HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Borsodi Friss

2010.06.24. 23:21 -kk-

magyar ízesített világos sör


Bármilyen hihetetlennek is tűnjék a különféle importritkaságos cikkek gyűrűjéből nézve, a KK szokott foglalkozni hazai tömegsörökkel is. Főleg amikor valamelyik első számú márka új tagját pillantja meg, aminek addig sehol nem látta nyomát sem - mint ahogy a Soproni Fekete Démonnal történt annak idején. Nos, ma a Borsodi Sörgyár lepett meg minket és frissítette portfólióját hosszú évek után egy olyan taggal, amiről nem ordít, hogy valami száz forint alatti low-budget gyötrelemről van szó. A fenti két állítás közül az ár elég biztos, az Intersparban 169 plusz üveg volt a félliteres Borsodi Friss, a minőségre utaló jelzőkről viszont már látatlanban is lehet vitatkozni: esetünkben ugyanis valami olyasféle radlerről (tehát sörlimonádéról) van szó, mint amilyennek a pécsi Nagybetűs Radlert (kevesebb sikerrel) vagy a Gösser Natur Zitrone-t ismerheti a hazai közönség. Ennek megfelelően gyenge sör és műanyag limonádé keveréke, alapanyagból tizenháromféle (fujj!) van benne, ezek közül öt egyértelműen élelmiszeripari adalékanyag, a maradék nyolcról viszont legalább már el tudjuk képzelni, hogy a természetességhez is van valami halvány köze (kis jóindulattal ide soroltuk a narancsextraktot meg a kukoricagrízt is).

Furcsa, hogy miközben a világos Borsodi állítólag a legnépszerűbb magyar sör, a portfólió új tagjáról szinte semmit nem lehet találni: nincs fenn a gyári honlapon, nincsenek még reklámjai - viszont a Ratebeerre már felkerült (noha még senki nem értékelte), egy csomó nagyker árlistában is szerepel, sőt, némi sajátos értékelés körítésében már a blogszférába is beszivárgott. A fentieken kívül még az első számú magyar sörskalpvadász, Grosz András listájában köszön vissza a Google felületén, de más semmi. Önismétlés, de kihagyhatatlan: épp mint a Fekete Démon - ott talán két-három hét telt el a KK cikke és a marketinggőzhenger pályára bocsátása között. Lehet tippelni, most mekkora szintidő jön ki.

Megjelenés tekintetében egy kissé vásárira sikerült a minden bizonnyal piacrobbantásra szánt dizájn, de tulajdonképpen nem tragikus, kár alaposabban belekötni. A címkét nézegetve viszont felmerült a KK-ban, milyen meglepő, hogy ha egyszer nemrég eladta a Borsodit az InBev, és most éppen valami titokzatos spekulánsbirodalom vegetáló tagja, hogyhogy ilyen surranópályás újításokban élik ki magukat. Válasz nincs, így egyelőre érdekesebb volna inkább a minősítéssel foglalkozni, úgyhogy hamar le is szedjük az émelyítően citromsárga kupakot és kitöltjük a Frisset (nem mintha élő ember hivatkozna ilyen néven egy sörre). Pohárban épp olyan opálos, sűrű limonádészínt ölt, mint a kategória legtöbb söre, illata viszont nagységrendekkel gyilkosabb - nagyjából mintha tévedésből ipari légfrissítőben mostunk volna korsót használatba vétel előtt. Ízre meglepetés: ihatóbb annál, mint amit a Borsodival kapcsolatos előítéleteink és megjelenése alapján feltételezni lehetett volna. Persze ebből nem kell messzire menő következtetéseket levonni, inkább csak annyit jelent az észrevétel, hogy a KK nem lett rosszul az első három korty után. Elképesztően citromos ízű, illatával arányosan, és valószínűleg összefüggésben azzal a régi élelmiszeripari bölcsességgel, ami szerint a rossz alapanyagot vitriolos ízesítéssel kell elfedni - ugyebár emiatt borsos a mirelit húspogácsa, emiatt halálosan csípős a háromnapos éttermi pörkölt, stb. Esetünkben az elfedendő alap valami szokásosan borsodis szarsört jelent (Königsberg? Wundertal? St. Martin's? Rákóczi? - nem mintha nem ugyanbból az alapból készülnének...), amitől még a vastag, bénító citrompaplan alól is kikandikálnak a kellemetlen, kukoricásan büdös vonások, amíg végül el nem nyomja őket a végeérhetetlen, maróan savanyú, bikaagresszív limonádéjelleg. Biztosra mentek egyébként, az utóbbi soha nem akar elmúlni, és mivel a szénsavasüdítős sztenderdektől annyira nem áll távol, nyári szomjoltónak még működhet is, főleg azoknál, akik szeretnek aszkorbinsavval gargalizálni. Igazi műradler, ami a pécsivel nagyjából egy kategória, de a Gösser-félét távolról sem képes behozni.

