német világos sör
A frankföldi Pyraser sörfőzdéről már értekeztünk a blogon, kétszer is. Élőben persze számos további alkalommal ismerkedtünk a náluk készülő sörökkel, vannak elegen, és szerencsénkre ezt a bőséget a Sörspecialista.hu is kellő elszántsággal jeleníti meg, minden évszakban az épp aktuális kínálatszeleteket kidomborítva - épp emiatt érezzük úgy, hogy méltalan volna nem tükrözni a cikkek számában ezt az odaadó igyekezetet. Kézenfekvő volna valamelyik téli verziót elővenni e célra, mint a Weihnachtsfestbier vagy az Ultra, de minthogy ezek úgyis amolyan tucattéli-, illetve tucatbaksörök, mint amilyenekkel lényegében bármelyik német főzdénél találkozhatunk, úgy gondoltuk, érdekesebb lenne egy olyan sört választani, amivel a Pyraser esetleg ki tud emelkedni a gazdag, de sablonos bajor mezőnyből.
Ez volna a Hopfenpflücker (azaz "Komlószüretelő") Pils, ami annyira idénysör, nur für kurze Zeit, ahogy a címke írja, hogy még a pyraseres honlapon sincs fenn. Sem az alapkínálatban, sem a különlegességek között - így maradunk a hátcímkénél, aminek elmondása szerint a Hopfenpflücker a sörfőzde mellett termő 72 tő aromakomló szüretének végéhez igazodva készül, azaz augusztus végén, a frissen leszüretelt komlótobozok felhasználásával. Külön vicc egyébként, hogy az üveg elején a fent látható új hascímke szerepl már, míg a hátcímkére a régi változattal dekorált palack képe került, rendkívül posztmodern utalásnak tűnne, főként ha a szándékosságnak a leghalványabb jelét is mutatná az installáció.
Ilyen jellel nem találkozunk, viszont nem is vagyunk esztéták, így nyomasztó stilisztikai önelvárások nélkül térhetünk át a Hopfenpflücker élményalapú leírására. Illatra sós felhangú zöld növények jönnek elő a valószínűtlenül világos, enyhén opálos testből, mintha valamilyen bajor húsleveskockát szaglásznánk. Eddig erősen konfúzak az élményeink, de az íz szerencsére megment a további kinlódástól, ugyanis itt már kérlelhetetlenül lesújt a kicsattanóan friss aromakomló. Széles, acélos keserűségű ízfront fekszik az átlagnál erősebb szénsav hátára (kiváló kombináció!), perceg a fogainkon az alfasav, enyhébb hisztaminsokkot keltve, viszont távolról sem az amerikai hc IPA-k szürreális, örvényszerű erejével - inkább mint egy sűrített pilzeni. Erősen érződik az alsóerjesztésű lagerbier-örökség, dacára a mindent meghatározó komlós alapnak, ami mellett más jegyek tulajdonképpen ki sem érződnek az összhatásból; nemhogy az öt százalék alkohol, de úgy egyáltalán a maláta sem veteti észre magát a friss komlótobozok tánca mögött. Ha igazi profik volnánk, persze még azt is ideírnánk, hogy Saaz, Hallertau vagy Tettnang-hatást érzünk-e ki inkább az ízből, de mivel nem vagyunk azok, annyival zárunk, hogy a Hopfenpflücker a könnyebb sörök mezőjén igazi méterkő, elhozta számunkra a Stílszerű Kontinentális Komlóélményt, ne hagyják hát ki Önök sem.
Alkoholtartalom: 5 V/V %
2010. 12. 01.