HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Memento Barna

2013.03.09. 23:49 -kk-

magyar barna sör

memento_barna.JPGLegutóbbi cikkünk után kivett idegszanatóriumi szobánkból lassan-lassan visszamerészkedünk a valóságba, de hogy ne legyen túl hirtelen a váltás, e hónapban is egy PET-palackos magyar kisüzemi sört kóstolunk meg. A balassagyarmati sörfőzde teljesen alkalmas terápiás eszköznek tűnik, hiszen búzasörükkel már szerepeltek a blogon, és noha nem szerepeltek kimondottan fényesen, azért rosszul sem. Ráadásul időközben komoly fejlesztési tevékenységbe fogott a főzde, szemlátomást nyitva az új idők szavára: többek közt lecserélték a korábbi, borzasztóan anakronisztikus dizájnt egy pár fokkal elegánsabbra, valamint átnevezték az összes sörüket valamilyen fantázianévre - így lett az általunk korábban kóstolt Palóc Búzából Kalász, a Palóc Barnából pedig Memento. Ez így egymagában viszont elég értelmetlenül hangzana sörnévként, ezért toldottuk meg a címben némiképp önkényesen a "Barna" utótaggal, reméljük, senki nem veszi túlzottan magára. Ja, és néhány hete előrukkolt a főzde egy egészen kellemes kísérleti IPA-val is, tehát az innováció a jelek szerint végérvényesen kiszabadult a palackból.

Ugyanakkor, bizonyára a költséghatékonyság és a minőségállandóság közti mezsgye vékonyságából fakadóan, a PET-palackot egyelőre nem sikerült levetkőzni, ezért aggodalmaktól nem teljesen mentesen nyitjuk ki sörünket. Ehhez képest illatban mindössze némi tétova festőmaláta fogad a bézs hab és a szép, tükrösen feketésbarna test alól, amit ízben kakaóporos pörköltmaláta-jegyek, illanó gondolatnyi karamell, sajátosan kólás másodíz, illetve meglepően intenzív szénsavasság követ (ízben is felidézve némi szódát). És persze, csak hogy ne aggódjunk feleslegesen, háttérben úszó halovány, de határozott savanykásság is, jelezve, valahol azért csak szökött be egy kis oxigén, hogy egy morzsányit félrevigye sörünk karakterét. Jó kérdés, hogy ez a főzés/fejtés technológiai hibáját vagy csupán a palack anyagelégtelenségét jelzi-e, a magunk részéről fogalmunk sincs. Hál'Istennek a mellékíz intenzitása legalább kellően visszafogott ahhoz, hogy még egy pillanatnyi lágy, nem túl izgalmas komlósságot is észrevegyünk a korty zárásában.

Ha a savanykásságot felejteni tudnánk, korrekt, a Fekete Démon-féle nagyüzemi középszertől egy kicsivel egyénibb barna is lehetne. Így viszont inkább csak bízunk benne, hogy egyszer sikerül majd olyan csomagolt példányt is kifognunk, ami hibamentesen jeleníti meg a sörfőzői szándékot - a közbenső időre pedig várjuk továbbra is a Dunakanyar IPA-t.
Alkoholtartalom: 6 V/V %

2013. 03. 09.

2,5p.GIF

34 komment · 1 trackback

Címkék: magyar barna ale porter kisüzemi kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr135125368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Promontor nagy sörtesztje: a barna "ivósörök" 2016.03.29. 07:53:39

Sörforradalom van honunkban, mint tudjuk. Koncepció Ez a poszt a forradalom alsó szegmensét vizsgálja. Volt már egy ilyen posztom, az az egyes főzdék könnyű világos alapsöreit tesztelte. Ez a teszt egy dolgon változtat, a vizsgálandó sörök szinén. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2013.03.10. 11:15:15

Üdvözlégy! :) A poszt jó, a sörhöz viszont nem kaptam kedvet, a leírás alapján ennyit tudnak legalább a szegedi barnák is. Persze azok is PET-esek jellemzően.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.03.11. 09:50:31

Szerintem a savanyúság a palackozásnál csúszik be, mert az általad is elismert Dunakanyar IPA hozzám érkezve szintén savanykásodott kicsit, ezért is nem értékeltem. Viszont én ittam nem savanykás Mementot, megerősítem a tipped.

gregibroki 2013.03.11. 13:32:22

@dr. dodó: Tegnap vettem 360-ért (per liter) egy Nyári Boszorkányt, ami nem is volt rossz, vagy legalábbis hasonlót nyújtott, mint a Memento.