Alkoholtartalom: 2 V/V %

2010. 06. 24.

59 komment

Címkék: magyar borsodi világos radler ízesített másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr752107992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

YoYoka 2010.06.25. 10:49:52

Szia, nagy meglepetéssel olvastuk megjegyzéseidet. Elég nagy közünk van ehhez a sörhöz, de nem a Borsodinál dolgozunk. Kifejezetten kedveljük a Gösser hasonló termékét is, viszont a B. Friss inkább fanyar, sörösebb íze is nagyon megfogott minket (főleg női fogyasztókról beszélek). Soha életemben nem olvastam még ekkora kretén szöveget, valószínűleg lövésed sincs a sörgyártásról (na mondjuk nekem se), de azt tudom hogy nagyon nehéz egy jó terméket összehozni.
Inkább szerintem ne igyál B. Friss-t:) így jó lesz neked is, nekünk meg nem kell a bukóságaidat olvasni.

-kk- 2010.06.25. 12:09:03

@YoYoka: nem baj, a mundért védeni is nagyon szép szakma.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.25. 13:50:05

@-kk-: úgy látom betaláltad a külsős kreatív-csapatot, aztán még a projekt is megcsúszott a la markomm+belső kommunikációért felelős team. valakin készülnek elverni a port a viszketőtenyerűek. kár, hogy rajtad kezdik, mert tulképpen csak tényeket sorolsz. azok meg makacs dolgok.

-kk- 2010.06.25. 14:16:37

@Mantlesorrow: én elégedett leszek, ha ilyen lesz a legkeményebb porleverés, amiben kommentelők részesítenek.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.25. 18:51:34

@-kk-: a bunkóságaid, meg egyebek...hahaha
egyszerűen szar a sör, és kész, ez a vélemény, tessék szépen elviselni. A cikk írója a kommentelővel szemben semmi személyeskedést nem engedett meg magának...Leírta a véleményét.
Új termékként meg nem az ilyen detergensekkel felütött hígfosokat kérjük fejleszteni, hanem tessék szépen normális sörökkel előállni. Miért nincs pl. a Borsodinál barna sör? Bár azt hiszem, ebben a gyári szegmensben hullamindegy, milyen a sör, hiszen ez csak egy termék, amire majd jól rá lehet tenni egy nagyadag marketinges kampányt. Lehetne ez akár tornacipő vagy sóletkonzerv is....

