HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Soproni Óvatos Duhaj Porter

2019.10.08. 23:05 -kk-

magyar porter

soproni_ovatosduhaj_porter.jpg

Blogunk eddigi tizenhárom éves pályafutásában nem igazán volt példa arra, hogy kifejezetten várjuk egy nagyüzemi magyar sör megjelenését. Pedig, mint most kiderült, meglepően kevés kell csak hozzá: a Soproninak most kisebb részt azzal sikerült teljesíteni a kihívást, hogy nem a semmiből jelenik meg a legújabb sörével, hanem aktív, hosszas felvezetéssel; nagyobbrészt pedig azzal, ahogy ez a felvezetés megvalósult.

Tudniillik a Soproni – mármint céges megfelelője, tehát a Heineken Hungária – még tavaly júniusban közzétett egy versenyfelhívást, amiben házi sörfőzőktől várt portereket, azzal az ígérettel, hogy egy otthonfőző és kisüzemi potentátokat is felvonultató zsűri segítségével választanak közülük egyet, amit aztán az Óvatos Duhaj-termékcsalád részeként, a szükséges recepttranszponálási műveleteket követően, piacra is dobnak. A verseny lezajlott, augusztus végén Stubna Ágoston receptje nyert, amit utána a Heinekennel és a fertőrákosi Krois sörfőzdével közösen el is kezdtek a nagyüzemiesítés felé finomhangolni. Minket pedig ezzel abszolút meg lehetett venni és azóta is várjuk, mikor jelenik meg az Óvatos Duhaj Porter.

A jelek szerint mostanában, a kiküldött kóstolómintákat látva annyit tehát már mindenképp elmondhatunk, hogy van olyan magyar sör, aminek a genezise sikeresen egyesít házi sörfőzőt, kisüzemet és nagyüzemet. Ilyesmit pedig pár éve, sőt egészen a már említett versenykiírás kézhez vételéig, egyáltalán nem gondoltunk volna.

Ami persze történetként abszolút cuki rétegpublicitás-generátor, biztosan sok házi sörfőző néz eggyel pozitívabb szemmel a Heineken Hungáriára, mint korábban, de a magunkfajta közszolgálati sörkóstoló felületeket végső soron mégiscsak az eredmény kell, hogy érdekelje. Bontunk tehát egy Portert és kitöltjük – teste rubinvörösen tükrös mélysötétbarna, bézs habja pedig kisszemű, gazdag és meglepően tartós. Illata, portertől nem túl meglepő módon, elég visszafogott, savanykás hamu és mikronnyi aszalt szilva érezhető ki belőle, ha elég ideig próbálkozunk

Íze hasonlóan fojtott, sajátos módon egyszerre képes relatív komplexnek és relatív hígnak hatni. Alapvetően a savanykásba eléggé áthajlóan érvényesülő pörkölt maláta hamuíze határozza meg, de azt folyamatosan árnyalják különféle szubtilisebb mellékkarakterek. Ilyen a kortyvégen megjelenő meggyes-szilvás aszaltgyümölcs-vonal, ami a megjelenős komlókeserűvel együtt tűnik fel (maga a komlózás pedig a porteruniverzumon belül viszonylag határozottabb kezűnek hat); de ilyen az a halványan barrikos, halványan vaníliás utánérzés is, ami a korty lecsengésében üti fel egy pillanatra a fejét. A kóstolási élményen – legalábbis blogunk számára – sokat ront a határozott szénsav, ami egyfelől felerősíti a pörkölt maláta savanykásságát, másfelől úgy általában megnehezíti a légiesebb ízvonások azonosítását és figyelemmel kísérését. Meg hát nem kell olyan őrülten purista szemüveget felvenni, hogy kifogásoljuk: egy porter mégis minek legyen szénsavas.

Az összhatás kellemes, eggyel szofisztikáltabb irányba mozdítja el az Óvatos Duhaj-kollekciót az eddig kijelölt úthoz képest (amit az utólag duhajosított, egyébként a maga kategóriájában egészen elfogadható Fekete Démonon felül a bárdolatlanabb, de őszintén lendületes IPA, az eléggé kompromisszumos APA, valamint a maga gyümölcsközpontú irányával eleve könnyen eladható Meggy Ale alkot). A Porter fogantatástörténete mindenképp plusz pont, ráadásul a kész sör is egész jól visszaadja azt, amit az általa képviselni hívatott stílus úgy általában mutatni szokott. Ugyanakkor eléggé figyelni kell, hogy észrevegyük benne a komplexitást és elég csak egy kicsit is reflexszerűen fogyasztani ahhoz, hogy pusztán egy relatív üres és elég pörkölt ízű barna sör maradjon belőle. Főleg, hogy sok benne a szénsav.

Egyébként a Soproni idén is kiírja a házi sörversenyét, ezúttal hoplager-recepteket gyűjt az Óvatos Duhaj-portfólió bővítéséhéhez, december 2-ig lehet söröket leadni.

(A kóstoláshoz a Heineken Hungáriától kapott egy tálca 0,33-as Porterből használtunk el párat. Ezek csak termékminták, kereskedelmi forgalomba jó eséllyel félliteres kiszerelésben fog eljutni, valamikor mostanában.)

Alkoholtartalom: 5,2 V/V %

2019. 10. 08.

3,5p.GIF

6 komment

Címkék: magyar fekete barna porter soproni háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6215211342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pál Hop 2019.11.04. 21:28:26

Hat ez a soproni porter nem sikerult, de bizttis vagyok benne hogy az eredeti hazifozet nem ilyen volt. Ez nyomokban tartalmaz porteres jegyeket, de ha nem lenne rairva, bizony nem a porter jutna eszembe rola. Sajnos ez egy csalodas volt....

CsobiBlog 2019.11.22. 12:23:25

Meg tudnátok nevezni egy könnyen hozzáférhető, jó ár/érték arányú porter "etalont"?
Lehet, hogy inkább stout irányultságú vagyok és talán ezért nem győzött meg a soproniak hordárja. Aztán persze az is kiderülhet, hogy be vagyok oltva porter ellen.

-kk- 2019.11.22. 13:22:56

@CsabaCBG: az Intersparban szokott pl. lenni Fuller's London Porter, ha jól emlékszem, az elég klasszikus fajta

CsobiBlog 2019.11.22. 14:45:48

@-kk-: köszönöm szépen.
(Azt hiszem, megvárom, míg jóárasítják.)

Beer Ninja 2019.11.24. 07:41:24

Nekem bejött. 249 Ft-os áron szerintem jó vétel. Lehet, hogy a valódi porteres jegyek nyomokban vannak jelen, meg túl szénsavas, de ez van. Csodák nincsenek. Ezért a pénzért sokkal inkább egy Soproni APA-IPA-Porter jön szóba nálam, mint mondjuk a sima Soproni. Nem olyan rossz ez a felállás.
Az az érzésem egyébként, hogy a kiemelt Soproni vonulat fejlesztéséhez pl. a Gössert visszavágták, én jobbra emlékeztem...
süti beállítások módosítása