HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Green Sheep – Bölcső Brew Crew Busó

2016.08.05. 15:03 -kk-

magyar füstölt barna baksör

greensheep_bbc_buso.jpg

Nem kimondottan augusztus elejéhez illő választás egy füstölt baksör, amit ráadásul – a télűző hangulat minden anakronisztikáját erősítendő – Busónak hívnak, most mégis ezt dobta a KK véletlensör-generátora. A Busó két vándorfőzde, a nemrégiben már érintőlegesen említett Green Sheep, illetve az azonos nevű lágymányosi bisztróhoz-kocsmához kötődő Bölcső Brew Crew koprodukciója, és a leányvári Beerfort Sörfőzdében készült. Ami persze nem véletlen, hiszen utóbbi sörmestere ugyanaz az Utassy Roland, mint aki a Green Sheep vezetője is.

A retrográd alakú félliteres üvegből mélysötét, feketébe hajlóan barna test tűnik elő, rajta világosbarna, kisszemű, paplanszerű és tartós habbal. Illata éles, kicsit szúrós füst, mögötte nagyon halvány, édes-savanyú mazsolás karamell. Ahogy belekóstolunk, elsőre nehéz túllépni a virulens szénsavasságon, és a nyomában mozgó enyhe élesztősségen, de ha ez sikerül egy száraz, ízgazdag és karakteres füstölt baksör jelenik meg, kivételesen tiszta és harmonikus ízekkel. A korty elején némi visszafogott, gyógyszeres komlókeserű, amit hamar felvált a pörkölt maláta száraz, fás, égett, kávétól sem idegen karaktere. Ezekhez társul idővel a gondolatnyit sós-minerális érzetű – és lényegében a teljes kóstolás ívét végigkísérő – füstösség, ami szintén nagyon letisztultan és karakteresen hat. A kóstolás során egy-egy pillanatra halványan édeskés, aszalt szilvát és kapucsínót idéző jegyek is megjelennek, de egyáltalán nem meghatározóak.

Az utóíz közepesen füstös, halványan malátás és halványan komlós, egyszersmind tökéletesen harmonikus. Akárcsak a Busó összképe: minden íz a helyén van, a kóstolási élmény rendkívül kiegyensúlyozott – nyoma sincs akár technikai hibának, akár öncélú alapanyagválasztásnak, akár bármi más kisüzemi faux pas-nak. Egyedül az illata bizonytalan egy morzsányit, de ez annyira jelentéktelen észrevétel, hogy fel se merül, ne ötpontos sörről lenne szó, a Schlenkerla-birodalom méltó kihívójáról. Nemzetközi szinten is ritka az ilyen letisztult, harmonikus és egyedi sör, főleg alsóerjesztésű sörként, Magyarországon pedig végképp. Az, hogy a Busó egy nem túl gyakori típus képviselőjeként éri el ezt, már csak a habra tett cseresznyeszem a tortán.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2016. 08. 05.

5p.GIF

7 komment

Címkék: magyar ötpontos barna füstölt bak kisüzemi

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr858933806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. dodó 2016.08.08. 11:19:47

Úúú, de kéne. Szeretem a füstös söröket. :)

Borbíró Andris 2016.08.24. 14:45:56

Beerfort söröket nem akartok szemlézni? Nekem most nagy kedvenceim, nagyon finomak, és jelenleg ők a legközelebbi versenyzők a szívem-csücske területhez, ami még mindig túl ritkás: a megfizethető, de igényes kisüzemi világos sörökéhez. (Szerintem jobbak, mint a Csíki sör, de ha látom, vásárlom azt is szorgalmasan.) Meg még a Balatonvilágosi próbálkozik hasonlóval, de se nem látom sok helyen, se nem elég olcsó.

-kk- 2016.08.24. 14:49:24

@Borbíró_Andris: nincs különösebb tervünk arra, hogy miről írjunk, és hát mivel olyan ütemben jönnek ki az új sörök, hogy azt még főzdeszinten is lehetetlenség követni, nem is tudunk ígérni semmit :(

Egyébként "igényes világos" kategóriában szerintem felesleges ragaszkodni a kisüzemiséghez, és cseh söröket érdemes leginkább venni (üzemmérettől függetlenül, de azért mondjuk a Gambrinus-szintnél feljebbről válogatva). A magyar kisüzemi világos lagerek egyszerűen drágák, és ritkán jók.

Borbíró Andris 2016.08.24. 15:06:01

@-kk-: Persze, tudom én azt, hoztam is haza pár hete cseh útról sok-sok liter Kozelt, Staroprament, Svijany-t, egészen pofátlan árakon... (Fél liter 150 Ft alatt, meg hasonlók.) Szóval általában itthon is cseh sört iszok. De én azért drukkolok a kisüzemieknek, csak le kell szorítani az árat legalább 500 Ft alá (vagy lejjebb), és remélni, hogy észreveszik az emberek (és nem csak a szűk kör, a hobbisták-szakmabeliek). Ez az én véleményem. Ínyenckedni már most is rengeteg féle sört lehet venni. :)

Borbíró Andris 2016.08.24. 16:23:02

Megint én: oké, utánaolvastam, miért kell utálni a Csíkit, hát nem szép dolgok ezek, de fenntartom, hogy van egy szegmens az olcsó és gagyi nagyipari "habzó termékek", meg az 1000 Ft-ért 0.33-as, csak egy boltban megvásárolható csalános-hegyikecskés sörök között, amit ki kell tölteni, ha komolyan akarja magát venni az éppen aktuális néven (legyen kézműves?... legyen kisüzemi?... legyen kraft?... ezeknek semmi nem elég jó! :)) futó szakma.

-kk- 2016.08.24. 22:46:58

@Borbíró_Andris: ez szuperszubjektív, de szerintem ebben a szegmensben a jó minőségű nagyipari söröknek kellene lennie :)

Borbíró Andris 2016.08.25. 07:56:08

@-kk-: Lesznek is, de csak ha rászorulnak, mert megszorongatja őket valaki, illetve "beleülhetnek a tutiba", mert más már megmutatta, hogy van rá igény. Kicsit igazságtalan, de ez lesz, és így legalább lesz, és le fogja venni valaki néha véletlenül is a Tesco Value IPA-t. És nem pontosan ezt akarta elérni a sörforradalom? Én bekajáltam anno a szövegüket, persze most már más szelek fújnak, éljen a kraft sör, éljenek a mikro-érdekközösségek, nem kell a paraszt jó sört igyon, elég, ha nevelünk egy hű elitet, akik eltartanak néhány főzdét... :) Cinizmus OFF.