HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Schneider Aventinus

2008.10.03. 19:27 -kk-

német szűretlen barna búzabaksör


Blogunk mai, közszolgálati értelemben vett sztárvendége leginkább a barokkos fogantatású jelzőhalmozás tekintetében könyvelhet el gyorsan észrevehető sikereket, tekintve, hogy (kissé kibővítve az alcímbeli meghatározást), egy úgynevezett dunkles Doppelweizenbock, azaz magyarabbul olyan erős- avagy duplabaksör, ami barnára pörkölt búzamaláta felhasználásával készült. Ilyetén minőségében biztosan kuriózum, de mivel a KK csak szégyellnivalóan mérsékelten bír empirikus tudással az egyes német régiók átlagbolti átlagsörkínálatáról, ezt nem tudja pontosan meghatározni - csak annyit, hogy ő maga a már említett bécsi kuriózumdepóban, a Bier Beisl-ben vette.

A híres-neves Schneider-Weisse sörgyár valószínűleg legextrémebb terméke egy mérsékelten híres bajor történetíról kapta nevét, ő mosolyog ránk prémgallérszerű körszakálla fölül a címkén is, aki történetesen az 'Aventinus' művésznevet választotta magának, a népszerű római domb után, ugye, a meglehetősen unalmas Johann Georg Tumair helyett - és jól tette, mert ez utóbbi viszonylag bántóan hangzana sörnévnek. A dizájn az eredetmondának megfelelően próbál elegáns és barokk lenni, több-kevesebb sikerrel, a lilás-ciklámenes árnyalatú háttérről a KK például még nem tudta eldönteni, hogy gusztustalan-e vagy sem.

Sokat ígérően kanyarog viszont a 'mit garantierter Flaschengärung' felirat az arckép körül, ami, ha nem tévedünk nagyot, a palackban utóerjesztést hívatott propagálni, ami jellemzően a különféle belga sörök sajátja, és ami működési mechanizmusát tekintve kábé annyit jelent, hogy még nem erjedt el minden erjedékeny szárazanyag a palackozásig, hanem azt követően folytatódik az alkohol- és széndioxidtermelés, az ízintenzitást általában igencsak jó irányba befolyásoló módon. Ez elméletileg azzal is jár, hogy az utóerjesztéses palackok nyitáskor jól látható túlnyomással, és/vagy rendkívül erős oldott szénsavtartalommal bírnak (ami egyébként ugye kábé minden búzasörre igaz). Most szerencsénk van és még szavatos példányt fogtunk ki (legutóbbi bierbeislös beruházásunkkal ellentétben), így garantált meggyőzőséggel bizonyosodhatunk meg a nyitás után előtörő élénk illatról is, ami leginkább arra emlékeztet, mintha egy délnémet gyümölcspiacot lepermeteztek volna jó bőven búzasörrel és hagyták volna pár órácskát összeérni az aromákat. Ez természetesen messze nem olyan rossz eredmény, mint amilyennek hangzik, sőt, igazából kimondottan kellemes.

Ha kitöltjük pohárba, még meggyőzőbb lesz az élmény: a friss vörösszőlős mustra emlékeztető, kis, úszkáló élesztődarabkákkal tarkított sörből rumos-gesztenyés, enyhén meggyes illat árad, egyszerre hozva az utóérlelt sörökről, a búzasörökről és az erős sörökről ismert sztereotípiákat. Mindehhez, ezek után szinte már nem is meglepő módon, torokszorító szénsavasság és elképeztő ízkavalkád társul, melyben, a fent említett típusok közös tőbe oltásának megfelelően egyaránt megfigyelhető a savanykás, citromszerű bajoros búzasöríz, mögötte különféle cukrozott aszaltgyümölcsök sziluettjével, amik stabil alkoholos alapon egyensúlyoznak a beteljesedés felé. Ennél meglepőbb azonban, hogy a bő nyolc százalék dacára az Aventinus majdhogynem légies sör - úgy tűnik, a búzamaláta megszelidíti az alkoholt - viszont kicsit szájban forgatva máris igencsak vadul érezhető a rumosakármi-íz, ahová az adott ízpillanatnak megfelelően sokminden behelyettesíthető, a csokoládétól a már említett meggyen és gesztenyén át a szilváig, vagy épp mindezek aggregációjaként a somlói galuskáig.

Meglehetősen erősen működik a Spezialität-faktor is, az agyzsibbasztó ízorgia (meg persze a szorgalmas partizán-munkaszolgálatosként fogyasztáslassító szénsavasság) révén képtelenség észrevehető sebességgel inni, az alapkiszereléses fél liter például biztosan elég egy órára, türelmesebb alkatoknak még tovább is, és bár az Aventinus inkább az alkalmazott sörprofizmus képviselője, mint a fogalom elméleti határát feszegető, akadémikus belgák, a gyakorlatban mégis ez utóbbiakkal összevethető változatosságot képes produkálni - így a KK mindenkinek azt ajánlja, tekintettel a lassan közelgő kötelező évvégi körútra a Mariahilfer - Kärtnerstraße - Stephansplatz aranyháromszögbe, hogy szánjunk fél órával többet az Ausverkauferlebnisre, és ejtsük útba a Bier Beisl-t is egy Aventinusért, legalább.

Alkoholtartalom: 8,2 V/V %

2008. 10. 03.

8 komment

Címkék: német ötpontos búza barna bak

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr74694899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2008.10.03. 21:57:25

Ez egy fantasztikus főzet!Minden korty élmény belőle!Nagyon kár hogy nálunk nem forgalmazzák.Egy ilyen különlegességet megkóstolva szerintem többen átértékelnék a sörről alkotott véleményüket.Természetesen pozitív irányba!

ger. duchemin 2009.10.09. 10:45:10

-kk- nak!

Kedves KK! Úgy néz ki, hogy novemberben megyek Bécsbe. Kérlek ajánlj egy üzletet ahol lehet kapni többek között Schneider Aventinust (és persze más hasonló jót is)
Köszi

-kk- 2009.10.09. 12:07:45

@elterito: cikk, első bekezdés, utolsó sor ;)

members.aon.at/bierbeisl/

de csak hétköznap van nyitva, du. 4-től.

kereshetsz érdekes sörözőket is, ezeket nem ismerem:
ratebeer.com/Places/Country/Cities/vienna/15.htm

Ogreface 2009.10.09. 22:05:25

Aventinus!Megint meg kéne inni egyet mert már alig emlékszem... :)

Gérard Duchemin 2010.05.11. 21:55:17

@Ogreface: És ugye most már akkor veszel ilyet, mikor úri kedved kívánja! Ugye milyen jó világban élünk?

Gérard Duchemin 2010.05.11. 21:56:12

@Ogreface: És ugye most már akkor veszel ilyet, amikor úri kedved kívánja! Ugye milyen jó világban élünk?

_Mitch_ 2013.09.11. 17:27:01

@Serkoptató: Igen, én is a Kenguruban ittam először, és egyből beleszerettem. Most van a csakajósörben, aki tudja, vegye, igya! (+ Aventinus Icebock is).
Még egy remek dolog, amit a kenguruban ismertem meg az Odin Trunk volt, schlossbrauerei drehna főzi, egy tudtommal biosörfőzde, mézzel, 15°B. Címkéjén a viking főisten, dárdával fenyegetőzve rendeli következő sörét.
süti beállítások módosítása