HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Kozel Černý

2008.01.05. 20:52 -kk-

cseh barna sör


Új év, régi sorozat, de annak is a záróeleme: bizony, a barna.Kozellel elérkeztünk kora téli csehsör-ciklusunk végéhez. Ideális lezárás, sokat lehet róla mesélni, például azt, hogy itthon miért nem szabad inni, hogy máshol sem mindig, vagy hogy miéer plzeňi - de haladjunk csak szépen sorjában, kronologikusan. A nevét a cseh 'kecske' szóról nyert márka eredetileg, mint azt teljes neve, a Velkopopovický Kozel is mutatja, egy Prága melletti faluból, Velké Popovicéből származik, ott főzték 1874 óta, és főzik részben most is, végig a Monarchia, az első és a második Csehszlovákia, illetve a közbeékelt Protektorat felhőtlen napjai során, míg el nem érkeztünk a piacgazdaság immár globális stílusú visszaengedéséhez Csehországban, amikor is ambíciózus dél-afrikai barátunk, az SABMiller nem privatizálta az üzemet, sok más közép-európai társával egyetemben, amik közül számosat bezártak, a maradékkal pedig megkezdődött a piac lehető legeffektívebb lefedésének játéka. Ennek eredményeként jelenleg a barna Kozel gyakorlatilag a Pilsner Urquell barna változata (főként a Master közelmúltbeli megjelenése előttig), Prágában például a fő pilsneres helyeken mindenütt együtt csapolják őket, aminek olyan érdekes hatásai támadtak, hogy a KK asztalán árválkodó üveg nem is Velké Popovicében, hanem Plzeňben készült.

Ezzel persze korántsem ér véget a premodern söripar és a kapitalizmus hegeli párharca, mivel a már említett ténynek megfelelően, miszerint a konszern több más közép-kelet-európai gyárat szintén birtokolt, a termelés regionális racionalizálásának tetszetős elvéből kiindulva (ami ekkorra világszerte régen alkalmazott volt a söriparban is) a különféle piacokhoz nem Velké Popovicéből (vagy Plzeňből) szállították a sört hosszú és gazdaságtalan fuvarokkal, hanem megfőzték recept szerint helyben, cégen belül. A már említett piackihasználás logikájából következően ez a leosztás a mainstream világos Kozelt érintette elsősorban - a Pilsner Urquell, mint prémium márka, továbbra is a saját gyárából kerül exportálásra, a barna Kozelt meg egyszerűen külföldön nem igazán árulják. A világos Kozel licence viszont egyre terjedt, Szlovákiában a Šariš (?), Magyarországon pedig a Dreher főzi. (Készül Oroszországban is, de arról a KK végképp semmit nem tud.) Ennek megfelelően nagyjából csak Csehországban találkozhatunk a kellemes, enyhe ízű világos Kozellal, Szlovákia egy részén már a helyi, de bizonyos részein a Dreher (!) gyárban készült Kozelt kaphatunk, az előbbi gyengébb, az utóbbi viszont kifejezetten szar, ennek dacára állítólag nagyon népszerű, mert cseh és minőségi. Hát, nem.

Szerencsére a Černý, mint nem eléggé piacképes termék, nem jutott hasonló sorsra, szerencsétlen módon azon az áron, hogy párszáz kilométeres túrák nélkül nem lehet beszerezni. (Zárójel: a termeléskihelyezés legviccesebb példája a 12-es, másnéven Premium Kozel, amit Magyarországon ugye nem árulnak, Szlovákiában viszont igen, ráadásul a flakonok szerint a Jászberényi úton gyártottat, ami az itthoni alapverzióhoz mérhető moslék. Tanulság: ha Szlovákiában Kozelt veszünk, mindig olvassuk el figyelmesen.)

