HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Temov Големата ИПА

2018.10.08. 23:16 -kk-

macedón IPA

temov_golemata_ipa.jpg

Ha egy blog olyan rigorózus struktúrájú, mint a Kontár Komlókutató – ami ugyebár az egy poszt = egy sör logikát követi –, így ötszáz poszt felé járva kezd elég ritka lenni, hogy úgy érezzük, valami újszerű dologról tudunk épp írni. Főleg akkor, ha őszinték vagyunk magunkhoz és nem tekintjük újszerűnek azt, ha a blogon korábban nem érintett országból kóstolunk (hiszen kapni ugyan Tsingtaót az Auchanban, de hát mégis minek írnánk róla), ha korábban nem érintett stílusok képviselőit kóstoljuk (hiszen gyorsabban születnek új kategóriák, mint a KK átlagos cikkírási sűrűsége) vagy ha egy újonnan megjelent kis/nagyüzemi újdonságtól írunk cikket (hiszen az előbbiekből naponta több is jutna, de még az utóbbiak is kiadnak évente legalább egy tucat alkalmat).

Igazi újszerűség alatt így inkább csak apró motívumokat értünk, olyanokat, amikre őszintén rá tudunk csodálkozni – mint amikor magyar sört kapunk Szerbiából, amikor egy nagyüzem először hoz ki ipát, amikor feltámad egy megszűnt retrómárka vagy amikor egy kisüzemi sörön megszületik a tökéletes rajzfilmfigura. Mai sörünk egy macedón (ÉSZAK-MACEDÓN, BOCSÁNAT!) india pale ale, és bár ez az első tétel az országból, amiről írunk, természetesen nem ettől hat újszerűnek, hanem attól a végtelenül unortodox csomagolási technikától, amivel készült. A főzde, a szkopjei Temov, alapvetően egy brewpub, ami angol kommunikációjában „Old Town Brewery” néven az első macedón kézműves sörfőzdeként pozicionálja magát. Működésének részleteit, nagyobb sajnálatunkra, nem ismerjük pontosan, lévén egy áttétellel jutottunk csak hozzá az ipájukhoz – annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy bár az üveges kínálat helyben esetleges, az elviteles vásárlás mégis biztosított: a jelenleg kóstolt példányt egyszerűen belecsapolták a 0,66-os zöld üvegbe és rányomtak egy koronazárat. Nagyjából mint a magyar kisüzemeknél szokásos pillepalackos megoldás, csak néhány fokkal drágább és elegánsabb – blogunkat mindenesetre ennyivel már meg is vette a Големата ИПА.

Ami latin betűkre átírva egyébként „Golemata IPA”, tükörfordításban pedig „A Hatalmas IPA”, nevében egy hátravetett határozott névelővel, már ha ügyesen használtuk az internetet. A címkén – nem mintha az öreg jugoszláv autók a kiemelt érdeklődési körünk részei lennének, de talán – egy korai Zastava 750 szerepel, igazán leheletfinom, jól rejtett oximoronként a választott sörnév mellé. A lényegre törő címke ezen felül öt százalék alkoholt és 49-es IBU-t ígér, slussz.

A fent említett, nem kifejezetten a hosszú eltarthatóságra fókuszáló palackozási módszer fényében és különösen úgy, hogy azóta eltelt egy hét, komolyan aggódtunk a Големата frissességért. Főleg hogy nyáron már két másik Temov-sört is kóstoltunk (a Bajc nevű világost és a Кале nevű barna búzát), és azok hiába származtak boltból, azaz voltak eleve palackozottak, mind savanyúak voltak, bőves-bőven a szavatossági idejükön belül. De a Големата-ban láthatóan működött a komló antiszeptikus varázsa és abszolút intakt élményt hoz, legalábbis ami az utólagosan megjelenő ízhibák hiányát illeti. Máskülönben egy elég egyszerű, de nagyobb gond nélkül fogyasztható IPA: teste vörösesnarancs és opálos, törtfehér habja múlandó, illata a malátaroppantó gép és lapos keserűkomló keveréke. A korty elején a maláta továbbra is kissé lisztes hangulatú jelenléte dominál, de pillanatok alatt felzárkózik mellé a nem különösebben szofisztikált, aromában igen visszafogottan teljesítő, keserűségben annál intenzívebb komlózás is. Kilóra ipaszerű élmény, hiszen egyfelől felsőerjesztésű, másfelől a maláta és a komló egyaránt jól érezhető, az utóbbit illetően az átlagsöröknél jóval intenzívebb jelenléte mind olyasmi, amiket ipás alapvonásnak gondolnánk. Mellette viszont tényleg szinte semmi aromatikusság, illatosság nem jelenik meg, csupán az intenzív keserű hajlik át némi grapefruithéjas hangulatba. A szofisztikáltság és a játékosság gondolata is messze elkerüli, javára így leginkább annyi írható, hogy egyfelől az anyag benne van, másfelől pedig nincs benne semmi egyértelmű ízhiba. A lecsengése viszont irtózatosan penetráns, tapadó butakomló, kábé mint ha öreg pelleteket rágcsálnánk unalmunkban.

Élvezeti értékre valahol az újabb kori magyar nagyüzemi receptfejlesztések szintje alatt áll, de azt akár  látatlanban is megkockáztatjuk, hogy a macedón piacon nem tartozik a rossz választások közé (főleg hogy elsősorban a Temov többi sörével tud csak versenyezni). Mondhatnánk, hogy ha Szkopjéban járnak, próbálják ki, de felesleges, mert hát úgysincs másik brewpub a városban, a sokféleséget házon belül lehet csak tesztelgetni.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2018. 10. 08.

2,5p.GIF

Szólj hozzá!

Címkék: ale világos félbarna ipa macedón kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6614290101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása