cseh világos sör
Volt egyszer egy lelketlen belga sörmulti, csak hogy messziről kezdve, mégis in medias res belevágjunk a történetmesélésbe, ami az 1990-es évek elején szép sorjában bevásárolt a frissen privatizálódó közép-kelet-európai sörgyárakból. Történt azonban, hogy a 2000-es évek végének gazdasági viharai nyomán e sörgyárak leszakadtak a multiról (ami egyébként egy még nagyobbal egyesült közben), csak hogy egy még lelketlenebb multi, és egy StarBev nevű pénzügyi befektető birtokába kerültek. Ezt követően, varázslatos véletlenek folytán, egyszerre kezdtek feltünedezni belga típusú búzasörnek csúfolt korianderes termékfejlesztések a zágrábi Ožujsko, a bőcsi Borsodi, az apatini Jelen (SRB) és a ploieşti-balázsfalvi Bergenbier (RO) termékpalettáján, kísértetiesen hasonló stílusjegyekkel. Túl azon, hogy mindegyik afféle witbier próbál lenni, azt is tudhatjuk, hogy a magyar és a szerb biztosan tartalmaz kukoricát (búzasörök!!), valamint hogy e kettő, plusz a román verzió, pektint is. (Persze jó eséllyel a többi felsorolt változatban is van mindkettőből, az ilyen jellegű megerősítéseket kommentben örömmel fogadjuk.) Magára valamit is adó sörgyár persze nem rak ilyesmit a söreibe, és ez a, khm, szuboptimális összetétel hatása a végeredményeken is kellően tükröződik - erről bővebben lásd saját beszámolónkat a Borsodi Búzáról, vagy Nándika sörnaplójának bejegyzését a Bergenbier nefiltratâ din grâu-ról.
(Következzen két sörleírás-idézet, a bergenbieres kritikából kölcsönvéve. Borsodi Búza: "Mindannyian tudjuk, a férfiak szeretik szűretlenül élvezni az életet - az autentikus élmények jobban ízlenek. Ezért alkottuk meg az évszázados hagyományokat követő Borsodi Búzát nektek, megőrizve a szűretlen búzasörök eredeti ízvilágát." - illetve Bergenbier (...): "Tudjuk, hogy a férfiak szeretik a szűretlen dolgokat, amik épp annyira autentikusak, mint ők maguk. Épp ezért egy több évszázados tradícióra támaszkodva megalkottuk a Bergenbier Szűretlen Búzasört - egy italt, ami a fehérsör autentikus ízét hordozza." És aki pedig mindezek után úgy érezné, a hirtelen egyező fejlesztések csupán a véletlen művei, kommentben jelentkezhet a Woodrow Wilson-vándorkupáért.)
A jogos kérdésre, miszerint ennek mégis mi köze van a címben szereplő Staropramen Nefiltrovanýhoz, hál'Istennek igen egyszerű válasszal szolgálhatunk: látszólag ez a következő eleme a láncnak, hiszen a smíchovi sörgyár is StarBev-tulajdon, szóban forgó új sörük idén júliusban jelent meg, és történetesen a fenti sörökhöz hasonlóan tartalmaz búzamalátát és koriandert is. Pedig abban a KK igen biztos, hogy egy olyan nép torkán, amelyiknél az általános műveltség része az ászokolási folyamat és a Balling-skála ismerete, nem lehet valami Borsodi Búza-féle röhejes kreálmányt letolni. Főként nem a második legnagyobb sörgyáruk részéről.
Így válik érdekessé, hogy ha a dél- és kelet-európai piacokat a StarBev-nek sikerült már elárasztani valami furcsa, gyaníthatóan egyenrecept szerinti kamubúzasörrel, miért próbálkoznak meg mellette a cseh piacon egy kevésbé kamu változattal (erre egyértelmű a válasz: mert ott végképp senki nem venné meg) - illetve hogy ha oda sikerült valami vállalhatóbbat alkotniuk, a többi hitbizományuknak miért a kiherélt verzió jut mégis (megjegyzem, a Staropramen Nefiltrovaný még a maga minőségi hozzávalóival is olcsóbb, mint pl. a Borsodi Búza). Persze a fenti kérdésfeltevések kulcsmozzanata a feltételezésben rejlik, y a cseh újítás jobb minőségű, mint a nem-csehek, amit hamarosan empirikus úton is megkísérlünk igazolni. Addig is szóljon a hipotézis mellett a különbségek felsorolása: először is a Staropramen Nefiltrovanýt nem hívják búzasörnek, sem witbiernek - a címke tanúsága szerint "búzával ízesített szűretlen világos ászoksör". Másodszor és harmadszor, pedig, nincs benne sem pektin, sem kukoricagríz - ellenben, csak hogy mégse legyen olyan rózsaszín az egyenleg, nemcsak koriander-, de almakivonatot is tartalmaz.
A hófehér hab alatt töményen élesztősnek tűnő, sűrű test jelenik meg, halvány mustszínben, illata elsősorban citrompótlót idéz. Karakterében egy átlagos, kellemesen komlózott cseh ležák, amit felütöttek valami furcsa, gyümölcsösen savanykás aromával, valamint a kortytól határozottan tájidegen korianderrel, mely utóbbi tökéletesen a semmiből a semmibe tartva uralja végig az ízhullám közepét. Az alkalmazott búzamalátát igazság szerint csak a korty állagában lehet észrevenni, főként a heveny, habos szénsav révén, máskülönben minden distinktív jegyet elmaszkíroz az almakivonat reszelős aszkorbinossága. Nem valami izgalmas sör, az öncélúan fojtogató koriander nélkül még akár gondtalan iszogatásra is alkalmas lenne, de a mellékszál olyan hideglelősen zavaró stichet visz bele, hogy végső formájában mégiscsak egy szimpla pancsolmány lesz, ami méltatlan a cseh söriparhoz. Egy Borsodi Búzához viszonyítva pedig még annyival sem jobb, mint a sima Staropramen a sima Borsodihoz képest, ami, bár nem meglepő, azért sok szempontból megalázó.
Alkoholtartalom: 5 V/V %
2011. 10. 28.