HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Soproni Szilva Démon

2012.10.17. 23:15 -kk-

magyar ízesített barna sör

soproni_szilvas_demon.jpg

Az elmúlt hónapok sörforradalmi lendülete már régóta valószínűsítette, hogy előbb-utóbb sor kerül rá, a KK-t mégis igazi, vérfagyasztó meglepetésként érte, hogy a Soproni lépett, és a nagy sörgyárak közül elsőként elkövette AZ ŐSBŰNT: rendes, kiskereskedelmi forgalomban kezdte el másolni azt, amit ők (és a kevésbé fogékony médiafogyasztók) megértettek az új idők sörbaráti történéseiből. Ez pedig ugyebár annyi, hogy vannak a kézműves sörök, amik attól kézművesek, hogy nem radlerek, mégis ízesítik őket. Ez egy szomorú téveszme, de hál'Istennek alig kezdett meggyökerezni, az őszi Főzdefeszten máris médianyilvánosságot nyert a cáfolata, így talán sikerül minél hamarabb elfojtani.

Szóval a Soproni marketingműszerei szépen kimutatták, hogy van egy szárnyát bontogató riválisuk, az ún. kézművessör-eszme, így megfogták a jelenség leginkább hülyebiztos megnyilvánulását, a Minőségi Ízesített Sört, és kreáltak rá két terméket (de mivel alapvetően mégiscsak periférikus területről van szó, egyelőre persze csak a "limitált széria" címkével, hogy bukás esetén ne legyen olyan nagy arcvesztés kivezetni). Szerencséjükre helyzeti előnnyel indultak, mivel a nagy sörgyárak közül a Soproni kezdte először penetrálgatni a modern formájú sörfesztiválokat: már a 2011. őszi Főzdefeszten próbálkoztak a szörpökkel ízesített Fekete Démonokkal. Ezzel szemben a Borsodi és a Szalon egyelőre próbál nem tudomást venni a történésekről, a Dreher pedig remélhetőleg rájött, hogy az idei Budavári Sörfesztiválon végrehajtott patologikus ámokfutásuk visszafelé sült el, ezért egyelőre alszik egyet a kamukézműves piacra történő belépésre.

A bekurblizott sopronis marketinggépezet mindeközben elkezdte a maga működési logikájával keretezni a piacra dobandó új Meggy Démont és Szilva Démont, többek között megkérdőjelezhető valóságtartalmú sajtóközlemények kiadásával. Noha, csak hogy tegyünk egy apologetikus kitérőt, a KK eredendően vérbeli, jóhiszemű, objektív pozitivizmussal igyekezett közelíteni a sörhöz - ami egészen a Google-találatok és a hátcímke összevetéséig tartott. Ugyanis a Népszabadság és a Trade Magazin, sajtóközleményollózás-szagú hasonlósággal, egyaránt arról számol be, a termék "nem sziruppal, hanem valódi gyümölcsből készült gyümölcsitallal készült, így a limitált időszak söre minőségi barna sör és természetes meggy- és szilvaital egyesítéséből született". Az asztalunkon álló tesztpéldány hátcimkéjén ugyanakkor, minderre fittyet hányva, a következők szerepelnek: "Összetevők: sör (víz, árpamaláta, komló), szilvaital (víz, fruktóz, savanyúságot szabályzó anyag, természetes aroma)". A szilva, hogy-hogy nem, már kimarad a listából. Adódik a kérdés tehát: hol van itt akkor a "valódi gyümölcs", meg a "természetes szilvaital"?

