HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • CsabaCBG: @-kk-: köszönöm szépen. (Azt hiszem, megvárom, míg jóárasítják.) (2019.11.22. 14:45) Soproni Óvatos Duhaj Porter
  • -kk-: @Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kivál... (2019.11.19. 14:33) Spezial Rauchbier
  • -kk-: @Árpa Jankó: Könnyen lehet, de elég biztos vagyok benne, hogy a recept is változott időközben - mo... (2019.10.27. 07:02) Primátor Double 24%
  • CsabaCBG: @CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tar... (2019.10.25. 12:02) Soproni Óvatos Duhaj APA
  • dr. dodó: Megkóstoltam, és bár a szimpla hidegkomlósnál jobb egy fokkal, nálam olyan 3 pontot ér. Nekem még ... (2019.09.27. 20:46) Dreher Félbarna Hidegkomlós

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (93) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (170) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

thibault_beers Walpurgis Nacht

2016.11.03. 22:09 -kk-

magyar ale

thibault_beers_walpurgis_nacht.jpg

Mostanában gyakran panaszkodtunk arról, hogy amilyen ütemben jelennek meg az új sörfőzdék és gerillasörmárkák Magyarországon, teljesen esélytelen lépést tartani velük. Pedig nem csak az új szereplők folyamatos dömpingje csökkenti a naprakészség esélyeit: vannak például olyan veterán magyar kézművessör-kulcsemberek is, akik ritkán készítenek csak sört, és amikor épp igen, akkor is csak egészen keveset.Ilyen ember Tibold Ákos is, aki a Sörspecialista, majd Sörmanufaktúra sörszaküzletek éléről, illetve a Legenda Sörfőzde első éveinek egyik arcaként is elég hosszú ideje ismert szereplő. Az elmúlt egy-két évben azonban szép sorjában továbbállt ezekről a posztokról, és kevésbé szem előtt maradva dolgozik sörökkel: egyfelől működteti a beermarket.hu webáruházat, másfelől thibault_beers márkanév alatt időnként gerillasöröket készít (ez alkalommal épp egy osztrák bérfőzdében, a Beerstarterben). Eddigi sörei közül egészen biztosan a Garlic Beer keltette a legnagyobb feltűnést, ami épp az, mint amit a neve ígér.

Részben a már említett folyamatos sördömping, részben a thibault_beers-sörök erősen szezonális jellege miatt, de a Kontár Komlókutató blogon most írunk először a márkáról. Ahogy a gerillafőzőktől, különösen a csak alkalomszerűen aktív gerillafőzőktől az már megszokott, a thibault_beers-nél is az obskúrusabb stílusok és receptek dominálnak; a most kóstolandó Walpurgis Nacht így például épp egy füstölt saison. Ez első ránézésre pont olyan párosításnak tűnik, aminek ugyan az alkotóelemei egyenként határozottan tetszetősek (legalábbis a KK sokra tartja a füstölt söröket és a saisonokat is), az viszont már legalábbis véleményes, hogy mennyire tudnak egyszerre érvényesülni.

Mivel a magunk részéről elképzelni sem tudjuk, kóstolunk. Sötétnarancsszín sört töltünk ki, bézs, vékony, illékony habbal, és visszafogottan füstös, ugyanakkor almakompótos, észteres, halványan citrusos jegyekkel is át-átszőtt illattal. Íze leginkább az érzékek egészpályás, könyörtelen letámadásával indít: egyszerre jelennek meg malátaédes, almás-körtés, szegfűszeges, füstös, citromhéjas ízek, amiket minimális késéssel egészít ki az egyszerű, de intenzív komlókeserű, illetve foglal keretbe némi meglepően umamis, majdnem sós alapléhangulat. A korty végére annyi marad meg mindebből, hogy az egész szánk zsibbad kissé, és minden ízt nagyon intenzívnek érzünk – az élmény a szecsuáni bors szinte elektromosnak ható vibrálásához hasonlít, mintha megannyi parányi laposelemet nyalogatnánk (pedig tonkabab van benne valójában, csak azt nem ismerjük annyira, hogy magunktól felfedezzük). Szájérzetre kissé sűrű, viszkózus sör, a benne lévő alkoholnak pedig esélye sincs a fentiek mellett észrevetetnie magát

Emlékezetes és élvezetes élmény, amiről nem állítanánk, hogy feltétlenül harmonikusan illeszti össze a füstölt és a saisonjegyeket; de azt sem, hogy disszonánsan. Az intenzív ízek túlterheléses támadása inkább csak felrúgja a harmónia koordinátarendszerét, és a saját káoszával helyettesíti azt be, drogszerűen érzékstimuláló módon. Ha találkoznak a Walpurgis Nachttal, egyszer feltétlenül próbálják ki – negyed óra önfeledt őrületet biztosan nyernek vele.

(A kóstolt palackot Tibold Ákos sörfőzőtől kaptuk, ajándékként.)

Alkoholtartalom: 6,7 V/V %

2016. 11. 03.

4p.GIF

6 komment

Címkék: magyar ale világos kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7111928563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.11.07. 09:56:08

> Ez első ránézésre pont olyan párosításnak tűnik, aminek ugyan az alkotóelemei egyenként határozottan tetszetősek (legalábbis a KK sokra tartja a füstölt söröket és a saisonokat is), az viszont már legalábbis véleményes, hogy mennyire tudnak egyszerre érvényesülni.

Bár a kóstolási élményed nem ezt támasztja alá, de a füstölt saisonról nekem épp az jutott eszembe, hogy az eleve animális jegyeket felvonultató saisont miért nem füstölt még senki, amikor a sertéshússal ezt évszázadok óta teszik meg.

-kk- 2016.11.07. 10:36:41

@lilakutyak: Lehet, hogy egy más irányba mutató, inkább visszafogott harmóniára törekvő receptből jobban kijönne a füstölt-animális összhang; a Walpurgis Nachtban inkább csak más volt szerintem a koncepció.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.11.08. 08:41:15

@-kk-: OK, ezt nem vonom kétségbe, inkább csak kiegészítésként írtam, hogy nekem ezen a ponton találkozhatna a két típus.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.11.08. 08:50:58

@-kk-: csak beírtam a guglinak, hogy smoked saison, még a ratebeeren is van egy csomó. Beleolvastam az első pár értékelésébe, nagy meglepetések nem értek.

Viszont megkérdezlek, hátha te tudod, mi ez a sok saison mostanában? Ezek a nagy forradalmi főzdék mindig csak egymásból merítenek ihletet, vagy ezek a hullámok azért vannak, mert valaki behoz valami alapanyagot, és akkor azt lehet kapni, abból főzünk, mint a kommunizmusban?

-kk- 2016.11.08. 10:34:22

@lilakutyak: Tudni nem tudom, de sejtésem szerint inkább divatról van szó, amit elsődlegesen nem is egymástól, hanem a nemzetközi trendekből vehetnek át a főzdék: az IPA-láz hulláma után természetes igény valamilyen könnye(bbe)n iható sör, ami azért még mindig különleges, és erre az APA-n kívül a saison a legalkalmasabb talán. Azt nem hinném, hogy alapanyagszűke lenne a jelenség mögött :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.11.09. 08:47:17

@-kk-: Na igen, de ezen belül is voltak trendek. Egy időben mindenkinek sorachi ache kellett pl.