HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Birra Moretti

2008.12.03. 22:31 -kk-

olasz világos sör


Mai posztunkkal újfent empirikusan bizonyítja blogunk, mennyire az up-do-dateség kárára válik, amikor egy alacsony kapacitású sörmédium túlvállalja magát, és minthogy húszféle különlegességet depóz egyszerre a hűtőjében; mire egy sorra kerül, addigra vagy már nem lehet kapni, vagy egyszerűen csak aktualitásár veszti. A Birra Moretti háromtagú (lásd hamarosan!) portfólióját például a Match hozta be még valamikor októberben, aktuális olasz tematikájú promócióját erősítendő; és mire a KK észbe kapott, már úgy kellett körbejárni a város Matchjeit, hogy végül a MOM Parkban sikerüljön mindegyik fajtából bekészletezni. (De ha valaki nagyon kétségbeesetten szeretne próbálkozni, a Király utcai Csemege-diszkontban még két hete is volt mind.)

Az olasz söröktől, mint olyantól, általában nem szokás sokat várni; hiszen az evidens gasztroevolúciós okok folytán nagy mennyiségben jellemzően ott gyártanak jó sört, ahol már nem igazán boldogul a szőlő, a mediterrán országok meg ugye tipikusan nem ilyenek, gondoljunk csak blogunk történetének eddigi, kevéssé emlékezetes, spanyol és portugál kalandjaira. Pedig a Nagy, Elismert Sörkönyvben szerepelnek olasz tételek is a legjobb 500 között, elsősorban az északon sokáig élő Habsburg-féle osztráksörös befolyás nyomán, állítólag - ennek megfelelően a Birra Moretti is milánói (pontosabban negyven kilométerre mellőle: Comun Nuevo-i), egyébként meg a Heineken gyártja. Megjelenése inkább egy regionális középjobb párt plakátjára emlékeztet ugyan, az alacsony költségvetésűbb fajtából, amihez a 2001-es dizájnt voltak kénytelenek újrahasznosítani - de legalább ennek megfelelő kedélyességgel szórakoztató a rajta söröző kalapos, bajszos olasz ember, aki biztosan maga a nagy Luigi Moretti, gondolhatnánk, de nem: az illusztris címkén egy random helyi vendég szerepel, aki annyira stílusosan itta a sört, hogy az épp aktuális főnök, Leo Menazzi Moretti, nem bírta nem őt terveztetni az új címkére.

A hátcímke internacionális szekciójában futó német 'Schankbier' felirat ugyan kicsit megrettent bennünket, amin a játékosan kukoricás, egyébként meglepően karakteres illat (szag) sem javít érdemben. Íze mégis megdöbbentően silánynak hat; úgy tűnik, valahol tudat alatt a vidám olasz képe felülírta a 'mediterrán', 'kukorica' és 'sör' szavak közös elhangzása által elméletileg fellépni kívánó hárítóreflexet: erősen komlós, kukoricásan savanyú (és raklapnyi szénsavval palástolni próbált) íz, ami tizedmásodpercek alatt vizes, gyurmaszagú semmilyenségbe fullad, hogy utána a Tesco polcainak ársorrend szerinti bal végét idéző szarsörös lecsengéssel vegye el végleg a kedvünket a kísérletezéstől. A verdikt tehát egyértelmű: sima Morettit ne vegyünk; a többiről pedig hamarosan kiderül, méltóbbak-e a végfelhasználásra, mint kukoricába fojtott, halvaszületett alapváltozatuk. Ami nem.

Alkoholtartalom: 4,6 V/V %

2008. 12. 03.

19 komment

Címkék: olasz világos másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr64802499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.12.04. 09:24:10

Hajaj, azért egy "szarsör" is megérdemel némi háttérmunkát, ha már egyszer bemutatjuk...
Kedves Kontár Komlókutató! Légyszíves nézz utána legalább (!!!!) a Moretti történetének! (Nem kell messzire menni, nem kell megszakadni a munkában, csak egy klikk: www.birramoretti.it/ vagy angolul itt: www.morettibeer.com/)

-kk- 2008.12.04. 14:07:06

kedves gabah,

már írás közben is belenéztem a honlapon található sörtörténelembe; sőt, a kedvedért most végig is olvastam, mégsem érzem úgy, hogy bármit is érdemes lenne idézni belőle, vagy hogy bármi olyan lenne benne, ami ütközne a cikkben írtakkal. Ha esetleg van valamilyen konkrét kifogásod a cikkel, javaslom, írd meg konkrétabban, és akkor nagyobb eséllyel adok neked igazat.

