HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Reczer T30

2016.04.24. 21:22 -kk-

magyar ízesített stout

reczer30.jpg

Újabb szokásainknak – pontosabban a magyar sörfőzők újabb szokásainak – megfelelően ma is egy olyan sörmárkáról írunk, amivel korábban semmilyen formában nem találkoztunk a blogon (és egyébként a való életben sem): a Reczer Ser nevű vándorfőző formációról. Nekik is a T30 nevet viselő kávés milk stoutjukról, így tulajdonképpen dupla elsőzést tarthatunk, hiszen ilyen kombinációjú sörhöz nem volt szerencsénk korábban. Pedig egészen logikusan hangzik a párosítás, ugye. Tapasztalatlanságunkra tekintettel nem is vázolunk semmiféle előzetes elváráshálót, inkább csak elkezdjük a kóstolást.

Kisszemű, közepesen barna hab, szép állagú, még ha nem is nagyon tartós. A test természetesen koromfekete, kellemesen viszkózusnak néz ki. Illata tompa pörkölt árpás alapú, de mindenekelőtt kávésan savanykás – igaz, a két illat alaposan összefonódik. Nem túl markáns, noha jól érezhető összhatás. Ha belekortyolunk, számos különböző vonás jelentkezik, de egyik sem nyomja el túlzottan a többit: selymes presszókávé, fülledt tejcukor, és valahol a mélyben némi halovány söralap stoutosan savanykásba hajló pörköltséggel és gyakorlatilag észrevehetetlen komlózottsággal. A kortyot követő lecsengésben percről percre egyre intenzívebbé válik a – máskülönben kellemesen tiszta, ideáltipikus – kávéíz, minden más szinte teljesen háttérbe szorul. Bár lehet, hogy a jelen lévő laktóz, saját jogú megjelenése nélkül is, valójában markáns szerepet játszik a kávés utóíz tapasztalt kerekségében; sőt, valószínű.

Az első kóstolási benyomások megszerzésével meglátogatjuk a Reczer Ser online lenyomatait is, a Facebookon találva egy képet, ami a T30 bemutatására szolgál. Eszerint a sörben van kandiscukor is, illetve kiderül, hogy a kávécukrok kókuszolajba vannak áztatva. Két dologra mutat rá a két friss információ: egyfelől hogy minimum bosszantó, ha egy sörfőző nem ír fel minden felhasznált alapanyagot a címkére (a kókuszolaj és a kandiscukor egyaránt lemaradt); másfelől hogy amint olvastuk, egyből kiérezzük a kókuszos jegyeket a háttérben, noha eddig egyáltalán nem tűntek fel. Persze ez mindig így van, de attól még mindig újra rácsodálkozunk a jelenségre.

Van még a kortyok fősodrában egy kissé fanyar mellékíz, amit akár valamilyen mikrobiológiai problémának is tarthatnánk, ha nem gondolnánk úgy, hogy akár a pörkölt árpa, akár a laktóz, akár a kókuszolajos kávé felelős lehet érte, egyszersmind valószínűbb is, hogy ezek egyike a felelős. Mindenesetre jól illusztrálja a T30 fő problémáját: kellemes, sztereotipikus szépséggel kávés sörnek tűnik, ami jól illik a stoutalapra, és még a laktóz is bizonyára hozzájárul a kerekségéhez, de valahogy mégsem áll 100%-osan össze, mindig kilóg egy-két apróbb kis fésületlenség. Ilyen az imént vázolt fanyarság, de a pörkölt árpa háttérsavanykássága is. A hardcore kávérajongóknak biztos nagyobb probléma, de még a kávéanalfabéta KK is kiérzi, hogy a kávés utóíz addig dagályosodik, hogy a végén már nem csak sztereotipikusan szép, hanem inkább már amolyan kapucinerszeletesen szájbarágós lesz, a Chorongira vagy a K.A.F.É Overdose-ra jellemző hipszterkávés karakter egyáltalán nincs jelen. Ha jól emlékszünk, akkor a Black Mammában sem, ami mégis sokkal letisztultabb, lényegretörőbb sör, így ha valaki a coffee stout lehetőségeit akarja megismerni, inkább ott próbálkozzon. Aki szereti a completáskávés hangulatot, az bátran kóstolja meg a T30-at, egyáltalán nem rossz sör, de lehetne harmonikusabb is, akár a barokkossága rovására is.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2016. 04. 24.

3,5p.GIF

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fekete barna stout ízesített kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr128660454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása