HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Coronita Cerveza

2010.01.31. 08:18 -kk-

mexikói világos sör


A KK időnként megunja azokat a tartalmi és műfaji kötöttségeket, amelyekkel egy átlagos, önmaga élvezeti értékéért ismert sör tesztje óhatatlanul együtt jár - ilyenkor két választásunk van: irreleváns hülyeségekkel fűszerezzük az aktuális bejegyzést (ez történik általában), vagy olyan sörről írunk, amelynek mind a közismertsége, mind az értékelése jellegzetesen túlmutat önmaga materiális határain (ezt tesszük most). A második, aktuális esethez meglepően sokféle alapanyagot lehet összeszedni; ide tartoznak mindenekelőtt a nagy magyar sörgyárak jól ismert zászlóshajói - tehát azok, amelyeket kellően sok ember ismer, köztük nagy arányban olyanok is, akik egyébként nem különösebben figyelnek arra, milyen sört isznak, lévén, nem látnak a sörivásban annyi fantáziát, ami érdemessé tenné az értő, kulináris jellegű fogyasztásra.

A konzumtársadalom előnye ugyanakkor, hogy van egy másik nagy motivációs bázis is, amelyről már sokkal kevesebbek engedhetik meg maguknak, hogy ignorálják az élet bármely területén is: a státuszfogyasztás, a fogyasztási cikkek mögöttes tartalmakkal való felruházása, amely révén az adott cikk a saját milyenségén messze túlmutató fontosságot nyer. A sörpiacon a jelenség egy sajátos, ám annál viccesebb csoportját képviselik az ún. partisörök; azok a márkák, amelyek fejlesztésénél elsődleges cél volt egy bizonyos életérzés sugalmazása, és ami mögött a sörszerűség csak egy felesleges gondot jelentene, így azt igyekeztek minél inkább eltüntetni. A jelenséget nyilván mindenki ismeri, aki valaha nézett már tévéreklámot vagy volt már szórakozóhelyen, kár is tovább fejtegetni - a tipikus hívószavak: fiatalos, letisztult ízvilág; könnyű karakter; lendület; satöbbi.

Partisörből van számtalan, sőt, a partisörszerű jegyek az átlagos sörök felé is könnyedén szivárognak: az íznélküliség minden olyan szegmensben hálás dolog, ahol az aktuális fogyasztó nem az ízéért vásárol sört, hanem mert egyszerűen szomjas, és (vagy) úgy érzi, kulturális/csoporthovatartozásbeli/identitásmegerősítő kötelessége azt inni. A KK-n szerepelt már sok Coronita-típustestvér, például az Amstel Pulse, a Gösser Ice, a Bud, vagy éppen a Miller - ezek még érthetetlenül nagylelkű pontozásunkkal együtt is legfeljebb abban tűntek szerencsés választásnak, hogy ha már nem jók, legalább nem is rosszak. Ma továbbugrunk a trendfaktorlétrán, és a minden valószínűség szerint (és a Heinekent módszertani megfontolásokból a hagyományos lagersöröknél hagyva) leginkább divatterhelt partisört, a Coronitát próbáljuk zsírkrétával rajzolt szakértői maszkunkon keresztül szemügyre venni.

A dizájnról, hozzáférhetőségről mai posztunk esetében nincs különösebb értelme értekezni, valószínűleg senkinek nem mondana újat (de csak a rend kedvéért: tessék), így csak az összetételéről elmélkedünk egy keveset, mielőtt áttérnénk a KK kóstolási tapasztalataira. Szóval a Coronitáról alkotott félig tudatos elképzeléseink között, csak hogy megpendítsünk néhány emberközeli húrt is az első bekezdés szociologikus szárazságát kompenzálandó, szerepelt egy olyan, hogy "persze, a kukoricagríz egy spórolási célból használt pótanyag a sörben, de azért van pár márka, például a Coronita, amiben autentikus, hiszen az kukoricasör". Nos, a nagy frászt, a pótanyag az pótanyag, csak vannak olyan ügyes marketingszakemberek, akik kellő pozícionálással még a magunkfajta, közelebbről érdeklődő emberek agyát is jól tudják hekkelni. Mindenesetre az asszociáció ilyen magas fokú félrehajtása őszinte szakmai elismerést érdemel, ugyanis valóban létezik kukoricasör, az ún. 'chicha', de annak épp annyi köze van a Coronitához, mint Steiner Pál frissen fésült bajszának - kedves mexikói sörgyáros barátaink egyszerűen megpróbáltak masnit kötni a szarra, és sikerült elhitetniük a publikummal, hogy az valójában egzotikus. Pedig a kukoricagríz pontosan annyira egzotikum a Coronita esetében, mint bármelyik másik hígsörnél, a Kőbányaitól a Stefflig.

Mindegy, miután lelepleztük a kukoricasörsvindlit (amit egyébként épp a Coronita összetétele bizonyít a legszebben: "víz, árpamaláta, kukorica és/vagy rizs, komló"), írunk pár szót magáról Az Élményről is. Kinyitva átlaglageresen semleges illat és szép, élénk aranysárga szín fogad, ami után híg, vizes test következik, ugyan távolról sem a legrosszabb, de a kukoricagríz savanykás utóízén kívül tulajdonképpen nyomokban sincs semmilyen, sörtől megszokott (sőt, úgy egyáltalán bármilyen) íze. Ha jobban belegondolunk, nem több, mint a mesterien kiszeparált mellékíz, szerencsére nem a hunyadimátyásos, inkább a kevésbé bántó, csak a szükségszerűség jegyében jelen lévő fajtából. Erősen szénsavas, nyilván hogy legalább valami ingerrel járjon az ivás, de ettől csak még jobban hasonlít az ásványvízre - ha valakinek ez őszintén ízlik, akkor inkább nem kellene erőltetnie az ismerkedést sörfronton. Épp ezért ironikus, hogy képzeletbeli coronitaíz-rajongó alanyunk még így is fejlettebb ízlésről tenne tanúbizonyságot, mint a magyar sörfogyasztók tetemes hányada, ugyanis a tescós szarsöröknél még így is nagyságrendekkel jobb (körülbelül pont annyival, mint a Margitszigeti vagy a Szentkirályi) - mindenesetre ez a majdnem kedvező verdikt is csak addig él, amíg sörünket viszonylag hidegen tartjuk: ahogy melegszik, egyre kevésbé tolerálató a kukoricás mellékíz. Elviselhető, de egyrészt nincs értelme inni, mert élményoldalról nem sör, másrészt még drága is, harmadrészt a jósága is csak addig tart, amíg a Giebelhofhoz meg a Schlossmühléhez hasonlítjuk, és nem egy valódi sörhöz. 

