HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Nyúlon Túl 2018

2018.03.17. 22:42 -kk-

magyar ízesített ale

szent_andras_nyulon_tul_2018.jpg

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde karácsonyi Esthajnal-sorozatáról már sokszor megírtuk, hogy igazán előremutató elgondolásnak tartjuk: minden évben készül karácsonyi sör, de minden évben valamilyen más – jellemzően szokatlan – recept alapján. Ennek fényében nem lehet meglepetés, hogy legalább ilyen szexinek érezzük, hogy, a főzde immáron hivatalosan is kiterjesztette az Esthajnal-modellt húsvétra is, csak persze nem Esthajnal, hanem Nyúlon Innen/Nyúlon Túl néven.

Persze vannak különbségek a néven felül is: míg az Esthajnalok stílusa elég széles skálán változik és az ízesített füstölt búzasörtől az ízesített stoutig jó pár sörkategóriát érintett már, addig a húsvéti békésszentandrásiak esetében az alapsör – egyelőre – mindig állandó, egy amerikai vörös ale képében. A másik meghatározó különbség, hogy a Nyúlon Innen/Nyúlon Túl nem egy sör, hanem kettő. A 2017-es első évjáratban mindkettő máshogy volt ízesítve (az egyik jázminnal, a másik szelimborssal), de idén némiképp módosult a képlet, és míg a Nyúlon Innen képében az ízesítetlen alapverzió jelenik meg, addig a Nyúlon Túl marad ízesített, jelesül tonkababbal.

Blogunk a logikusan várható módon járt el, és először megitta a friss Nyúlon Innent, tesztelve végre a fűszerezetlen alapváltozatot – ami egy könnyen iható, malátahangsúlyos, kicsit kakaós hangulatú, alaposan leerjedten száraz, orvosságos és citromfüves komlóvonásokat egyaránt felvonultató vörös ale-nek bizonyult. Ezt pedig már csak azért is hasznos volt megállapítani, mert némi felszínes benyomásokon túl igazából nem sok fogalmunk van arról, milyen ízű a tonkabab, és azért mégiscsak szerencsésebb, ha úgy vonunk majd értékítéletet, hogy tudjuk, mi tartozik az alapsörhöz és mi az ízesítéshez.

A Nyúlon Túlt kitöltve a rozsdavörös test és a dús, kisszemű, halványbarna hab még nem jelent különösebb meglepetést az Innenhez képest, az illat már annál inkább. A sör alig érvényesül benne, inkább csak a tonkabab enyhén kakaós, fahéjas hangulatú, kicsit rumos gesztenyepürére emlékeztető karaktere diktál. Ízben is nagyjából ugyanezzel találkozhatunk, annyi különbséggel, hogy a komló legalább epizódszerephez jut, és az aromás, kakaóalapú vaníliás-babpürés ízeken felül (amikben egyébként a malátaalap is észrevehetően jelen van) gondolatnyi pincehangulatú vörösale-karaktereket is felvonultat, leginkább a halványan dohos égetett cukor motívuma mentén. De igazából azért minden korty inkább csak a tonkababról szól.

Tehát az idei Nyúlon Túl egyértelműen amolyan demonstrációs sör, hasonlóan például a Rothbeer Bakancslista-sorozatához, csak itt nem komlók bemutatása a cél, hanem egy egzotikus fűszeré, ami mellett az alapsör inkább csak a lehetőségekhez képest semleges hordozóanyagként szolgál. Plusz komló (de azért nem sok). Az tagadhatatlan, hogy a végeredmény igazán közelről mutatja meg a tonkabab karakterét, főként annak, aki – mint a KK blog – egyébként nem igazán ismeri. Sörélményszempontból ugyan semmiféle hiba nem rondít a Nyúlon Túl összképébe, viszont nem is mutat túl önmagán, nem kínál semmilyen váratlan harmóniát, minden más alapanyag fegyelmezetten háttérbe szorul, hogy a fókuszt hordozó tonkabab megfelelően érvényesülni tudjon, a sörközpontúságot pedig meghagyja a Nyúlon Innennek.

Geg, nem csúcstámadás.

Lábjegyzet: a kóstolt palackot – egy Nyúlon Innennel és egy kóstolópohárral együtt – a főzdétől kaptuk.

Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2018. 03. 17.

3,5p.GIF

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vörös ale félbarna békésszentandrás kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5213735010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása