HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Békésszentandrási Ogre Söre

2012.09.20. 22:43 -kk-

magyar világos sör

bsza_ogresore.jpg

Az idei Főzdefeszt egyik leglátványosabb sörpremierje afféle kifacsart tündérmeseként koronázta meg a fesztivál három napját, csak a főszereplője volt képzeletbeli szárnyas leány helyett egy valós, nagydarab, kopasz férfi. A teljes történetet kellő részletességgel elmesélte már a Folyékony Kenyér, így itt csak tőszavakban tekintenénk át: a magyar sörblogszféra és a Ratebeer törzskommentelője, Ogreface, elégedetlenségét fejezte ki az ízesített sörök divatját illetően, aminek eredményeként a Békésszentandrási Sörfőzde felvetette egy cseh típusú pilseni sör főzésér, Ogre urat kabalafiguraként használva.

A marketingötlet igazán nagyszerű, és immáron a megvalósításba sem lehet különösebben belekötni, legalábbis dizájnszempontból. Az elmúlt évek sikerei, amik a maga underground szintjén kultsörfőzdévé tették Békésszentandrást, megtették a hatásukat: kissé még mindig rusztikus, de már láthatóan profi grafikus által kreált címke - rajta a főszereplő kerámiakorsós portréjával -, valamint remek honlap képviseli az új sört, ami öndefiníciója szerint "erős, pils jellegű, karakteres komlózású" kíván lenni. Ennek hordozójaként a címke szerint 5,6, a honlap szerint 5,8%-os testet rendeltek (tehát nagyjából 13 B°-osat), mi pedig igazán kíváncsian várjuk, a gyakorlatban hogyan muzsikál a konstrukció.

A Főzdefeszten ugyan belebotlottunk egy pohárnyiba, de az hideg is volt, műanyagpoharas is, így inkább a mostani friss, üveges, tisztességgel temperált kóstolásra fókuszálunk. Kitöltve mélysárga exportsörszín, közepes hab és rengeteg buborék; az első kortyokban kissé konfúz élmények. Savanykásba hajló maláta, utána vizes jegyek és a végén becsapó komló felületes ízei - szóltak a KK kezdeti benyomásai, de ezeket hál'Istennek hamar elmosták a sörünk melegedésével gyökeresen feljavuló élménymorzsák. Csehországban ez a sör már a "speciál" kategóriába tartozna, logikus hát, hogy ne tízfokosan igyuk, hanem hagyunk némi melegedési idővel teret a kibontakozásra. Ekkor már inkább halovány banánészteres jegyek csipkézik az immáron teltebbnek ható, selymesen tompa malátaédes testet, de az enyhe vizesség - meglepő módon - ekkor is fennmarad: testes ivósör, élő oximoron. A korty végén a nem túl markáns, de egyértelműen jelen lévő žateci komló szép összhangban simul az élénk szénsavasságba, az összképet csak egy rövid gondolatnyi lisztes mellékíz bosszantja, máskülönben kifejezetten élvezetes a lezárás.

Ogre söre, a sűrűség - vizesség-tengelyen megfigyelhető említett anomáliákat leszámítva, egészen jól hozza a mindennapos cseh ivósör gondolatát, még ha érződik is rajta némi kiforratlanság. Így azért még nem egy Pilsner Urquell, nem is feltétlenül Staropramen Ležák, de azért a Gambrinus - Kozel-vonallal már abszolút versenyképes. Ivósörnek nyugodtan, kíváncsiságból meg feltétlen.

Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2012. 09. 20.

3,5p.GIF

 

39 komment · 1 trackback

Címkék: magyar világos békésszentandrás kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr874791487

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Promontor nagy kézművessör tesztje: az "ivósörök" 2014.10.05. 09:10:29

Sörforradalom van honunkban, mint tudjuk. Szaporodnak a honi kézműves sörök. Az első főzdefeszten még nagy szenzáció volt armando IPÁja (IPA  = Sápatag Indiai Ser, szabad fordításban), mivel hogy saccperkábé az első teljesen magyar IPA volt (a Serforr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 08:59:22

Sztem is abszolúte Spezial, csak én sokkal németesebbnek érzem, a savanykás nyitás és az enyhe fémesség a frankföldi sörökre abszolúte jellemző. A beharagozás alapján én kevésbé házisörös ízekre számítottam. Jó, már csak csak az árát kéne belőni olyan cseh sörösre, mert így a kezdeti marketing-lelkesedés után nem lesz piaca, mert pl a Novopacke, vagy egy Zatec árban (is) jobb.

-kk- 2012.09.21. 10:13:02

@pif: ezek szerint te már tudsz rá kisker árat?

Bélabácsi 2012.09.21. 12:24:19

-kk-

Kozel - ugye viccelsz ???