Alkoholtartalom: 4,6 V/V %

2010. 01. 30.

49 komment

Címkék: világos mexikói kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr861716072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SLACÓ 2010.01.31. 11:25:17

Valóban. Súlyos problémának tartom, hogy bizonyos sörnek nevezett vackokból az utóbbi időkben - tudjuk melyekről van szó, - a marketingesek trendi, "életérzés-party" söröket kreálnak. Pedig, közük sincs a SÖR - höz. :-(( Akkor inkább egy party hordós Pilsner Urquell, vagy Bitburger! :-)) Jó poszt.

El Argentino 2010.03.02. 21:06:07

A legfőbb hátránya, hogy drága és ezért az árért mosogatólével egyenértékű löttyöt guríthatunk le a torkunkon. Van jobb parti sör (jellegű ital).

v.tom 2010.07.24. 00:27:11

Nem olyan rossz ez a sör. Szerintem kifejezetten tűrhető pale lager, és bár nem olcsó, mégis inkább ezt innám (persze csak ha már nem lenne a világon:D ), mint a mostanában olyannyira divatos citromos szarokat.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.19. 18:00:03

Nos, Fiuk, még ha van is egy kis igazatok, attól még amit ti csináltok, az pnt ugyanez, csak ellenkező előjellel:"ahol az aktuális fogyasztó nem az ízéért vásárol sört, hanem mert egyszerűen szomjas, és (vagy) úgy érzi, kulturális/csoporthovatartozásbeli/identitásmegerősítő kötelessége azt inni. A KK-n szerepelt már sok Coronita-típustestvér, például az Amstel Pulse, a Gösser Ice, a Bud, vagy éppen a Miller - ezek még érthetetlenül nagylelkű pontozásunkkal együtt is legfeljebb abban tűntek szerencsés választásnak, hogy ha már nem jók, legalább nem is rosszak. "
Olyanok vagytok, mint a filmkritikus, aki az egyébként szórakoztató és jó filmet, ami hatalmas hasznot is hoz, azért fikázza, mert amerikai szuperprodukció és akkor biztos szar...

Viszont a szuperfelmagasztalt művész filmeket meg a fasz se nézi...

Tudom, ti értetek hozzá, mi meg csak prosztó sörivók vagyunk, még szerencse, hogy szarhatok a képmutató véleményekre:-)))

-kk- 2011.03.19. 21:25:11

@Aabroncs: Hát... ezt sajnos súlyosan félrenézted, ugyanis a Coronitában konkrétan semmi nincs, ami objektív szemszögből, az alsóerjesztésű világos lagersör lényegi attribútumait figyelembe véve (értsd: jellemző íz, felhasznált alapanyagok, karakter, illat, stb) jó lenne. Van benne ellenben számos olyan jegy, ami ugyanezen tulajdonságok könyv szerinti megvalósításával pont ellentétes, azaz rossz. Hiba.

A felsorolt többi sör annyiban képvisel jobb minőséget, hogy az alsóerjesztésű világos lagersörök kotta szerinti jellemzőiből ugyan nem sikerül semmi jót kidomborítaniuk, viszont cserébe nem is gyalázzák meg az ellenkezője megvalósításával. Ugyanis az említett sörtípus hibás megvalósításának számít, ha kukoricát meg rizst raknak bele spórolási céllal, akárcsak az árpamaláta és a komló ízkarakterének együttes hiánya.

És sajnos ez nem szakértelem, hanem egyszerűen tapasztalat dolga - amíg az ember fogyasztásának zömét pl. a Borsodi és a Coronita teszi ki, addig képes elhinni, hogy az a jó. Pont mint ha csak egyetlen pózt próbálnál életedben. De ha az ember kóstol elég sok rendes minőségű sört is, akkor meg rájön, hogy elhamarkodottan ítélt.

Ebből következik pedig, hogy jó sört inni nem szubkulturális hovatartozás kérdése, hanem a helyes kontextus birtoklásának logikus folyománya.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.21. 20:27:26

Akkor mondom érthetően. Attól még, hogy egy sörben az alkotóelemek, szerinted és ezen van a hangsúly, szerinted spórolási célzattal vannak benne és attól még, hogy szerinted a sört csak azért iszom, hogy menő legyek, nos ettől még ez nem így van..
Jó pár féle sört ittam már életemben, hetente más sört iszom, de nem vagyok sörsznob, bár ászok söröket nem iszom..Azonban pl. a jégsört imádom..Szórakoztat, hogy kiderül rólam, szerintetek prosztó vagyok, ha ezt iszom, miközben ti olyan mértékű sörsznobságot tanúsítotok, hogy az már vicces..Ittál Te már Gösser Ice-t egyáltalán?? Tudom, most elő fogsz állni néhány általam nem is ismert sörrel, hogy megmutasd, milyen bunkó is vagyok a söriváshoz:-))

Gondoltatok ara, hogy esetleg ha már komlókutatónak mondjátok magatokat, azokkal a sörökkel kel foglalkozni, ami hétköznapi fogyasztásra elérhető?? Értem én és felkészültem, Ti pengék vagytok..Én azonban , véletlen, ide keveredtem és azt hittem sörről lesz szó...

