HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Gösser Alkoholfreies Naturbier

2014.04.14. 22:29 -kk-

osztrák licenc alkoholmentes világos sör

gosser_alkoholfreies_naturbier.JPGA KK kezdi belátni, hogy nyolc éven át azonos struktúrájú sörértékeléseket írni még akkor is egy kicsit fárasztó és redundáns hobbi, ha az egyszeri blogszerkesztő még szereti is a témáját, ráadásul kedvére ignorálhat bármiféle ütemességi vagy rendszerességi kényszert. Ha ezek mellett még olyan obszesszív-kompulzív blogírási dogmákat is fenntartunk, mint a fix forma, akkor már többé-kevésbé egyértelműen két menekülőút látszik csak: az egyik, hogy keresünk egy másik felületet, ahol érvényesebbnek érezzük, hogy kevesebb formai kötöttséggel működhetünk (ez meg is történt), a másik pedig, hogy a témaválasztással oldunk a fojtogató kereteken. Márpedig mióta a KK is ismeri a BJCP-t, amiben elég világosan és konszenzusosan le van írva, hogy egy sörnek milyennek kellene lennie, azóta elég nehéz igazán elveszettnek éreznie magát egy kóstolás során. Kész szerencse, hogy vannak olyan obskurus kategóriák, amikre mindez nem teljesen érvényes – sőt, nagyjából senki nem is foglalkozik velük.

Ilyenek mindenekelőtt az alkoholmentes sörök, melyekről, a félreértést elkerülendő, leszögezzük, hogy szükségszerűen szerencsétlen dolgok, hiszen az alkohol a sörfőzés természetes velejárója, amit ha valamilyen kegyetlen beavatkozással kiölünk belőle, akkor végeredményben magát az eredeti sörfőzői szándékot erőszakoljuk meg. E téren egyébként bizonyos hasonlóságokat mutat az eljárás a szupermarketes olcsósörök előállításával. Viszont, ami egy leheletnyivel érdekesebbé teszi számunkra az alkoholmentes söröket, hogy nem igazán létezik értékelési módszertanuk. Nem egyértelmű, hogy valamiféle önálló kategóriaként a saját sztenderdjeikhez kellene-e őket viszonyítani, esetleg még azon belül is az adott alkoholirtási módszerre tekintve, vagy inkább az alkoholos ekvivalenseik jelentik a kiindulási alapot? Logikusan inkább az utóbbi mellett törhetünk lándzsát, hiszen egyrészt a technológia a gyártó ügye, amit általában nem is köt az orrunkra, másfelől pedig létezik egy csomóféle színű és alapanyag-választású alkoholmentes sör, amiket egymással összehasonlítani pont annyi értelme van, mint egy normál búzasört egy normál barna lagerrel.

Ma mindenesetre egy világos lagerrel van dolgunk, ami az alkoholmentesek piacát szemlátomást még sokkal jobban dominálja, mint a sörökét összességében. Nyakcímkéje szerint „Austria's Finest Beer”, de aggodalomra semmi ok, Sopronban készül, víz, árpamaláta, maltodextrin, komló és természetes aromák felhasználásával. Ebből az utóbbi említés könnyen kikövetkeztethető célokat szolgál, a maltodextrint illetően pedig akkora szerencsénk van, hogy még a magyar Wikipedia is példásan felemlíti söripari hasznosítását:

„A maltodextrint alkalmanként sörfőzés során használják a végtermék fajsúlyának növelése érdekében. Ez javítja a sör élvezeti értékét, növeli a hab tartósságát és csökkenti az ital szárazságát. A maltodextrinnek nincs íze, és az élesztő nem erjeszti, így nem növeli az alkoholtartalmat a főzés során.”

Kitöltve a mentes Gösser nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a szokásos: tükrös aranysárga test tűrhető méretű és tartósságú habbal, intenzív szénsavassággal. Illata ellenben olyan, mint amit egy nagyüzemi sörgyár ereget főzés közben; édeskés, ugyanakkor kicsit bárdolatlan malátaaromák uralják. Az első kortyokban továbbra is uralkodik a főtt maláta, egészen hasonló, mint a friss komlózott sörlé, bár túlzott keserűség nem fedezhető fel benne, csak egy kis halovány ipari komlóíz. Mindezt megmagyarázhatatlan, erjedő sárgabaracklekvárra emlékeztető, savanykás utóíz követi, minthacsak a sörgyár aromákkal akarná utánozni az alkohol és a kukoricagríz magyar söröktől olyannyira elválaszthatatlan harmóniáját. Összességében pozitívabb ízélmény, mint az igazán olcsó szupermarketsörök, de mondjuk egy Soproninál már egyáltalán nem jobb, csak máshogy rossz. Rendes sörre elsősorban a bizarr mellékíz, másodsorban a komlózottság (vagy bármilyen, az alapszintű malátásságon túlmutató karakter) szinte teljes hiánya révén nem emlékeztet.

(Önök a Homár Komlókutató különkiadását olvasták, ígérjük, fogunk még foglalkozni rendes sörökkel is.)