Mióta licenszsörként Kőbányán főzik, szar, szar, szar. Egy Smädny Mnich kisujjal agyoncsapja, a Gambrinus is, perszehogy. Kozelt hét-nyolc éve lehetett rendesen inni, akkor még sör volt.

Ogre egyébként tízes skálán 7, sztem jó kis sör.

-kk- 2012.09.21. 12:35:24

@Bélabácsi: bíztam benne, hogy a kontextusból mindenkinek kiderül, de akkor kiírom: a cseh tizenkettes Kozelről van szó.

Rwindx 2012.09.21. 12:58:09

Én nagyon megszívtam ezzel a sörfeszttel most. Az első sör amit kóstoltam pont az Ogre volt. Finoman fogalmazva nem ízlett. Ok, mondom így jártam, ittam más söröket, de mind ihatatlan volt. Gondoltam nem lehetek ennyire peches a Tuck barát a Borstól nagyon finom ismerem, zárásnak tökéletes lesz. Az is pocsék volt. Rá kellett jönnöm valami kicsinálta az ízlelőbimbóimat és nem a sörökkel volt a gond, potyába ment az egész esti kóstolgatás.

Egyszer újra neki kell futnom az Ogrenak.

vörösbor(de)minőségi 2012.09.21. 13:37:08

@Bélabácsi: az üveges kozel teljesen más mint a dobozos.lehet ebben nem véletlen?az ára is nagyságrendekkel magasabb az üvegesnek és ritkán kapni-de még csak nem is hasonlit a dobozos tesóhoz.erről tud valaki komolyabbat?az tuti ez nem köbányai gyártású.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 14:57:22

@vörösbor: Az összes Kozelt Kőbányán főzik. A sárgát, a zöldet. az üvegest, a dobozost. Zöldet itthon még nem láttam. Szlovákiában igen.
A fogyasztói szokások miatt a dobozos a legsilányabb ,a vevő "messzire" viszi, ritka hogy visszamegy reklamálni. Az üvegest a szomszéd kisboltba visszavisszük ha baj van vele. A korsóval pedig fejbe.. a kocsmárost, ha nem jó.

Bélabácsi 2012.09.21. 15:06:05

@-kk-: Így már értem - én sajna 12-es Kozelt olyan régen ittam, hogy az ízére sem emlékszem...

sovesztomesz 2012.09.21. 15:15:45

Sajnos már évek óta a még éppen iható kategóriájú Pilsner Urquell-el lehet csak szembetalálkozni szerintem; nem tudom mi lett vele, ki főzi, hogy főzi, de az Ogre sörével szerintem azt a változatot össze sem lehet hasonlitani, mert ez az új magyar-bohémiai ivósör, plasztikban is lepipálja és biz más cseh nagyüzemieket is ebben a kategóriában.

De ettől én még elhiszem, hogy nem tökéletes, de nagyon megfelel arra a célra, amire készült, sőt, mivel elég erős, túl is szárnyalja bizonyos szemszögből az elvárásokat.

Nem akarom túldicsérni, de nem is kéne ennyire szerénykedni; fasza kis pils típusú ivósör jött létere. Ennél rosszabbat már senkinek sem szabadna főzni, legyen az akár kis- és/vagy nagyüzemi; pedig hát, látjuk a felhozatalt...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 15:16:54

@-kk-: Mintha 400 v. 450 + üveg áron lenne kinn a Ganz utcában

-kk- 2012.09.21. 15:41:32

@Bélabácsi: akkor helyettesítsük be az eredeti állítást csehországi Mediummal, az valóban szélesebb körben érhető el :)

@hajdulaszlo (volt hajdul): azt azért kötve hiszem, hogy más sör lenne a dobozos és az üveges kőbányai Kozelben. A különbség legfeljebb annyi, hogy a dobozosat egyrészt máshogy pasztőrözik, másrészt a fém mégiscsak fém.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.09.21. 16:34:30

Én egyelőre csak egy Rwindx-hez hasonló álláspontot tudtam kialakítani, a palack kóstolása még hátravan. Nehéz dolga lesz, mert sovesztomesszel ellentétben én sokkal jobb véleménnyel vagyok a cseh ivósörökról, még úgy is, hogy persze az átlag mögött ott is van szórás.

@pif: A feszten 350-ért adták üvegjét. Ha azt veszem, hogy a csakajósörnél a Fekete Korsó is 300 és én már ahelyett is az ugyanott 350-be kerülő fekete Kozelt venném inkább, akkor az Ogre 400 feletti árnál nálam biztos nem lesz versenyképes.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 16:48:55

@promontor: lehet, hogy 350.- volt, világért sem rontanám a Sörspec.-bizniszt...
Sztem a Fekete Korsó izgalmasabb, mint a Cerny Kozel, de ez ízlés dolga.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.09.21. 19:00:30

@pif: "Sztem a Fekete Korsó izgalmasabb, mint a Cerny Kozel, de ez ízlés dolga. "

Ez azért van, mert a tökéletesség unalmas... ;-)

Kicsit komolyabban, a fekete Kozel 5+-os ivósör.