Nem tudtam, hogy a fogyasztó fikázása lesz itt a porondon...

-kk- 2011.03.21. 21:02:16

@Aabroncs: szervusz, örülök, hogy válaszoltál. Mindig kiábrándító, ha az ember válaszára nincs reakció :)

Kezdjük sorban:

0) Ha abban méred a sörsznobságot, hogy mennyit és hogyan ír a blog a magyar tömegsörökről, akkor biztosan sznob vagyok. Szerencsére abban minden nagyobb kóstolási merítéssel bíró ember egyetért, hogy a magyar tömegsörök szinte mind szarok, ugyanis globális multicégek gyártják őket, akik tesznek magasról a minőségre, amíg marketinggel bármit le tudnak nyomni a bárdolatlan közízlésen. (És mielőtt itt is sznobizmussal vádolnál: a közízlés azért bárdolatlan, mert Magyarországon már jó ideje nem gyártanak könnyen hozzáférhető, vállalható árú, jó söröket, így a közvélemény nincs min formálódjon.)

1) Ha azért gondolsz sznobnak, mert nem írunk jókat magyar sörökről, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbiakat:
- komlo.blog.hu/2008/12/16/black_rose_1
- komlo.blog.hu/2010/03/10/fekete_korso
- komlo.blog.hu/2010/12/17/bekesszentandrasi_meggyes_sor
- komlo.blog.hu/2011/02/11/szent_andras_konnye

2) Ha azért gondolsz sznobnak, mert nem írunk jókat olcsó sörökről, akkor nézd meg a cseh sörös cikkeket (komlo.blog.hu/tags/cseh), ezek közül nagyjából az összes 100 és 200 forint körüli áron kerül boltba, de olyan is van, ami 100 alatt. Az már egy tőlünk független pech, hogy Magyarországon szinte egyáltalán nem hozzáférhetőek jó sörök olcsón.

3) Ha azért gondolsz sznobnak, mert nem írunk jókat nagy márkák söreiről, ezeket nézd át:
- komlo.blog.hu/2007/09/03/szalon_felbarna
- komlo.blog.hu/2007/07/02/soproni_kinizsi
- komlo.blog.hu/2007/09/19/soproni_fekete
Persze - jellemző módon - ezek közül az első kettőt időközben beszüntették. Az utóbbi viszont jó példa a kevés kivételre: tűrhető, olcsó, könnyen kapható, magyar.

-kk- 2011.03.21. 21:03:03

@Aabroncs: (folytatás)

4) Sajnos ki kell ábrándítsalak, de a Gösser Ice nem jégsör, csak az van ráírva. Egyébként ha vetted volna a minimális fáradságot, megtalálhattad volna, hogy egyszer régen már írtunk is róla (most csakazértsem linkelem, úgyis régi és béna cikk). Meg lehet inni, a Soproninál vagy az Arany Ászoknál biztosan jobb, de semmi különös vagy érdekes nincs benne. A "jégsör" valójában egy olyan technológiával készült ital, aminél a kész sörből kifagyasztják a vizet, a maradék pedig nagyon tömény ízű és magas alkoholtartalmú lesz. Nagyon finom sörök, próbáld ki őket: tudtommal az országban most csak a Sörspecialista.hu tart ilyet, a Schneider Aventinus Weizen-Eisbock képében.
----------------------
Szóval azt tanácsolnám, ha elfogadod, hogy mielőtt nekünk jössz, előbb nézz egy kicsit szét a sörpiacon és kóstolgass körbe. Lehet, hamar rájössz, hogy sokkal izgalmasabb területről van szó, mint amennyit ismersz belőle... és még csak azt sem mondhatod, hogy "hétköznapi fogyasztásra nem elérhetőek": az utolsó tíz sör közül, amiről írtunk, ötöt Budapesten vettünk.

Bár ezt is megtalálhatnád magadtól, jófej leszek, és idelinkelem a jó sörkínálatú helyekről szóló írást: komlo.blog.hu/2011/03/18

Gérard Duchemin 2011.03.22. 14:06:47

@Aabroncs:

"Ittál Te már Gösser Ice-t egyáltalán??"

Vicces trollság ez. :-)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.28. 19:59:27

Az a jó, hogy beugrottam egy blogra, hogy olvassak a sörökről. Mondok, szeretik a sört, biztosan jó srácok ezek. Rég tévedtem ekkorát. Beugrottam, mit is tudtam meg??? Viszonylag száraz dolgokból pár apróságot a sörökről és egy nagyon fontos dolgot. Veletek ellentétben én egy proli prosztó bunkó vagyok, fingom sincs semmiről és szar söröket iszom mert bárdolatlan az ízlésem. Nos, én kérek elnézést:-) Megtanulhattam volna már,hogy vannak blogok, akik csak arra hivatottak, hogy azok olvassák, akik írták. Másnak nem szabadna. A tietek is ilyen....
Nem tudom, hogy nálatok arrogánsabb, beképzeltebb módon írt-e valaki arról, hogy milyen a jó sör:-) Tőletek nem is fogja az ember megtudni, mert míg olvas, csak azt kapja az arcába, hogy mekkora köcsög, hogy ezeket a szarokat issza....-)) Viccek vagytok, de ti tudjátok:-)) Remélem még véletlen sem tévedek be oda, ahol ti isszátok a szuper söreiteket..

-kk- 2011.03.28. 20:14:30

@Aabroncs: szerintem olvasd el az előző válaszomat, és aztán fuss neki újra.