YoYoka 2010.06.25. 21:12:14

latom beindult a gepezet:) lehet hogy nem voltam tul kedves, de nekem tenyleg izlik a sor. es kivanom a Borsodinak, hogy a fogyasztoknak is hasonlo legyen a velemenye. sajnos a mai gazdasagi helyzetben semmit sem konnyu eladni, es meg kell talalni a rest a piacon! mindenkinek tovabbi jo sorozest es blogolast!
az elfogult fogyaszto

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.26. 10:47:52

@YoYoka: igen, azt gondolom, hogy egy tényszerű érveléssel szemben, a te bevallottan elfogult véleményed nem a Borsodi malmára hajtja a vizet.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.26. 13:58:56

az a baj, hogy itt nincs semmiféle piaci rés...
vagy ha van, azt is marketinggel generálták. Az ilyen gyárakból már rég kiveszett a tradíció, s csak azért vannak sörfőző edények és erjesztőtankok, mert ezek kellenek. Bár már mindenféle eszközökkel sikerül elérni, hogy kevesebből több legyen, na és persze minél előbb...Lehet, majd egyszer már nem is kellenek ezek a szarságok, hiszen bitang drága befektetésnek minősülnek. Tessék megnézni, egyes sörgyárakban már nem szűrőkád van, hanem szűrőprés, a bekeverés is malom helyett mindenféle csigás homogenizáló baromsággal történik, töményre főzik a sörlevet, hogy aztán a palackozáskor szódavízzel állítsák be a sör végleges állapotát, stbstb...
Ez a sör is a közgazdasági szempontok alapján létrejött termékek egyike, semmi más.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2010.06.26. 22:12:53

először is köszönöm a hivatkozást és a megtisztelő jelzőt a kk-nak, nem gondoltam volna hogy egyszer egy posztban még én is feltűnök :)

képzelhetitek, hogy meglepődtem, amikor 9-én este fél 12-kor már jó néhány sör legurítását követően szokásunkhoz híven elmentünk elfogyszatani lecsapatásként Győr legjobb melegszendvicsét (ami történetesen a szegedi nevet viseli) és a hűtőre pillantva kiszúrtam valami szokatlant, amire a pult másik oldaláról csak annyit tudtak mondani, hogy tegnap kapták, és olyan mintha radler lenne...
persze másnap reggel rögtön én is utána néztem, hogy mit is ittam és megrökönyödve tapasztaltam, hogy gugli barátunknak egyetlen találata sem volt még, ezért is gondoltam hamar felteszem a ratebeer-re, hátha beleszalad más is, bár aztán egy héttel később már szinte minden szuper/hipermarketben megtalálható volt...

Revok 2010.06.28. 02:46:32

Már jó néhány hete rovom a hipermarketek egyre zsugorodó, majd nyáron fantomtermékekkel szélesedő sörnegyedeit, és nekem is azonnal feltűnt az újdonság. Amint azonban megláttam, hogy Borsodi, rájöttem a marketingfurfangra: jahogy valójában csak a Ciklon ellenfelének szánták borsodi barátaink, így (asszem) 1 év késéssel. Azóta se mertem megkóstolni, viszont megdöbbenve látom, milyen heves érzelmeket váltott ki a fórumozókból egy vélhetően igen szánalmas sörteljesítmény.

Ogreface 2010.06.28. 14:05:17

Én például nem nevezném sörnek az ilyen pancsokat. Ez kb. ugyan olyan mintha egy díjnyertes száraz vörösbort felöntenénk málnaszörppel.
Az meg hogy egyből lebunkózni valakit mert nincs vele egy véleményen... Ehhez tényleg vagy rettenetesen egyszerűnek vagy nagyon jó munkaerőnek kell lenni. :P

Gérard Duchemin 2010.06.28. 21:07:10

@Ogreface: Ó de szépen írsz, sokat tanulhatok még tőled. (ja piszok jó volt a kandúrszaurusz :-))

szanisz 2010.06.29. 13:33:15

anno ittam csapolt barna borsodit. Nem volt rossz, sőt! rossz belegondolni, hogy nem éri meg már főzni.

bár a borsodi törzsközönségének 99 százaléka leszarja, hogy van-e barna.

Gérard Duchemin 2010.06.29. 20:37:00

"bár a borsodi törzsközönségének 99 százaléka leszarja, hogy van-e barna. "

Sőt. Még fintorog hozzá hogy fúúúj

Gérard Duchemin 2010.06.29. 20:38:38

@főzdevadász: "Ez a sör is a közgazdasági szempontok alapján létrejött termékek egyike, semmi más."

