HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Bevog Ond Smoked Porter

2013.12.15. 21:26 -kk-

osztrák füstölt porter

bevog_ond.jpgMiután sorban három olyan sörről írtunk, aminek nem magunk jártunk utána, hanem felajánlásként kaptuk, kezdett lelkiismeret-furdalásunk lenni, ezért most inkább visszakanyarodunk egy olyan sörhöz, amit még augusztusban vásároltunk Ljubjanában, az október elején megírt Vizir Mirko Pale Ale-lel együtt. A történet a Bevog esetében annyival cifrább csak, hogy a főzde nem Szlovéniában, hanem Ausztriában üzemel - igaz, abban a Bad Radkersburg-ban, ami a Mura mentén Szlovéniába benyúló osztrák ék központja, olyannyira, hogy a saint-germaini békeszerződés nyomán egyik fele Gornja Radgona néven szlovén város lett. Ennek megfelelően a főzde maga is erős szlovén kötődéssel bír, és - legalábbis a ljubjanai sörboltos elmondása szerint - széles portfóliójával, fejlett dizájnjával és jó minőségével egyfajta sztárszereppel is bír a szlovén sörbarát körökben. Tehát valami olyasmiről lehet szó, mint a rozsnyói Kaltenecker és Magyarország viszonya.

Említettük már, hogy a Bevog-sörök egyik legfeltűnőbb jellegzetessége az egyedi dizájn. Ezt érdemes egy kicsit hangsúlyozni még, mert a kézművessörös extremizmusok világából is kiemelkedik az a szuperbizarr, egyúttal tagadhatatlanul egyedi és kidolgozott képi világ, ami a márka címkéin megjelenik. A főzde oldalán szereplő logók csak egy halvány ízelítőt képesek ebből adni, ezért a biztonság kedvéért linkelünk egy további képet is, amin alaposabban szemügyre vehetőek a Bevog sajátos fantasyvideojáték-világának minden jellegzetessége.

Kénytelenek vagyunk e ponton bevallani, hogy mostani cikkünk 100% konzerv, még október végén megittuk mindkét Bevog-sörünket, most pedig csak az akkor készített jegyzeteinket oldjuk fel egy adag Google-keresésben, hogy többé-kevésbé koherens cikket kapjunk végeredményként. Két dolgot említünk mentségként: egyfelől a Népszerű Keresőoldalt csak a főzdéről szóló kiegészítő információkhoz használjuk (a kóstolási élményekben kizárólag a jegyzeteinkre hagyatkozunk); másfelől pedig így egyből két sört is beleszőhetünk a cikkbe - ugyanis, szintén október végén, megittuk a Bevog Tak Pale Ale nevű alapsört is. Így először ejtünk pár szót ez utóbbiról, és csak utána térünk át az Ond Smoked Porterre. De tényleg csak egy pár szót: meglepően harmonikus, kimunkált english pale ale mézes komlóillattal, idális szénsavassággal, visszafogottan pörkölt és diós ízű malátával; nemes.keserű, hosszantartó komlózottsággal. Kiemelkedően élvezetes sör, talán csak annyi tartja vissza az öt ponttól, hogy semmi újszerűt nem közvetít.

De kanyarodjunk vissza a cikk normális medréhez, és tekintsük át a Bevog füstölt porterével kapcsolatos élményeinket. A sapkás, polipszerű címkelény egyértelműen ezen a sörön a leggusztustalanabb, viszont kitöltve szép mélyfekete, szénsavasnak tűnő testet kapunk világosbarna, méretesebb buborékokból felépülő, tűnékeny habbal. Illata visszafogottan füstöltmalátás, kicsit savanykás, mint egy állott mészégető; csipetnyi alkohollal színezve. Kortyai eleinte szénsavasak, utóbb inkább élesek és haraphatóak, gyenge ragacsossággal kísérve. Hidegen tökéletesen bezárkózik, de ahogy melegszik, úgy jelenik meg ízében először némi szén, enyhéből közepes felé erősödő füsttel és kakaóbabos pörkölt keserűvel, amihez párosítva utóbb a komló is tiszteletét teszi. Keserűfronton mégis megmarad a kakaó dominanciája, lecsengése hosszan tartóan őrzi az utóbbi jegyeket, száraz szájérzettel kísérve.

Végeredményben nem rossz sör, de a fanyar, pörkölt keserűségen kívül épp csak fel-felvillanak másféle ízjegyek, így élménynek nem túl intenzív. Pluszpont viszont, hogy a címkén az alkoholtartalom mellett a 43 IBU-s keserűség is szerepel.

Alkoholtartalom: 6,3 V/V %

2013. 12. 15.

3,5p.GIF

1 komment

Címkék: fekete barna ale porter osztrák háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr35685311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2013.12.17. 13:20:18

Ennél legalább nem zavar, hogy nem kapható Szegeden (lévén nem magyar). :) Amúgy nekem még nem sikerült a füstölt sörök bármelyikére is rákapni, biztosan mert keveset kóstoltam belőlük.
süti beállítások módosítása