Walmer 2011.03.29. 12:50:19

tetszett a poszt.
Két sör áll a feketelistám élén. az egyik a coronita, ami-én legalábbis így tudom - az egyik legprosztóbb sör a hazájában, Eu-ban meg aranyáron adják ezt a szart, a sok marha meg issza.
A másik meg a Heineken. ez a sör sem él másból, csak a dizájnos 0.33-as dobozából, a partihordóból, meg az "akifaszagyerekazheinekentiszikésmégacsajokistapadnakrá" életérzésből.
Ezzel szemben szerintem olyan jellegtelen ízvilággal rendelkezik, hogy az nem igaz. de hát egy olyan sörnek, amit a világ 100tökömtudjahányországába exportálnak, nyilván nélkülöznie kell a markáns ízvilágot. Még a végén lesz olyan, akinek nem ízlik...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.29. 19:01:06

@-kk-: Szerintem olvasd el az utánam jövő hozzászólást.-) Jól mutatja, miről szól ez a poszt:-) Coronitát iszol?? Akkó köcsög vagy:-)) Beszarás, komolyan.-)))

Sör fekete lista.-)) Pontosan ugyanazt csináljátok, mint aki azért iszik Coronitát mert menő, csak ti sznobok vagytok:-) Ti azért fikázzátok, hogy menők legyetek és, mint látható, van partner bőven:-))) Sosem hittem, hogy majd azt is megtudom, szégyellnem kell, hogy szeretem jéghideg Coronitát, egy szelet lime-mal:-))
Ja és a kis feleségem is szereti és azt üzeni nektek, nyalhattok! Akkor is finom!

No sziasztok, bárdolt ízlésűek:-)))) Van erre egy jó szó, a műműjer:-))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.02. 10:20:02

@Aabroncs: Hogy akkor érthetőek legyünk: Ha a Wan-Li kínai gumit ráteszed az autóra, akkor is GURUL - mint a gyenge minőségű sör, le a torkokon, - de ha szereted az életed és a családodét, és akkor ráteszel egy rendes Klebert, (v. Firestone-t) vagy ha több a pénzed Micheline-t.

Próbáld ezt a hasonlatot leképezni a Coronita és mondjuk egy Pilsner Urquell analógiára

Amúgy üdv Trollfalvának!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.03. 15:21:32

@pif: Ezt majd akkor, ha olvasod valahol az oldalamon, hogy csak bunkók tesznek az autóikra Wanli-t, az urak Michelin-nel járnak! Addig, Te egy műsznob vagy, ha tetszik ha nem. Beléptem egy oldalra, sörről olvasni, mert szeretem és azzal szembesültem, hogy prosztó paraszt vagyok, mert szeretem a Coronita-t. Arról olvastam, mennyire csak a műjampik isszák azt a szart..(A felségem üzeni, bullshit nektek, ő is szereti) A cikk nem a sörről szólt, hanem a sörivók fikázásáról, akiknek az ízlése esetleg nem a tietekkel egyező, hogy Ti szebbnek, jobbnak tűnjetek.. Aki pedig veled nem ért egyet Troll?? Akkor pedig Te is Troll vagy,csak te egyből egy Troll cikket írtál...(ma ez az új divat. Ha véletlen a blogodban valaki nem nyal neked, letrollozod??) Akkor nem névvel és arccal írnám..
Szóval, ha erre találsz az oldalamon analógiát, ahol azt írom a bunkók csak azért vesznek alufelnit, hogy menők legyenek, vagy hogy a parasztoknak találták ki a 20 colos kereket, akkor beszélj analógiáról.

Addig neked egy vicc:
"A pap kisétál a mezőre. A juhász, aki legelteti a birkákat ráköszön:
- Jó napot kolléga !
- Dícsértessék, de mióta vagyok a maga kollégája ?
- Hát a plébános úr is nyájat terelget, Isten bárányait, én is nyájat terelgetek, a TSZ birkáit.
- Tudja bátyám, majd akkor leszek a maga kollégája, ha annyit megdug a nyájából hetente, mint én szoktam. "

Most is, tudom köcsög vagyok, de egy fos Gössert iszom. Tudom ,hogy valami ismeretlen nevű szuper sört kéne innom ,hogy ki merjem mondani sörivó vagyok:-)) Akkor tudod mit? Most éppen La Guillotine-t iszom! Most okés?? No megyek a pivo blogra, ott nem kötsögöznek le, mert szeretem a Coronita-t:-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.04. 00:08:03

@Aabroncs: a vicc jó, a Gösser az egyik vállalható hazai földön gyártott sör. (Bár az osztrák változata - a Märzen - jobb minőség.)
A Coronita meg továbbra is egy ízetlen lóhúgy sztem.
Én sehol sem olvastam a posztban, hogy bunkó lenne bárki is, aki Coronitát iszik - ezt csupán Te vetítetted flagelláns attitűdökkel a világba. Én csak azt olvastam ki belőle, hogy ez a sör értéktelen szar. Csakúgy, mint a Wan-Li gumi, a Tescos baromfivirsli, vagy a BB pezsgő, csak ez utóbbiakkal ellentétben a Coronita még trendinek is számít és erősen túlárazott.
Asszem Te is rá tudnál beszélni, hogy ne Barum gumit vegyek az autómra, hanem Bridgestone-t, legalábbis volnának jó érveid, mert ismered - közel - a teljes kínálatot. Feltételezd ugyanezt a KK-ról, vélhetően nagyságrendekkel többféle sört kóstolt már meg, mint Te, és van egy kialalkult értékrendje, amit közvetít.
Részemről ennyi.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.04. 20:22:25

A minősítéseid:

"A konzumtársadalom előnye ugyanakkor, hogy van egy másik nagy motivációs bázis is, amelyről már sokkal kevesebbek engedhetik meg maguknak, hogy ignorálják az élet bármely területén is: a státuszfogyasztás, a fogyasztási cikkek mögöttes tartalmakkal való felruházása, amely révén az adott cikk a saját milyenségén messze túlmutató fontosságot nyer."