Ez nem az, hanem maga a büdös szar!!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.30. 18:44:31

még nem kóstoltam ,de ami késik, nem múlik! Persze a prejudikáláshoz így is fenntartom a jogomat, nem hiszem, hogy pozitívan fogok benne csalódni

TonyCaviar 2010.07.01. 09:58:23

Nekem ez tetszett a legjobban: "nagyon nehéz egy jó terméket összehozni".
Hát, bizony, van a dolognak egy komoly titka: érteni kellene hozzá. Talán megegyezhetünk abban, hogy a világon létezik olyan, hogy "jó sör". Nem is egy.
Ez olyan, mintha nekem valaki beszólna, hogy nem egyeztetem az állítmányt az alannyal, mire én kifakadnék, hogy mennyire bonyolult a magyar nyelvtan, meg ne higgye, hogy olyan könnyű dolog mondatokat írni.

szanisz 2010.07.01. 14:05:40

@TonyCaviar:

:) vagy mintha a fodrász belevágna a füledbe, és aztán anatómiai sajátosságokkal magyarázná.meg a vért a pólódon, felháborodva. MÁr az kellemetlen, hogy ehhez a szarhoz ennyi kommentet generáltunk.

resztli 2010.07.02. 15:36:26

engem csak az lep meg, hogy a gössert pozitív példaként hozod, ami igazából egy elviselhetetlenül édes, gejl lötty

kinek a pap stb.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.03. 11:49:33

@főzdevadász: "az a baj, hogy itt nincs semmiféle piaci rés...
vagy ha van, azt is marketinggel generálták"
Szívemből szóltál. Nincs itt piaci rés, csak beirányzott célközönség. Egy egyszerű pre-mix italról van szó, ami próbál lenyesni egy darabot a Gösser Natur Zitrone által hasított szeletből.

@YoYoka: Ha elfogult fogyasztó vagy, miért írod többes számban OLVASTUK? Te vagy a kreatív csapat megmondóembere??? Sztem máshol kéne azt a rést tömködni, mondjuk a prémium sörök piacán...

Serkoptató 2010.07.03. 11:56:59

Amúgy emlékszik-e még valaki a félmúltból az első magyar radlerkísérletre, a Kőbányai Sörgyár Sercit nevű izéjére?

-kk- 2010.07.03. 13:32:13

@Serkoptató: én láttam a címkéjét, ha az számít :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.04. 00:10:30

éppen olyan szar, mint ahogy kinéz. Brr.

informatikus · http://csakajosor.hu 2010.07.04. 00:25:22

@YoYoka: Nálunk a családban több anti-sör fogyasztót sikerült megtériteni, még sem volt szükség ilyen borzalmakra. Ha a női tábort képviseled, akkor ajánlhatnánk ezt: komlo.blog.hu/2009/04/19/kasteel_rouge
Én még nővel nem találkoztam akinek ez ne izlett volna (bár férfival sem).

Gérard Duchemin 2010.07.05. 12:22:07

"Én még nővel nem találkoztam akinek ez ne izlett volna (bár férfival sem). "

Én találkoztam ilyen férfivel, de az csak szégyellje magát.

Gérard Duchemin 2010.07.05. 12:24:45

@YoYoka: de azt tudom hogy nagyon nehéz egy jó terméket összehozni.

Hogy el ne sírjam magam. Mivel nehéz jó sört, meg jó bort csinálni, igyunk szart. És mivel nehéz jó repülőt gyártani, hát zuhanjanak le a fránya szerkezetek.