A csehországi Černývel viszont nyugodtan lehetünk féktelenek: csapoltan a Pilsnerrel jogosan összemérhetően kiváló sör, enyhe, könnyeden édes, malátás ízzel, lehelletnyi komlóval és minimális alkoholtartalommal, így gyakorlatilag a végtelenségig fogyasztható, ráadásul érdemes is. Szerencsés és ritka módon fenti jó tulajdonságai a palackozást is jól viselik, mellékíz- és törésmentesen adja vissza az erősen fluktuáló korsókkal szegélyezett cseh vendéglők szívfájdítoan idilli hangulatát, az ezerliteres sörtartályok és a befőttesüvegnyi hermelinek távoli világát. Ilyesformán mindenkinek csak melegen ajánlani tudjuk, és mivel a kóstolásához úgyis el kell menni Csehországba, valamelyik, az említett ezerliteres mozgalomba tartozó műintézményben mindenképp ismerjük meg csapolva is, üvegesen pedig haza, szuvenírnek.

Alkoholtartalom: 3,8 V/V %

2008. 01. 05.

12 komment · 1 trackback

Címkék: cseh ötpontos barna

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr43286230

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Promontor nagy sörtesztje: a barna "ivósörök" 2016.03.29. 07:53:37

Sörforradalom van honunkban, mint tudjuk. Koncepció Ez a poszt a forradalom alsó szegmensét vizsgálja. Volt már egy ilyen posztom, az az egyes főzdék könnyű világos alapsöreit tesztelte. Ez a teszt egy dolgon változtat, a vizsgálandó sörök szinén. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dosszie · http://dosszie.blog.hu 2008.01.15. 21:30:00

Nagyon tetszik ez a blog, örülök hogy belefutottam. Magamat is egyfajta sörínyencként szoktam definiálni - talán nem kizárólag nagyképűségből. Hozzád hasonlóan érdekelnek az igényes, ritka, különleges ízvilágú sörök, és bár mint korábban írtad, a belgák nagyon furcsa dolgokat képesek művelni a sörrel, talán pont ezért leginkább a belga söröket kedvelem. A Bem rakparti belga söröző meg nekem is nagy kedvenc helyem.

Egy rövid élményt azért leírok. Novemberben voltunk a cseheknél, többek közt a Kozel gyárban is. Hát, a magyar kozel köszönő viszonyban sincs a gyárban csapolttal. :) Fekete kozelt is hoztunk haza, nekem - bár nem vagyok kimondottan barnasör-rajongó - nagyon bejött. Ha már ott voltunk, csúnyán bevásároltunk, szerintem fejenként hazahoztunk vagy 6-8 liter sört, többet is csak azért nem, mert így is kicsúsztunk a reptéri súlylimitből :)

Szomorú tapasztalatom volt azonban Prágával kapcsolatban az, hogy bár vagy 6 különböző, legalább közép, ill. felső-középkategóriás vendéglátóipari egységben jártunk, szinte mindenhol kizárólag(!) pilsner urquelt lehetett kapni. Semmi mást. Egy helyen volt talán Master is. Kicsit lehangolódtam, nesze neked nagy sörkultúra, nem nagyon akarják ezt megmutatni másoknak. Nálunk azért egy átlag sarki kocsmában is van választék.

A.

branyik 2008.01.15. 22:27:35

azon sajnos nem lehet csodálkozni h mindenütt pilsenit csapolnak , mivel , ha megkérdezel egy átlagos csehtet , hogy meylik szerinte a legjobb cseh sör azt a választ fogod kapni(tisztelet a kivételnek), hogy a pilzeni 12 es esetleg a 10 es gambrinus.
sajnos nem lelkesednek kellő képpen a vidéki sörgyárak , minipivovárok termékeiért, pedig finomak és egyediek , pont ez benne a lényeg szerintem , szerintük nem.
sörtúrának prága nem igazán jó esetleg kocsmatúrának mert hangulatban sehol nem lehet azokkal a versenyt felvenmni. sörtúrára ajánlom jihlavát és tágabb környékét, humpolec phelrimov, ízben és minőségben senki nem fog csalódni;)
á

