HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

EDI Browar Imbirowe

2010.09.10. 23:22 -kk-

lengyel ízesített világos sör


Van vagy három hete, hogy utoljára írtunk, de nagyon jó kifogásaink vannak védekezésül: a KK egy ideig utazgatott, majd - ezzel részint párhuzamosan - különféle légúti fertőzésekkel ütötte el az időt. Az utóbbi tény egyik káros folyományaként anélkül jártuk végig Lengyelországot, hogy egy korty sört is ihattunk volna; így inkább üveges söröket próbáltunk gyűjtögetni, hogy legalább utólag pótolhassuk valamelyest az élményt. Ennek a tervnek a részeként tettünk szert a wschowai EDI mikrosörfőzde gyömbéres sörére is, amit Varsó egyik főutcáján kínáltak valami kézművesáruvásár-szerű rendezvényen (ahol egyébként még legalább húszféle további lengyel kisipari sört, plusz egy tele standnyi medovinát kínáltak, így a szívünk szakadt meg, mialatt sovány pénztárcánkkal ezt az egy tételt kiválasztottuk).

A vásárlás pillanatában még semmit sem tudtunk az EDI Browar-ról (túl azon, hogy kedvelik a ronda, de jócsajosnak szánt címkéket), és ez mostanra sem változott sokat: honlapjukból annyit sikerült csak kiszűrni, hogy a főzde 1998-ban alakult, hiánypótló jelleggel, minthogy 1945-ben megszűnt a sörfőzés a frissen Lengyelországhoz csatolt, korábban Fraustadt néven futó ex-nyugat-poroszországi kisvárosban. Portfóliójukban a szűretlen és szűrt, barna és világos, 12 és 16 B°-os sörök mellett jelentős szerep jut az ízesített söröknek: ez utóbbiak kategóriájában szerepel mézes, mandulás, mentás (!), meggyes, málnás és ánizsos fajta is az épp kóstolandó gyömbéresen felül. A KK úgy érzi, ez utóbbi felsorolással sikerült épp elegendő bizarr tényt megosztania rajongó olvasóival, így inkább továbbállunk a kóstolásra.

Hiába kínál az EDI Browar jópár bizarr ízesítést, a választás természetesen nem véletlen, lévén blogunk nagy gyömbérfetisiszta. Ennek előnyös oldala, hogy találkoztunk már több kísérlettel is a témában: míg a domonyi Osterbräu mézes-gyömbéres söre (amit a Tölgyfa utcában is lehet kapni) közepes, de tűrhető példa, addig a rozsnyói Kaltenecker borzasztó gyömbéres sört csinál (legalábbis palackozva); a plzeňi Purkmistr viszont igazán kiválót, élmény volt inni, minden kortyában visszaköszönt a friss, fűszeres gyömbéríz. Nos, az EDI Browar kísérlete valahol félúton egyensúlyoz a két külföldi példa között: a zavaros, furcsán törtsárga és szinte teljesen szénsavmentes sörből elsőre a masszív mézíz tűnik elő (nem mintha tudhatnánk, hogy van benne, hiszen az összetevők listája szép lengyel szokás szerint hiányzik az üvegről). A gyömbér csak második nekifutásra jelenik meg, mint valamiféle kesernyés, a baltával faragott komlóval erősen összefonódó fűszer. A mézre viszont muszáj még egyszer visszatérnünk, mert igazán kegyetlen, legalább olyan fojtó intenzitással tör elő, mint a Fütyülős nevű pálinkautánzat mézes málnás változatában - csak itt nem az alkoholtartalom kreatív titkolása a feladata, hanem leginkább semmi. Nincs célja, önmagáért bénítja az ízlelőbimbóinkat, édes vonalból ugyanis jóval kevesebb is bőven elég lenne, hiszen a szénsav hiányát és a vaskos ízesítésburkot úgysem tudja annyira átmaszkírozni, hogy a sört akár sörként, akár üdítőként eladhatóvá tegye. Elképzelhetetlenül gejl ital, halvány gyömbéres-komlós jegyekkel. Ha valami különös véletlen folytán találkoznának a gyártóval,  próbálják inkább a mentás változatot, abba bele se merünk ugyan gondolni, de biztosan igazán ütős lehet.

Alkoholtartalom: 5,7 V/V %

2010. 09. 10.

16 komment

Címkék: lengyel világos ízesített kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr522287474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2010.09.11. 11:47:21

@Mantlesorrow: a csehországi Opatnak van egy szűretlen borsos söre, azt egyszer kósoltam is csapolva, és eléggé jó volt

sbarrett 2010.09.11. 22:53:59

Pasztőrözetlen? :/

-kk- 2010.09.11. 23:20:43

@sbarrett: ?
kisüzemi söröknél még ma is szokás, néhány hétig így is eláll. Ennél emlékeim szerint az volt kiírva a standon, hogy szept. 15-ig szavatos.

Gérard Duchemin 2010.09.13. 09:46:57

"elsőre a masszív mézíz "

Akkor az nem méz, hanem méhviasz (miricil-palmitát) tökerős illatú, és szörnyű.

Gérard Duchemin 2010.09.13. 09:50:21

@Gérard Duchemin: Mert a hülye barom gyártók, akár mézescukorkát csináljanak, akár bármilyen "mézes" terméket, telenyomják miricil palmitáttal, hogy jó büdös lehessen. Hasonlóképpen a "sajtos" csipszekben irtózatosanlábszagú vajsav van. Még jó hogy nem valeriánsav, akkor macskahúgy szagú lehetne, és az sem kis teljesítmény.

-kk- 2010.09.13. 10:52:30

@Gérard Duchemin: hát ezen speciel semmi nem utalt arra, hogy mézes kellene legyen; hivatalosan csak gyömbéres :)

tary úr 2010.09.13. 18:55:44

üdv!
valaki tudna segíteni, hogy hogy lehet az, hogy az Arany Ászok rendszeresen igen jó helyezést ér el a Monde Selection versenyen?

-kk- 2010.09.13. 20:38:36

@tary úr: állítólag az a trükk a dologban, hogy a Monde Selection-on az indulók kvázi vásárolják a díjakat: annál magasabb érmeket kapsz, minél régebbóta nevezed az adott terméket. ráadásul korlátlan számú arany/ezüst/stb érmet osztanak évente, nem csak egyet-egyet. magyarul nincs sok köze a díjnak a minőséghez, ha valamivel megbízhatóbb értékeléseket keresel, akkor inkább a www.ratebeer.com -ot érdemes nézni.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.09.14. 00:37:22

micsóda egy rettenetes cimkéje van ennek a terméknek, atyaisten
ez még a leghajmeresztőbbre sikerült magyar borzadályokat is felülmúlja

-kk- 2010.09.14. 09:40:32

@főzdevadász: haha, akkor nézd meg a többi sörüket :)

Gérard Duchemin 2010.09.26. 20:12:24

@főzdevadász: Lengyelek szeretik a giccses nős sörcimkéket. Mosóporreklámok ezek.

-kk- 2010.09.26. 20:15:21

@Gérard Duchemin: a mosópornők szerintem szebbek :) ez olyan, mint a szabolcsi tinidiszkó-plakátok.
süti beállítások módosítása