HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Soproni Óvatos Duhaj APA

2018.10.03. 16:57 -kk-

magyar ale

_soproni_ovatos_duhaj_apa.jpg

Volt ugye az a házisörfőző-verseny nyáron, amin a Soproni a folyamatba itthon szokatlan mértékű interaktivitást csempészve castingolt arcot és receptet az Óvatos Duhaj-almárka egyik új tagjának szánt porterhez. A verseny eredményhirdető sajtóalkalma a magas szintű marketingaktivitáshoz képest meglepően unalmas volt, így a konkrét eredményen kívül kábé csak egy említés tarthatott igényt szélesebb közérdeklődésre: az, hogy a Porter 2019-es bevezetése előtt még idén ősszel is meg fog jelenni valami új.

Azt, hogy ez miben ölt testet, a Kontár Komlókutató egy mai marketingakció révén tudhatta meg, melynek részeként egy futár hozott egy nagy, számzárral lelakatolt fadobozt, valamint egy kísérőlevelet arról, hogy újdonság stb. stb., és a lakat kódját majd délután négykor tudhatjuk meg egy zárt Facebook-csoportból. Aminek a linkjét 15:55-kor el is küldte ugyan a Soproni marketingügynöksége, bár minthogy a lakatot két darab nyolcas facsavar tartotta a helyén, eddigre már megleptük magukat a megfejtéssel, mégpedig azzal, hogy az Óvatos Duhaj-konglomerátum idén őszi bővítése egy american pale ale-t jelent.

Ez annyiban mindenképp váratlan fordulatot jelent, hogy a szélesebb sörértékelő közvélemény, pontosabban annak stílusdefiníciókra érzékenyebb része már a Soproni IPA-t is inkább american pale ale-ként fogadta. A KK speciel annyira nem fogékony a hasonló etimológiai kérdésekre, annyit mindenesetre megállapíthatunk, hogy az új APA 5,5 alkoholszázalékos, ekképp szembemegy a konvenciókkal és héttized százalékponttal erősebb a gyár IPA-jánál. Ez, úgy tűnik, hagyomány: amikor a Soproni két éve elkacérkodott egy, az alapsörből pimpelt APA művelésével, az a maga 7,1 százalékával valószínűleg stílusvilágrekordot döntött. A csomagolásról sok izgalom egyébként nem derül ki: a – nagyon helyesen kiírt – ajánlott fogyasztási hőmérséklet és a többi Óvatos Duhajról már ismert keserűség-, aromaintenzitás- és testességskálák mellett csak egy kissé zavaros ismeretterjesztő szöveg került a hátoldalra az american pale ale-ek intézményéről. Az, hogy a Soproni a fertőrákosi Krois Breweryvel együttműködésben fejlesztette ki a receptet, a csomagolásról már nem, csak a kísérőlevélből derül ki.

Az új APA szűretlen, pontosabban erősen opálos, színe narancsba hajló arany. Illata rendkívül visszafogott, leginkább egy ép fürt szőlővel lehetne párhuzamba állítani; de íze sem robban ki számottevően magasabb fordulatszámon: muskotályos szőlő, halovány citrusosság, mézes-jázminos-kamillás cigarettadohány, és nagyjából ennyi, malátának például nem sok nyoma mutatkozik. Kellemes sör, a legkevésbé sem bánt, viszont az „Óvatos” jelzőt a lehető legtökéletesebben teljesíti – így első kóstolásra leginkább egy rendes american pale ale 50%-os vizes oldatára emlékeztet. Ez így leírva ugyan egy kicsit félszívű termékfejlesztésnek hangozhat, de egyfelől amolyan gyógysörként abszolút jól fogyasztható, másfelől utóízben egészen jól érvényesül, az enyhe komlós citrusosság és a szuperkönnyű, kamillateás hangulatú mézesség, mely utóbbi viszonylag hosszan és sértetlenül kitart a kóstolás után.

Aki szereti az élénk ízeket, annak felesleges kísérleteznie vele, de aki csak egy enyhén kraftízű üdítőre vágyik (és nem bánja az 5,5% alkoholt), annak tökéletes választás lehet. Ha nagyüzemi kontextusba akarjuk helyezni, akkor a Soproni IPA-nál nagyságrendekkel visszafogottabb, egyszersmind számottevően sorjamentesebb; a friss Pécsi APA-nál sokkal-sokkal sorjamentesebb és értelmezhetőbb, míg a Dreher Pale Ale-nél egyrészt harmonikusabb, másrészt jóval egyértelműbben megkülönböztethető egy klasszik lagersörtől. De, és ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni, a Soproni APA tényleg elképesztően visszafogott, így átütő forradalmat tényleg felesleges várni tőle.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2018. 10. 03.

3,5p.GIF

12 komment

Címkék: magyar ale világos soproni háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014279481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2018.10.04. 07:45:16

Micsoda hitchcocki izgalmak...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.10.04. 19:57:22

Értdekes mód - visszaolvasva a tavalyi IPA-kóstolásomat, pont ugyanaz a vecsési káposztás ízvilág volt abban is zavaró. Azóta az IPA-recepten finomítottak, de ebben ugyanaz a kicsit bárdolatlan katyvasz van,. ami abban sem tetszett... Úgy látom a többiekhez képest, kicsit túl szigorú vagyok, de továbbra is kellemetlennek tartom ezt az APA-t.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.10.14. 07:32:05

Régóta várom, hogy a sarki Intersparba is megérkezzen. Tegnap vásároltunk is belőle két dobozt, de az első után már bánom a duplázást.

