HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Corvinus Rex

2013.06.11. 23:10 -kk-

magyar ízesített világos sör

corvinusrex.JPGA KK próbál lépést tartani az üdvös magyar kisüzemi sörreneszánsszal és egyre emelkedő arányt szentelni kritikáiból az új hazai sörökre, mégis jelentős adósságokat görgetünk magunk előtt. Nem írtunk ugyanis még egy csomó olyan klasszikus példányról, amelyek így vagy úgy, de mérföldköveit jelentik az említett reneszánsznak. A felsőzsolcai Serforrás Corvinus Rexe, például, ugyan márkanévként újdonság, de elég markáns előzményre épül, jelesül az egyik legkorábbi hungarikumsör-kísérletre, a 2006 óta készülő, tokaji aszúval ízesített Kortyra. A Korty pedig félig-meddig kimondatlanul is Nagyon Fontos Sör, egyfelől azért, mert úgy általában nem szokás borral ízesített söröket készíteni, másfelől azért, mert magyar aszúval készül, és nem mondjuk portugál portóival, harmadrészt pedig azért, mert minden, a készítésénél bábáskodó szakértő markáns dicséretekkel bástyázta körül a főzde honlapján. Többek közt a sörfőző berkekben (is) szférikus múzsaként tisztelt dr. Hegyesné Vecseri Beáta, a BCE ÉTK Sör- és Szeszipari Tanszéke vezetője által.

Ezt a Kortyot keresztelte át Vaskó György Serforrás-sörmester a pár fokkal nemzetközibb és elegánsabb Corvinus Rexre, illetve ezzel együtt - a Folyékony Kenyér implikációja szerint - állandósította az aszúhordós érlelés intézményét is a sörre, mely állítás viszont sehol máshol nem szerepel, így kénytelenek leszünk empirikusan igazolni. Ráadásul, szemben az eddigi gyakorlattal, egy redizájnnal összekötve palackozni is kezdte az új facelift-Kortyot. Elöljáróban talán két dolgot érdemes még megemlíteni: az egyik, hogy lévén a Korty meglehetősen megosztó sör még a keményvonalas sörbarátok köreiben is, blogunk nem tartozott a legelszántabb rajongói közé, legfőbbképp mert nem éreztünk összhangot a desszertboros jegyek és az alapsör háttere között. A másik, hogy a Korty (illetve most már Corvinus Rex) egyike a nemzetközi szinten aktív magyar sörfőzés kevés példáinak, ugyanis Tokajské pivo néven a prágai Pivovarský důmban is megfőzik minden évben, cserébe a Miskolcon hasonló módon vendégfőzött Serforrás IPA-ért.

Szemrevételezzük az egészen jól sikerült, bár kissé régésztablós, de összességében inkább elegáns palackot, és kitöltjük az enyhén vöröses beütésű mélysárga sört, mérsékelt méretű és intenzitású habot produkálva. Illata egyelőre a kevésbé pozitív kortyos emlékeinket idézi, tompa édesség gyümölcsös felhangokkal, mézsörre emlékeztető kivitelben. Íze ellenben kifejezetten harmonikus, kártyavárként döntve össze szépen felépített és gondozott előítéleteinket: telt, de légies, intenzív, de nem geil édesség, pillanatnyi fanyar íztöredék, halvány mandulás-mazsolás emlékek, illetve - mindebből minimális fantáziával is könnyen kirakhatóan - tokaji desszertboros vonások sorakoznak. A korty végén némi alkoholmeleg tűnik fel gégetájon, majd kellemesen erőteljes, de az eddigieket azért nem felülíró kontinentális komlókeserű képviseli az utóízt. Lecsengésében mellette az édesség emléke is viszonylag hosszantartóan megmarad, hordóérlelt karakter ellenben nem mondhatnánk, hogy érzékelhetően előtűnne.
A Corvinus Rexszel szemben nem voltak különösebben pozitív elvárásaink, hazai viszonylatban mégis kimagaslóan harmonikus sörnek bizonyult, ami ötletesen és élvezetesen oldja meg a desszetbor sörbe integrálásának kihívását. Az első bekezdés írásánál még kicsit aggódtunk, hogyan fogjuk becsomagolni a söripar doyenjeivel szemben megfogalmazandó csalódott véleményt, és noha most is fenntartjuk, hogy idézeteik a korábbi, Miskolcon csapolva kóstolható Kortyra értve indokolatlanul pozitívak voltak; azokat a Corvinus Rexre értve a KK mégsem tud ellentmondani nekik. Ha illatában is hozná az ízfronton mutatott harmóniát, egyértelmű ötpontos lehetne.
Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2013. 06. 11.

