HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Esthajnal '15

2015.12.20. 18:00 -kk-

magyar füstölt barna búzabaksör

szent_andras_esthajnal15.JPG

Idén az ötödik évjárat jön ki a Szent András Sörfőzde karácsonyi söréből, közülük a harmadik, ami az Esthajnal nevet viseli. Az öt közül az első egy almás-fahéjas, a második egy vérnarancsos-mézes, a harmadik pedig egy áfonyás-karamelles lager volt: ezek mind a lehető legegyértelműbben karácsonyias receptek voltak – amik sorát tavaly egy jóval extrémebb ötlet, lucfenyős vegyes erjesztésű sör törte meg, idén pedig egy füstölt malátás búzabaksör követi. A KK a maga részéről nagy rajongója a füstölt söröknek, így a döntést látatlanban is üdvözölni tudtuk, kérdés pedig csak az maradt csupán, mennyire hat majd a gyakorlatban karácsonyi karakterűnek egy efféle stílusú sör.

(Kis kitérő, mentegetőzés-, magyarázat- és kontextusképpen: mire ez a cikk kiélesedik, már nagyjából mindenki írt értékelést az Esthajnal '15-ről, aki szokott ilyesmit tenni, de ezeket igyekeztünk következetesen nem elolvasni, nehogy befolyásoljanak a véleményalkotásban, és békés tájékozatlanságban folytathassuk a hagyományt, hogy cikkbe öntünk minden békésszentandrási karácsonyi sört.)

El is kezdjük a kóstolást, kitöltve vörösesbarna (vagy inkább barnásvörös) test fogad, közepesen vékony, illékony habbal. Illata inkább búzabakot idéz, édeskés-kenyeres alap némi citrussal, de a kedvünkért beszövi azért egy halovány füstöltkolbászos stich is. Ahogy belekortyolunk, ízben is egészen hasonló az élmény, csak az édeskésség nyílik ki a búzabakokra jellemző komplexitás irányában: mandulaliszt, konyakmeggy, kakaópor, kenyérhéj tűnedezik fel, többek közt. Meg füst is, ami egy picit kilóg, de cserébe nem túl intenzív, ezért érdekességképpen elfogadható a jelenléte. Elsőre azt mondanánk, nem a búzasörség a legerősebb stílusjegye – de egy pillanattal tovább belegondolva rájövünk, tulajdonképpen egyik karakter sem igazán domináns; nagyjából egyenrangú ihletőként keveredik a bécsi barna, a barna bak, a szűretlen búza, illetve bármiféle füstölt. Utóíze marcipánt idéz, csak a geil vonások nélkül (azaz végeredményben megint csak mandulaliszt), de ekkor domborodik ki a máskülönben alig-alig jelentkező nemeskomlós keserűség is, sőt, némi melasz is megjelenik a lecsengésben.

Nem mondanánk, hogy nem kellemes, még azt sem, hogy nem élvezetes, de az is biztos, hogy specifikusan karácsonyi helyett inkább általánosan téli hangulatú (főleg a tavalyi Esthajnalhoz viszonyítva). Ahhoz képest, amit ígér, ugyanakkor némiképp furcsán teljesít néhány dolgot: búzabaksága dacára már-már virtuózan vékony kortyokból áll, ami ugyan bók is lehetne, de valójában inkább a komplexitás soványságát értjük alatta – és, ettől nem függetlenül, harmóniája sem tökéletes, hiszen a füst valamelyest kilóg az összképpből, de távolról sem annyira, hogy ebből Schlenkerla-módra, saját jogon építsen karaktert. Tehát összességében egy kellemes, jól iható téli sörhoz van szerencsénk, amiben nincs semmilyen hiba, de a címke beharangozója alapján egy jóval karakteresebb, intenzívebb darabra számít a gyanútlan kóstoló, úgy búzabak-, mint füstöltsörfronton. És amikor szembesül a valósággal, akkor is hiányérzete támad, ha eredendően olyan sok oka nem is lenne rá.

A tanulság pedig mindebből, természetesen: még vásárlás előtt olvassunk sörkritkákat!

Alkoholtartalom: 7 V/V %

2015. 12. 20.

4p.GIF

5 komment

Címkék: magyar búza barna füstölt bak békésszentandrás kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr638178510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.01.05. 08:58:27

Az a fura, hogy az értékelés majdnem minden részével egyet tudok érteni - az ízprofil ilyetén leírásához azért ipari mennyiségű hallucinogénre lenne szükségem:) -, és még talán a pontozással is, főleg pl. a Rizmajer Búzához vagy a 424-hez képest. Viszont nekem nem lóg ki a füst, inkább csak egy kellemes csavar az egyébként barna, bak és búza jegyek mellé, amik viszont szerintem egyensúlyban vannak, és épp ettől lehet népszerű. Sz'al nekem ez nem hiányérzet, hanem egy jól megoldott feladat: legyen téli, legyen benne sok alkalmi (búza, bak, barna, füst), de mégis képes legyen örömmel fogyasztani az is, aki közepes(en szar) világos lagereken szocializálódott, és ha megkínálja a nem sörös ismerőseit - mer' karácsonyi, kóstold má' meg! -, ők sem szaladnak ki a világból. Ez most így visszaolvasva olyan, mint egy nagyipari, populista sör marketingterve, és tényleg populista ez is, de szerintem jó irányba indul.

-kk- 2016.01.05. 10:03:02

@lilakutyak: Én sem a vektor irányát éreztem problémásnak, hanem a nagyságával voltam egy morzsányit elégedetlen :) Arra kíváncsi vagyok, egy nagyüzemivilágoslager-ivó mit reagálna rá, mert az biztos, hogy mondjuk a Punk IPA-hoz képest kevésbé meghökkentő, de a személyes tapasztalatom az, hogy a szóban forgó csoportnak gyakran már egy Pilsner Urquell is zavaró túlzás, nemhogy egy barna! búza! bak!, ami még füstös is.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.01.05. 15:53:06

@-kk-: Én sem vitatkozni akartam, csak a másik végéről is értelmezni.

Egyébként egy viszonylag nyitott haveromnak mutattam, aki bármit megiszik, csak be lehessen baszni tőle. Neki annyira tetszett, hogy eltarhálta az utolsó előtti üveget (választhatott volna még Rizmajer Ünnepit, Winternachtot vagy Jozin Bazint is), az utolsót csak azért nem, mert az ment a karácsonyi sült kacsamellbe. Mondjuk az is igaz, hogy utána megitta üvegből hazafelé a vonaton :) De szerintem akinek alkalmanként bejön a barna és/vagy a búza, az úgy kapja meg mellé a füstöt, hogy már felkészülve fut bele egy 424-be, és onnan már a Schenkerla is jöhet, lezárásnak megy egy Szalonka :) Tényleg, ez milyen fasza sor lenne így, szerintem a grodziskie tök poén lenne a végén. Na, majd megemlítem pifnek...

-kk- 2016.01.05. 16:07:52

@lilakutyak: :D

mondjuk a "bármit megiszik" csoport biztos nyitottabb rá, mint a "világoslager-ivó", bár tagadhatatlanul van egy nem elhanyagolható átfedés a kettő között

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.01.06. 07:46:30

@-kk-: főleg a piac kínálati oldalának szerkezete miatt. A csávó ugyan télen tolja a Dreher Bakot, de amúgy az Aranyásó-Borsodi-Soproni háromszögben bolyong rendszeresen beszúrt tüskékkel :)