J. McClane 2010.07.06. 12:57:01

@Revok: Ez a Gösser Naturzitrone konkurenciája, igaz arculatban én is a Szőke Ciklonra asszociáltam, de aztán meglátva, hogy csak 2% lakohol van benne rájöttem, hogy ez Radler jellegű lesz.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.07. 00:01:26

ízre is annak a konkurenciája
bár rettenetes élmény volt és soha többet, de mégis azt kell mondjam, jobb volt, mint amit vártam

Ogreface 2010.07.07. 11:21:14

@főzdevadász: Ezért kaptál annyi igazi sört pénteken hogy ilyen lópipiket igyál? Szégyengyalázat! :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.07. 18:41:46

ugyanmár, hisz ismersz!;-)
egyébként ezt a közgázsörszerűséget menet közben ittam, hirtelen vezéreltetve...a boltot is megszentségtelenítve...van már hűtő nálunk, s véletlen beleakadtam a termékbe, s behajítottam a többiek közé(hátha tanul tőlük valamit - lehet ezé lett egy kis sör íze is?)...szóval itt a sok jó sör között költöttem el ezt a micsodát, a többi otthon vár, bár már megfogyatkozva. A pénteki+szombati buliktól pedig szó szerint lerokkantam, beállt a derekam...
De mégegyszer köszi hogy eljöttetek, hát még a söröket;-)

stuncenpudli 2010.07.09. 10:48:13

Nem értem miért kell fikázni, szerintem ár/érték arányban a piacon egyedülálló, olcsó és van olyan jó mint a gösser, hanem jobb pont fanyarságából, illetve sörösségéből adódóan. Addig jó hogy ajánlgattok itt beszerezhetetlen vagy méregdrága söröket, de nem mindenki engedheti meg magának, ezt viszont igen és higgyétek el nagyon elterjedt lett, például, pálinkázás mellé stb. kifejezetten üdítő!!!

Helga_ 2010.07.09. 11:29:31

@stuncenpudli: "üdítő" XD

Én nem vagyok nagy sörös, talán pont ezért, kedvelem az ízesített söröket, nekem ez is tetszik, de azt is megértem, hogy a nagy sörkedvelők ezt nem tekintik igazán sörnek!
A múltkor ittam tequilás sört, az is kábé citromízű volt, csak kicsit magasabb alkoholtartalommal és 900 forintos árral! Hát az elég hajmeresztő!!

szanisz 2010.07.09. 16:03:39

@stuncenpudli:

tetszik, nem tetszik, ez egy sörblog, és mint olyan, itt a népek a söröket tisztelik, a malátával ízesített limonádékat annyira nem.

ui: nem csak méregdrága sörök vannak itt fényezve ám...

tirtikka 2010.07.09. 16:16:00

az ínyencek jobb söröket isznak, ezért abszolút érthető a reakciójuk. de akkor kérdem én, hogy milyen söröket ajánlanak ők. itt most nem a beszerezhetetlen és nagyon drága sörökre gondolnék, hanem valami megfizethetőre. találtam egy oldalt: hiperarak.blog.hu/2010/07/01/profi_sorivo
egy csapat ember elment és tesztelte a söröket. itt talán a legtöbbet vásárolt termékekről van szó, tehát semmi extra nincs bennük, de azért örülnék, ha segítenétek. szerintetek ez a felmérés mennyire releváns, meg hasonlók?.
előre is köszi a válaszokat.
béke

-kk- 2010.07.09. 18:23:42

@tirtikka:

szerintem ízlés dolga, vannak olyanok is, akik csak Coronitát isznak szívesen, mert szeretik, ha valaminek nincs íze (ld. a vonatkozó bejegyzést; meg vannak, akik pl. örülnek az auchanos Schlossmühlének, mert azon szocializálódtak, hogy az olyasféle minősíthetetlen moslék jelenti a jó sört...