4,5p.GIF

19 komment

Címkék: magyar világos ízesített kisüzemi négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr805356512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.06.13. 14:02:18

Sajnos lehet egy kis szórás a minőségben, mert tagadhatatlanul remek tokajis zamata van a sörnek, de - legalábbis az én palackomban - ez kiegészült egy folyamatos és bántó fémes-vasas-vér illattal és mellékízzel, ami gátolta a felhőtlen élményt. De messze jobb ez a főzet, mint a Korty és érződik a hordós érlelés, és végre a tokaji zamat is.

Beer Ninja 2013.06.13. 22:20:35

Abszolút OFF, csak most olvastam és sörös hír:

mno.hu/utazas/ennyibe-kerul-majd-egy-korso-sor-az-oktoberfesten-1166274

Mivel én még sosem jártam arra, elég érdekesnek találtam, hogy ideposztoljam.

dubitoergosum 2013.06.14. 17:09:58

@dr. dodó: „Ez tekintélyes összeg, és remélem, hogy az emelés a következő évre is elegendő lesz, és 2014-ben stabil marad az ár”

biztosan csak a fordításnál csúszott el valami, de ez így úgy hangzik, mintha Dieter Reiter arról beszélne, hogy az idei bevétel a jövő évi Oktoberfest kiadásait is fedezi remélhetőleg :)))

amúgy ez az összeg azért ennyi, mert amúgy ingyenes a rendezvény és ebbe kalkulálják bele rengeteg fellépő gázsiját, a szervezők-lebonyolítók gázsiját, meg a fesztiválhangulatot, vagy Németországban egyébként is drágák a sörök? mennyi odakint mondjuk egy üveg Erdinger, vagy hasonló kaliber a bótban?

ja én is bocs az OFFért

Áron Varga 2013.06.14. 19:57:55

@dubitoergosum: 60 cent a 0,5 literes üveges Paulaner búza a boltban.

alehunter 2013.06.14. 21:48:51

@Áron Varga: @dubitoergosum: mondjuk én azt mondanám, hogy egyáltzalán nem mérvadó a bolti ár Németország esetén (egyébként meg úgy általában tőlünk nyugatabbra). Nem ritka, hogy egy jobb sör olcsóbb mondjuk Németországban, mint nálunk a boltban, de ha csapoltan issza az ember, egy vagyon...nekem valahogy ettől sosincs rossz érzésem. Mindíg az forog az agyamban, hogy ők pont ettől élnek jobban, hogy megfizetik azt a pluszt amit a humán erőforrás, a szolgáltatás jelent. Hogy ennek is köszönhető, hogy ott egy felszolgáló sem él a nyomor küszöbén.

dubitoergosum 2013.06.15. 16:21:43

@alehunter: csóró egyetemista vagyok, ezért inkább megveszem a boltban feleannyiért a sört, minthogy fizessek azért, hogy valaki kitöltse és kihozza nekem. nem mellesleg van egy rossz, de tapasztalatból táplálkozó előítéletem a csapolt sörökkel szemben. valamiért azokban szinte mindig kevesebb a szén-dioxid, de több a víz.. őszintén szólva soha nem értettem azt, hogy miért drágább a csapolt sör, mint az ugyanott, ugyanabból a sörből kapható üveges.

Beer Ninja 2013.06.15. 16:50:23

Például azért drágább, mert CO2 palackra is rákötik (vagyis azt is megfizettetik veled), mosogatnak (pl. poharat), és jó esetben az egész rendszert minden nyitás előtt átmossák.

Szerencsés esetben a csapolt sör így mindig friss hatást kelt, főleg, ha nagy forgalmú sörből rendelsz (ezért van az, hogy lepukkant kiskocsmában mindig az olcsóbb csapolt sört rendelem, az tuti elfogy naponta 1-2 hordóval). De olyannal is próbálkoznak, hogy a drágább helyett is mondjuk Ászokot csapolnak, remélve, hogy a delikvens úgysem tud különbséget tenni (ami sokszor igaz is). Szerencsétlen esetben pedig igen szörnyű is lehet a csapolt sör. Ki kell tapasztalni a helyet és a márkát.

exodusAttack 2013.06.16. 16:25:52

@dr. dodó: Azért elképzelem, hogy rendelek egy korsó Pilsner Urquellt, és Ászokot csapolnak helyette :D

exodusAttack 2013.06.16. 16:26:44

@exodusAttack: Gondolom az Arany Ászokra gondoltál.

