HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Innstadt Export Hell-Kristall

2009.11.02. 20:56 -kk-

magyar világos sör


Ha olvasnánk, és nem írnánk a blogot, valószínűleg két dolgot rühellnénk benne a legjobban: egyfelől hogy irritálóan ritkán frissül, másfelől pedig hogy amikor mégis kerül fel új cikk, az valami olyan sörről szól, amihez kényelmes, konvencionális úton nem - vagy legalábbis csak erősen korlátozottan - lehet hozzájutni. Mivel a KK sok más mellett az önreflexiójáról is méltán híres, ma egy száz forint körüli, szinte minden Tescóban kapható sört vettünk ki a hűtőből, ha már a ritka frissülésen utólag úgysem tudunk javítani ( - vagyis éppen tudnánk ugyan, de lehet, hogy valakinek szemet szúrna a sok visszadátumozott poszt egy idő után.) Ez a sör pedig a monori Ilzer sörgyár internalizált licencsöre, az Innstadt Export Hell-Kristal. A felesleges idegenszó itt valami olyasmit jelent pedig, mint a Stefflnél, esetünkben abban a szereposztásban, hogy a meglévő, trú, passaui Innstadtnak már nincs is Hell-Kristall nevű söre, sőt, már a teljes dizájn (a vonatkozó Ratebeer-oldalon a magyar verzió szerepel, a róla szóló beszámolók garmadája mellett) úgy alapjában teljesen más, mint ami a monori verzió archaikus lenyomaton látható.

Épp mint a moldvai csángók a maguk középkorias nyelvhasználatával, csak míg az ő archaizmusuk izgalmas, addig jelen témánké szimplán béna, főleg hogy a korábbi Innstadt-dizájn valószínűleg már eredeti korában és terében sem nyert dizáj-nívódíjat a maga fekete-arany-fehér-rondabetű-kiskép koncepciójával. Az ihatatlan olcsósör-ígéretet tovább fokozza a helyre kis végigarialozott magyar lábjegyzetszövegek garmadája az összetevőkről, az alkoholtartalomról, meg minden hasonló szokásos járulékos olvasnivalóról. Összegezve az eddigieket valószínűleg nagyszerű olvasóink is egyetértenek abban, hogy az igaz sörgourmet ilyesmivel inkább nem koszolja be a titánfuttatású szervórásegítéses sörnyitóját, de mi szerencsére nem vagyunk azok, így még az sem tántorított el a kóstolástól, hogy már nagyjából két hete lejárt palackunk szavatossága.

Természetesen igazuk van az ilyen említésekre biszexuális zsúrfiúzásba kezdőknek, a minőségmegőrzési idő enyhe túllépése szerintünk sem jár túlzott rizikóval (pontosabban aminél igen, annál már szavatos korában is gondok voltak), így nem is lepődtünk meg túlzottan azon, hogy semmi romlásra utaló jellel nem találkoztunk - viszont, inkább váratlan módon, szarsörös dögszaggal és agóniaízzel sem. A Hell-Kristall elsőre egészen kellemes, bajoros malátássággal és hozzásimuló enyhe komlóval nyitott a fentiek helyett, melyek mellé azonban, a biztonság kedvéért, negyed szemvillanás alatt társult a lehelletnyi, enyhén papírhamuszerű utóíz és a tollvonásnyi egyszerűséggel szétesésbe torkolló koncepciótlanság megnyugtató bizonyossága. Így összességében van egy iható, első blikkre még kellemesnek is nevezhető sörünk, amivel az egyetlen nyerő stratégiának mégis az tűnik, ha a lehető leggyorsabban megisszuk, mielőtt feltűnnének az imént citált gyengébb vonásai, majd - hasonló céllal - a lehető leghamarabb valami mást kezdünk inni/enni/inhalálni. Gyenge végeredmény; két arc, két pont.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2009. 11. 02.

6 komment

Címkék: magyar világos ilzer kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr411494151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.11.04. 11:43:15

ez a sör kiismerhetetlen, nem tudunk permanens minőséget garantálni...néha sikerül a rettenetes műszaki feltételek ellenére egész jó sört előállítani, legtöbbször viszont tilos megvenni. Ezért szoktam mondogatni ismerőseimnek, hogy ne merjenek venni semmi Ilzer sört, majd én hozok egy keveset a szalagról, amikor tudom, hogy jó a minőség. Viszont az is biztos, hogy a lejárati időn túl tilos meginni, mivel a fejtőgép annyira elavult, hogy rengeteg oxigén kerül a palackba fejtéskor, s így kellemetlenül oxidált lesz a sör íze...Na most ezen talán tudunk javítani, mert cserélik a fejtőt, egy teljesen új gép kerül beépítésre, Csehországból

altera 2009.11.04. 17:05:36

Tegnap láttam egy új dolgot. (nekem új). Arany ászok félbarnáját. Én alapból rettegek ettől a gyártól, és majd' minden termékétől, és a téli selymes változat sem produkált semmi érdekeset, nem könyöröghetném ki a kk szakembereit, hogy legyenek előkóstolók? :-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.11.04. 17:51:01

@altera: hol találtad? azt hiszem, hogy kostoltam már, és egy igazi nagy nulla volt. Egy kicsit barnásabb szín párosult egy minimális diet-coke zamattal. remek alap volt hozzá az aranyásó.... Viszont belebotlottam egy másik újdonságba egy Tesco-ban, ami egyébként szintén kerülendő: Magyar Ászok. Ez valahol a Magyarok Söre elnevezésű erjesztett gabonazsizsik oldattal nevezhető egy napon...

Ogreface 2009.11.04. 18:07:39

@főzdevadász: Én a hétvégén belekóstoltam az egyik haverom Kenner sörébe.Az is messze és nagyon nagy ívben kerülendő!

-kk- 2009.11.04. 23:47:58

@altera: itt egy két évvel ezelőtti, kissé amatőr értékelés ugyanarról a sörről:
komlo.blog.hu/2007/12/14/arany_aszok_felbarna

altera 2009.11.05. 10:41:12

Köszi kk. Amúgy ami ezekben a szar- ill. gagyisörökben leginkább megdöbbent az, hogy derék népünk teljes jóhiszemben fogyasztja. Mert ugye egy gyenge nugátos csokiról mindenki tudja, hogy nem ez az igazi, de ha nincs pénz jobbra, hát megvesszük, na bumm. Ellenben az ilyen sörök esetében a többség vagy azt nem tudja milyen a valódi sör, vagy - ami még súlyosabb - a hamisítványt hiszi igaznak, mint pl. a kozel esetében. Ezért fontosak az ilyen felvilágosító-okosító lapok.
süti beállítások módosítása