HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Riedenburger 5-Korn Ur-Bier

2009.11.17. 20:06 -kk-

német szűretlen félbarna búzasör


Noha Magyarország hangsúlyosan nem tartozik közéjük, azért van a világon sok-sok ország, ahol lényegében a végtelenségig lehet tobzódni a különféle söralternatívák között. Ilyen például Belgium, Németország, az Egyesült Államok, de akár Csehország is, sok gyártó sokféle söre verseng a fogyasztók kegyeiért - akik persze 90%-ban ugyanazt az öt márkát favorizálják, valahogy azonban a maradék tíz is képes eltartani a többi sokszáz mínusz öt sört is. Ennek vagy az az oka, hogy helyben helyi sört szokás inni (D, CZ), vagy egyszerűen az, hogy egy baromi nagy országban a kevés sörbuzi is képvisel akkora piacot, hogy megérje nekik bizarr, egyéni, extrém, nonkonformista, stb. sörökkel előrukkolni (US).

Így kapásból nem mernénk megkockáztatni, hogy a Riedenburger mai söre melyik esetre példa, ugyanis meglehetősen egyéni összetétellel igyekszik hódítani: a szokásos árpamaláta mellett búza-,  tönkebúza-, vadalakor-  és tönkölybúza-maláta felhasználásával készült, kellemes nyugat-európai szokás szerint csak génmanipulálatlan biogazdaságok bevonásával, Földanya két óvó keze között. Aki ne adj'Isten lusta lett volna elolvasni a linkelt Wikipedia-oldalakat, csak hogy ne maradjon le semmiről, eláruljuk, hogy a felsorolt furcsa nevű variációk mind a búza korábban elterjedt variációi, és azért hívják a sört 5-Kornnak, a fentiekből meglehetősen logikusan következő módon, mert ötféle magból van; továbbá azért Ur-Bier, mert ezek mind régi, mára kikopott magtípusoknak számítanak, ezért a korábbi generációk lehelletét szeretné terméke segítségével zsákban a nyakunkba hordani a riedenburgi Riedenburger sörgyár. Vagy legalábbis a fentiek illúziójával szolgálni.

Efféle céljaikat némi kellemesen gabonaszagú, barnásvörös testtel kísérlik meg elérni, amihez enyhén savanykás/fémes (ja igen, a palack már egy bő hónapja lejárt, de nem tűnik úgy, mintha romlott lenne, szóval a savanyúság valószínűleg a csomaggal jár), mellette kissé reggelimüzlisen édeskés, jóvágású, gabonaszemrágcsálást ídéző íz társul. Ünnepi pillanat, kivételesen hasonlít egy extrémsör íze arra, amit az összetevői hallatán elképzelnénk - gabonamix-sörnek ígéri magát; és ivás közben tényleg úgy érezhetjük egy kicsit, mintha csak a kombájn mellett futkároznánk nyitott szájjal aratás közben - legalábbis ha elvonatkoztatunk attól a kellemetlenül valóságszagú képtől, hogy ilyen esetben inkább csak port nyelnénk, amíg hasra nem esünk egy ürgelyukban. Mindenesetre kellemes, telt gabonaíz, ráadásul nem is a búzasöröktől megszokott kenyeres-citrusos-élesztős körben; inkább mint a levegővétel egy pékségben nyitás előtt két órával. Semmi extra virtuozitás, de kellemes, egyéni íz, hosszú és simogató lecsengéssel.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2009. 11. 17.

5 komment

Címkék: német búza világos négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr991532683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2009.11.17. 21:52:30

Én régen kóstoltam már de úgy emlékszem hogy nem volt savanykás íze...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.22. 14:52:31

@Ogreface: akkor most majd kipróbálhatod megint :)
csütörtökön ezt is felpakolják

szanisz 2010.06.22. 19:43:12

@Mantlesorrow:

csütörtökön érkezik új árú, tehát pénteken lehet már kapni ?
nézegettem németo. ranglistáját a ratebeeren, és felmerült bennem pár kérdés:
-ayinger celebrator lesz nálad?
-eisbock sörök felé fogsz nyitni?

amúgy csak így tovább!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.23. 10:29:45

@szanisz: akkor sajnos még csak felrakják :( nagy szerencse kell hozzá, hogy pénteken már a boltban legyen, szombatra cimkézve és árazva.
a valószínűbb a hétfői beérkezés
-ha hozzájutok lesz :)
-persze. a kulmbacher már idén is akartam, csak lemaradtam

szanisz 2010.06.23. 14:20:49

értem, köszi. hétvégén majd ránézek a honlapra azért.
süti beállítások módosítása