"z íznélküliség minden olyan szegmensben hálás dolog, ahol az aktuális fogyasztó nem az ízéért vásárol sört, hanem mert egyszerűen szomjas, és (vagy) úgy érzi, kulturális/csoporthovatartozásbeli/identitásmegerősítő kötelessége azt inni. "
Tovább..
"Erősen szénsavas, nyilván hogy legalább valami ingerrel járjon az ivás, de ettől csak még jobban hasonlít az ásványvízre - ha valakinek ez őszintén ízlik, akkor inkább nem kellene erőltetnie az ismerkedést sörfronton. "

No comment..Műsznobok vagytok. Pedig akár érthettek is hozzá, de még véletlen sem ezt domborítottátok ki. részemről is ennnyi. Szánni való viselkedés és az értelmét sem látom. A kocsmádban, ha jól gondolom van, ott is így adod el a vevőnek a sört?? Vagy nálatok nem lehet inni egy coronitát, mert bunkósör??
No részemről sem érdemel-tek több szót. Maradok tisztelettel, egy bunkó sörfogyasztó...

-kk- 2011.04.04. 20:37:49

@Aabroncs: ezek nem Pif minősítései voltak (akire reagáltál), hanem az enyémek. A három idézetből az első kettő abszolút általános, nem bélyegez senkit semminek; általam látni vélt trendekről ír.

A harmadik valóban minősítés, és az a szép benne, hogy épp te bizonyítod az igazságát:
- szereted a Coronitát,
- nem erőlteted nagyon az ismerkedést sörfronton, legalábbis teszel magasról arra, amikor olyan söröket ajánlgatunk, amikről sokezer tapasztalt sörkóstoló (ld. Ratebeer) egybehangzóan állítja, hogy jó.

Szóval ha csak a saját választásaid megerősítését keresed, szerintem elleszünk egymás nélkül. Ha érdemi érveid is lennének, lehetne veled vitatkozni, de eddig mindössze kettőt sikerült összekaparnod
- hogy a Coronitát te meg a feleséged is szereti,
- és hogy sznobok vagyunk, mert olyat szidunk, ami menő.

Ez utóbbi persze hülyeség, hiszen egy csomó népszerű sörről is írtunk már pozitívat, de ha ez a logikai bukfenc téged eddig sem zavart, gondolom ezután sem fog.

Gérard Duchemin 2011.04.05. 12:43:02

@Aabroncs:
"A kocsmádban, ha jól gondolom van, ott is így adod el a vevőnek a sört??"

Miből veszed, hogy van kocsmája neki?

Gérard Duchemin 2011.04.05. 12:45:25

@Aabroncs:

"Most is, tudom köcsög vagyok, de egy fos Gössert iszom."

Nem te vagy a köcsög, hanem az általad mesélt vicc az. Amúgy pedig a Gösser nem fos, tehát ez miatt pláne nem lehetnél köcsög. (amúgy az sem köcsög, aki "fos" sört iszik)
Na mára ennyit fosokról, köcsögökről.

Gérard Duchemin 2011.04.05. 12:47:51

@Aabroncs:

"Veletek ellentétben én egy proli prosztó bunkó vagyok, fingom sincs semmiről és szar söröket iszom mert bárdolatlan az ízlésem."

Biztosan nem kéne az orvosnak megvizsgálni, hogy nem szenvedsz kisebbségi komplexusban?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.05. 13:06:01

én nem értem miért kell egyeseknek elmagyarázni, hogy a jó és a nekem ízlik kategória különbözhet. ha lcd tévékről beszélnénk, senki nem okoskodna, hogy vegyél gagyit, mert az nekem bevált, a neves gyártók meg b*sszák meg a túlárazott képernyőiket. vagy miért fáj az bárkinek, hogy a Coronitánál vannak lényegesen többre becsült sörök?! azért mert idehaza kevesen tudnak róluk, még léteznek. sört főzni ugyanúgy lehet művészet, mint bármi egyebet létrehozni.

Ogreface 2011.04.05. 16:03:28

@Aabroncs: "Ja és a kis feleségem is szereti és azt üzeni nektek, nyalhattok! Akkor is finom!"

Ezt a mondatot, szerintem nem gondoltad át rendesen. Ilyet más, 18+ -as oldalakon lehet olvasni...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.05. 19:23:06

@Ogreface: Azt hiszem a Gaspar von Lopici másik jó barátja ez az Abroncs...
Én a részemről kimerítettem a közös témákat. (A nyári gumimat is a Pásztóynál vettem meg, úgyhogy...)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.05. 19:56:51

@pif: Mindjárt sírok, hogy a Pásztoy-nál vetted meg a gumid. Jól bosszút álltál:-))

Hiába magyarázod a bizonyítványt, mert a helyett ,hogy a sörökről beszélnétek, a fenti cikkben, a sörivókat és azok ízlését fikázzátok. Az egész cikk a helyett, hogy a sörről szólna, amiért, elismerem az én hibám, véletlen beléptem ide, mert érdekelt (volna) a téma, egy marék nagyképű bunkóval találtam szemben magam, aki a sör fogyasztóit minősítik, nem a sört. Elég sok gumit eladtam, mióta a Pásztoy-nál kitanultam szakmát, 15 éve, (Hehe), de még nem sikerült ezt a marketing irányvonalat megismernem, ahol a fogyasztó fikázásával próbáljuk őt a minőségi termék vásárlására rávenni.
Vázolom a szitut, az én esetemben. A kedves vevő belép és megkérdezi, milyen gumit ajánlok. Erre én, ha tőletek tanulom az ügyfél kezelést, közlöm vele, hogy a köcsögök Wanli-t vesznek, akik menőnek akarják érezni magukat, azok Pirellit, mert bár egy szar, de nagy a neve, a bunkók meg mind Falkent, ami egy túlértékelt szar, csak nálunk, aki lenni akar valaki, azt vesz...

