HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • dr. dodó: Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :( (2019.09.13. 07:08) Pécsi Tavaszi Sör
  • -kk-: @CsabaCBG: nem, mi vagyunk lusták :( (2019.09.09. 22:25) Dreher Félbarna Hidegkomlós
  • -kk-: @lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!! (2019.06.05. 14:16) Liefmans Glühkriek
  • promontor: @Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, a... (2019.05.29. 08:37) Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný
  • nikkeltrafo: Köszönöm! Persze így összehasonlítható termék nélkül, csak az emlékekre hagyatkozva már nem könnyű... (2019.05.23. 07:16) Kapsreiter Landbier Hell

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (135) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (33) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (11) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (92) hárompont (70) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (50) kétpont (47) kisüzemi (103) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (169) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (66) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (21) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (16) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (280) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Nyúlon Túl

2017.03.31. 23:20 -kk-

magyar ízesített ale

bsza_nyulon_tul.jpg

Mióta ilyen szépen szárba szökkent a magyar kézművessöripar, és arra reflektálva a multik is nagyobb figyelmet fordítanak a termékfejlesztésre, sokat változott a sörbemutatások kultúrája. Sok-sok főzde dönt úgy, hogy kisebb-nagyobb médiaeseményt kerít egy-egy új söre köré, a kóstolóküldésektől a mesélős sörbemutatókon át az ottalvós zsíroskenyértúrákig elég széles a skála. Közös jegyük, hogy általában az érintett médiamunkások és véleményvezérek jóindulatának megnyerését szolgálják, ami ugyan működhet, de az egyes riportokat és beszámolókat átböngésző vásárló nem nyer tőle pluszinformációkat. Ő akkor is ugyanott lenne, ha az általa olvasott cikk szerzője csak kapott volna egy üveg sört és egy A4-es közleményt a főbb tudnivalókról.

Nagyjából ezen okok miatt nem szoktuk különösebben részletesen beszámolni arról, ha az a megtiszteltetés éri a KK-t, hogy egy hasonló sajtóeseményen jut hozzá valamilyen sörhöz: az előálló cikk szempontjából egyszerűen nem lényeges. Most kissé eltérünk szokásunktól, ugyanis a Szent András Sörfőzde tegnapelőtti bemutatója – noha fő funkciója szintén az elkápráztatás, így egy, a majdani fogyasztó számára kevésbé releváns végkimenet volt – a szokottnál szignifikánsan interaktívabb módon telt, és így érdemben hozzájárult ahhoz, hogy okosabban jöjjünk el a bemutatóról, mintha csak egy közleményt olvastunk volna el. Ebben persze volt némi trükk, ami a legtöbb sörre kiterjeszthetetlenné teszi az alkalmazott gyakorlatot: a két sör, amit a főzde prezentált, egyaránt viszonylag obskúrus fűszerekkel készült. Mindkét sör afféle húsvéti alkalmi kiadás, a sok éve folytatott karácsonyi Esthajnal-sorozat tavaszi megfelelőjeként, vörös IPA-alappal, red x és pilseni malátával. A Nyúlon Innen kubeba- és szelimborssal, valamint babérlevéllel (továbbá simcoe és equinox komlókkal) készült; míg párja, a Nyúlon Túl jázminvirággal, illetve simcoe és huell melon komlókkal. Az emlegetett interaktivitás pedig főként abban merült ki, hogy egyfelől a fűszereket az értük felelős Fűszerész embere, Tegzes Dániel prezentálta; másfelől a hozománya kóstolható-szagolható formában is ott volt az asztalokon. Minthogy a KK kulinárisan tájékozatlan, és a felsoroltak közül csak a babérlevéllel találkozott eddig természetes formájában (de a kétféle borsnak még a nevét sem hallotta), ez sokat segített az ízek szétszálazásában. (Voltak továbbá kiváló ételtársítások is a két sörhöz, de azok már inkább az elkápráztatás-módszertanhoz tartoztak.)

Most – némi következetlenséggel – mégsem a Nyúlon Innenről írunk, amiben pedig számunkra nagyobb fűszerújdonságok szerepelnek, hanem a hétköznapibbnak ható, jázminos Nyúlon Túlról; mégpedig azért, mert a bemutatón, csapról kóstolva ezt jóval harmonikusabbnak éreztük. A kétféle borssal és babérral készült Innen inkább kiemelte a fűszerességet, mintsem integrálta, ami nem baj, csak hozzánk kevésbé állt közel. És eddig talán nem sikerült kellően sziruposan felvezetnünk a kóstolást, így a biztonság kedvéért megemlítenénk még azt is, hogy a két sör kicsit flyingdogos hangulatú, tavaszias színorgiát kínáló címkéje kifejezetten jó lett.

Szóval a Nyúlon Túl  vörös, mégpedig világosvörös és majdnem tükrös, tetején ujjnyi vastag, sűrű, viszonylag tartós, vörösesbézs habbal. Illata méz, vanília, föld és avar; belekortyolva korpovitos alapon egyszerre fanyar és édeskés, klasszik félbarna ízzel nyit. Egészen hiteles vörös IPA, parfümösen gyümölcsös, mondjuk szőlős és őszibarackos felhangokkal. A jázmin csak a gyantás, fenyős, száraz komlókeserű gyógyteás felhangjaként, illetve a már említett parfümös aromagazdagság sejthető felelőseként jelenik meg, de máskülönben inkább csak halványan átszövi a teljes kortyélményt. Kellemes, rendkívüliségektől mentes, simogató ivósör, ami valójában egyedi és viszonylag intenzív (így annyira nem is ivósör), de a kerek harmónia, amit prezentál, mégiscsak oda vezet, hogy ivósörszerű élményként gondoljunk rá. Néhol talán kissé dohos, de összességében igazán kellemes; ajánljuk.

Lábjegyzet: a kóstolt palackot – mint a cikkből is kiderül – a főzdétől kaptuk.

Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2017. 03. 31.

4p.GIF

2 komment · 1 trackback

Címkék: magyar vörös ale ipa békésszentandrás kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412392651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dolgozik benne az ital 2017.04.03. 15:45:48

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A munka akkor is nemesít, ha távolról nézed, és tapasztalati úton közelítesz a jövőbeli problémák végeláthatatlan sorára. A Heti sajtó hasonlóan működik. Távolról közelít és mutatja, hogy dolgozik az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. dodó 2017.04.01. 11:36:27

Hú, de kéne. Időszerű lesz beugrani BSZA-ra. Hátha náluk is van pár jó sör a kocsmában, nem csak a pesti sörgeekeknek. :)

-kk- 2017.04.01. 12:11:27

@dr. dodó: a Facebookon ajánlották a Rózsa Sörkertet lelőhelynek!