A Fekete Korsót - én legalábbis - kostolósörként fogyasztom, mondjuk a sörforradalom kezdete óta ittam kb. háromszor. Nem okoz csalódást, de esélye sincs ivósörré válnia. Persze ha békésszentandrási lennék, akkor másként gondolnám...

"világért sem rontanám a Sörspec.-bizniszt..."

Én se, az említett árdifi amúgyis teljesen elfogadható Buda vs. Pest kontextusban.

Mondjuk a Sörpec biznisz fő értékének én a bajor-osztrák-német sörkultúra terjesztését tartom.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 20:08:13

@promontor: Én is elsősorban azért szeretem őket, meg persze, hogy most már nem csak palackos sört tartanak.

Na, hogy KK örömére tovább offoljam a posztot: A Fekete Korsó az semmiképp nem egy ivósör, egy sötét bak, ritkán válik azzá. Ami izgalmassá teszi, az a bakos ízjegyek melletti száraz ízvilága, ami emlékeztet a dry stoutokra, és ettől egy jó értelemben vett Janus-arcú sör

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.09.21. 22:02:29

@-kk-: féloff: érdemes lenne a békésszentandrási taget hozzáadni a poszthoz...

@pif: off folyt: Én eddig mindig azt tapasztaltam, hogy igéretes kezdet után ellaposodott, de majd a következő "évi rendes" kostolásnál megpróbálom felfedezni ezt a dry stout-os ízvilágot.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 22:35:21

@promontor: nekem a literes palackos emlékeim vannak igazán meg - (lásd az önreklámot a Sörbúvárról lent), azóta az új főzettel lehetett változás, ehhez nekem is újra kéne kóstolnom.
sorbuvar.blog.hu/2011/01/07/fekete_korso_4 - a posztban van két link, ami nem túl dicsérő a sörre nézve, bár az egy még korábbi főzet volt - na mosmá' télleg kapunk a fejünkre a kk-OFF kommandótól

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 22:37:02

@promontor: KK talán megbocsájt, mert az egyik link az ide, a kk-ra mutat vissza :o]]

gregibroki 2012.09.22. 08:18:01

én most vettem 300-ért az Adria sétányon, az korrekt ár (nem vagyok megbízott advertájzor:))

vörösbor(de)minőségi 2012.09.22. 10:47:36

@hajdulaszlo (volt hajdul): :(((-lassan már nincs miben hinni.....ugrott az üveges kozel is.igya aki csinálja.

-kk- 2012.09.22. 11:11:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): ilyen trükközésről én csak Szlovákia viszonylatában hallottam: egy időben a nagytapolcsányi sörgyárnak (ahol a szlovák licenc-Kozelt főzik) nem volt doboztöltő gépsor, ezért a dobozos Kozeleket Kőbányáól vitték Szlovákia bizonyos részeibe, az üvegeseket meg Tapolcsányból.

De azóta szerintem ez a rendszer is megszűnt.

@promontor: köszönöm az észrevételt, már egészen elfelejtettem, hogy van ilyen tag :)

@pif: hát mikor bántottam én bárkit is az offolásért?

szanisz 2012.09.22. 18:57:04

@pif: @promontor: Én pif-el értek egyet, a Fekete Korsó sztem egy erőteljesebb, komplexebb sör, nem említendő egy lapon a nagyon lány barna kozellel. Nekem mondjuk a Kozel cernyben levő szacharin nem szimpi a sörben, de elsőre a maltózdextrint is nehéz hova tenni, ami a békésszentandrásiaknál gyakori alapanyag. A Fekete Korsó árérték arányban nálam top5-ban van a magyar kisüzemi sörök között.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.09.22. 20:21:32

@szanisz: Elismerem, hogy talán nem volt szerencsés felhozni a Kozel-Korsó párosítást, félreérthető volt. Szerintem abban semmi vita nincs köztünk, hogy két különböző kategóriájú sörröl van szó. Éppen ezért a "szakmai" összevetésnek nem sok értelme van.

Ugyanakkor annyiban jogosnak tartom az eredeti felvetést, hogy itt elsősorban árakról beszéltünk és bizony a mezei vásárló gyakran gondolkodik hasonlóan, szabadon összevetve teljesen más típusok árait és ezen az alapon döntve.

Egyébként viszont a beszélgetés rámutat arra is, hogy a békésszentandrási palettáról hiányzik egy könnyű barna ivósör... ;-)

szanisz 2012.09.22. 21:19:38

@promontor: prágában mi is úgy nyeltük, mint kacsa a knédlit.