beléptem egy oldalra, ahol sörről szerettem volna olvasni, helyette veletek és az arroganciátokkal találtam szembe magam:-) Most, hogy látom az olvasóitok is ilyenek, nem nagy veszteség, hogy nem olvaslak titeket, csak kérdezem, nektek ez miért jó?? A sörfogyasztókat szapulni?? Hobbi??
Egyébként az utolsó mondatod jól megmutatja ki vagy, szóval nem is értem, minek vesződöm veletek:-) Aki ilyet és így ír le:-)) "ez az Abroncs..."
Azért szívesen találkoznék veletek egy sörivóban, ott személyesen is meghallgatnám, hogy így népszerűsítitek a sörfogyasztást? Inkább ne tegyétek. Jobb lenne nekünk, ha hagynátok minket a sötétségben, mert amit tőletek kapunk, nem információ, nem tanács, nem tapasztalat....
Egy másik sörös oldalon, érdekes módon azóta tucat sörről olvastam, de egyikben sem engem minősítettek, hogy mit iszom, hanem a sörről írtak..Érthetetlen nektek, ugye?

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.05. 20:00:44

@Ogreface: én már csak ilyen bunkó vagyok..Bezzeg a sörös fiúk! Megkóstoltak pár tucat sört és már azóta intelligensek is lettek:-))) Egy sörös blog, ami nem a sörről szól:-))
Ez volt a kedvence a nejemnek, aki nem ért a sörökhöz, megkóstolta és ízlett, szegénynek: "úgy érzi, kulturális/csoporthovatartozásbeli/identitásmegerősítő kötelessége azt inni." Most meg megtudta, csórikám, hogy egy lúdtalpas bunkó, ezek szerint az igen " magasan kvalifikált" fiúk szerint. Pedig csak egy sört ivott életében:-)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.05. 20:07:38

..de végszóként, hogy megmutassam mit generáltok ezzel a hozzáállással: " Két sör áll a feketelistám élén. az egyik a coronita, ami-én legalábbis így tudom - az egyik legprosztóbb sör a hazájában, Eu-ban meg aranyáron adják ezt a szart, a sok marha meg issza.
A másik meg a Heineken. ez a sör sem él másból, csak a dizájnos 0.33-as dobozából, a partihordóból, meg az "akifaszagyerekazheinekentiszikésmégacsajokistapadnakrá" életérzésből."

Meg sem fordul a fejecskétekben, hogy pl. a nejemnek miért ízlett a Coronita?? Hogy nem akar Pilsnert inni, mert neki az túlságosan sör?, Túl erős, túl karakteres??
Na mindegy...Osszátok csak az észt, tovább, ebben a stílusban. Ha ez jó nektek??
@-kk-: Ez a csúcs:-) "- nem erőlteted nagyon az ismerkedést sörfronton, legalábbis teszel magasról arra, amikor olyan söröket ajánlgatunk, amikről sokezer tapasztalt sörkóstoló (ld. Ratebeer) egybehangzóan állítja, hogy jó."
Ezt honnan is vetted?? Miből szűrted le? Hetente három új sört kóstolok, csak hobbiból:-) Nem kell hozzá az írásotok. Szerinted hogy tévedtem ide, sajnos?? Az meg,hogy nem lettem ilyen sznob, hogy másokat minősítsek a sör helyett?? Ezen gondolkozzatok el...

-kk- 2011.04.05. 20:48:15

@Aabroncs: Azt, hogy nem erőlteted magad meg sörfronton, konkrétan abból feltételezem, hogy volt egy hozzászólásom (komlo.blog.hu/2010/01/31/coronita_cerveza/fullcommentlist/1#c12978197),
amiben hosszan fejtegettem neked, mik lehetnek pl. jó sörök, illetve hogy miért nem tartom sznobizmusnak a hozzáállásunkat. Erre te nem válaszoltál egy huncut betűnyit sem, hanem folytattad a tirádát a sznobizmusról úgy általában. Tudod, a vita akkor lenne vita, ha nem csak írnál, hanem reagálnál is az érvekre. Én megtettem, többször.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.05. 23:19:47

@Aabroncs: Vicces, hogy pont Ogrenak szóltál be, a pár tucat sörrel. Meg kéne nézned a ratebeer-en, persze ha tényleg érdekelne a dolog...

Vmi attól nem lesz jó, mert sokaknak tetszik ízlik stb. (lásd Barátok közt, Való világ, Blikk, Fásy mulató) De asszem, most már tényleg kár a továbbiakért, Lópici-klón vagy és ennyi...

Gérard Duchemin 2011.04.06. 10:53:42

@Ogreface: Most már a nejének a nyalatásáról is beszél? Asszony mit szól hozzá? :-)

Gérard Duchemin 2011.04.06. 10:54:52

@Aabroncs: "én már csak ilyen bunkó vagyok."

Ezt sem én mondtam, hanem ki is?

Ogreface 2011.04.06. 11:23:13

@Gérard Duchemin: Szerintem nem kéne ebbe ilyen irányba bele menni, nem kéne átesni a ló túloldalára. Disztingváljunk uraim, disztingváljunk!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.04.06. 16:28:09

El kell ismerni, jól működik a merkatinggépezet ezen a fronton. Egy olcsósított, végletekig lebutított sörszerű valamit is el lehet adni drágán jó reklámmal, és vevők rá az emberek... Annó egy a munkásosztálynak szánt olcsósör volt a meleg ellen, amit az amerikai fiatalok coolnak találtak, most aranyáron mérik szinte az üvegét.