szóval leginkább a saját ízlésem szerinti boltisör-paradigmámat tudom megosztani veled (minden ínyeckedéstől mentes esetekre):
- olcsósört soha
- ha van, akkor valamilyen cseh sört (a Staropramen néha pl. egész olcsó, de a Pilsner is sokszor csak 20-30 forinttal drágább, mint a Dreher)
- az echt német sörök általában drágák, ezért nem
- a licencnyugati sörök közül (becks, löwen, stella, kaiser, heineken, bažant) leginkább az utóbbi kettőt, ha van
- vagy ha végképp árérzékenyek vagyunk, akkor legfeljebb soproni (barna máskor is), dreher (bak hangulatfüggő)
- borsodi, ászok, kőbányai csak nihilista hangulatban vagy ittasan, de még inkább soha

egyébként a cikk, amit küldtél, nem rossz, de van benne pár dolog, ami szemet szúrt benne: pl. a dobozos sör éltetése vagy a tuborg green felpontozása tipikusan olyan dolog, ami a téma egyfajta, khm, utilitarista megközelitését jelzi.

szanisz 2010.07.09. 23:44:09

@-kk-: -" a licencnyugati sörök közül(becks, löwen, stella, kaiser, heineken, bažant)"

utóbbi kettő? :) Zlaty oké (bár nem nyugati), no de heineken kérem?

tirtikka:

úgy vettem ki a szavaidból, hogy nem vagy hatalmas sörös, ezért nagyon fontos számodra az ár. Nincs ezzel baj...valahol el kell kezdeni!

Szerintem próbáld ki ezeket, ha még nem voltak:
- a már említett Staropramen (világos, és barna)
- az árérték arányban világbajnok Leffe , barna, világos (3 decis ugyan, de kóstolás után rájössz hogy megér kb 300 ft-ot)
- Dreher Bak, Gösser Bock, Soproni 1895 , Soproni Démon
- Ilzer szűretlen búzája (nagyon olcsó, alulértékelt), de kóstolj más búzákat is,sokszor vannak akár 200 ft körül

Ezek nem számítanak spécisöröknek, de finomak, áruk is korrekt.
a magyar társadalom jelentős része mégis veszi a szart, ennek ezer oka van, pl a kommunizmus sem erősített rá a kínálati oldalra.

Remélem örömöd leled majd a fent említett sörökben:)

-kk- 2010.07.10. 10:56:17

@szanisz: miért, szerinted a Sopronban főzött Bažant érdemben jobb, mint a Sopronban főzött Heineken? :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.07.10. 11:15:41

@stuncenpudli: én a magam részéről nem kísérőnek szánom a sört, hanem önmagában (meg)álló élvezeti cikknek. ebbe a felfogásba nem fér bele, hogy pancsot igyak. ha magadban megfordítod, te is látni fogod: mivel szereted a pálinkát, egy bizonyos minőség alá nem mennél feltételezem. a minőséget pedig meg kell fizetni úgy a sörben, mint a pálinkában

szanisz 2010.07.10. 17:39:56

@-kk-:

nekem mindig jobbnak tűnt, mint a heineken, és a zlaty-nál nem direkt csinálják lágy szarra (gondolom a heinekennél ez stratégia), hanem csak bénák. szerintem.

Bár ehhez hozzátartozik, hogy undorodom a megabrutál marketinggépezetek licensz-, vagy nem licenszsöreitől egyaránt, és a heineken számomra egymagában is egyfajta szimbóluma annak, hogy jó marketinggel, és butított dolgokkal, ízvilággal mindent el lehet adni. Az eredeti verzió sem az igazi, ellentétben mondjuk egy 12-es zlatyval.

Ogreface 2010.07.12. 17:22:10

@stuncenpudli: Igen itt többek között drága de egy kis utánjárással könnyen beszerezhető sörök vannak zömében, mivel ez egy sörös blog. Nem hiszem hogy Boregyetem.hu vagy egyéb minőségi boros portálokon találtok olyat hogy milyen jó ez a kannás Durbincs Sógor fröccsnek vagy kifejezetten ajánljuk ezt műanyag üveges Csaplárosné mert nagyon jó az ár/érték aránya.
Pálinka mellé pedig tessék ásványvizet inni mert ezek a citromos izék teljesen megváltoztatják az ízét és odalesznek a csodálatos gyümölcsös utóízek.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2010.07.13. 01:07:57

Most jöttem Bécsből, hát ott valódi radlerparádé van, minden bolt tele van velük, nagyon sokfélét árulnak. A legbizarrabbnak az Almdudler/sör kevercs tűnt, hoztam is egyet belőle de még nem mertem kinyitni.
Ezt a Borsodi-csodát is lecsekkolom valamikor, de nem igazán tetszik ez az elradleresedés. Barna radler létezik egyáltalán? Remélem nem...

