HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Bandibá'

2016.09.27. 22:38 -kk-

magyar ale

szent_andras_bandiba.jpg

2016. szeptember 22., csütörtök még az újabb kori szokásokhoz mérten is sűrű este volt a budapesti kézművessör-mikrokozmosz életében, ugyanis több különböző sörpremier mellett egyszerre nyitott meg két új söröző is, ráadásul egyaránt olyanok, amik a vonatkozó szubkultúra jelentős alakjaihoz köthetők. Mindkét hely valamelyik pesti vásárcsarnok mellett nyitott ki: a Klauzál téren a Cake&Beer Piszkor „Csokszkomló” Norberttel, a Hunyadi téren pedig az Ogre Bácsi Marosvári „Ogreface” Lászlóval. Ogre már régóta szorosan köthető a békésszentandrási sörfőzdéhez, így nem okozhat túl nagy meglepetést, hogy a nevét viselő kocsma is a főzde budapesti referenciakocsmájaként nyílt meg. (Maga a helyiség egyébként eddig is hasonlóan exkluzív funkciót töltött be: a Hopfanatic Pub működött benne.)

Nagyobb meglepetés, hogy a kocsmanyitáshoz sörpremier is társult, mégpedig Csupor Mártonnal közösen készítve, aki a fiatalabbik magyar craftbeer-generáció egyik arcaként egy amerikai IPA-t főzött a békésszentandrásiakkal, háromféle komlóval – polaris, chinook és huell melon –, valamint hét százalék alkohollal. A várakozásaink vegyesek, több különféle prekoncepció is vetekszik a KK-ban:

  • a békésszentandrási sörök, bár van némi szórásuk, de általában jók, főleg az újabb fejlesztések, mint az Esthajnal '15, a Napkincs vagy a Málnás Búza;
  • a Csupor-sörök is szinte mindig jók;
  • ugyanakkor eddig nem igazán sikerült a Szent András Sörfőzdében igazán kiemelkedőt alkotni olyan stílusban, ami az újabb hullámú sörfőzéshez köthető (talán a 2015-ös Vári Nővérek kivételével): az ale mint típus, úgy tűnik, alapértelmezés szerint távolabb áll a főzde lelkétől.

A kérdés értelemszerűen az, a Bandibá' esetében hogyan tudhat a valóság egyszerre illeszkedni ennyiféle ütköző előfeltevéshez. Kóstolunk tehát (szigorúan az üveges változatra koncentrálva és teljes mértékig figyelmen kívül hagyva a megnyitón ivott csapolt verziót): narancsba hajló, opálos mélyarany test, kevés és múló habbal, valamint intenzív, édeskés, sárgadinnyés-gyantás, enyhén nyers (mármint főzés előtti) malátás illattal. Eddig részben izgalmas, részben konfúz élmény.

Ízben egészen hasonlókat tapasztalunk: az alapot sajátosan magos, kissé talán dohos jegyeket is felvonultató, mindeközben karamellesen édeskés és marisotteresen diós maláta képezi (pedig nincs is benne maris otter, csak pilseni, bécsi és caraamber maláta). Erre épül a jól kiegyensúlyozott, kellemes komlózás, benne gyantásan keserű, halványan grapefruitos és fenyős jegyekkel, valamint sárgadinnyés mangóval, csakhogy egy kicsit belefulladva az önnön – aroma nélküli értelemben vett keserűségébe –, így nem is tud kibontakozni a KK által vágyott mértékben.

A Bandibá' jelen állapotában egy kellemesnek induló, de a kivitelezés során meglehetősen félrekanyarodott pilotprojektnek hat, amit az is igazol, hogy mind Csupor, mind a Szent András Sörfőzde részéről a további hangolás szükségessége és szándéka hangzott el a bemutatón. Merthogy, hacsak nem csal az emlékezetünk, arról volt szó, hogy a Bandibá' rendszeres tagja lesz a békésszentandrási portfóliónak. A KK csak remélni tudja, hogy a rendszeressé válás folyamatos tökéletesedéssel jár majd együtt, és a Bandibá' betölti azt a remek potenciált, amit első kóstolásra egyelőre csak ígérni tud. Pontozni természetesen a jelen állapot szerint pontozunk.

Lábjegyzet: a kóstolt palackot a főzdétől kaptuk.

Alkoholtartalom: 7 V/V %

2016. 09. 27.

3p.GIF

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ale világos ipa békésszentandrás kisüzemi hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6511748239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.