"Meg sem fordul a fejecskétekben, hogy pl. a nejemnek miért ízlett a Coronita?? Hogy nem akar Pilsnert inni, mert neki az túlságosan sör?, Túl erős, túl karakteres?? "

Ez itt a lényeg, túl sörízű. Ha túl sörízű a pilseni, akkor inkább igyon ásványvizet lime-mal esetleg mentalevéllel, így tökéletes. Attól hogy mi a sörízű söröket szertjük szerintem attól nem vagyunk sznobok. Az meg hogy elmondjuk a véleményünket, miért fáj? Mert nem tudnak ész érveket mondani az ilyen húgyok mellett (illetve igen, kevésbé sörízű), és ilyenkor könnyebb sznobozni, meg benyalhattokozni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.06. 20:15:34

@Ogreface: egyetértek, húzódjunk vissza a sörösrekeszekbül rakott elefántcsonttoronyba...
:o]

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.06. 22:04:37

@Rolli: Igazad van:-) Ha nem iszom olyan sert, mit ti, bunkó vagyok:-))A feleségemnek ha nem ízlik a Pilseni sör, ő is bunkó, igyon vizet:-))) Jó blog ez:-)) ha nem az a ser ízlik, mint neked, a nejem ne igyon sört:-) Komolyan :-)) Nagyon keményen kész vagytok:-)) Akkor jó, srácok,. Ne a sörről írjatok, hanem a sörfogyasztókat minősítsétek bunkónak, ha nem azt isszák,amit ti:-))) Tényleg, hol éltek ti?? A kis feleségemnek, aki nem sörivó és nem sör ínyenc, ízlik egy lájt coronita, ide jövök és megtudom, hogy státuszfogyasztó (LOOOL ) és hogy én mert, azt mondom, iható és finom, ízlés nélküli vagyok és ez a legszebb: "ez őszintén ízlik, akkor inkább nem kellene erőltetnie az ismerkedést sörfronton. "
" :-)) Tényleg kész vagytok..Ti aztán sok mindent népszerűsítetek, de a sörfogyasztást nem:-))

Rendben fiúk..Akkor nyomjátok tovább..Bár fel nem foghatom, miért nem a sörről írtok és miért a sörivókat bunkózzátok..Szerintem akkor is önelégült bunkók vagytok és sznobok, de ez nem nagyon számít:-)) Ja és képtelenek elismerni, hogy hibáztatok és ez egy fos, szar, fikázó poszt:-)))

Rendesen szeretnék a szemetekbe nézni, hogy az arcomba is elmondjátok, büdös bunkó vagyok, mert nem tudom mi a sör:-))) Igaz egy 100 félét próbáltam, de még nem mertem a többi sörfogyasztót célba venni, hogyasszongya ha az ízlésed nem az én ízlésem, te státusz fogyasztó és BUNKÓ vagy és ne igyá sört:-)) Hát bazzeg:-))

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.06. 22:05:21

@pif: Oksa arctalan menő:-)) Te viszont ETALON vagy:-)))

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.04.07. 08:09:53

@Aabroncs: Egy szóval sem bunkóztalak és a feleséged sem. Te kezdtél el itt bunkózni, meg hőbörögni. és fogadd el hogy másnak más a véleménye bizonyos sörökről. Mivel véleményt szabadon lehet nyilvánítani (Te is ezt teszed, mert ismeretlenül sznobozol minket), akkor hadd írhassuk már le egy sörről alkotott véleményünket. De egyébként hamár a sörről beszélünk tőled ész érvet még nem olvastam, hogy miért olyan jó ez a sör (. Azért írtam ásványvizet, mert ennek a sörnek kb. annyi íze van, mint egy víznek, ráadásul a víz még olcsóbb is. De az hogy, hogy indult el hódító útjára ez, attól még igaz, és az is hogy jó marketinggel bármit el lehet adni.

Igazából egyet sajnálok, hogy bedőltünk a provokációdnak, mert sajnos eléggé elbeszélünk egymás mellett.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.04.07. 08:16:56

@Aabroncs: Egyre kérlek még meg. Olvasd el az ezen a linken található véleményeket erről a sörről. www.ratebeer.com/beer/coronita-cerveza/742/
Szerinted akkor ezt az oldalt látogató emberek mind sznobok, meg önelégült bunkók, azért mert ilyeneket írtak erről?

Gérard Duchemin 2011.04.07. 09:33:17

@Aabroncs: Kezelendő (orvosilag) kisebbségi érzésed van, ez halál komoly. Fel a fejjel, ez orvosolható. :-)

Gérard Duchemin 2011.04.07. 09:34:44

@Aabroncs: "Rendesen szeretnék a szemetekbe nézni, hogy az arcomba is elmondjátok, büdös bunkó vagyok"

Nem vagy büdös bunkó
Nem vagy büdös bunkó
Nem vagy büdös bunkó
Nem vagy büdös bunkó
Nem vagy büdös bunkó

Így elég lesz? (3 a magyar igazság, és kettőt adtam rá.)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.07. 15:40:26

@Rolli: @Gérard Duchemin: A kisgyerek addig nyafog, amíg közönsége van, úgyhogy sztem kár a gőzért, minden komment csak olaj a tűzre.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.09. 16:17:31

