HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Kapucinus Frau Luther

2015.12.06. 16:54 -kk-

magyar félbarna sör

kapucinus_frau_luther.jpg

Eredetileg karácsonyi sört akart venni a KK, amikor legutóbb sörboltba ment, de végül csak megvett néhány további tételt is, olyanokat, amikhez korábban nem volt szerencséje. (Már majdnem azt írtuk, „újdonságot”, de a legtöbb dolog már rég nem az, mire hozzájutunk.) Utóbb ráadásul kiderült, hogy a nem-karácsonyi tételek között bekerült Kapucinus-sörnek napjai vannak csak hátra a szavatossági idejéből, így világossá vált, hogy nincs tere a késlekedésnek, kóstolni kell. Erre kerül sor jelen cikk kereteiben, egyszersmind a gyakorlatba is átültetve legújabb (de várhatóan számos jövőbeli alkalommal is megszegődő) elképzelésünket, miszerint a söröket a lehető legkevesebb kontextus által terhelten igyekszünk kóstolni és értékelni, bármiféle eredettörténettel, apropóval, krédóval való pepecselés nélkül.

A fentiekre törekedve már ma is megelégszünk annyival, hogy önbesorolása szerint a Frau Luther egy „veres hoplager”, illetve hogy 12,8 Balling-fokos. Ezek tudomásul vételét követően kibontjuk, megállapítjuk, hogy sörünk valóban naracsvörösben játszó színű, továbbá opálos, habja mérsékelt méretű és tartósságú, illatában pedig erősen dominál a komló, a malátás alapokkal kombinálva kandírozott narancsos, mandarinos, mindeközben gyógynövényhangulatúan alfasavas jegyeket állítva elő.

Íze is egészen hasonló irányban indul el, telt, kekszesen édeskés malátára épülő intenzív, narancs – mandarin-mintájú komlózottság, egy vékony leheletnyi savanykássággal, amiről nehéz eldönteni, hogy a komlóból jön, vagy a lejáró szavatosság első jeleiként manifesztálódik-e. Mindenesetre kifejezetten harmonikusan, a kortyot kerekké tévő módon van jelen a sörben, csak míg az első esetben ez ügyes receptalkotást, az utóbbiban véletlen szerencsét jelent. A KK patinás pozitív hagyományait folytatva az elsőt tesszük meg munkahipotézisnek. A komlóhasználat a magunkfajta reménytelen botnyelvűek számára valamilyen újhullámos választásnak tűnik, a mandarina bavariát például szívesen betippeljük – többek közt azért, mert talán háromszor ittunk korábban olyan sört, amiről tudtuk, hogy szerepel benne, így egészen homályosak az emlékeink róla. A biztonság kedvéért rögtön át is hágjuk a cikk elején beharangozott szabályt, és megnézzük a címkét: szerencsénkre a Kapucinus lelkiismeretes főzde, és részletezi a fajtákat, így rövid úton kiderül, természetesen tévedtünk: valójában Cascade és Herkules van a Frau Lutherben

A sör vége felé kissé túlintenzifikálódnak az ízjegyek, mármint a komlóalapúak: a citrusfélék kavalkádja nyelvbizsergető multivitamin-pezsgőtablettásságban csúcsosodik ki, halovány kókuszos, illetve sárgadinnyés felhangokkal. Eddig egy kellemes, túlkombinálás nélküli, jól kiegyensúlyozott sörhöz volt szerencsénk, a hagyományos stílusoktól meglehetős távolságban – és ez az érzés ugyan a kóstolás végére sem romlik el teljesen, de kissé azért mindenképp szétesik. Érdemes megkóstolni, esti sörként megfelelően szolgálja a becses vásárló szórakozását, de sújtólégrobbanás-erejű revelációt nem valószínű, hogy sokaknak fog okozni. Mindenesetre lassan sormintát figyelhetünk meg, hiszen az Illuminátor után egy újabb Kapucinus-sör, amit a komlóhasználat a végén kavar össze.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2015. 12. 05.