Beer Ninja 2013.06.17. 11:36:27

Bizony. Létezik a jelenség. Főleg a kukoricás söröknél lehet trükközni, a pils helyett olcsó magyar lagert nem annyira, de pl. Stella vagy Heineken helyett Borsodit vagy Sopronit remekül lehet csapolni, a lebukás esélye minimális, a szállító ugyanaz, ha mégis feltűnik 1 vendégnek és ráadásul iszonyúan kukacoskodik, akkor a szöveg 'bocs összekevertem a hordókat...' De ilyen nem fordul elő.

Azon most ne ütközzünk meg, hogy mifelénk sokan TÉNYLEG prémium sörnek tartják a Stellát (hehe) vagy a Heinekent (majdnem határeset).

Áron Varga 2013.06.17. 12:14:15

@alehunter: Hát igen, csak egy német ivósör esetében itthon megfizettetik veled a hype-ot, hogy uhh ez egy német sör, kint meg lázadás lenne, ha drágábban adnák (meg akkor is, ha a magyar Löwenbrau-t árulnák kint). A gazdaságos söröknél meg nyilvánvalóan marketing célból használják a németes neveket.

dubitoergosum 2013.06.18. 00:02:28

amúgy az egy dolog, hogy én ízre meg tudom különböztetni a Heinekent a Borsoditól (bár inkább csak elviekben, mivel egyiket sem iszom), de hogyan bizonyítom be a pincérnek, hogy nem azt hozta, amit kértem?

exodusAttack 2013.06.18. 00:40:20

@dr. dodó: Látom nagyon tájékozott vagy :) Engem nem nagyon érint a probléma, nem járok olyan helyekre, ahol a fent nevezett söröket csapolják. Én egyszerűen nem értem, hogy az emberek hogy nem érzik, hogy rossz, amit isznak. (Árnyalva a képet a Soproni pl. nagyon gagyi, a Heineken csak simán nem jó). Aki nem érzi a különbséget, az nincs is igazából becsapva, mert a névért fizetett, nem az ízélményért (ez erős szó jelen esetben :D).

Beer Ninja 2013.06.19. 10:20:19

Úgy látom, értitek a lényeget. A sör vizezve csapolását el lehet felejteni (urban-legend), csapoláskor igazán csak a fenti módon tudják 'becsapni' a vendéget.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.06.19. 10:28:24

@dr. dodó: ez így van, zárt a rendszer, viszont pl. a cseheknél egész más arányban tolják bele csapoláskor a CO2-t, emiatt a sör íze is más lesz, pl Pilsner, Budweiser, Staro (meg ugye a cseh Staro nem Bőcsön készül)
@exodusAttack: Céges partner partin a Rozmaringban megtörtént. Dreher és Pilsner volt kiírva. Kértem egy Pilsnert és Dreher íze volt, aztán - gondoltam összecserélték, kértem gyorsan egy Drehert, annak meg Arany Ászok íze volt...

rambo13 2013.06.19. 10:52:19

@pif: nomeg a cseheknél is nitrogén, meg biogon is kezd elterjedbi, illetve a ballonos módszer (ennek mindig elfelejtem a nevét), amikor is a a hordóban egy ballonban van a sör és köré nyomják be a gázt...

volt anno a jókai utcában egy elég hírhedt kocsma, kinizsi néven talán...no ott elvileg az egész dreher sortimentet lehetett kapni (kanizsai, ászok, dreher, pilsner) trükkös módon azonban mindegyiknek az íze és a színe megegyező volt...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.06.20. 09:11:55

Hol lehet ezt megvenni. Nekem a hordóérlelt korty nagyon ízlett, és remélem ez is tetszeni fog. (És én öntöttem már aszút csobánkai Öregsörbe. )

WFR 2015.10.11. 11:22:05

Valami történhetett vele a tesztelés óta, a fent leírt hozsannát nem tapasztaltam. Alul valami dohos söríz, felül savanykás lőre, aszús jegyeket még csak nyomokban sem sikerült felfedeznem benne. A feléig bírtam, a többi ment a lefolyóba, akármennyire is drága volt. 2016.04. lejáratú volt.

-kk- 2015.10.19. 13:13:46

@WFR: Valószínűleg nem fogok újat mondani - a magyar kisüzemiek nagy részénél általában probléma ugyan a hullámzó minőség, de a hordóérlelt sörök még eleve kiemelten érzékenyek is minden ilyesmire, szóval hatványozottan nagyobb a tételhiba esélye :(
süti beállítások módosítása