logikusan hangzik, bár igazság szerint azt hittem, a nagy sörgyárak annyira rá vannak állva a munkalépés-spórolásra, hogy még a hígítgatást is minél kevesebbféle végtermékre optimalizálják. Mindenesetre valóban ez a legkézenfekvőbb magyarázat.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.07.09. 13:22:27

Én a szombati nagy melegben bevertem kerti gyereknevelés közben 10-et. Mert előtte megláttam az Auchanban, és 219-ért vettem egy tálcával. (Meg 519-ért 10 Golden Pride-ot is:)). Az első még egész olyan volt, mint amikor először kóstoltam, rögtön a Classickal párhuzamosan. A második-harmadik csak úgy lement, aztán annyira megszoktam a kis extra komlós ízt, hogy onnantól már csak savanyú volt. Az egész napos hidratációt lezárandó, még este is elmentem inni, a kocsmában volt üveges is. Pont ugyanolyan, kellett mellé egy Metaxa, aztán átálltam gin-tonikra.

Sz'al pont olyan, mint egy 3,5 pontos sör, ha nincs más, vagy ha költséghatékonyan kell sok sör, akkor tökéletes.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.07.09. 20:22:51

Én a cseh sörfeszt utáni "csendes pihenőben" gondoltam, teszek vele egy próbát: hát nem jött be.

Az illat szépen indít, hozza a "TudjukmilyenVagyLegfeljebbTévedtünkDeAz tutiHogyAmerikai" komló (amit egyébként nyilván azért nem nevesít a gyár, hogy ha legközelebb más komlót szereznek be, akkor ne kelljen semmit átírni...) szokásos aromáit, de a sörben az eredeti Dreher szinte teljesen legyűri a komlót. Eleinte még van némi viaskodás, de ahogy tovább kortyolgattam, nagyon hamar előjön az a szerencsére régen érzett fülledt, ipari-gyógyszeres kellemetlen íz, amit a kevésbé illatos alapdreherből ismerünk és ott is ragad minden kortyban, ahogy melegszik, egyre erősebben.

Nálam ez is ugyanolyan aligiható lötty, mint a normál dreher. Az 1895 jobb, nem mintha az ittam volna ezóta: jozsefbiro.blog.hu/2014/10/05/promontor_nagy_kezmuvessor_tesztje_az_ivosorok

rowi 2015.07.10. 21:09:49

@lilakutyak: úgybiz, ez hátha mást is érdekel. az auchanban nagy sörakció van, közte plö minden fullers 519, de a praga dobozos is 199 meg még néhány, de a fullers a jó deal, mert van ipa, stout, esb, golden ale egyaránt

rowi 2015.07.10. 21:11:56

sztem egyébként ez egész iható lett. az elején a komló nagyon hangsúlyos, a végén még én is kiéreztem az előretörő kukoricát, de összességében mindenképp kellemes, egyértelműen a jobb magyar nagyüzemi sörök rövid sorát gyarapítja

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.07.13. 08:46:01

@lilakutyak: egy rosszabb pillanatomban ittam csapról is. Pont ugyanolyan, mint a dobozos vagy az üveges.

-kk- 2015.07.13. 09:35:03

@lilakutyak: engem kicsit meglep, hogy töltenek hordóba is

dr. dodó 2015.07.13. 09:45:24

Örömmel veszem, hogy írsz nagyüzemi sörökről, de a Dreher tucattermékei egyszerűen érdektelenek és rosszak számomra. Vagy én romlottam el mostanra... :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.07.13. 09:51:53

@-kk-: engem is meglepett. Kicsit másnapos voltam, és igazából egy kólára lett volna szükségem, de amikor megláttam a szegedi Középfölde nevű helyen (a Ligetben), kénytelen voltam inni egy pohárral. Viszont a csapos nő szerint, mivel ő hajlandó adni egy kis kóstolót az érdeklődőknek, szinte mindenki átáll a Classicról a Hidegkomlósra. Sz'al még az is lehet, hogy állandó tagja lesz a kínálatnak, ha így fogy.

-kk- 2015.07.13. 10:47:10

@lilakutyak: a babalépések is előre visznek, talán :)

mr.sixpack 2015.07.22. 09:32:15

Én azt hallottam, hogy Citrával hidegkomlóznak. Mondjuk még nem kóstoltam, így nem tudok állást foglalni.

dr. dodó 2015.07.22. 15:50:32

Nos, sikerült megkóstolnom. Nekem nem jött be. Biztos az volt a baj, hogy nem jéghidegen ittam. :)
Szóval nálam minden kortynál meglepő édesség fogadott, majd a kukoricás savanyú keveredett a komló savanyújával, és csak nyomokban lehetett egyéb sörízeket érezni, hagyományos komlókeserűt nem is sikerült belelátnom. Plusz vizes, hab nuku.

ZX71 2015.08.19. 15:03:12

Magam részéről az első kóstolás után a kedvenc (kommersz) "magyar" sörömmé vált.

SMS Taurus 2015.08.26. 00:25:47

idén, a szárazság miatt sínylődött a kukorica, árpából viszont jó termés várható. Tán van némi remény, hogy egyszer és mindenkorra véget vetnek a kotyvasztásnak. Velem aztán ne kukoricázzanak...

-kk- 2015.08.26. 15:43:52

@SMS Taurus: Remény mindig van, csak ugye a kukoricagríznek az olcsóságán kívül egy olyan, sörgyárak által kedvelt tulajdonsága is van, hogy kevésbé karakteres az íze, mint az árpamalátának, ezért a jellegtelen ízű, "demokratikus" sörökhöz, amik ugye azokat is célozzák, akik nem szeretik a sörízt, jobban illik. Igaz persze, hogy a Hidegkomlós nem ilyen jellegtelen sör, de amíg nem gyártanak hozzá külön alapsört, hanem csak a sima Drehert pimpelik meg hozzá, addig szerintem szükségszerűen marad benne a gríz is, mert ezt diktálja a nagyüzemi könyvelőlogika.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.10.19. 11:12:29

az idei, 2016-os szérián körpecsétszerű izében jelzik a dobozon, hogy Calypso komlóval készült.
És bizony - nehezemre esik kimondani, de drága sznob testvéreim, bizony - legalábbis ár/érték arányban - (tegnap vettem kb 230 Hufért) messze orrba ver soksok kézmüves ipácskát.

Ja és persze, hogy milyen kaja is passzol mellé: hát, a közös alapanyagot tekintetbe véve, valamicske prósza, avagy kukoricagríz :P

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.01.19. 09:53:12

Visszatért a Citrás változat. Rendben is van, kétéves sebeket tép fel. A mestersör persze továbbra is ugyanolyan szenny, mint volt, de a végeredmény mégis iható, és jobb, mint a második széria. Sokkal.

-kk- 2017.01.19. 10:20:08

@ungert: na, a kis siker is siker!

csak ugy irogatok 2018.02.24. 11:20:47

Nekem nagyon bejött, amióta a piacon van, az egyik "alap" söröm, a ritkábban megvásárolt kisüzemi, kézműves sörök mellett. Tényleg egyfajta frissességet hordoz, könnyed. A többi, ezután behozott komlózott sörük nem hozta ezt a színvonalat (amerikai komlós, mozaik komlós)