@pif: Kisgyerek? Kihez beszélsz e kis kocka majom? Az olaj a tűzre a bunkó, sznob, nagyképű, általánosan mindenkit fikázó förmedvényetek...
Egyelőre ti kezdtetek embereket minősíteni a sör helyett..Ahelyett, hogy arról írtatok volna, amiről itt kellene, általánosítva mindenkit fikáztatok, aki a Coronitát szereti. Ha pedig, főleg neked, kisgyerek, nem tetszik valami, tudod hol találsz, gyere és mondd el! Majd ha rájöttetek, hogy nem az embereket kellene minősítenetek, akik szerint a Coronita finom sör, vagy akár csak iató, tök mindegy, mert ízléseken nem szokás vitázni, de főleg nem fikázzuk a más ízlésűeket, majd akkor emberek lesztek...
@Gérard Duchemin: :-) Ha ez így is lenne, ami vicces, kicsit nézz magadba, mert neked aztán csitulnod kéne, bloghuszár, Te aki egy blogon jaszkarizol, mekkora über sörfogyasztó vagy és mindenki más mekkora szar, aki nem azt issza, amit ti:-)) @Rolli: Felbírod-e fogni, hogy leszarom milyen sör ilyen sznobok szerint a Coronita?? Hát minden vagytok egy ilyen írás után ti, de nem etalon...Ti mint sörhöz értők, akik a fogyasztót minősítitek a sör helyett?? Konkrétan a sört alig fogyasztó párom, aki szerint ez egy finom sör, Te meg minősíted, pl őt, sok mindenki mással együtt:-)) Mondjuk el sem tudom mondani, mennyire leszarhatóak vagytok a véleményetekkel együtt, mert még az is lehet, hogy a sörhöz értetek, de az önelégültségetek ezt szépen feledteti...(Bár szerintem a sörhöz érteni nem lehet, mert ez ízlés kérdése. Ezért is, amit nem bírtok felfogni, ezért felháborító a poszt...Ti úgy fikázzátok itt a Coronitát, ahogy a műsznobok, divatból a Mekit, de közben a fél világnak ízlik:-))) Nevetséges...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.09. 16:22:27

@Rolli: "Ez itt a lényeg, túl sörízű. Ha túl sörízű a pilseni, akkor inkább igyon ásványvizet lime-mal esetleg mentalevéllel, így tökéletes. Attól hogy mi a sörízű söröket szertjük szerintem attól nem vagyunk sznobok. Az meg hogy elmondjuk a véleményünket, miért fáj? Mert nem tudnak ész érveket mondani az ilyen húgyok mellett (illetve igen, kevésbé sörízű), és ilyenkor könnyebb sznobozni, meg benyalhattokozni. "

Ez is jól mutatja, hogy álltok ehhez..Szerinted a feleségem húgyízű sört iszik..Mit szólnál, ha mondjuk én is benyomnék valami hasonlót?? Pl.:

-Az olyan köcsögök, mint akik (és itt az általad, feleséged által használt gumimárka állna) -t használnak, mind hülyék és inkább ne ülnének autóba, mennének busszal...
Gondolkodjatok el azon, hogyan és mit írtatok és miért nem inkább a kibaszott sörről írtok egy sör blogban, mint a fogyasztókról??? Mert Ti nem azt írtátok le, mitől xar a sör..Csak azt mitől hülye, ai fogyasztja...

Átment ez így??

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.04.09. 16:29:25

....és a fenti példa még sántít is, mert én tudnák objektív teszteket felmutatni gumikról, míg Te ízlésről vitázol és azt mondod kukoricából és rizsből nem lehet jó sört főzni..Mondod Te.Mert ezt olvastad valahol...és ha nekem ez ízlik, mert üdítő helyett is ezt iszom?? Mert nekem pont ezért ízlik a Coronita, de ezt fel sem bírod fogni, hogy a partysör az partysör...Megittam fénykoromban némely sörökből 30-at és semmi gondom, de vannak olyan erős sörök, amiből meg 5-6 és nem kell több. Nem lehet, hogy nem mindig vágyom egy Pilsner-re? 16 évesen már Radeberger-t, Egger-t, Wernesgrüner-t ittam Unicummal..Nem most, akkor még ezek nem voltak tömeg sörök! Ettől még eshet jól a hideg Coronita, vagy a Gösser Ice, ha éppen ahhoz van kedvem...

Aztán jöttök ti és ezt minősítitek...Nos, bekaphatjátok, ha nem tetszik...

-kk- 2011.04.10. 10:05:26

"...tízmilliárd légy nem tévedhet"

BakterHouse 2011.06.01. 05:10:16

LOL. Tanulságos volt végigolvasni a kommenteket, egy BA-s szakdolgozatra való anyag van benne, a végére a rövid konklúzió pedig erőteljes pontot tesz. :)
A cikk tök jó, és rendesen megfogalmazta, amit eddig nem igazán tudtam szavakba önteni (nem vagyok nagy sörivó), hogy mi is a bajom a Coronitával.
Olvasgatva a blogot most már tudom, hogy nyáron ha Békés megyében leszek, akkor Szentandrás kötelező megálló lesz.

gregibroki 2012.02.13. 13:28:32

@alfagumi: jól vagy mostanában ember?
én nemrég találtam rá blogra és nagyon tetszik; 2 okból jó és 2 technikám van: az egyik, amikor meg akarok ismerni egy számomra ismeretlen sört és elovasom, hogy érdemes-e vagy hagyjam a francba, a másik pedig az, amikor megkóstolok egy sört, lehetőleg előítéletmentesen, majd véleményezem és összehasonlítom a blog véleményével. Az segít abban, hogy a véleményemet később megfogalmazzam úgy, hogy tudok jelzőket használni és ki tudjam magamat fejezni. Ennyi. Nem kell megsértődni itt semmin. Én a Sopronit szerettem nagyon sokáig és ha bulizni megyek, lehetőleg azt iszom és csalódott vagyok, ha nincs és helyette borsodi, arany ászok vagy dréher (mo-n rendkívül felülértékelt sör, a minőségi sörként van feltüntetve az igényes középosztály számára-érthetetlen okból) van.
De emelett próbálom fejleszteni az ízlésemet a blogon.
Ha az könnyebb söröket kedveli a feleséged, akkor vegyetek az aldiban kühles blondes-t. Tetszeni fog neki.
süti beállítások módosítása