HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Spezial Rauchbier

2019.11.18. 23:15 -kk-

német füstölt sör

spezial_rauchbier.jpg

Az idő múlásával egyre határozottabb meggyőződésünk, hogy a füstölt sörnek mint stílusnak az jelenti a legnagyobb sikert, ha a lehető legpontosabban fel tudja idézni egy füstölt sonka emlékét – és nem az, ha a füstös karakter valamilyen mértékű jelenléte mellett valamilyen békés, polgári harmóniát képes prezentálni. Mindezt persze, hangsúlyozzuk, csak a klasszikus füstölt sörök lagersör-univerzumában tartjuk érvényesnek, pedig azon túl vannak különféle egyedi receptalkotások, sőt, kvázi-önállósult stílusok is, mint a grodziskie vagy a füstölt porter. De ezek mind valami más sörkategória képviselői, számos tulajdonságuk közül csak az egyik a malátafüst.

A klasszikus, ókonzervatív értelmezésű füstölt lagerek hazája a frankföldi Bamberg, első számú előállítójuk pedig a széles körben ismert, platinába öntött, stabilan álló füstöltsonka-zsinórmértéke, a bambergi Schlenkerla. Jó kérdés, persze, hogy vajon annak köszönheti-e zsinórmértékjellegét, hogy elterjedt; vagy pont fordítva, azért elterjedt, mert méltán bizonyul a füstölt sörök örökös állócsillagának. Az elterjedt, ám bizonyára apokrif sörrajongói suttogó propaganda azt állítja, a Schlenkerla valóban különleges minőséget képvisel, mégpedig azért, mert más, mondhatni ruppótlan sörgyárakkal szemben ők saját maguk füstölik az árpa- (és búza-) malátát, bükkfán (vagy tölgyfán), a két kezükkel. A konkurencia, ezzel szemben – szól a történet –, a közismert német malátagyártól, az egyébként szintén bambergi Weyermanntól szerzi be a füstölt malátát, ami szintén nem rossz, de azért nem is az igazi, hiszen hiányzik belőle az igazi, nyers, őszinte füstélmény.

A legenda ellenőrzésére kapóra jött, hogy pár hónapja megláttuk a Csakajósörben a Spezial füstölt sörét, ami a tulajdonnevekre kevésbé fogékony fogyasztók között A Másik Bambergi Sörfőzdeként lehet ismert (technikailag ugyan nem teljesen pontosan, hiszen más főzdék is üzemelnek a városban, annyiban azonban tagadhatatlanul helyesen, hogy a Spezial a másik, ami hosszabb ideje a füstöltsörfőzés fáklyahordozójának számít). Ilyen minőségében pedig tökéletes ellenminta, amivel saját, háztáji kontextusában tudjuk a Schlenkerla érdemeit vizsgálni. (Igaz, ezt néhány éve már személyesen is megtettük Bambergben, de akkor a Spezialba már relatív későn értünk csak át, így a kóstolási tapasztalataink is homályosabbak a kívánatosnál.)

Szóval a Spezial: vöröses aranyszínnel töltjük ki, illata visszafogott, és ugyan füstös, de csak éppenhogy, jelzésértékkel. Egy morzsányi vasasság is érződik, ahogy illatolgatjuk; habja múlékony, bézs. Ivás közben két ízvonulat kerülgeti egymást benne, egyfelől szubtilis füst, ami csak a kortyot forgatva nyílik ki rendesen, másfelől karamelles, világosbaksör-hangulatú édesség, ami az alacsony alkohol mellett egy kicsit váratlanul hat, de bántónak azért nem neveznénk. Lecsengésében kortyvégi komlókeserű tűnik fel, az egyszerű, kontinentális fajtából (tehát minden valószínűség szerint hallertauer), a korty fővonulatához nem sokat tesz hozzá. A visszafogottan édeskés alaphangulat miatt néha-néha egy multivitamin-gyümölcslé jut eszünkbe róla. Messze nem prezentálja a Schlenkerlától ismert füstöltsonka-hurrikánt (amiről itt írtunk, jó régen), viszont az egyoldalúság feláldozása nem hoz harmóniát sem, nem igazán áll össze a Spezial. Füstösnek speciel füstös, legalább egy kicsit, de ha kizárólag kocsmapult melletti beszélgetésekből lennénk hajlandók tájékozódni, a kétely legcsekélyebb nyoma nélkül elhinnénk, hogy a gyanú igaz, és a Spezial is egy a Weyermann-egyenmalátás játékfüstöltsörök közül, amik lényükből fakadóan nem tudnak kilépni a középszerűség verméből.

Csak hát egy egészen rövid Google-keresésből kiderül, hogy nagyobbat nem is tévedhetnénk: pont, hogy a Spezial a másik sörfőzde (valóban A Másik, mint említettük), amelyik saját maga gyártja a füstölt malátát a hamisíthatatlan bambergiséghez. Már kezdenénk megingani és feloldódni a posztmodern véleménypluralizmusok, a posztfaktuális világ káoszában, amikor segítségünkre siet a német Braumagazin és megnyugtat, hogy a valóság még mindig sokkal banálisabb, mint hinni szeretnénk, és mindössze annyi a Spezial langyiságának oka, hogy míg a Schlenkerla 100%-ban a maga füstölt malátájából készíti a Märzenjét, addig a Spezialnál megálllnak 40-60% körül, azaz sima, füstöletlen malátával ütik fel az alapsörüket. Azaz szó sincs trúságról és hamisságról, vagy bármi hasonlóról, a füstöletroham hiánya kizárólagosan tudatos döntések eredménye. Tanulság tehát, mint általában, most sincs, aki szereti a Schlenkerlát, annak felesleges a Speziallal (vagy bármilyen más rauchbierrel) foglalkozni.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2019. 11. 18.

3p.GIF

 

2 komment

Címkék: német füstölt hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr814932488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2019.11.19. 13:27:24

Bambergbe akkor is érdemes elmenni, ha az ember nem szereti a füstös sört. Kilenc sörfőzde egy százezres városban évszázadok óta. És a város is elképesztően szép.

-kk- 2019.11.19. 14:33:10

@Árpa Jankó: bizonyám, az én szívemnek a fantasztikus Schlenkerlán kívül még a Keesmann volt kiváltképp kedves
süti beállítások módosítása