Ráadásul ez csak egy a sajtóközlemény dühítő ostobaságai közül (jut eszünkbe, a Heineken Bond-kampányával valahogyan többször sikerült már - kéretlenül is - megtalálnia a KK-t a vezénylő kommunikációs ügynökségnek, ezzel a termékbevezetéssel meg nem), de számos további briliáns részletet is találhat a szorgalmas igazgyöngyhalász benne. Nem mintha nagy sportértéke lenne, de azért mégis. Ilyen például, hogy egy ilyen <5%-os pancs már "testes, minőségi sör", illetve hogy az "egy Magyarországon még nem gyártott kategóriába tartozik". Szemlátomást a Soproni hiába vett részt már három Főzdefeszten, a Brandecker barna bodzás söre ugyanúgy nem tűnt fel nekik, mint a békésszentandrásiak szilvása. Amin a gyümölcsös részért felelős összetevők listája egyébként kimerül annyival, hogy "szilvasűrítmény". Talán épp ezért finom, meg persze amiatt, hogy nem utólag keverik a lefőzött sörhöz az adalékot, mint a sopronis nagy testvérnél, hanem a sűrítménnyel együtt erjesztik. Ugyanis igazából ezen múlik, hogy egy sör sör lesz-e, vagy radler, és nem azon, hogy a kiadott sajtóanyagban leírják-e, "a hagyományos söröknél megszokott alkoholtartalommal rendelkezik, így nem a radler szegmensbe tartozik".

A sok kötözködés mellett viszont még mindig nem igazoltuk, hogy a Soproni valóban akkora gyalázatot követett volna el, mint ami a fenti bekezdésekből következik. Sajnos a poént már nagyjából lelőtte tegnap este LupusM kommentelőnk, de azért lelkiismeretesen lekóstoljuk mi is friss Szilva Démonunkat, ha már ennyit írtunk róla. Nos, illata az a tipikus, műanyagba hajló műgyümölcs, amit egyfelől olcsó török glicerinszappanokból, másfelől a rosszabb fajta, aromával készült cseh ízesített sörökből (pl. Novopacké) lehet ismerős, nyilván nem véletlenül. Színe kellemes középbarna, íze ellenben bántó pontossággal követi az illatát: komlóval fonódó plasztikkeserű, végén némi halódó, térdenlőtt szilvaízzel és a karamellmalátától kölcsönzött tompa, kissé füstös, átmeneti teltséggel. Semmi jó nincs benne, ennél még a vállaltan pancs Soproni-radlerek is ihatóbb alkotások. Őszintén reméljük, kellően kevesen fogják venni ahhoz, hogy a lehető leghamarabb eltüntessék a polcokról az emlékét is

Mert ha féltékenyek vagyunk a kézművessör-sikerekre, ne a marketingosztályt bízzuk meg a másolással, hanem a sörfőzőket. De tényleg.

Alkoholtartalom: 4,7 V/V %

2012. 10. 17.

1,5p.GIF

42 komment

Címkék: magyar barna soproni ízesített másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr834855227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.10.18. 11:17:55

Restellem a rossz ízlésemet, de nekem nagyon bejött a Třešsňové pivo. (Megjegyzem a gyári honlapon is rosszul szerepel a neve!) Még meg is énekeltem:
serteperte.blog.hu/2012/09/24/a_sor_edes_ize

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.18. 14:16:32

Figyimá'!

Én - mint kezmuvessorok.hu, de azért "Kedves Blogger Kolléga" - kaptam meghívót a markerting rendezvényre. Nem tervezek elmenni, sőt egyelőre senkit sem tudtam rávenni, hogy menjen el nagykövetemként legalább zabálni meg bebaszni. Sz'al ha november 7-én este akarsz a Chefparade főzőiskolában főzni egy "háromfogásos téli menüsort, ahol minden ételhez az új Démont használjuk", aztán pedig részt venni "Az este további része kötetlenül az evés, beszélgetés és sörözés jegyében telik majd, hiszen természetesen nem lesz hiány az új Soproni Meggy és Szilva Démonokból!" című ingyen bebaszáson (hátha lesz vodka is), akkor szívesen forwardolom a mailt, mivel épp eleget segítettél már nekem, hogy a kezmuvessorok.hu csapat tagjaként szereplj akárhol. Ráadásul te a sörhöz is értesz, nem csak egy alkoholista programozó vagy.