Nagyon nem ízlik. Faragatlan, és bár a tucatlagerekkel ellentétben ennek az ale-nek van íze, de jobb lenne, ha nem lenne. Borzalmas, kifejezetten kellemetlennek találtam. (2/5)

BTW az elmúlt másfél-két évben telítődött a hazai (nagy)üzemi piac korrekt és/vagy érdekes ale-ekkel, barnákkal és búzákkal, de egy tisztességes lagerért még mindig (legalább) Szlovákiáig kell menni.

Semmi bajom a célzott felvidéki túrákkal, de költőileg kérdem, mikor lesz változás?

SzJános 2018.11.04. 15:00:18

@ungert: Basszus, engem 6 év után majdnem kiraktak a Bithumenről, mert negatív bejegyzést írtam az ajánlóba.... Ez a sör egy hiánypótló a piacon, ha lehet kapni, és nekem speciel ízlik. Ha Te a lagert csíped, költözz ki Szlovákiába, de ne alkoss negatív véleményt egy sörről, ami nem a te ízlésvilágod.. Itt nálunk csak az egyik Sparban kapható a kettő közül, de érdekes módon szerda zárás előtt a sorban előttem álló fazon semmi mást nem vett csak 4 APA-át (én mögötte 6-ot). Azért ez egy jó megerősítés volt. A 4 pont is reális lenne sztem, mert aki ezt a karaktert szereti (mint pl én), annak ez egy kiváló sör. Ennyi.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.11.04. 15:19:34

@SzJános: Köszi szépen a reakciót. : ) Igazából meglepett, hogy azt írod, ne alkossak negatív véleményt egy sörről (, ami nem az én ízlésvilágom). Jelentem: de bizony, alkotok, hiszen erről szól ez az eszmecsere, amit itt (és amúgy a saját blogunkon is) folytatunk bejegyzések, hozzászólások formájában.

Hiszen a kritikának éppúgy helye van, mint a te pozitív véleményedek erről a Soproniról, amit amúgy maximálisan tiszteletben tartok.

Az APA-stílushoz pedig csak annyit tennék hozzá, hogy amúgy kifejezetten szeretem és fogyasztom is ezeket az ale-eket, nem kevés hazai kedvencem van és azt gondolom, hogy jó irányba tartunk, amit ezeket a nagyüzemi próbálkozások is alátámasztanak. Még ha ez a sör történetesen nem is ízlett nekem, miként azt leírtam. Talán majd csiszolnak a recepten éppen úgy, ahogy (helyesen) tették az IPÁ-val is.

Ettől persze továbbra is tartom, hogy a szlovákok és a csehek jóval előttünk járnak lager-fronton és igen is érdemes lenne ebben is fejlődnünk a sok ale-próbálkozás mellett, de ez csak szőrnentén kapcsolódik a témához.

Szép napot. : )

Tamás

CsobiBlog 2019.10.08. 11:43:02

Majdhogynem témaidegen, de nem találtam jobbnak tűnőt. Szóval tud valaki valamit a Porterről? Cimborám küldött róla képet. Köszönöm.

-kk- 2019.10.08. 12:56:29

@CsabaCBG: kiváló időzítés, mintegy húsz perccel a kommented után csengetett a Heineken-futár!

CsobiBlog 2019.10.08. 15:02:53

Az a fura, hogy szubjektíve online semmi info, a cimborám meg 2 napja lazán leemelte egy hiper polcáról. Az persze lehet, hogy objektívebben kellett volna körülnézzek a világhálón, "arckönyv" absztinens (is) vagyok.

-kk- 2019.10.08. 16:40:20

@CsabaCBG: Ja hát ez teljesen általános, a nagykeres terítés általában korábban indul, mint a reklámkampány (és mint a sajtónak kiküldött kóstolók). Amikor kijött a Soproni IPA, azt pl. egy CBA-ban vettem először, és olyan két héttel később küldött a Heineken kóstolót. Most a Porter olyan nagyon sok helyen azért még nem lehet kapható, hiszen sem az Untappden, sem a Ratebeeren nincs még fenn.

CsobiBlog 2019.10.09. 11:18:04

Köszönöm a válaszokat. Ebből is látszik, hogy nem értek én a marketing és hasonló világjobbító szándékú tudományok lélektanához sem. Köszönöm a friss bejegyzést is.
A drámai feszültségemet most viszont az (f)okozza, hogy bírom-e nem elolvasni azt még a kóstolás előtt, amire ki tudja mikor kerül sor? :D

CsobiBlog 2019.10.24. 14:05:52

@-kk-: Meglehetős dőreségnek bizonyult részemről nem azonnal beszerezni, mert azóta hiába (kontár komló) kutatom a portert, valamint a cimborám sem igyekszik beavatni a kóstolásába.

CsobiBlog 2019.10.25. 12:02:50

@CsabaCBG: az kimaradt, hogy egyelőre részleges sikerrel, de egyre kevesebb motivációval távol tartom magam a témába vágó (potenciálisan befolyásoló) írásoktól, amiért ezúton elnézést kérek.
süti beállítások módosítása