üdv:
-kk-

Serkoptató 2008.12.04. 15:34:47

"aki biztosan maga a nagy Luigi Moretti."

Gabah talán erre gondolt...

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.12.04. 16:05:46

Arra is ;-)
Meg arra is, hogy a Moretti udinei sör.
A címkének érdekes története van, amit a gyártó szándékosan nem változtat meg, hiszen mára már szimbólummá vált.
A "nagy Luigi Moretti", -itt "Il Baffo"-ként emlegetik- egy egyszerű friulán parasztbácsi. Lao Menazzi talált rá a tricesimoi Boschetti Trattoria előtt, miközben modellt keresett a sörhöz. A parasztbácsi olyan jóízűen kortyolgatta a sört, hogy Menazziban rögtön felmerült: ez az igazi, autentikus sörivó ember megtestesítője. Megkérdezte, hogy lefotózhatja-e, és, hogy mit kérne érte cserébe. Az öreg csak annyit mondott friulán dialektusban: "Adjon inni! Az nekem elég." :-)
A fotó egyébként csak a háború után került felhasználásra, amikor is plakátformátumban, színesben elkezdték sokszorosítani.
A tricesimoi bácsi autentikusságát, és Menazzi éles látásmódját bizonyítandó, a plakát megjelenése után többen is jelezték, hogy magukat vélték felfedezni rajta. :-)))
Kedves Kontár Komlókutató! Remélem azért a cég többi terméke nagyobb sikert ér majd el!

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.12.04. 16:14:45

Ja, az idén, januárban Milánóban 5 chef 5 étteremben állított össze menüt a Moretti termékekhez. Egészen érdekesek párosítások!
www.birramoretti.it/autore.html
A menükben egyébként egyértelműen nem a sima Moretti a főszereplő, de azét ott van.
Kíváncsi vagyok a La Rossára! ;-)

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.12.04. 16:28:01

Ó, és még valami! Azért ezen a vidéken készülnek igazán kiváló sörök is! Ha Udinében jársz, mindenképp nézz be a cseh Martin Vrba irányította sörfőzdébe:
www.bire.it/
Kiválósága ellenére a legolcsóbb sör a környéken!

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.12.04. 16:36:08

Van még...de ez már nem olcsó:
www.zahrebeer.com/
No, szólj, hogy tegyem már el magam!

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.04. 19:41:28

Élményekben erős estét kívánok mindenkinek!

Első kommentemben először is szeretnék köszönetet mondani ezért a blogért. Régóta hűséges olvasója vagyok, úgy (két)havonta visszatérve pótolom be az elmaradásomat.

Így eshetett meg, hogy a Különleges sörök boltjáról csak két hete értesültem. Azóta többször meg is látogattam őket néhány spéci tételért.

Sajnos korlátozott a kapacitásuk, ezért minden alkalommal fogyatkozó kínálattal szembesültem. A kedvenceimből ma már nem volt egy darab sem, de sebaj - gondoltam - kipróbálok néhány általam ismeretlen tételt.

Ma pl. vásároltam egy Primátor English Pale Ale-t. (Beszámolód itt:
komlo.blog.hu/2007/12/02/primator_english_pale_ale )

Komolyan mondom, életem legelborzasztóbb sörélménye volt. Valami förtelmes mosogatólé-íz jött a bimbóimmal szembe. Lehetőségek:

1., Velem van a baj.
2., Fatális véletlennek vagyok elszenvedő alanya, adnom kell még egy esélyt ennek a sörnek.

Az első felvetést erősíti, hogy a Birra Morettit szívesen iszom taljánországban, viszont a Bernard Lezak nem hagyott mély nyomot bennem. (A Cerné viszont nagyon megtalált.)