Na, jól hangzik?

Sőt a kötelező impression is megvan, duplán is, mert a fenti poszt már ott is figyel a kezmuvessorok.hu Facebook falán, ami meg ott van a kezmuvessorok.hu főoldalán, sz'al előre fizetve az ingyen buli... ne hagyjuk már bennük a pénzt, úgyse komlót vagy malátát vennének rajta!

(Ha -kk- mégsem él az ajánlattal, szívesen beveszem azt tiszteletbeli webfejlesztőnek a csapatba, aki ezen cím birtokában elmenne.)

Űrhajózási Bundermajom 2012.10.18. 14:17:40

elsőre katasztrófa volt a szilvás Démon, de ettem közben sós magvakat, és utána sokkal finomabb lett,a katyvasz letisztult megkülönböztethető ízekre, de még így is messze van a békésszentandrási szilvást;)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.18. 14:17:48

@lilakutyak: Sőt, ha megadod neved, címed, még egy sörcsomagot is küldenek. Ellenállhatatlan...

-kk- 2012.10.18. 14:24:37

@lilakutyak: az túlzás, hogy jól hangzik, de ettől még sikerrel csigáztad fel az érdeklődésemet.

(Mivel nem a Soproninál lesz, akár még azt is meg lehet próbálni, hogy az ember visz egypár rendes meggyes meg szilvás sört, illusztrálni, azoknak tán csak magasabb a konyhai hasznosíthatóságuk. Mondjuk békésszentandrásit.)

Szóval köszönöm, benne vagyok.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.18. 14:36:51

@-kk-: OK, írok mailt, kikeresem a címed. Mivel az egyenlevél megszólítása Blogger Kolléga volt, vélhetően a rendes szilvás/meggyessel nem sok újat fogsz mutatni a közönségnek, de hajrá, az én khm. szerszámommal (amióta a gyerek visszamondja, csak így:)) verheted rendesen a csalánt.

-kk- 2012.10.18. 15:09:30

@lilakutyak: Kösz, beregisztráltam. Láttam a levelükben, hogy lesz jelen sörfőző is. Kíváncsi vagyok, mit tud mondani majd a művészetről, ahogy az évek óta meglévő barna sörükhöz hozzáöntik a szilvaaromás vizet.

Viszont én nem vagyok afelől olyan biztos, hogy csak sörgasztronómiailag felvilágosult emberek volnának jelen egy ilyen alkalmon, sőt.

Meg, ha már így belegondolok, arra is kíváncsi vagyok, mit gondol a vonatkozó kisüzemi sörökről egy sopronis sörmester.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.10.18. 15:26:54

Engem is meghívtak, nagyon érdekel mit sikerül kihozni belőle. Szerintem írok is egy alternatív menüt, ha bekóstoltam a cuccot. "Sörmestert" írnak a meghívóban - ez sörfőzőt jelent?
Amúgy így legyen lottóötösöm, mert júniusban a Budavári Sörfesztes elősajtótájos - sorbuvar.blog.hu/2012/06/21/ujra_budavari_sorfesztival_a_sor_marketing_unnepe -
posztban megjósoltam: "Szerintem (és ez szigorúan magántipp) - ha a piackutatók jól dolgoztak - befutó lehet a szilvás, a csokis és a kávés, de ez ugye meglepetés lesz."

Bud Taste 2012.10.18. 16:02:06

@-kk-: azért bunkó ne legyél, elég ha érzik a tarkójukon a jeges lehelletedet...