3,5p.GIF

9 komment

Címkék: magyar vörös félbarna kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr888142208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.12.07. 08:47:05

Én többé-kevésbé rendszeresen iszom Illuminátort, Amarilla Nővérkét, és ezt a Frau Luthert is kóstoltam. Az enyhe savanyúság időnként mindegyiknek sajátja, és bár nincs teljes korreláció, de minél kevésbé friss, annál erősebb. Viszont - ahogy írtad - ezek szépen bele tudnak simulni a sörbe, csak igen ritkán zavaró, bár az üveg felénél akkor is megszokom, és figyelmen kívül hagyom.

Nekem a mandarinos ízek a Bitterfly-t juttatták eszembe, az meg Cascade, sz'al a fajtajelleg megvan.

Az a baj ezzel az ötpontos skálával, hogy a hidegkomlózott Dreher is 3,5 és ez is. Pedig a kettő között az a különbség, hogy a Dreherből nyáron, túlhűtve akár még sokat is meginnék, de azért igyekeznék elkerülni, a Frau Luther viszont nekem bármikor bejön. De tényleg nem ötpontos, szénné optimalizált cucc, hanem valami kellemesen iható, viszont kellemesen olcsó is (legalábbis, ahogy én kapom). Bár nagyon rég nem kóstoltam az alap söreiket, azok is javulhattak, de ha a Kapucinusnak lenne még egy barna vagy fekete hoplágere, akkor az úgynevezett ivósör szükségletemet le is fednék. Ami szerintem fontos, mert nem mindig érzem indokoltnak egy 700/0,33 sör fogyasztását, de szart meg nem akarok inni. Sz'al én igazából nagyon örülök ennek a vonalnak.

-kk- 2015.12.07. 09:21:14

@lilakutyak: Be kell vallanom, erősen gondolkoztam a négyponton, de aztán mégsem szántam rá magam. Az ötpontos skála természetesen még akkor is alkalmatlan lenne különféle stílusok összepontozására, ha egyébként nem hasraütve, hanem valamilyen érzékszervi/referenciaskálás aggregátumként használnám. De hát a hagyomány az hagyomány!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.12.07. 11:35:00

@-kk-: persze, de a hidegkomlós Dreher meg az Amarilla vagy a Frau Luther még egészen összehasonlítható is. És a 3,5 pont tényleg azt jelenti, hogy már simán meg lehet inni. Csak a Dreher nagyon alulról, a Luther meg nagyon felülről.

Igazából ezt az archaizálást nem értem a Kapucinusban: veres hoplager. A hop angol, a lager német, a kettő együtt egy egészen új szó, annyira szarul hangzik mellette ez a műrégi veres. De ez legyen a legnagyobb bajunk.

-kk- 2015.12.07. 12:50:38

@lilakutyak: főleg hogy vannak jóval erősebb névadóbajnokok is: komlo.blog.hu/2012/08/10/malata_barna

KÉZMÍVES BARNA SERFŐZET!!!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.12.07. 12:55:41

a Mandarina a Hüll Melonnal egyetemben Cascade-ból nemesedett a bajor komlóinstitutban, úgyhogy nem nagyon vitt félre az érzéked. A Herkules nekem így kicsit egyszerű választásnak tűnik, mert mást se tud, csak brutál keserűt.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.12.07. 16:02:09

@-kk-: de az legalább szar volt. A Frau Luther meg kifejezetten jó név. Luhter felesége tényleg főzött sört, ráadásul állítólag elég jót, Luther is szerette. Egy evangélikus fesztiválra készült, és ráadásul a Kapucinusnál egy anyuka főz, láttam a Nők Lapjában. És még a főzde vallásos elnevezéseihez is illik, bár Luther nem annyira katolikus :) De lehet, hogy én vagyok hagyománytisztelet ellen beoltva.

-kk- 2015.12.07. 16:15:23

@lilakutyak: jó, de most nem a konkrét sörnévről, hanem a stílusöndefiníciós leírásokról beszéltünk :) a Frau Luther mint név számomra teljesen semleges, nem érzem különösen szexinek, de nem is zavar

Beer Ninja 2015.12.09. 20:03:07

Off, de készül az első söröm - na jó, talán túlzás a sajátomnak nevezni. További infók titkosak. :)

-kk- 2015.12.10. 09:57:50

@dr. dodó: de azért remélhetőleg lesz premiere!
süti beállítások módosítása