HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Borsodi Bivaly

2008.03.17. 19:02 -kk-

magyar világos sör


A KK fontosnak tartja, hogy ne merüljünk el a sokcsillagos importsörök végzetes bűvkörében, így ma egy jelentősen földközelibb, bár különlegesnek önaposztrofált magyar sört vesz közelebbről szemügyre. A Bivallyal kapcsolatos lehetséges prekoncepciók közül elsőként az előállító Borsodi Sörgyárét idéznénk, ami elsőre nem mondható túl tanulságosnak, de másodjára is csak azt tudhatjuk meg, hogy "a Borsodi Bivaly az íz és az erő tökéletes harmóniája" - ugyanis, ha eddig nem említettük volna,. a Bivaly attól minősül különlegesnek, mert 6,5% a szesztartalma, pedig világos és magyar. Ebben kétségkívül egyedül is áll a jelenlegi piacon (régebbről ld. például a 8,6 alkoholszázalékos Sirályt), de amennyiben kevésbé protokolloptimista interpretációt szeretnénk, blogunk kommentjeiből ilyen is áll rendelkezésre (Szasa kommentje, majdnem legalul), amiről természetesen a KK nem tudja eldönteni, igaz-e vagy sem, de bízik benne, hogy nem. Mindenesetre objektív tény, hogy a régi bivalyos címke, a maga bukolikus military-fontjaival kicsit túleröltetve helyezte a hangsúlyt a szeszfaktorra, az új szerencsénkre visszafogottabb.

(Kiindulási megjegyzés: a későbbi, esetlegesen kedvező véleményeket mindenképp elősegíti az alábbi sörkorcsolyarecept, melyet a KK megelőlegezett ma esti kóstolásának.)  Szóval: ízében kicsit emlékeztet a Borostyánra, de természetesen kevésbé félbarnás ízű, egyben alkoholosabb. Enyhe párhuzamot mutat a tizenhatos Primátorral is, bár a figyelmes böngészés eredményeként feltűnhet, hogy míg ott a cukor, itt valószínűleg a bőkezűen adagolt kukoricagríz segítette az édeskés véghatás kierjedését,  ami, szimbiózisban a vaskos alkohollal, kicsit eröltetetté kezd válni már az üveg fele táján, hasonlóan a román Tuborg Stronghoz, ami óhatatlanul felveti a kérdést, sőt, egyben meg is válaszolja, hogy miért csinált Bőcs 6,5-es világosat: egyértelműen a több szesz = kemény, valódiférfias sör egyenlete, és nem a teljesebb ízhatás velejáróként kezelése nyomán, amire a kilincsnyalogatós utóíz is ráigazol. Egyébként szórakoztató, hogy a Bivaly hangsúlyozottan abban más sör, mint mondjuk a natúr Borsodi, hogy erősebb, mégis volt már hasonló a cég palettáján: a megboldogult Borsodi Barna például még izmosabbra gyártva, 6,7%-os alkoholtartalommal készült, mint azt az angol Wikipedia rég frissített lapja megőrizte, mégsem ez adta az identitása alapját.

Tekintve viszont, hogy a barna kihalt, a Bivaly pedig él, el kell ismernünk, a természetes kiválasztódás döntött, amiből azt kellene kikövetkeztetnünk, hogy a magyarnak alkohol kell a boldogsághoz, ami valószínűleg igaz is, csakhogy az általános tapasztalat azt támasztja alá, hogy a fenti axióma kiegészül egy másikkal is, miszerint 'a sör nem alkohol', és ami nyomán jókedvvel vásárolják polgártársaink nagy tételben a különféle 3-4 térfogatszázalékos, 60-90 forintos söröket, ugye, megintcsak a hiányzó ízlés. Ennek dacára sem tűnik valószínűnek, hogy az egyéni kulináris élmény hirdetése tartaná életben a bivalykultuszt (mégha magyar viszonylatban tűrhető is), azaz a terjesztése kész rejtély: mihelyst borsodis termékmenedzserek közelébe kerülünk, azonnal kérdezzük meg.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2008. 03. 17.

10 komment

Címkék: magyar borsodi világos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr12385003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proci 2008.05.07. 22:47:57

kicsit felülpontoztad. pontosabban olyan eszméletlen fejfájást okoz 1-2 sör után, hogy beledöglesz. másnaposítás tekintetében pedig párban van a ZPs arany ászokkal, amitől kb másnap moccanni nem bírsz. nem tudom mi van bennük, de korántsem tűnik kósernek a dolog. a 3 pontot keményen sokallom.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.05.19. 00:21:43

Jelentem, hogy a tegnap este ittam gyors egymásutánban négyet és ma reggel semmi bajom nem volt.

Szerintem a 3 pont korrekt.

KÁJZERSZÓZE 2008.06.06. 12:14:08

3 pontot megérdemel, óccsó, sok helyen lehet kapni és még sosem volt tőle bajom.... persze eredménye azért volt4 :D :D :D

iható, nem tudom mi okozhatta ezeket a tüneteket nálad proci.

marten76 2008.06.26. 22:58:34

Bivaly ?
LOL!
Pont most ittam Bush-t, 12%-os alkoholtartalmú !
Ez egy Belga sör, furcsa, mert pezsgőre is emlékeztető íze van.
Ugyanebből van gyengébb is, az 10,5%.
Ennyit a Bivalyról.
Szerintem a "normál" Borsodi sokkal jobb.

-kk- 2008.06.28. 00:05:06

hát... sajátos világod lehet.

Mike0075 2012.07.14. 19:10:13

Erős, olcsó sörre ott a barths 8.3 százalékos sör 179-199 forint között és még iható is. Bár nem kapni mindenhol. Én erősebb sörökben inkább a belgákat választom, a borsodi egy vicc. Nem tudom kinek milyen az ízlelőbimbója, magyar viszonylatokban az arany átok meg soproni 1895 még elmegy, de a borsodi egy savanykás kifejezetten kellemetlen utóízű sör volt, sose szerettem.

Beer Ninja 2012.07.16. 16:06:32

Nemrég ittam Barthus-t, és nekem iszonyatos élmény volt. Nem számítottam ennyire rosszra. :(

gregibroki 2012.07.19. 10:24:46

@dr. dodó: és a Faxe dobozost kóstoltad már, milyen lehet? Láttam dorozsmán (majsa fele), az italnagykerben olcsóért, de nem próbáltam ki

Beer Ninja 2012.07.19. 14:47:18

Nem tudom eldönteni, a Faxe vagy a Barths az iszonyatosabb. Azt hiszem a Faxe... Undorító berúgósör, de annak tökéletes, másra nem.

klagenfurtjeno 2023.06.17. 20:58:55

mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lábvíz, vagy valami?
süti beállítások módosítása