HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Maláta Barna

2012.08.10. 22:42 -kk-

magyar barna sör


Bár bizonyára nem szándékosan történt, de nevében mégis újjáélesztette a pre-privatizációs magyar sörvilág egyik tagját, a Maláta Barnát az orgoványi sörfőzde. Néhány évtizeddel ezelőtt még az ország több üzeme is készített ilyen néven - egységesen 14 B°-os - barna sört; archívumunkban ezt a nagykanizsai és a pécsi sörgyár példái is illusztrálják. Ettől függetlenül egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem valamiféle hagyománytiszteleti megfontolás vezette a sörmester kezét a keresztelő során, amikor újracsomagolva, helyre kis 0,33-as üvegekben dobta piacra korábban literes PET-palackokban futó barna és vörös söreit. Ezen feltevés igazolására hadd idézzük, mi szerepel a hascímkén, fentről lefelé haladva: "Új Maláta/Kézmíves/Barna/4,8%alc./Serfőzet".

Stilisztikai árnyalatokra fogékonyabb olvasóink remélhetőleg hozzánk hasonlóan vaskos-vaskos, túlkompenzáló manírosságot éreznek ki a szavakból. Főleg annak fényében, hogy a szóban forgó főzde eddig leginkább arról volt ismert, hogy egyedül használt kukoricagrízt világosához a kisüzemi sörfőzdék közül - amit utána több néven is eladott, sajátmárkás Jägerén kívül például az Interwest nevű italnagykereskedés saját márkaportfóliója alá, mint Corvinburg. És itt kapcsolódik be a történetbe mai sörünk is, ugyanis az említett Corvinburg-brandbe nem csak a mérsékelten élvezetes, átcsomagolt világos tartozik, hanem egy barna és egy vörös(=félbarna), illetve citromos sör is. Tehát szemlátomást annyi történt, hogy az Orgovány - Interwest-tengely, vérbeli opportunistaként, ráérzett az új idők szavára, és elkezdte az igényesebb viszonteladás számára is vállalható megjelenésű kiszerelésekben forgalmazni meglévő söreit. (Ezt támasztja alá, hogy a kezmuvessorok.hu adatlapja szerint a Mammut Leroy és a Váci utcai Paul's Bistro is tartja az új kiszerelést.)

Ez egyfelől igen sajátos jelenség, hiszen rengeteg valóban érdekes és gasztronómiai szempontból releváns sörinnováció is történik közben az országban, amelyek mégis csupán rendkívüli nehézségek árán érhetőek el, pedig éttermekben volna a helyük. Másfelől viszont megmagyarázza az ifjútörök lendületet, a minél archaizálóbb hangulatot füllentő nevekkel való elszakadási igyekezetet a corvinburgos-petpalackos múlttól, de végeredményben igazából nem jelent semmit. Hiszen attól, hogy világos sörét illetően bizonyítottan nem a kézműves-gourmand vonal vezeti az orgoványi sörfőző kezét (hogy finoman fogalmazzunk), a barna még akár egészen zseniális is lehet, elvégre még literes műanyagpalackja is bő 400 forint, azaz még a Nagy Facelift előtt is bizonyára legalább középkategóriás sörnek szánták. Így hát levetkőzzük minden előítéletünket és nekilátunk a tökéletesen elfogulatlan kritikának, mintha csak egy szász-anhalti dunkellel állnánk szemben.

Illata száraz, enyhén alkoholos, pedig csak 4,8%-os erősséggel kell megbirkóznia. Színe kellemes mélybarna, íze ellenben nem kimondottan lebilincselő: enyhén savanykás alapon vizes pörkölt maláta, néhol sikeres interakcióban a háttérben maradó komlóval, néhol pedig majdhogynem sehogy. Utóízében az említett komló meglepő intenzitással lép elő, alkalmanként száraz-kakaóporos maradványízekkel támogatva. Vállalható barna sör, jól iható és nincs semmilyen zavaró hibája, ha a kissé tartalmatlan testet nem tekintjük annak. Ugyanakkor igen távol áll akár a patinás klasszikusságtól, akár az impresszív innovativitástól, lévén nagyjából a Soproni Fekete Démon szintje.

Legközelebb leáztatott címkével isszuk, úgy mindennemű irritáló ingertől mentes lesz. (A mintát természetesen nem a Leroyban, hanem a Venenum sörboltban szereztük be.).

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2012. 08. 10.

 

4 komment

Címkék: magyar barna kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr154706348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.08.13. 09:27:51

Nekem van egy olyan érzésem, hogy ez a címke tökéletes arra, amire ezt a sört akarják használni. Mert most divatos, menő sörcímkéket fél óra guglizással össze lehetne lapátolni, aztán csak mondani a grafikusnak, hogy erről ezt, arról azt másoljuk, meg rajzolj még valamit, amit érzel, osztjóvan. Ez nem ok nélkül készült ezzel a " vaskos-vaskos, túlkompenzáló manírosság"-gal. Szerintem van egy olyan réteg, akiknek már fontos, hogy kézműves sört igyanak, de még majdnem mindegy, hogy az milyen. Van a boroknak is egy ilyen vonala, a névre szóló tokaji, vagy a fém, domborműves villányi - az se baj, ha jó bor van benne, de mindenképp nézzen ki úgy, mintha az lenne.

Egy üveg Új Maláta 850 a Leroyban, a szegedi piacon 600-ért láttam kétliteres Magyarok Sörét:)

Beer Ninja 2012.08.14. 15:28:27

Rablás!!! Akkor már a finom vörös zsombói - 250 Ft fél literje, de kb. megéri.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.08.15. 10:41:47

@dr. dodó: Igen, én egészen konkrétan a zsombói vörösért járok a piacra. Meg néha a világosért is. És ugyanott, a Falodában, láttam a kétliteres Magyarok Sörét is.

Beer Ninja 2012.08.15. 19:54:10

@lilakutyak: Jót elbeszélgetünk! A Magyarok Sörét tavaly nyáron ittam jól behűtve, szomjasan, de még úgy sem tudott jól esni. :(
süti beállítások módosítása