HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Dudák Tmavý ležák

2010.05.08. 22:28 -kk-

cseh barna sör


A Kontár Komlókutató blogról a mit sem sejtő újolvasó nyugodtan gondolhatná, a cseh sörök csak valahol a tapasztalati háttérere margóján kullognak: a 2010-es év eddigi huszonnyolc cikkéből mindőssze kettő foglalkozott velük. Pedig a sztahanovista KK ugyanezen időszak alatt legalább ötven különféle sört kóstolt végig lelkiismeretesen a csehországi mezőnyből, csak mivel ennek zöme csapoltan (és nem számítógép körül) történt, nem nagyon értek cikké - ami egyrészt borzasztó sajnálatos, másrészt viszont legalább segített kiegyensúlyozni blogunk nagy távlatban, mondjuk a kezdetektől számolt sörszármazásihely-megoszlásait. Ugyanis ha nem csak idénre szorítkozunk, hanem megnézzük mondjuk az országtageket, máris azt látjuk, hogy a magyar (51 cikk) sörök után egyből a csehek (49 cikk) jönnen az élen; ráadásul ez utóbbiak közül az egyik kapásból öt sörről szólt, azaz tulajdonképpen a KK eddigi történetét, még újabb keletű slendriánságunkkal együtt is, a cseh flotta uralja.

Ez egyáltalán nem baj, sőt, inkább azt szégyelljük (ha már), hogy az elmúlt hónapokban ilyen méltatlanul hanyagoltuk az izgalmas cseh söruniverzumot. Mentségünkre szóljon viszont, hogy a legizgalmasabb söröket odaát úgyis csak csapolva lehet megtalálni (pl. itt, itt vagy itt), üvegesben a biznisz: a) sokkal nehezebben elérhető; és b) még ugyanaz a sör is sokkal rosszabb tud lenni palackozva - persze ez utóbbi általános banalitás, a legtöbb sörrel egyaránt így van; legalábbis a rövid lejáratú, alsóerjesztett, kis volumenben gyárott kontinentális ászoksöröknél - mint a fenti linkek tartalmának a zöme - szinte feltétlenül. A csapda, ennek megfelelően, a szaküzletekben is beköszön; mai sörünket például nyolc napja vettük a Pivovarský klub-ban, mégis holnap jár le a szavatossága. Pasztörözetlen persze, a hasonló kisebb-regionális cseh sörgyárak termékeinek tekintélyes részével egyetemben.

Ennyi felvezetés után talán érdemes volna röviden kitérni arra, honan is való a vicces nevű Dudák (amit a látszat ellenére sem a kisiskolás erotikával átszőtt szerszámgéplakatos-humor miatt vettünk napirendre, bármennyire is nehéz ezt elhitetni - egyébként annyit jelent, 'dudás'). Nos, a válasz nem túlzottan izgalmas: a dél-csehországi Strakonicéből, ahol négy további világos és egy alkoholmentes sör társaságában készül, ezen túlmenően pedig igazság szerint nincs benne semmi érdekes, a boltból is leginkább csak azért hoztuk el, mert eddig benne volt abban a négy-öt cseh sörgyárban a negyvennyolcból, amelyektől nem kóstoltunk semmit. Megjelenése tökéletesen érdektelen, a magyarul kissé bányászszagú 'Dej Bůh štěstí'-mottón (kb. 'Adjon Isten jó szerencsét') kívül esetleg a délszláv Đ betűre (gy/dzs) kísértetiesen emlékesztető betűhasználat kelt némi feltűnést; de tisztázva, hogy a cseh ábécében még csak hasonló karakter sincsen, ennek a varázsa is hirtelen semmivé lesz.

Marad viszont a kóstolás, amit bármilyen amatőr szinten is végez blogunk, jó eséllyel még mindig jobban otthon van benne, mint az összehasonlító nyelvészetben, így bátrabban vágunk bele a kinyilatkoztatáscunamik tízméteres hullámaiba. Talán még releváns mondatokat is írni fogunk - kezdve azzal, hogy a barna Dudák szagra nem tűnik épp a legszebbnek a világon, a melaszos vonások mellé némiképp lakkbenzinre emlékeztető alkoholos jegyek társulnak. Íze ennél kellemesebb, de még mindig marad a harmatosabb fajta cseh középmezőnyben: a kissé savanyú (és változatlanul mellékízjellegűen alkoholos) testet a külön hozzáadott karamell tarkítja csupán valamelyest; amit végül enyhén sütőtökös, enyhén odaégett, fanyar utóiz követ. Még ha magyar sör lenne, akkor se mondana róla szépeket blogunk, csehként ennek megfelelően főleg nem: iható, de minden vonzerőtől tökéletesen mentes, a zavaró és az érdektelen határán egyensúlyozó barna sör. Persze a világért sem akarunk rosszindulatúak lenni, csapolva biztosan kiváló - a hátcímke szerint maga a sörfőző asszony, Dagmar Vlková kezeskedik a minőségért, és hát kik vagyunk mi, hogy ellentmondjunk neki.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2010. 05. 08.

2 komment

Címkék: cseh barna kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr711984804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2010.05.08. 23:03:11

Csupán a történelmi hűség kedvéért fűzöm hozzá, hogy (a prágai Pivovarsky Dum receptje szerint) főznek még egy Samp nevű "pivní sekt"-et, vagyis "sörpezsgőt", valamint egy félbarna lezákot (Klostermann), Velkoprevor néven egy 6% alkoholtartalmú speciált, és egy csak csapolt kiszerelésben kapható szűretlen világos lezákot, amit személy szerint el tudnék iszogatni napestig.

Kettő vagy három éve nyáron volt egy egész jó kis búzasörük is

-kk- 2010.05.08. 23:35:59

@Serkoptató: könnyen lehet, nekem eddig csak a fenti tmavýhoz volt szerencsém... az meglep, hogy a Šampot Strakonicében gyártják.

csapoltban meg bízok benne, hogy ez is jobb, így nem esik nehezemre elképzelni, hogy hordóból vannak kellemes dolgaik :)
süti beállítások módosítása