Alkoholtartalom: 0 V/V %

2014. 04. 14

1,5p.GIF

 

26 komment

Címkék: licenc magyar világos alkoholmentes osztrák soproni másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr856036220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.04.15. 09:02:41

Lassan már nem gasztro, hanem énblog kategóriában kell indulnod a Golden Blogon, annyire szép és kiművelt az önreflexió :)

Cserébe a beszólásért javaslok egy igazán dizájnos darabot, amit képtelen voltam a boltban hagyni:
bevasarlas.tesco.hu/en-GB/ProductDetail/ProductDetail/2004120232073

Az összetevők 55% mojito ital, amiben leginkább 2% citromlé van (sűrítményből) ill. mojito aroma. A maradék 45% tisztán Arany Ászok, mert "Aranyat érdemelsz!". És ezt az 1,1%-nyi citromlevet hirdetik a dobozon úgy, hogy természetes gyümölcslével. Szerintem egy citromkarikával felszolgált búzasörben is van ennyi, amíg ki nem baszom belőle. Megkóstolni még nem mertem, de gyanús, hogy nem pif Stari vörösre komponált epres mojitoja köszön majd vissza.

Gérard Duchemin 2014.04.15. 09:48:20

Az a vicces, hogy még ebben az alkoholmentes műfajban is az eredeti Gösser a sokkal jobb. Persze attól még hogy sokkal jobb, nem túlzottan jó, de mint tudjuk a "sokkal jobb" azt is jelentheti, hogy sokkal kevésbé szar. :-)

-kk- 2014.04.15. 09:49:51

@lilakutyak: ja, én is láttam, és bár erősen gondolkoztam rajta, egyelőre nem vitt rá a lélek, hogy konkrétan vegyek is belőle

Beer Ninja 2014.04.16. 09:53:09

Versenyeztek, hogy ki tud a gusztustalan dolgokra több karaktert pazarolni? :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.04.18. 10:28:56

@-kk-: Kitöltve halvány sárga, opálos, witbieres színű test felett nagybuborékos, üdítő jellegű hofehér hab fogad, ami egy radler ideális fogyasztási idejéig (20-50 másodperc) ki is tart. Elsőre 25%-os citromlé illata száll az orrunkba a szokásos tartósítószeres, emulgeálószeres jegyek mellett. A korty eleinte a Colgate és az Amodent fogkrémek 3:5 arányú keverékére emlékeztet, de idővel a mentolos ízre fókuszáló ízlelőbimbók feladják a harcot, ezután kellemesen gagyi, de legalább nem túl édes, frissítően savas limonádéíz válik urlakodóvá. A mentol és a megfelelően megválasztott fogyasztási hőmérséklet érzéstelenítő hatása miatt semmilyen kellemetlen utóízt nem tapasztalunk. Teste anorexiás modellre emlékeztet, gyakorlatilag nincs neki. Kellemetlenül meleg nyári napokon kellemes hűsítő lehet, bár egy citromkarikás ásványvíz és a egy fél vodka ár/érték arányban elfogadhatóbb.

-kk- 2014.04.18. 10:35:03

@lilakutyak: :DDDDDDDDDDDDD
mestermunka!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.04.18. 10:39:27

@-kk-: kösz, volt honnan összekopipésztelnem :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.04.21. 17:52:23

Nagyon gyenge ez a Gösser. Nekem továbbra is az Erdinger a favoritom alkoholmentesből. És a Dreher ebben legalább mutat vmit

rowi 2014.04.22. 07:34:09

jaja, az utolsó mondathoz kapcsolódóan kérdezném lesz-e vmi Nagy Ízesített Izé teszt? annyi új van, hogy még nem teljesen győztem összeszámolni

-kk- 2014.04.22. 09:24:20

@rowi: Nem gondolkoztam ilyesmin, főleg hogy a korábbi tapasztalatok alapján az ízesített söröket borzasztó nehéz bármiféle értelmes módszertan alapján értékelni. Egyébként egy párat már kóstoltam közülük, és a pomelo-grapefruitos Dreher 24 egész elviselhető, míg a mentás-lime-os Soproni inkább nevetséges.

A műfaj csúcsáról, a mojitós Arany Ászokról pedig ld. lilakutyak kolléga fenti stílusparódiáját :)

rowi 2014.04.22. 10:02:44

@-kk-: én a málnás-lime-os drehert kóstoltam, és az se volt rossz, ezért kérdeztem.
a cba-ban egyébként láttam grapefruitos valentinus búzát is

rambo13 2014.04.22. 16:02:33

@rowi: ez utóbbi (már ha valentins akart lenni :)) biztos ???
mert a schöfferhofert azt tudom, h van, de a valentinsről úgy tudtam, h sima citromos van csak, az sem kishazánkban...

amúgy csak kapkodom a fejem, h mik vannak, atyaég!!!

