szlovák világos sör
Hosszas, feszült várakozás után itt a Steiger 12% kontrollsöre, a közönséges tízes, eldöntendő, hogy a korábban a KK számára határozottan dicsért márka (amiről egyébként előbbi cikkünkben tévesen írtuk - azóta javítva - hogy pozsonyi, a Steiger a magyarul kissé nyelvtörő jellegű Vihnyepeszerényként nyilvántartott, Selmecbányához közeli Vyhne terméke) valóban méltatlannak bizonyul-e, avagy csak előző, prémium típusú palackával volt-e blongunknak balszerencséje. Mai típusunk megjelenésében követi a cseh (és ebből következően egyúttal szlovák) szabályt, miszerint a népsörök (azaz a 9-10 B°-osak) puritánabban néznek ki, mint a minőségiként és exportképesként számon tartott tizenkettesek, ennek megfelelően a Steiger 10%-on jóval kisebb a matricákkal fedett üveghányados, ráadásul szerencsés módon a darabjaiban gyakran sörkorcsolyaként végző nyakfóliázás is eltűnt, a különbséget hangsúlyozandó. A Steiger-dombornyomás viszont még mindig jár.
(Az imént erősen tobzódó számokhoz kapcsolódóan a KK ezúton osztja meg a sörszerető közönséggel, hogy a % és a B° állítólag nem teljesen ugyanaz, mert az egyik a teljes gyártási répacukortartalom, a másik pedig a teljes oldott szárazanyagtartalom, de hogy melyik melyik, már eltűnt feledésünk homályában. Mindenesetre nem valószínű, hogy túlzott gyakorlati különbség lenne köztük, tekintve, hogy mindkét szuffixumnál ugyanúgy a 10 és a 12 a leggyakoribb tő - így ha valaki Önök előtt felrója, hogy nem tesznek különbséget, és nem az élelmiszermérnöki képzés egy szóbeli számonkérésén vannak, nyugodtan pofozzák fel szőrszálhasogató vitapartnerüket.)
Ízét tekintve sajnos nem hozza el a megváltást tízes barátunk sem: a kissé jellegtelen illat után ugyanis a céltalan savanyúság köszön be első élményként, amit a későbbiekben is csak egy tétova, a 'kellemes' jelzőt csak emlékeiben hordozó instant, pilsenies, komlós-malátás hullám vált fel, hogy aztán a nagy testérrel pontosan megegyező, ott ultrásként aposztrofált zöld mellékízzel kisért jellegtelen kocsmaszájízzel tegyen végső pontot az interakcióra. Egy korábbi post kommentjeiből szerzett friss ismereteinkkel így lehetetlen nem gondolni arra az egyébként meglehetően triviális háttértörténetre, hogy a Steiger 10 és 12% hozzávetőlegesen ugyanaz, az előbbiben kicsit több vízzel, illetve ezzel összhangban egy százalékponttal kevesebb alkohollal - de legalább a Kiváló Szlovák Élelmiszer-logó büszke viselőjeként.
Alkoholtartalom: 4 V/V %
2008. 02. 20.