-kk- 2012.10.18. 16:05:47

@Bud Taste: még a feltételezés is sértő

Bud Taste 2012.10.18. 16:17:20

@-kk-: Megkövetlek! Csak azért bátorkodtam megjegyezni, mert udvariatlanság vendégségbe jobb italt vinni, mint amire a házigazda meghív :)

-kk- 2012.10.18. 16:24:12

@Bud Taste: majd bízom benne, hogy a címkedizájn alapján ítélik, mi a jobb ital :)

Bud Taste 2012.10.18. 16:32:31

@-kk-: A sörmesterek? !Jobban jársz egy vakteszttel:)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.19. 09:32:19

@-kk-: >az évek óta meglévő barna sörükhöz hozzáöntik a szilvaaromás vizet

Olyan sok vizet nem is önthettek hozzá, hogy megmaradjon 4,3% alkohol.

Tegnap ittam mindkettőt. Kicsit olyan, mint éhező bevándorlónak az oralsex, eleinte undorító, de a cél érdekében hozzá lehet szokni :)

Beer Ninja 2012.10.26. 14:45:07

Jól láttam, éreztem, hogy a Zlaty Bazant most már Sopronban készül a magyar piac számára? Nem rossz még mindig, de már nem ugyanaz a magas szinvonal.

Gérard Duchemin 2012.10.29. 15:35:34

@lilakutyak: "zabálni meg bebaszni"
Jó hogy nem már zabálni, meg baszni.

Gérard Duchemin 2012.10.29. 15:37:17

Borzalmas hányadék ez a szilvás, pedig rólam senki nem mondhatja azt, hogy ódzkodom az édes, vagy gyümölcsös söröktől. De ami szar, az szar.

Gérard Duchemin 2012.10.29. 15:42:49

@dr. dodó: Persze, természetesen Sopronban. Régebben még Komáromban (magyarországi) készült, amikor volt ott sörgyártás.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.02. 10:22:36

Ritkán írok le ilyet, de ez a sör egyszerűen ihatatlan. Én még a másfeles értéket is túlzónak találom, sőt én megkoltoltam a másik ízesítettet is, de a meggyes is kábé ugyanezen szinten áll. Nagyon meg lennék lepve, ha egy év múlva is gyártanák még ezt a sört. Ezt azok után mondom, hogy maga a Soproni Démon (Classic!) az egyik kedvenc barna söröm.

djlacee · http://www.ikvahir.eu/ 2012.11.04. 02:23:58

Szerintem ez a szilvás borzasztó... a meggyes még egész iható, de ez...

hypgnosis (törölt) 2012.11.06. 11:10:16

5 perce vettem egyet a kisboltban, az első korty után megnéztem mik a vélekedések, hát ahogy látom nem az izlelőbimbajaimban a hiba.
Nekem az első korty egy nagyon rossz aromából készült szilva pálinkának csúfolt valamit barnasörbe öntve juttatott eszembe.
A démon egyébként szerintem ha nem is jó, de vállalható, de ez szörnyű. Reméljük ténleg hamar eltűnik a boltokból, van elég sok más sz*r is amit lehet inni ehelyett.

Bud Taste 2012.11.12. 19:48:55

@-kk-: Agyon hallgatjátok azt a nevezetes szilvás Soproni kóstolót...
Elakadt a szavatok mi? Ha már magatoknak nem meritek, legalább az olvasóknak valljátok be, hogy eddig rossz irányba meneteltetek!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.11.12. 20:35:37

@Bud Taste: Mondjuk úgy kedves volt a vendéglátás, pl remek szilvalevest főztünk a szilvásból. Elküldjem a receptet?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.11.12. 20:38:00

Azt még hozzátenném, hogy szerény meglátásom szerint sörbemutatón ennyi kóla nem fogyott még a világ teremtése óta. Meg is vígasztaltuk magunkat a Ganz utcában...

-kk- 2012.11.12. 21:41:40

@Bud Taste: Hát... ilyen távoli értelmezési tartományoknál nehéz bármi értelmeset írni. Majd ha sikerül rávenni magam, súgok egy kicsit a kezmuvessorok.hu-nak a kulisszatitkokról.

