HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Smaragd

2009.12.15. 16:36 -kk-

magyar ízesített világos sör


Az elmúlt bő egy hétben, bármennyire is szerettük volna, szerencsétlen módon egyet sem tudtunk blogfelületünkön feldolgozni az arra kijelölt pártucat várakozó sörből, ugyanis helyette egy frankó kis mandulagyulladás kötötte le jobb sorsra érdemes figyelmünket. Most, hogy már féktelenül folyhat a sör, tegnap egy annyira mókás, bár már pár hete ismert dologgal találkoztunk, ami újabb késedelemre kárhoztatja a várólistás üvegeket: Szabó Béla és a tapolcai Stari sörfőzde koprudikciójában a KK műsorra tűzi a Smaragd Zöld Sör - Hungarian Premium Beer elnevezésű, hm, terméket.

Látszik, hogy lassan bimbózik a magyar sörfogyasztási forradalom, némi ütemcsúszásban a bor és a pálinka reneszánszához képest: miután - a nagyobb közönség számára lényegében teljesen visszhangtalanul - tavaly télen megjelent a békésszentandrási Black-Rose, mint a minőségi, különleges magyar sörök modern kori előfutárja; továbbá egyre gyakoribbak a (jellemzően cseh) sörfesztiválok; idén a Smaragddal a parasztvakító élű, jól mediatizálható, piacbarát extrém ötleteknek is felvirradt a magyar sörkereskedelem egyébiránt oly bántóan poshadt és unalmas tengerében. A Smaragd, ugyanis, ha a KK szűk rétegközönségéből valaki netán itt, itt, itt, vagy valahol máshol nem olvasta volna, egy olyan világossör-innováció, amit a már említett Szabó Béla, civilben nagykanizsai kocsmáros, azért fejlesztett ki, különféle likőrök és egyebek színező hatásait vizsgálva, hogy sikerüljön megalkotnia a RAL-kód pontosságúan FTC-zöld sört, lehetőleg fehér habbal. Noha a KK-nak nem szívügye különösebben a futball, amennyire meg tudjuk állapítani, ezt a célt sikerrel el is érte, olyannyira, hogy a tapolcai Stari sörfőzdével még a sorozatgyártását és terítését is elkezdte megszervezni. Ennek köszönhetően találkozott a Smaragddal blogunk is, ugyanis az újpesti karácsonyi vásáron már tavaly is standból sört (akkor az ír vöröst) mérő  Starinál üvegenként négyszázával kapható, legalábbis Budapesten, még december huszonnegyedikéig.

Nehéz eldönteni, mit gondoljon az ember egy ehhez hasonló invencióról, hiszen nyilvánvaló, hogy az ilyesfajta extravagancia nem a hagyományos sörértéket emeli, inkább csak a parádé- és hírfaktort. Ebből egyfelől következik, hogy maradandó ízélményt szinte biztosan nem fog nyújtani, egy bekötött szemű vakteszten jó eséllyel inkább a 'bizarr', mintsem a 'finom' jelzők között arathatna. Ugyanakkor, másfelől, mit azt már korábban is érintettük, a szimpla minőség legfeljebb marketing-hátorkánnal képes átütni a közöny falát és valami mérhető ismertségre szert tenni, a Smaragd-fele, ismert toposzokra (esetünkben az FTC) alapozó, de még magában is kellően szokatlan és sajátos megjelenés viszont beveszi magát a médiába, eséllyel lehet kapható boltokban, sok szurkoló megveszi direkt, hiszen rétegkellék, stb. - mindezek eredményeként pedig sokezer olyan ember fog találkozni vele és keres mondjuk rá a Google-ben, jutva így el valamelyik ezzel foglalkozó, sörbuzi kötődésű oldalra, ahová egyébként biztosan nem jutna el. Ezt követően pedig nagyobb eséllyel gondolkozik el azon, hogy esetleg lehet az Ászoknál, de még a Heinekennél is izgalmasabb módon sört inni, ezért igény támad az érdekes sörökre, és mire kettőt pillantunk, már elegáns szaküzletekben kínálják pácolt fapolcokról a Vyškovské Březňákot, fokhagymás hermelint ajánlva mellé.

Ez persze, bármilyen szép lenne is, egyhamar biztosan nem történik meg, ugyanakkor a KK magánvéleménye szerint a Smaragd jellegű kezdeményezések legalább erre jók lehetnek - hogy önmagukban mennyire élvezhetőek, arra a kósoltás kerít inkább választ. A kitöltött sörrel kacsolatos első nehézség viszont, minden más előtt, az üvegben még relatív behatárolható szín diverzzé válása: a monitor előtt ultramarinná változik, van, ami előterében kékeszöld - mindenesetre enyhén sötét, nem túlzottan markáns háttér előtt tényleg épp valami ilyesmi színt vesz fel. A címkéről nem érdemes sokat beszélni, vicces átmeneti állapot a bukolikus vidékisörfőzde-dizájn és a modernnek szánt, de a mainstreamhez képest azért kézműves nyugatos stílus között:áttetsző műanyag alap, kissé anakronisztikus iniciálé-S-sel, agresszív arany betűkkel és meglehetős minimál-összhatással, viszont legalább kényelmes twist-off kupakkal zárva. Illata enyhén savanykás, gyógynövényes, míg íze egy csalános medvecukorággyal érlelt könnyed házi világos söré - a friss maláta mérsékelt erősségű alapján olyan gyógynövénykörök futkosnak, amikről nehéz nem a (meglehetősen hasonló színű) húsvéti cseh csalános ('kopřivové') sörökre asszociálni, utóízében enyhén cukros, gyógylikőrös zárással oldódva. Kellemes, de az ízesítésvonal révén túl tömény és diverz, több üveggel biztos nem innánk meg egy napon belül. Érdekes különlegesség, amivel jól el lehet játszani, meg lehet csomagolni ajándékba a fradista nagypapának, hétköznap viszont inkább a Rotburger, márha a házi kereteken belül akarunk maradni.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2009. 12. 15.

3 komment · 1 trackback

Címkék: magyar világos ízesített kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr931626293

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Húsvéti zöld sör 2015.04.06. 19:54:03

> Húsvét előtt a nagyböjt idején jellemző volt, hogy a vidéki emberek zöld ételeket ettek, jellemzően friss növényekből. Talán ez adhatta az ötletet a cseh sörgyáraknak, hogy ünnepi söreiket is zöldre fessék, és a budapesti cseh sörözőknek hála ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.12.27. 17:25:34

na, hát megvan!
szóval én sokkal rosszabbat vártam tőle, napersze nem lett a kedvenc söröm...kissé gyógypemetefű-cukorkás íze van...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.02.26. 16:39:54

Ultramarines are cool
hadd ne hivatkozzam meg a velük készülő filmet

lencseszsofi 2010.03.14. 22:52:47

Isteni jó a blogod, ez a sör viszont elég rossz volt.
süti beállítások módosítása