amerikai ale
Ugyan a legutóbb megírt Great Divide kínálata sajnálatosan eltűnt Magyarországról, az amerikai kézműves sörfőzdék összességében mégis egyre nagyobb arányban érhetőek el. Nagyjából egy éve jelent meg a Csakajósör polcain például a kaliforniai Port Brewing Company is, akiktől ma a Shark Attack nevű tételt fogjuk kóstolni. A stílusmeghatározás, az iparági szokásoknak megfelelően, igencsak alkalmi - az üvegen szereplő "double red ale" néven nemigen fogunk találni semmit a BJCP-hez hasonló sörkategorizációs rendszerekben.
Sőt, ha csak simán a "red ale" szókapcsolatra keresünk rá, akkor is könnyen félrevezettethetünk, ugyanis a névhez leginkább az Irish Red Ale illik, mint kategória. Az ide sorolt sörök ideális esetben enyhén karamelles, édeskés, esetleg minimálisan pörkölt karakterűek, elhanyagolható komlóintenzitással és közepes alkoholtartalommal. Nos, ez az, amihez a Shark Attacknek, neve ellenére, deklaráltan semmi köze. Van ugyanis a "red ale" öndefiníciónak egy másik értelmezése is, mint az American Amber Ale kategória szinonimája. Itt már mások a stíluskövetelmények: markánsabb erejű komlózás, főként citrusos aromájú amerikai fajták felhasználásával - a karamelles karakter és a malátairányba lejtő ízprofil azonban itt is szerepel. Alkoholtartalma szintén közepesnek várható.
Azt persze már a jó öreg "double" előtagból is tudhatjuk, hogy a Port Brewing bizonyára nem elégedett meg a hagyományos amerikai félbarna ale kereteivel, hanem az amerikai kézműves sörkultúra immáron bő három évtizedes rutinjaira építve mindenből sokkal többet vállal majd. Amint kibontjuk a palackot, be is igazolódnak a várakozásaink: a kellemes, kemény és halványnarancsszín habból, illetve a rubinvörös testből maró erejű komlózottság párolog, borókás citromfűre emlékeztető illattal igazolva az amerikai komlók jelenlétét (centennial és cascasde, egyébként). Ízben épp ugyanezen komlójegyek a legmeghatározóbbak elsőre, kissé trópusigyümölcsös karaktert, leginkább licsit idézve fel. A hasonló fogantatású dupla/imperial IPA-khoz képest valamivel visszafogottabb ugyan a citrusos komlókeserű, de azért nem sokkal. Ami jelentősebb különbséget jelez, az a stílusmeghatározásból is fakadó hangsúlyosabb karamellesség. A KK látatlanban crystal malátára tippelne, de csak azért, mert nem ismerjük a fajták 95%-át - viszont most szerencsénk volt, ugyanis a Shark Attack valóban crystallal készül.
Az alapkoncepció érezhetően a tomboló komlótornádó és a visszafogott, édeskésbe hajló malátázottság egyensúlya volna, de nem túlzottan működik, ugyanis a zsibbasztó keserűvariánsokon kívül lényegében semmi nem jön át a kortyokból. Három éve még biztosan az egekig magasztaltuk volna ezt a sört, hiszen ez a fajta kigyúrt komlózottság akkor még aztán abszolút újszerűnek, sőt, forradalminak hatott. Mostanra viszont, amint lassacskán megtanultuk, hogy az amerikai kézműveseknél lényegében ez az alapértelmezett megoldás, már egy kissé bénának tűnik; hiszen lényegében annak révén próbálja megszerettetni a sört, hogy a főzőmester kellően nagy komlószsákot tudott megemelni a forraláskor. Ennél viszont azért léteznek jóval kifinomultabb és izgalmasabb megoldások is - mint ahogy a red ale-koncepció is az lehetett volna, ha működik és nem szalad meg a főzdések kezében az emlegetett komlószsák. Így viszont addig tart csak a harmóniája, hogy nincs elrontva, és hozza az alfasavadagot, amitől minden keményvonalas hophead elégedetten veheti át a gondtalan komlópofont. Pedig akár tényleg újszerű is lehetett volna.
Alkoholtartalom: 9 V/V %
2013. 04. 14.
