német világos baksör
Néhányszor említettük már a frankföldi Pyraser sörfőzdét, különösen szezonális különlegességei kapcsán, mint amilyen a februári búzabak, vagy a nyárvégi komlószüreti pilzeni voltak. Most sem teszünk másként, és ahelyett, hogy korrekt módon lekóstolnánk valamelyik alapsörüket, mondjuk a szűretlen Kellerbiert, vagy a barna Angerwirst búzát, újfent visszakanyarodunk egy idénysörhöz. Ez, az idényjellegűség teljes figyelmen kívül hagyásával, egy márciusi időzítésű, világos, komlózott duplabak lesz; a március 19.-i József-nap apropóján főzött Josephi Bier Starckbier.
Mivel szép merchandise-legendárium nélkül nincs nyugat-európai márka, a Pyraser is költött egy novellát a sör születése köré. Sok meglepetést persze nem vittek a megoldásba: a sörfőző szakmabeli nagyapja, Joseph Stegmüller recepjét tisztelhetjük a hátcímke szerint a Starckbier minden kortyában. Azt, hogy az efféle történeteket inkább szeretjük, vagy sem, abszolút ízlés dolga, mi a magunk részéről nem szoktunk túlzottan sokat foglalkozni velük. Elvégre a blogíró számára is releváns vetület mindenekelőtt a palack belső oldala mentén helyezkedik el, és amíg egy olyan sörről van szó, ami egyszerre 7,5 alkoholszázalékos; készült bőven mért Spalter aromakomlóval; továbbá egyesíteni kívánja a német pilsek és baksörök gondolatvilágát, addig nincs okunk a külcsínre pazarolni az időt.
Pedig a címke kivételesen igazat is mond, a kitöltést követően szembeötlő tulajdonságok egyike valóban az "extrem hell", különösen világos test, színe épp mint a legutóbb kóstolt Hofmann Pilsé. Illata már inkább erjedt maláta és vasas sörfőzővíz; íze pedig sajátos, nehezen visszafejthető hibrid. A korty elején egyszerre érvényesül a baksörös félarc édes, alkoholos fojtottsága és némi elszaladó komlókeserű; míg végére az előbbi karakterből csak a szeszes csípősség, utóbbiból pedig a citrusos utózönge marad csak meg. Mindegyik komponens igen határozottan képviseli magát, így az ízélményt sokkal inkább vezetik alkalmi, véletlenszerűen összeálló impulzusok, mintsem valamiféle kiforrott, koncepciózusnak ható karakter. Az említett benyomások között szerepelt számunkra gesztenyeméz, percipán, Sport szelet és puffasztott búza is, amiből jól látható, hogy a Josephi Bier-univerzumban az édes princípium jóval hangsúlyosabban jelenik meg a spalterkomlós keserűnél. Nem túl koherens vagy kiforrott, de mindenesetre játékos sör, és biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek más asszociációkat hoz elő. Így mi mást javasolhatnánk, mint hogy kóstolják meg Önök is, és osszák meg tapasztalataikat - mi a Sörspecialistánál vettük, talán valamikor újra kapható lesz.
Alkoholtartalom: 7,5 V/V %
2011. 07. 19.