HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Pyraser Josephi Bier Starckbier

2011.07.19. 01:05 -kk-

német világos baksör


Néhányszor említettük már a frankföldi Pyraser sörfőzdét, különösen szezonális különlegességei kapcsán, mint amilyen a februári búzabak, vagy a nyárvégi komlószüreti pilzeni voltak. Most sem teszünk másként, és ahelyett, hogy korrekt módon lekóstolnánk valamelyik alapsörüket, mondjuk a szűretlen Kellerbiert, vagy a barna Angerwirst búzát, újfent visszakanyarodunk egy idénysörhöz. Ez, az idényjellegűség teljes figyelmen kívül hagyásával, egy márciusi időzítésű, világos, komlózott duplabak lesz; a március 19.-i József-nap apropóján főzött Josephi Bier Starckbier.

Mivel szép merchandise-legendárium nélkül nincs nyugat-európai márka, a Pyraser is költött egy novellát a sör születése köré. Sok meglepetést persze nem vittek a megoldásba: a sörfőző szakmabeli nagyapja, Joseph Stegmüller recepjét tisztelhetjük a hátcímke szerint a Starckbier minden kortyában. Azt, hogy az efféle történeteket inkább szeretjük, vagy sem, abszolút ízlés dolga, mi a magunk részéről nem szoktunk túlzottan sokat foglalkozni velük. Elvégre a blogíró számára is releváns vetület mindenekelőtt a palack belső oldala mentén helyezkedik el, és amíg egy olyan sörről van szó, ami egyszerre 7,5 alkoholszázalékos; készült bőven mért Spalter aromakomlóval; továbbá egyesíteni kívánja a német pilsek és baksörök gondolatvilágát, addig nincs okunk a külcsínre pazarolni az időt.

Pedig a címke kivételesen igazat is mond, a kitöltést követően szembeötlő tulajdonságok egyike valóban az "extrem hell", különösen világos test, színe épp mint a legutóbb kóstolt Hofmann Pilsé. Illata már inkább erjedt maláta és vasas sörfőzővíz; íze pedig sajátos, nehezen visszafejthető hibrid. A korty elején egyszerre érvényesül a baksörös félarc édes, alkoholos fojtottsága és némi elszaladó komlókeserű; míg végére az előbbi karakterből csak a szeszes csípősség, utóbbiból pedig a citrusos utózönge marad csak meg. Mindegyik komponens igen határozottan képviseli magát, így az ízélményt sokkal inkább vezetik alkalmi, véletlenszerűen összeálló impulzusok, mintsem valamiféle kiforrott, koncepciózusnak ható karakter. Az említett benyomások között szerepelt számunkra gesztenyeméz, percipán, Sport szelet és puffasztott búza is, amiből jól látható, hogy a Josephi Bier-univerzumban az édes princípium jóval hangsúlyosabban jelenik meg a spalterkomlós keserűnél. Nem túl koherens vagy kiforrott, de mindenesetre játékos sör, és biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek más asszociációkat hoz elő. Így mi mást javasolhatnánk, mint hogy kóstolják meg Önök is, és osszák meg tapasztalataikat - mi a Sörspecialistánál vettük, talán valamikor újra kapható lesz.

Alkoholtartalom: 7,5 V/V %

2011. 07. 19.

2 komment

Címkék: német világos bak háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr463078793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.07.19. 14:26:49

talán úgy jövő tavasszal :)
de azért ez nagyon szép volt: " blogíró számára is releváns vetület mindenekelőtt a palack belső oldala mentén helyezkedik el"

Harald hardrode 2011.07.25. 11:40:02

Engem egyébként a grabancra emlékeztet. Nekem viszont pont ez a sorozatos ízváltozás lecsengés tetszett benne.
süti beállítások módosítása