A második felvetést viszont hamarosan erősítem / cáfolom.

p.s.: A Moretti gyár bejárata?, a 10 méteres söröskorsó nagyon tetszik. (Gabah által linkel angol nyelvű oldal history tájékán található)

-kk- 2008.12.05. 11:19:44

gabah,

te nyertél, funkcionális analfabéta vagyok :)

de legalább csak félig: a Moretti lehet, hogy eredetileg udinei, de most, gondolom a Heineken felvásárlás eredményeként, már nem ott gyártják. A palack oldalán van egy felsorolás, hogy melyik betűkód melyik gyártási helyet jelenti (a lehetőségek: Pollein, Comun Nuevo, Assemini, Massafra, Messina), és ez a palack speciel Comun Nuevo-i volt, ami Bergamo mellett van (ami meg ugye Milánó fapadosreptér-gazdája).

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.12.05. 12:02:07

Ugyan má', kk, ezen nem veszünk össze! :-) Szent a béke! ;-)
Bizonyára van a tulajdonso Heinekennek ott is gyára...csak először -majdnem udinei lévén- szemet szúrt a dolog, főleg, szegény sig. Luigi Moretti esete, de sebaj, már el is felejtettem :-)
Ha váletlenül erre jársz, írj! Szívesen segítek egy esetleges sörfőzde látogatás megszervezésében is!
Addig is minden jót Neked! :-)
Továbbra is követem majd a postjaidat! ;-) Érdekesek!
Ha az adott sört tudnád különböző ételekhez ajánalni, szerintem még nagyibb sikere lenne! (Sőt, ha kis sörtörténet is lenne....!!! Az olasz sörökkel kapcsolatban ha nem találsz angolul anyagot, szívesen segítek!)

Arianna_Vincenza 2010.07.26. 15:59:59

kicsit mintha elkéstem volna a kommenteléssel, de a La Rossa pl zseniális Moretti változat.

-CS- 2011.03.20. 22:44:38

Egy érdekesség még a cimkebácsihoz. Gyerekkorom óta azt hallom családomtól és baráti körétől, hogy ezt a képet a Lala bácsi festette. A Lala bácsi Markos Lajos, egyik barátunk nagybátyja volt, aki olaszországban és az USÁban is festészettel foglalkozott, nem is akármilyen sikerrel. Kennedy-kről meg hasonló népekről készített klasszikus portrékat, valamint western jeleneteket festett, ahol az indiánok magyar zászlót lengettek, mert miért ne :).
Felnővén gondoltam, mi van ha ez családi legenda és utánanéztem a neten, de semmi olyat nem találtam ami megerősíti, hogy nem az. Aztán második körben mégicsak:
www.friulinelmondo.com/assets/files/riviste_dal_29_05_09/FNM%20giugno%2009.pdf
15. oldal. Sajnos nem tudok olaszul, de úgy tűnik, hogy tényleg az öreg keze van a dologban. A történethez hozzátartozik, hogy a kép modellje a Lala bácsi apja, de erre már tuti nem lesz bizonyíték (ha csak nincs benne a szövegben).

-kk- 2011.03.21. 09:05:42

@-CS-: köszi! Ugyan én sem tudok olaszul, de itt szerintem csak annyit ír az újság, hogy egy Opla Madrisotti nevű ember készítette a képet, Markos Lajos segítségével.

-CS- 2011.03.21. 14:12:34

Hát nekiestem szövegrészleteknek Google translate-tel és valami olyan jött ki, hogy a Lajos valahogy összekeveredett ezzel az Attilio Madrisottival, aki egy kézműves/művész dinasztiából származott és ő az alapítója az Opla Madrisotti nevű cégnek ami plakátokra és "vásári standokra" (ezt nemtudom hogy most hogy meg mi) specializálódott. Az Opla Madrisotti gyártotta a Birra Moretti "Baffone"-jét, mert jó barátságba volt Lao Menazzi Moretti vállalkozóval. A szövegben is ott van zárójelben, hogy a Lajos művészete/keze is benne van a dologban, de képtelenség kibogozni, hogy most ezt hogy kell érteni. Lehet hogy a Markos festményt felhasználva készültek a híres plakátok, de lehet, hogy az Attilio festette, de a Lajos segítségével. :) Az a lényeg, hogy a híres cimkének van magyar/erdélyi vonatkozása és kész :D

Különleges Sörök Boltja 2012.04.02. 19:12:34

@-CS-: Eddig nem akartam megkóstolni a Birra Morettit, de ma este mégis megteszem. Ha már magyar vonatkozása is van...

Különleges Sörök Boltja 2012.05.12. 13:13:39

Másfél pont??? Komolyan nem hiszem el, hogy a Borsodi friss-el van egy szinten! Mi van itt???
süti beállítások módosítása