magyar ízesített világos sör
A KK próbál lépést tartani az üdvös magyar kisüzemi sörreneszánsszal és egyre emelkedő arányt szentelni kritikáiból az új hazai sörökre, mégis jelentős adósságokat görgetünk magunk előtt. Nem írtunk ugyanis még egy csomó olyan klasszikus példányról, amelyek így vagy úgy, de mérföldköveit jelentik az említett reneszánsznak. A felsőzsolcai Serforrás Corvinus Rexe, például, ugyan márkanévként újdonság, de elég markáns előzményre épül, jelesül az egyik legkorábbi hungarikumsör-kísérletre, a 2006 óta készülő, tokaji aszúval ízesített Kortyra. A Korty pedig félig-meddig kimondatlanul is Nagyon Fontos Sör, egyfelől azért, mert úgy általában nem szokás borral ízesített söröket készíteni, másfelől azért, mert magyar aszúval készül, és nem mondjuk portugál portóival, harmadrészt pedig azért, mert minden, a készítésénél bábáskodó szakértő markáns dicséretekkel bástyázta körül a főzde honlapján. Többek közt a sörfőző berkekben (is) szférikus múzsaként tisztelt dr. Hegyesné Vecseri Beáta, a BCE ÉTK Sör- és Szeszipari Tanszéke vezetője által.
Ezt a Kortyot keresztelte át Vaskó György Serforrás-sörmester a pár fokkal nemzetközibb és elegánsabb Corvinus Rexre, illetve ezzel együtt - a Folyékony Kenyér implikációja szerint - állandósította az aszúhordós érlelés intézményét is a sörre, mely állítás viszont sehol máshol nem szerepel, így kénytelenek leszünk empirikusan igazolni. Ráadásul, szemben az eddigi gyakorlattal, egy redizájnnal összekötve palackozni is kezdte az új facelift-Kortyot. Elöljáróban talán két dolgot érdemes még megemlíteni: az egyik, hogy lévén a Korty meglehetősen megosztó sör még a keményvonalas sörbarátok köreiben is, blogunk nem tartozott a legelszántabb rajongói közé, legfőbbképp mert nem éreztünk összhangot a desszertboros jegyek és az alapsör háttere között. A másik, hogy a Korty (illetve most már Corvinus Rex) egyike a nemzetközi szinten aktív magyar sörfőzés kevés példáinak, ugyanis Tokajské pivo néven a prágai Pivovarský důmban is megfőzik minden évben, cserébe a Miskolcon hasonló módon vendégfőzött Serforrás IPA-ért.
2013. 06. 11.