Ogreface 2010.07.13. 15:51:13

@Kepkocka: Barna kotyvalékot több német sörgyár is produkál "Diesel" néven / Hasseröder, Braustolz, Bergbrau, Lauterbacher stb... / ami gyenge sör és cola aroma keveréke. Brrrr...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.15. 20:41:23

@tirtikka: sztem egy olyan felmérés, ahol a Balu nevű szakértő (?) azt írja egy kommentben, hogy nincs a sörökben tartósítószer, pedig tudhatóan az Arany Ászokban és a Borsodiban is van dögivel szakmai szempontból erősen kérdőjeles...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.15. 21:00:59

@stuncenpudli: Egy vállalható pálinka 3000 Ft / liter körül kezdődik. Egy igényes sör meg kb 300-tól. ezek után nem hivatkozhat senki az árra, max. a minőségre.
De ha még ez is drága, simán bekeverheted bármilyen olcsó álcázott német sörből és Fanta citromból. 3:2 arányban. És nem fogod megismerni a különbséget. A sört töltsd előre, mert a cukros löttyre töltött sör nagyon habzik. Ez kb 150 Ft / fél literből kihozható.

Én is szoktam futás után ilyet mixet inni, meg látom a környezetemben, hogy a cukrossága miatt a lányok (is) vevők rá. Rájöttek erre a sörgyárak is, de ez azért nem sör, mint ahogy a Bacardi Breezer sem rum.

Ogreface 2010.07.16. 12:26:49

@pif: A 3000 Ft / liter árú pálinka még nagyon a "vállalható" határán mozog. 1 liter "ízesített szeszesital" minimum 2500 jó magyar pénzbe kerül a megákban és az még csak a "Stampo" nevű borzalom,amire már ha öt percnél tovább nézel előrehaladott májrákot kapsz és az ízlelőbimbóid visítva adják meg magukat a mesterséges aromák támadásának...

vegacs 2010.07.18. 20:45:15

A franc essen bele nekem bejön.
Most hétvégén (a Balatonon)bedobtam egy hatos pakkot.
Annyira rossz lenne?
Sztem nem.
Nem jó,csak esetleg átlagos.
De mindegy is.
Azt nem tudnátok megmondani,hogy itthon be lehet-e szerezni Beamish-t.(?)
Van esetleg Bpesten valami kimondottan sörökre specializálodott bolt?

szanisz 2010.07.18. 21:47:02

@vegacs:

sorspecialista.hu
zuglói különleges sörök boltja, bernard.hu
csakajosor.hu
belga sörök boltja

Beamishben sajnos nem tudok tanácsot adni.

soxar 2010.07.20. 18:36:12

Ez volt már?! Nagyon hasonlít a BF reklámhoz:
www.youtube.com/watch?v=so9DBHCo64Q

Sjudit84 2010.08.02. 15:32:10

Sziasztok!

Épp ma vettem egy Borsodi Friss-t nem először, mivel rohadt melegem van. Bátyám barátnője adta először, régen próbáltam Radlert, de az tényleg csak hidegen jó...aztán éveken át semmi ilyesmit (németeknél ittam kólás sört de majd behánytam és utána soha többé)...aztán mikor melegben ittam ezt, nagyon jól esett, frissített. Persze értem hogy ti nagy szakértők nem veszitek a sörök közé de nekem nyári frissítóként nagyon tetszett. Majd legközelebb kipróbálom a Gössert is.

u.i.: Pálinka ingyér van ha otthon készítik :) És akkor legalább azt is tudod mi kerül bele.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.08.02. 16:32:37

@Sjudit84: ez a sörről is elmondható.
nem a szakértésen múlik. gondolj bele hányan nem isznak light kólát mert az nem igazi kóla, vagy ugyanez a képlet a szójával hús helyett.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.08.02. 16:33:49

@vegacs: annyi előnye biztosan van, hogy tudod: jéghidegen kell fogyasztani, úgy az igazi. sztem ne várd meg amíg kienged.