Amúgy ez az őrült szénsavasság a Jó Palócra is jellemző. Nem kéne annyira erőltetni, mivel egyáltalán nincs zavaró íze a sörnek, ha ezt a célt szolgálja.

Bud Taste 2013.03.11. 14:06:11

@lilakutyak: A savanyúság a PET-palack minőségi problémájából adódhat, a műanyag kupakok nem egyformán záródnak. Nem a palackozás- technológia a hibás, hanem a palack. A Memento holnaptól csapoltan a Rézhasú Bagolyban kóstolható. A Memento egy felsőerjsztésű Brown Porter stílusü sör 6% alkohollal, azt hiszem, hogy a Nyári Boszorkány láger és az alkoholja is gyengébb, tehát nem igazán összehasonlíthatóak.

rambo13 2013.03.11. 14:14:59

@Bud Taste: ez érdekes...én még palóc barna néven vettem annó és nekem lagernek tűnt...akkor még 5.5 volt az alkoholja és a boszinak is kb annyi (5.6)...lehet h a brown portert kár volt beírni, mert így a szénsavasság még inkább zavaró...

rambo13 2013.03.11. 14:19:51

@Bud Taste: ja és egy máshol feltet kérdésedre válaszoljak: igen elkezdődött, de még elég óvatosan, és még nem nagyon tudunk konkrétumokat, de amit tudunk az nem túl bíztató

Bud Taste 2013.03.11. 14:35:22

@rambo13: A palóc barna még lager volt, a Memento már ale. A szénsavasság a technológia miatt olyan, alapvetően láger technológiára készültek ezek az üzemek.

Szorítok...

-kk- 2013.03.11. 14:43:38

@Bud Taste: bennem fel sem merült, hogy ale-t innék, de azzal vigasztalom magam, hogy nem én vagyok fanyelvű, hanem a szénsav és a savanykásság rejtette el az árulkodó jegyeket. Persze ki tudja :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.03.11. 14:47:14

@Bud Taste: "A Memento egy felsőerjsztésű Brown Porter stílusü sör 6% alkohollal..."

Ez a váltás mikor történt meg? Csak mert emlékeim szerint tavaly nyáron már Memento cimkés barnát kóstoltam, akkor az már ezek szerint az új fajta volt?

rambo13 2013.03.11. 14:49:31

@Bud Taste: akkor viszont khmm nem túl etikus a dolog azt az aranydiplomát feltüntetni a palckon....

Bud Taste 2013.03.11. 15:06:54

@rambo13: caeteris paribus-csak az élesztő lett cserélve

Bud Taste 2013.03.11. 15:09:44

@-kk-: "Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje."
Nomen est omen Mr. Kontár:)

-kk- 2013.03.11. 15:14:21

@Bud Taste: Mit mondhatnék: igyekszem hozni, amit ígérek.

Bud Taste 2013.03.11. 15:18:17

@-kk-: Köszönöm! Mikor mehetnék érte és hány üveggel hoztál?

Bud Taste 2013.03.11. 15:28:45

@-kk-: Ha már elfelejtetted volna, a Matuska Zlata Rakétara gondolok a Base Camp-ből:)

rambo13 2013.03.11. 15:43:04

@Bud Taste: és az erjedési hőfok is maradt ? :):):):)

hááááát azért egy erjesztési metódus váltás egy sörnél nem egy "csak"

meghát ugye az alkohol fok sem ua...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.03.11. 15:48:17

@Bud Taste: Ugyanarról beszélünk. Viszont ha már így kiderült, hogy a Memento mégsem a Palóc Barna, hanem barna ale, akkor átnéznéd a többit is, hogy jók-e nálam?
www.kezmuvessorok.hu/sorok.php?fozde=Sz%C3%A9les+%C3%A9s+Sz%C3%A9les+Kft.&szin=mind&tipus=mind

-kk- 2013.03.11. 15:57:27

@Bud Taste: Eggyel, és úgy gondolom, a verseny optimális átadási helyszín lesz. Bár nem a Base Campből van, nem tudom, így is kell-e...