Hamilcar 2012.09.23. 08:08:02

Én is úgy tudtam, hogy a Kozelt egy az egyben már Kőbányán csinálják, de a múltkor az egyik barátom kínált ilyennel (dobozos) és a vonalkód nem 599-el kezdődött (azaz nem Magyarországon készült) szóval szerintem időnként kerül be Szlovákiából is.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.09.23. 23:51:36

"Ivósörnek nyugodtan, kíváncsiságból meg feltétlen."

Na, hogy a sok off után erről a sörről is essék szó, ma este megbontottam a nálam levő palackot. Sajna továbbra sem nyerte meg a tetszésem, túlzottan szénsavas - teljesen felfújt - és az ízében van valami gyógyszeresen kellemetlen háttéríz, valami olyasmi, amit én magyar és osztrák nagyüzemi sörökben tapasztaltam eddig. Nagyjából az utóbbi - nézetem szerint nem túl magas - szintet képviseli ez a sör.

Úgyogy én átfogalmaznám az "ajánlást": Ivósörnek semmiképp, kíváncsiságból azért feltétlen.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.24. 06:58:10

@Hamilcar: Mindegyiken cseh kódjelzés van, amennyire eddig tapasztaltam

Gérard Duchemin 2012.09.24. 08:39:00

@pif: Nem tudom most hirtelen, hogy milyen kódjelzés van rajta, de a budavári feszten egy Dreher-es főnök azt mondta nekem, hogy kivétel nélkül minden itt kapható Kozelt (üveges, dobozos, hordós) Kőbányán főzik ők. Én ehhez már csak annyit fűztem hozzá neki, hogy azért is olyan szar.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.24. 08:58:33

@Gérard Duchemin: Imádom az egyenes beszédet, és az utánozhatatlan frazeológiádat...
:o]]

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.09.24. 17:08:40

urak, üveges fekete Kozel a Wesselényi uccai Pivoban szok' lenni a hüttőbe'

hobbisörf 2012.09.24. 19:26:29

Ogre Söre v.s. Budweiser/Budvar 0 : 2
Sajnos nem volt szoros a verseny.
Azért e kettő csapott össze, mert ezek voltak kb. egy árban a boltban, a cseh volt kicsit olcsóbb!!??
Vélemény: a cseh ízesebb/testesebb, pedig az csak 5%-os.
Megjegyzés: miért kell egy "ivósörös" palackra boros zsugorfóliát tenni?
Egyébként ezt a "profi grafikus" címkét bárki elkészíti a netről letölthető szoftverrel egy fertály óra alatt.

-kk- 2012.09.24. 20:50:29

@hobbisörf: ha összenézed a régi békésszentandrási címkékkel, te is rájössz, miről szól a kitétel.

pl: kk.atw.hu/feketekorso.JPG

gregibroki 2012.09.25. 09:37:52

nekem abszolút bejött a cucc, szerintem finom volt és amúgy én is éreztem azt a jó kis fémes ízt; meg tudnék belőle inni vagy 10-et--> jó kis ivósör

Beer Ninja 2012.09.25. 13:40:11

Szerintem nem rossz sör. Soha nem lenne kedvenc, de egy Dreherre laza felugrásból ráfejel, igazából egy abszolút jellegtelen Budvar-ra is.
Ha pedig a békésszentantandrási Arany Korsó irányából nézzük a dolgot, akkor pedig egyenesen hatalmas a fejlődés. Egyedül az élesztőn kellene javítani valahogy (vagy az erjesztő rendszer tisztításán).

Yorkshire-i vendég 2012.09.25. 16:17:00

Én mind a kettő új ívósör-próbát (a Fóti Oktoberfestet és az Ogre Sörét) megkóstoltam a főzdefeszten, és az egyik se igazan imponált nekem. Nem kifejezetten rossz sörök azok, és a szándék helyes, de még nem sikerült.
Azután a Blonder Világost újra kostóltam, nem sokat várva. És...igazán kellemes csalódás ért. Nekem az a legjobb magyar kisüzemi ívósör - vagy az lenne, ha stabil minőségben biztosítani tudnák.

Harald hardrode 2012.09.25. 23:33:30

Nekem bejövős - mondjuk kicsit még vizes, de lehet azért ízlik jobban, mint a csehek mert én az ivósörökből is a Passautól nyugatra esőket részesítem előnyben. Najó a Rytir az nagy királyság, de az már látens ipa.

-kk- 2012.09.26. 11:48:32

@Harald hardrode: "látens ipa" -> szép találat

Tatavs 2012.09.30. 19:44:45

Békésszentandráson 200-ért csapolják Ogre sörét, akár műanyagpalackba is. Néztek is pénteken, amikor 20 litert kértem.
süti beállítások módosítása