Winston Smith 2010.08.04. 07:57:33

@főzdevadász: "az a baj, hogy itt nincs semmiféle piaci rés... vagy ha van, azt is marketinggel generálták"

Dehogy nincs!
- A nyári melegben sokaknak jól esik valami könnyed, frissítő pancs, az 5%-nál szignifikánsan alacsonyabb alkoholtartalommal
- Vannak, akik nem szeretik a sör keserű ízét, de egy limonádés-sörös pancs már ízlik nekik (elsősorban nők)

Hidd el, nem véletlen, hogy a Gösser Naturzitrone nagy siker lett, és az sem véletlen, hogy a borsodisok is észbe kaptak és megpróbáltak rányomulni erre a piaci résre.

Amúgy a tesztelővel egyetértek, a kivitelezés szerintem is még hagy kívánnivalókat maga után. A Borsodi Friss iható lett, de a Gösser Naturzitrone szintjét nem érte el. Tisztelt bőcsi élelmiszermérnökök, lehet még kísérletezni, továbbfejleszteni a receptet! Aminek az első lépése az lenne, hogy egy aránylag jó sört tegyetek bele alapanyagként...

Ogreface 2010.08.04. 09:55:36

@Sjudit84: Azért az barokkos túlzás, hogy az otthon készített pálinka ingyen van. :)

@Winston Smith: De miért kell sörként árulni olyan készítményeket, aminél az a cél, hogy minél kevésbé legyen sör íze? Csináljanak pancsokat ha eltudják adni, DE! Ne hívják "sörkülönlegességnek" , hanem mondjuk sört tartalmazó üdítő italnak. Egy doppelbock, vagy egy imperial stout az sörkülönlegesség de egy ilyen keverék... Ennyi erővel lehetne málnaszörpös bort is árulni mint "borkülönlegesség".

szanisz 2010.08.04. 13:25:01

Sajnos Magyarországon akármilyen szart rá lehet írni egy üvegre...szigorúbban kéne szabályozni ezt.

amúgy sörkülönlegességnek nevezik a Borostyánt is., bár az legalább sör, így ott kisebb a kontraszt.

A Korty, a Black Rose, a nagykátai sörök: na azok különlegességek, marketing nélkül.

Papp Sanyi 2010.08.13. 18:13:58

A Soproni Kinizsivel volt szerencséje a blog gazdájának? A 2 évvel ezelőtti VOLT fesztivál alkalmából fogyasztottam ilyet és meglepően finom volt. Egy baja van, hogy nem kapható máshol csak helyben.

Papp Sanyi 2010.08.13. 18:16:08

@Papp Sanyi: Hoppá, most látom, hogy volt vele szerencséd! És egyezik a véleményünk is :)

SLACÓ 2010.09.07. 15:24:40

Ez nem sör. Pláne nem sörkülönlegesség, mint ahogy a palack főcimkéjén ez le van írva. Sörkülönlegesség pl. a Pilsner Urquell, egy St. Georgen Keller, vagy egy Bitburger.
Hétvégén egy havernál ittam, - (magam magamnak csak korrekt söröket vásárolok általában) - üdítő_italnak viszont nem is rossz. Egy csípős szódával felhúzott jaffa szörpre hasonlított a legjobban. Tartalmaz komoly 2%v/v alkoholt. Azért én továbbra is maradok az igazi sörkülönlegességeknél... :-)
süti beállítások módosítása