Bud Taste 2012.11.13. 07:25:28

@-kk-: @pif: Margaritas ante porcos...
gyengébbek kedvéért: lenne olyan amitől bekeverednétek a korpa közé!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.11.22. 09:13:30

@Bud Taste: Mi a gyöngy vagy a disznó vagyunk ebben a felállásban?
:o]

Bud Taste 2012.11.22. 09:45:14

@pif: fején találtad a szóget:)

Bushley 2012.12.17. 14:26:19

Tecsóban találkoztam vele. Gyümölcsös sört alig kóstoltam párat de pl a Lindemans Kriek egészen jó volt szerintem.
Ez a Démon viszont nagyon gyenge. Tipikus műaroma ízvilág, mint valami 100ft-os 2literes "üdítőben".
Marketing és a csomagolás kiváló ha 180ft-os árat meghagyják akkor sikeres lesz szerintem. (sajnos..)

Gérard Duchemin 2012.12.17. 15:24:49

@Bushley: Hja kérem, "gyümölcsös" és gyümölcsös közt ég és föld különbség van.

Gérard Duchemin 2012.12.17. 15:25:39

@Bud Taste: Sunnyognak, mint minden nagy sörgyár.

Gérard Duchemin 2012.12.17. 15:26:30

@lilakutyak: Ez a tartalom nem érhető el. Törölve lett?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.17. 21:19:55

@Gérard Duchemin: nekem megmutatja, be kell lépni, mert korhatáros.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2012.12.30. 21:36:12

úristen
az előbb a meggyest kóstoltam...
most kezdtem bele a szilvásba, de ez valami egészen elborzasztóan borzadályos borzalom

Gérard Duchemin 2013.01.02. 12:22:20

@armando_otchoa: Hehe, próbálkoztál vele? Tényleg orbitálisan szar!

Nagymajki 2013.01.12. 17:18:43

Kivétel erősíti a szabályt elv alapján..nekem nagyon bejött a szilvás.Meggyes számomra üdítő ital jellegű,az kilőve részemről. Nekem oké az illata,és nagyon is rendben van az íze,a kiváló utóízzel az élen.
Lehet fikázni,lehet megdöbbenni,a Békésszent...sit kostóltam,persze rendben.DE nem jutok hozzá,illetve ha jól emlékszem 3.7 es alkohollal főzik.
Ezt pedig naponta megtudom venni,és a sok gagyi mellett amit sörként zúdítanak ránk,számomra kiváló ár érték arányés mellesleg íz is!!!
Hozzáteszem barátaimnak nem ízlik,tehát elismerem lehet valami a kételkedéseitekben :)
Nekem bejött..
Egészségetekre

Beer Ninja 2013.01.14. 17:21:11

Én is megkóstoltam végre, igazából iható. Amúgy szar.
Messziről ordít az aromaműillat, és az íze is műanyagtól kesernyés, nem a füsttől. Ezt a műízt pedig cukor (vagy műcukor?) hozzáadásával orvosolják. Olcsó, gagyi. És nem azért szar/gagyi, mert olcsó, hanem mert műalapanyagokból áll a 'sör'. És ezért tud olcsó lenni.
Kevésbé sörkedvelőket, sörkóstolókat egyébként véleményem szerint képes megtéveszteni a soproni szilvás vacak.

alehunter 2013.02.14. 23:00:25

ha már ide tévedtem a petibi-gate kapcsán: itt volt ez a vélemény már bennem is jó rég, de csak ezért regisztrálninem érte meg: ez olyan egy elképesztő SZAR, hogy jogi felelőségem teljes tudatában perek esetleges fenyegető súlya alatt sem tudom egy zsák rohasztott műanyagon kívül másnak nevezni.

Gérard Duchemin 2014.04.14. 11:29:50

"Őszintén reméljük, kellően kevesen fogják venni ahhoz, hogy a lehető leghamarabb eltüntessék a polcokról az emlékét is"

És láss csodát, megtörtént!
süti beállítások módosítása