HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Lindemans Faro

2010.02.12. 21:13 -kk-

belga ízesített lambic


A Chapeau bevezető, majd a Cantillon keményebb natúrlambicja után ma a spontán erjedésű sörökkel való ismerkedést egy ízesített, pontosabban fogalmazva kandiscukros példánnyal kezdjük - amelyek egyébként is jóval könnyebben iható és (ezzel arányban) jelentékenyen populárisabb fogásoknak számítanak. Mindeki, aki járt már belga sörözőben, tapasztalata valószínűleg, hogy a kínálatban a kontinentális söripartól megszokotthoz képest jelentősen nagyobb hányadot képviselnek a különféle, elsősorban gyümölcsös alapú ízesített sörök. Ezek két nagy kategóriára oszthatóak, melyekben az ízesítéssel jól ellensúlyozható savanyú karakter jelenti a közös alapot: egyfelől ismertek a búzasör-, másfelől a lambicalapú változatok.

Az előbbieknek elsősorban a Floris számít itthon is könnyen beszerezhető, ismert képviselőjének; míg az utóbbiakhoz a - ma is szereplő - Lindemanson kívül a már említett Chapeau tartozik például, de az országszerte még csapon is relatív gyakorta megtalálható InBev-féle Belle-Vue Kriek is egy meggyes lambic, történetesen. Maradva az utóbbi csoportnál, némi ismerkedést követően, rengeteg változatot találhat az egyszeri sörbarát vásárló, elsősorban gyümölcsösöket, amelyek rendkívül finomak lehetnek ugyan, egyúttal viszont közös bennük, hogy bizonyos fokú savasságot jellemzően maguk is képviselnek - tulajdonképpen épp ezen a téren egyediek a kandiscukros változatok: a lambic eredendően savanyú karakterét a cukor tisztán tompítja és hozza új egyensúlyba. Legalábbis homályos emlékeink szerint, amit a rövidesen bekövetkező kóstolással tervezünk újrahitelesíteni.

Kitöltve kellemes, fruttisan savanykás, kissé az olvasztott cukorral megturistázott piros abszintot idéző illattal és vörösesbarna, szinte habmentes testtel mutatkozik be a Faro, úgy tűnik az alkohol és az égetett szacharóz igyekszik minden körülmények között hasonló összhatást teremteni. Ízében nagyszerű harmónia; a háttérben domináló savanykás, fanyar, grapefruitszerű lambicalaphoz tökéletes ütemérzékkel kapcsolódnak a cukor karamellizált, selymes jegyei, hogy összhangzatuk a kezdetektől a záró utóízekig végigkísérje az összes kortyot. Asszociatívabb hangulatban olyasfélének érezhető, mintha egy édesebb limonádét némi száraz fehérborral ízesítenénk, és a keverés hibátlanul sikerülne - igazából tökéletes antisör, de az általában használni szokottal szemben pozitív értelemben: remek ízélmény ugyan, mégsincs túlzottan sok köze a szokásos alsöerjesztésű ászoksörök ízvilágához. Sőt, igazából semmi köze nincsen hozzá; az alapértelemett sörízt nem kedvelők számára inkább a Farót volna üdvös ajánlani alibisörnek, a Coronita-félék helyett. Mindennapos fogyasztásra garantáltan túl tömény, félévente viszont igazán ajánlott belőle egy-egy emlékeztető üveg.

Alkoholtartalom: 4,2 V/V %

2010. 02. 12.

15 komment

Címkék: vörös belga ötpontos ale félbarna lambic ízesített

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr431753319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2010.02.12. 23:26:50

Sokszor próbáltam már a faro és a gueuze komplexitását szavakkal leírni, de sohasem sikerült. Egy biztos, a 0,25 dl hűtőből kivéve, télen vagy nyáron, esetleg ami a kettő között van, szenzációs.
Egy hosszú korty az életből. A spontán erjedés csodája.
Ha még egyszer születnék, belga alkoholista szeretnék lenni!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.13. 08:50:27

@Serkoptató: esetleg német
az mindkettőhöz átátnézhet...

judas 2010.02.13. 10:25:34

Dán vagy Kaliforniai? Ők is tudhatnak ezt-azt a spontán erjedés csodájáról ;-)

Ogreface 2010.02.13. 11:06:36

Én ha megtudom szerezni ezeket akkor inkább maradok itthon... :)

Gérard Duchemin 2010.02.13. 23:17:31

Ebben a szent pillanatban kóstolom a Chapeau Faro-ját. Azannyát. Ez tényleg tök más világ. Vásárláskor még sajnáltam az 500 Ft-ot, mondván, ugyan már miért kell ennyit fizetnem egy ilyen ideodaerjesztett micsodáért, csak azért mert sörbúvárkodom, de hülye voltam. Ez tényleg nagyon egyedi, és jó is. És ez még csak a Chapeau, amelyet Jackson középmezőnybe sorolt csak.

Gérard Duchemin 2010.02.13. 23:19:02

@Gérard Duchemin: Már rájöttem mire emlékeztet. Remélem nem követek el szentségtörést. Kvász-szerű!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.14. 15:11:15

A Chapeau a nyomába sem ér a Lindemans Faro-nak....A Chapeau sokkal vertikálisabb, nem olyan összetett, mint emez. Na még 1-2 hét, s ismét lesz nálunk is;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.14. 15:16:19

@judas: hát az igazi spontánerjedt söröket Belgiumon kívül el sem tudom képzelni. Sőt Belgiumon belül is csak egy kis területen van az az élesztőkultúra, amivel ezek a gyárak operálnak. Csinálnak persze máshol is "lambic" mókákat, de az egy más történet. Minden estre dán alkoholista is lennék, ott fellelhető Mikkeller sörökkel tudnám magam szórakoztatni. Na és persze Californiában is eltengetném magam, minden este az Anchor főzde falának kellene támasztani...Egyenlőre viszont maradok magyar alkoholista, hahaha.

Gérard Duchemin 2010.02.14. 17:30:00

@főzdevadász:

"A Chapeau a nyomába sem ér a Lindemans Faro-nak.... "

Akkor az nem semmi lehet...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.14. 21:33:31

két-három hét, s meglátod tenmagad is!;-)

Ogreface 2010.02.15. 23:08:34

@főzdevadász: Te most fenyegetsz minket? :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.16. 09:41:18

hát még jó hogy!
tűkön ülve várom a vámosoktól a zöld jelzést....

Gérard Duchemin 2010.04.20. 22:04:07

hmmm. most iszom egy kéksajt társaságában. mennyei. a chapeunál már megismert utánozhatatlan, egyedi íz, de még töményebben, és a rodenbachnál tapasztalt fanyar ízkísérő. és csodás illat!!!

alehunter 2013.02.15. 23:00:24

valóban egy csoda. nehéz úgy otthagyni armandot, hogy ne igyak, vagy ne vigyek. :)
süti beállítások módosítása