HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Postřižinské pivo Francinův ležák

2009.09.12. 18:19 -kk-

cseh világos sör


Idén is volt Cseh Sörfesztivál a Városháza parkban, mint ahogy azt a Žatec-cikknél már említettük. A rendezvényen pedig természetesen a KK is jelen volt, sok-sok üveg sört vásárolva kedves, csillogó szemű olvasói boldogítására, például a kedvelt nyelvtörő, a nymburki Postřižinské tizenketteskörüli világosát, a Francinův ležákot. Bár a nymburki sörfőzde nem tartozik a hazai publikum előtt leginkább ismertek közé, ezen csak ront, ha márkanevén említjük - hrabalos sörként hivatkozva valószínűleg valamivel kevesebb értetlen arcot arathat blogunk. Ugyanis a Postřižinské az a márka, amelynek minden sörén Bohumil Hrabal különféle arcképei szerepelnek, és az egyes típusok is különféle regényei szereplőiről nyerték nagyrészt nevüket. A Francinův ležákot például, mint azt a hátcímke kis magyarázatából megtudhatjuk, a Postřižiny (hopp, ezúttal a márkanévre derül fény - egyébként a Wikipedia szerint az első hajvágás rituáléját jelenti csehül) című könyvben a sörgyár igazgatója, Francin után keresztelték el, bizony.

A Városháza parkban egyébként egészen sokféle Postřižinskét lehetett kapni csapolva, például a nagyszerű tizenhármas Bogant, mellette meg üvegesben olyanokat, amik csapon nem voltak, mint a tízfokos Pepinova desítka, a blogra mégis a Francinův kerül ki, leginkább azért, mert szintén vicces neve van (főként a Boganhoz képest), viszont egyúttal markánsabb íze is, várhatóan, ráadásul két medál is díszíti a címkéjét, miszerint a 2007-es és a 2008-as Csehország Söre-versenyen egyaránt elsőként végzett prémium ászoksör kategóriában (ami valószínűleg a tizenkét fokos világosok mezőnyét jelenti). Dizájnban ezzel együtt a kis/közepes méretű cseh átlagot hozza, kissé furcsa háttérszín és kissé kilencvenes évekbeli fontok (főként a kupakon), de mellette mókás Hrabal-fotó és a már említett külön magyarázócímke hátul. Egyébként kissé sokat várt blogunk a bontással, ležákunk ugyanis időközben szeptember kilencedikén kifutott szavatosságából, de amelyik sörnél ekkora késés jelentős minőségromlást okoz, az meg is érdemli, hogy lepontozzák.

A Postřižinské szerencsére nem okoz ilyen kaliberű szégyent, kellemes, telt ízű világosként kerül korsónkba; mérsékelt malátás illattal és aranysárga színnel. Íze, mint a hasonló kaliberű, jobbfajta cseh főzdék esetében általában, friss és erőteljes, kezdetben orvosságszerűen masszív, lehengerlő komlóval, majd abból szabadulva villanásnyi időtartamra szóló, meglepően édeskés, némiképp vaníliát idézően malátás testtel. Erős íztelítettsége ellenére is itatja magát, vídiaerejű komlófutamai mégis a kezdethez hasonló intenzitással képviseltetik magukat még pár perccel a fél liter bevégzése után is.

A KK számára a jó szereplés annyira nem volt meglepő, hiszen júniusban meglehetősen sok korsókupont áldoztunk a nymburki standnál, többek közt Francinův ležákra, ami a fentiek tükrében palackosan is helytállt. Ha szerencséjük van, a Különleges Sörök Boltjában vagy a Staropramen sörözőben még találnak pár üveggel (mi egy bő hónapja néztük utoljára), ha nincs, akkor Nymburkban vagy a prágai Pivní galeriében érdemes próbákozni, ha ne adj'Isten épp arra járnak.

Alkoholtartalom: 5,1 V/V %

2009. 09. 12.

1 komment

Címkék: cseh világos négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr941377551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gregibroki 2012.08.23. 09:29:38

Én eddig csak csapolva ittam a Hrabalban, tegnap vettem egy Francint és egy olcsóbb nymburkit, a Jedenacka-t a BCA-ban. (+ egy 2 literes Novopacke-t :))
Szóval nekem a Jedenacka sokkal finomabbnak tűnt, nem tudom sajnos leírni, mert nem ez a szakmám, de valahogy "sörösebbnek tűnt, a Francinuv lezak kicsit fáradt volt szerintem valamiért.
Csapolva még mindig sokkal teltebb, finomabb és a habja is tartósabb.
süti beállítások módosítása