-kk- 2008.01.15. 22:59:41

azért ebben a pilsnerközpontúnak tartott cseh mentalitásban azért az is közrejátszhat, hogy alegtöbb magyar prágában jár, a kommunista időkben prága zöme pedig a pilsner ellátási körzetébe tartozott, ezért erősen felülreprezentált. brnoban például alig csapolnak pilsnert.

dosszienak: azért választék itthon sincs sok helyen...

branyik 2008.01.16. 14:42:30

sajnos ,hogy az előző érában sör terén csehországban mi zajlott nem tudom mivel az ember 6-7 évesen nem iszik sört de ez a megállapításom , hogy mindenki a pilsenit szereti az sajnos a "vidéki" csehországban történt kalandozásaim során is megerősítést kapott //mellékzönge: utálom a vidéki kifejezést mivel nem a fővárosokból áll a világ és gyűlölöm hogy a főn kívül minden vidék, ezt több országra értsd:)//

az átkos annyit azonban tudok hogy akkor nem ennyi sörgyár volt csak csehországban hanem jóval több, ma csak kb 90 van régen 900...
a Cseh sörszerető közönség figyelmébe ajánlom a www.pivovary.info honlapot

és szerintem a barna kozellel bezárni a cseh téli söröket vétek van még pár téli speciál ami szót érdemelne;)

-kk- 2008.01.16. 15:51:36

én is szívesen folytatnám, de kiürült a hűtő...

branyik 2008.01.16. 23:23:29

nekem még van 13 palack amivel tovább ringathatom magam hogy olyan helyen lakom ahol jó a sör:)
csak a példa kedvéért sorolom fel miféle : jórészt speciál mert télen azt érdems venni
poutnik, jezek, klaster, svijan, primator, bohemia regent, kelt, hogy csak a javát említsem

branyik 2008.01.16. 23:25:31

és bocsánat a humorért a hűtő ürességével együtt érzek

most jöttem haza de már vissza vágyok, szégyen kimondani , de nem itt vagyok hon...

Al_Mollah 2008.02.01. 12:02:47

Szlovákiában már 3-4 éve legalább csak és kizárólag Sarisból való 12-es Kozelt árulnak. Ezért aztán ott nem is veszek, mert az íze köszönô viszonyban nincs az eredetivel. Az utóbbi másfél évben már árulnak kôbányai 12-es Kozelt (ugyanolyan gyenge, mint a szlovák). Az itthoni 10-es Kozelnek pedig az egyik legjobb az ár/érték aránya az itthon kapható sörök között és nincs benne kukoricagríz sem. Az íze pedig ugyanolyan markáns, erôsen komlózott, mint a cseh söröké általában. Természetesen cseheknél nem fanyalodik az ember 10-es "Kozelek-re"...
Prágában Budweisert is lehet kapni elég sok helyen a belvárosban. De Radegastot és Kozelt szinte alig. Megoldás ki kell menni a külvárosokba...

-kk- 2008.02.08. 18:14:50

Al_Mollah: tegnap vettem Szlovákiában plzenből való 12-es kozelt, ráadásul nem messze a magyar határtól.

Medve11 2009.11.02. 20:10:04

Itt van a kezemben, korsómban egy jól befűtött példány, és nekem kicsit fura az ez üveges. olyan, az illata mintha kissé savanyú lenne, kellemesnek semmiképpen nem mondhatnám.

az íze viszont nagyon finom, bár szerintem az egész sör összességében kissé "világosabb" ízvilágú, mint egy soproni fekete vagy egy staropramen cerny.

Ogreface 2009.11.03. 16:42:05

@Medve11: "Itt van a kezemben, korsómban egy jól befűtött példány"
Próbáld meg visszahűteni,hátha úgy jobb lesz... :-)
süti beállítások módosítása