magyar ale
A magyar vándorsörfőzők legújabb hullámának képviselői általában is elég erősek dizájnban (és nem csak a kétezres évekbeli kisüzemi emlékekhez viszonyítva, hanem saját jogon is). Ez az erősség az első, ami külsőleg megállapítható a Kiss Sörműhely sörein is – mind a hármon, ami Kiss Gusztáv 2015-ös színre lépése óta piacra került. Közülük a legfrissebb a Pozitív fantázianevű saison, aminek a műfaji hovatartozását (már ha nem olvastuk az interneten) egy kicsit nehéz elsőre megtalálni, ugyanis a kellemesen nonfiguratív címke egyik felső hullámában olvasható; valahogy úgy, mint a forintbankjegyeken a mikroírás nevű hamisításvédelmi elem. Egyébként míg a korábbi Kiss-sörök, az Analóg IPA és az Utazó porter a jászapáti Gurinál készültek, most a Pozitív már a győrzámolyi Borsból érkezik.
Illatra kissé szúrós, érettebb sajtokat idéz, a háttérben édeskés, malátás pillanatokkal. Színe egyébként kellemesen opálos aranysárga, habja minimális. Íze meglepően nehezen szálazható szét: dacára, hogy nem kimondottan ízlelőbimbó-robbantóan intenzív, mégis egészen sok különféle katakter sűrűsödik bele már az első kortyba is. Legelején egy pillanatnyi kekszhangulatú maláta, utána némi visszafogott, száraz komló, haloványan fűszeres-pikáns fenolossággal. Ezeket aszpirint idéző keserűség követi, ami akár valamilyen brettanomyces-jellegű vaderjedési jegy is lehetne, hiszen sok saison operál ilyesmivel, de épp annyira köthető össze fejben a komlózás jellegével is. A maga részéről a KK inkább a komlóra tippel, amit ráadásul remekül kiemel az alaposan leerjedt kortyok száraz szájérzete. Az aszpirinességgel nagyjából egy időben jelenik meg némi furcsa, kissé aszalt paradicsomot idéző umamis íz, amiről az általános kényszerképzetünk az, hogy elsősorban az autolízis eredményeként jelenhet meg, de persze fogalmunk sincs róla, ez igaz-e. Lecsengésében némi citrusosság is megjelenik, de inkább az aszpirin marad domináns.
Az összhatás a leerjedt ízek ellenére is egészen malátahangsúlyos, a kerekebb IPA-kat idézően édeskés, benne némi fanyar szárazsággal és sok-sok apró ízjegymorzsával, amik alapvetően harmonikus egésszé állnak össze, bár valamivel nehezebb karakterrel, mint amire az ember egy saison kapcsán elsőként gondolhat. A paradicsomosságnak bélyegzett komponens, bár önmagában nem bántó, az összképből mindenesetre kilóg, így a kóstolási élmény nem teljesen kerek. Lehet persze, hogy csak túl melegen kóstoltuk, és hűvösebben jobban összeáll, de igyekeztünk megfelelni a nyakra kötözött kísérőcímkén javasolt 8–10 °C-hoz, mindenesetre a KK-nak annál jobbnak tűnt, minél jobban közeledett inkább a 20 °C-hoz. (Az extra címke egyébként abszolút jópont a maga spárgaalapú rusztikusságával.) Szóval érdemes megkóstolni a Pozitívat, kellemes sör, de az nem valószínű, hogy világmegváltó saisonként fogunk később hallani felőle.
Alkoholtartalom: 6 V/V %
2016. 07. 24.