Bud Taste 2013.03.11. 16:15:44

@-kk-: Köszönöm, a Base Campben a legolcsóbb,
azért azt javasoltam, de egye fene, 100 KC-ig átveszem:). Ha 100 KC fölött volt, becserélem 3 PET-palackosra (egy 1000 kommentes, egy 25 kommentes és egy komment nélkülire)!
Holnap nem kaphatnám meg valahol? A verseny után félek eltörném, vagy meginnám úgy, hogy másnap nem is emlékeznék rá:)

Bud Taste 2013.03.11. 16:21:21

@rambo13: Te most kötözködsz kis barátaimmal az élesztő cellákkal? Kigyűjtöm a kommentjeid munkaidőben való frekvenciáját és eloszlását és beküldöm a HR-esnek!!!

Bud Taste 2013.03.11. 16:24:40

@lilakutyak: Köszi, holnapra összeírom.

rambo13 2013.03.11. 16:28:34

@Bud Taste: hehe:)
sztem várj egy hetet, addigra lesz új hr:)
mondjuk én nem biztos :)

Gérard Duchemin 2013.03.12. 14:41:09

@lilakutyak: A palócnak volt egy füstöse is, arról tudsz?

gregibroki 2013.03.12. 15:28:35

@promontor: én is nyáron vettem/ittam Memento-t, aztat hasonlítottam össze a Nyári Boszival.

gregibroki 2013.03.12. 22:26:17

az lehetséges, hogy azért van a b.gyarmati sörökben sok szénsav, hogy megvédjék őket az oxidációtól, ami a PETpalackos tárolás miatt könnyebben bekövetkezhet?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.03.13. 08:55:55

@Gérard Duchemin: Nem, de ha már csak volt, akkor nem is küzdenék meg vele:(

Bud Taste 2013.03.14. 17:16:54

@lilakutyak: Az IF-ben is van már csapolt Memento.
A kézművessörön csak annyit kellene módosítani, hogy a Dunakanyar nem volt palackos kiszerelésben, A tesztfőzet elfogyott és őszig nem is lesz újra elérhető.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.03.31. 13:43:32

Nem hagyott nyugodni a dolog, és hozattam a húgommal a Különlegesből egy Mementot meg egy Cingulus Portert, hogy majd vaktesztelek. Vélhetően béna vagyok, de nem tudtam megtippelni, melyik melyik. (Na, jó, megtippelni megtudtam, csak elbasztam.) Most is itt van előttem a lét pohár. Elsőre a Memento vizesebb, de ez most nem savanykás, és simán túlmutat a Démonon. Utólag már könnyű okosnak lenni, persze...

Ja, és nyilván egy ponton összeöntöttem a kettőt, de míg a Zsombói Vörös és a Red Devil jobb volt együtt, ezek nem segítettek egymáson.

Bud Taste 2013.04.03. 14:50:38

@lilakutyak: "Ja, és nyilván egy ponton összeöntöttem a kettőt"

Nyilván:) aztán ment bele az Unicum?
Egyéni a stílusod a sörkóstolásban!

Komolyra fordítva a szót: persze, hogy hasonlóak, uaz az alapanyag és az élesztő.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.04.04. 09:37:18

@Bud Taste: :)
A sörkóstolás esetemben annyira szubjektív, hogy amikor megtudtam, melyik a Cingulus, már jobban ízlett, amikor megláttam a számlát, még jobban. De ma megismétlem a kísérletet, hátha eltalálom :)

Tobak István 2013.10.13. 12:42:54

Van egy kis italdiszkont a 7. kerületben az István út 33. szám alatt.
Több fajta kézműves sör is kapható, többek között ez is.
süti beállítások módosítása