mondjuk tök furi, h a drehernél minden brandben van ilyen borzalom (aranyászok, dreher, hb)

rowi 2014.04.22. 16:56:00

@rambo13: oppárdon, valentins valóban. és igen, biztos. egyébként nem cba volt, hanem az arénában lévő tesco

ugyanott láttam, hogy a heineken leszokik a 0,5-es kiszerelésről

rowi 2014.04.22. 16:58:01

@rowi: biznyíték ehun a: bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004120231978

meg az unionnak is új csomagolása lett, és nem emlékszem, hogy abban egykor volt kukoricagríz vagy nem volt, mert most nincs

rowi 2014.04.22. 16:59:49

@rambo13: a dreheres azért elfogadható, mert a doboz alapján legalábbis nem kukoricagrízes sört kevernek bele, hanem normálisat

rambo13 2014.04.22. 17:02:52

@rowi: ok, kösz, csak azért mert a neten sehol nem láttam ilyet és a honlapjukon sincs ennek nyoma... biztos letesztelik a kifinomult ízléssel rendelkező országok piacán, h mennyire futna :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.04.23. 12:52:24

Én csak azt nem vágom, hogy amíg az ízesített sörök hódítanak, addig a sörkoktélokra leginkább fanyalgás szokott lenni a reakció. Pedig egy gyümölcslevet egy sörrel összeönteni annyira nem bonyolult. A szélére basznak vmi koktéldíszt, és mehet rá a 100% felár. Én rendszeresen ittam búzát feketeribizlilével 3:2, és kellemesebb volt, mint bármelyik radler. Igaz hidegebb napokon a gyümölcslé helyett hajlamos vagyok likőrt felhasználni 5:0,5 arányban is. Sőt, egy minőségi szirup (szörp) is jobb, ugyanúgy utólag keverik hozzá.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.04.23. 22:50:09

@rowi: úgy emlékszem a Lasko rakott kukoricát, az Union nem. Amúgy nem jelent semmit, hogy nincs benne kukorica, mert ezek szar licencsör minőségű löttyök ipari aromákkal turbózva. De lásd kőbányai Kozel, az is milyen fos, pedig nincs benne adalék és pótanyag

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.04.23. 22:58:19

@-kk-: mindig elámulok, hogy a gyenge darabok mennyire megmozdítják a közt.
@lilakutyak: a koktélok sztem fehér folt, és nem is kellene túl bonyolult cuccokat összerakni, hogy működjön

Serkoptató 2014.05.04. 08:02:25

@lilakutyak: Nagy paripapélót hódítanak...
Ez a sokféle "ízesítés" csak a tanácstalan kapkodás jele.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.05.05. 08:51:29

@Serkoptató: sz'al telerakják a polcokat marketinganyaggal, ami a lefolyóban végzi, csak hogy az alapsörükből több fogyjon? Nem elképzelhetetlen, csak akkor szerintem a tavalyiaknak el kellene tűnniük, de ezekből egyre több van... Ittam sárgabarckosat, annál még az ősi búvárbarack is jobb :)

Gérard Duchemin 2014.05.07. 10:56:22

@lilakutyak: "ami a lefolyóban végzi"

Dehogy végzi a lefolyóban. Sok hülye ezeket issza.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.05.07. 15:25:54

@Gérard Duchemin: @Serkoptató: akkor most beszéljétek meg, hogy a lefolyóban végzik vagy hódítanak. Nekem tökmindegy :)

Impavidus Mortalium 2014.05.09. 21:15:20

@lilakutyak:

Én nyaranta a mennyiségi sörfogyasztás során (strand, horgászsás, napokig tartó bográcsparti) rendszeresen iszom paradicsomlével a sört.
Nem házi paradicsomlével, hanem a bolti, dobozossal, illetve ha tudok venni, akkor a kiskőrösi kis üveges paradicsomlé a kedvencem hozzá.

4 deci sör - 1 deci paralé arányban... természetesen csak és kizárólag közepesnél rosszabb világos sörrel, - jó sört nem rontunk el - pl a Magyarországon gyártott "külföldi" sörökkel.
No meg a csapolt soproni ászokot is feldobja :)

Egyébként kiváló olyankor is amikor már dob az ember agya, de még messze a buli vége, kaja azonban égen-földön nincs, 3 deci sör-2 deci paralé arányban megnyugtatja a gyomrot és - engem legalábbis - józanít is... de legalábbis nem leszek részegebb, miközben azért iszok is :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.05.10. 08:38:49

@Impavidus Mortalium: jól hangzik, bár én inkább vodkát alkalmazok a paradicsomléhez. De ha már a vodkával offolok, javaslom, hogy másnaposság ellen próbáld ki a Bloody Mary-nek azt a változatát, ami paradicsomlé helyett hideg húslevest használ. Undorítónak hangzik, de egyrészt finom, másrészt meg gyógyszer.

ger. duchemin 2014.05.26. 14:12:37

"Undorítónak hangzik, de egyrészt finom,"

Ha az finom, akkor már az is az, amire gondolok, csak a nevét nem mondom ki.
süti beállítások módosítása