HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Békésszentandrási Armando Söre

2013.06.03. 23:38 -kk-

magyar ale


bsza_armando.JPG

Ma szerencsés napja volt a KK-nak, ugyanis premier előtt kóstolhatta a Békésszentandrási Sörfőzde új sörét, ami hétvégén, az 5. Főzdefeszten fog bemutatkozni, a programfüzetben pedig még mint "Csattanós Meglepetés Sör" szerepel. Nos, a meglepetés ma lelepleződött, és tényleg csattanósnak bizonyult: a tavalyi Ogre Söréhez némiképp hasonlóan ez alkalommal is egy ismert sörfigura, a Csakajósör-üzletvezető Kővári "Armando" Gergő szája ízét próbálta a főzde egy új sörben megjeleníteni. Az apropó ez alkalommal a jubileumi 5. fesztivál megünneplése, illetve Armando sörmissziós tevékenységének elismerése, egy olyan sörrel, ami tulajdonképpen minden lehetséges dimenziójában messze eltér a Békésszentandráson megszokottaktól.

Mindenekelőtt abban, hogy ez a főzde első felsőerjesztésű söre, valamint az első, ami szakít a tradicionális, kontinentális vonalat képviselő alapanyagválasztással. Az Armando Söre ugyanis egy izgalmasan komlózott pale ale, stílusra valahol az angol bitterek és IPA-k között, német, angol és amerikai komlók szimultán használatával.

Kitöltve sajnos nem hozza a szép, tartós habot, amit csapról igen (a két állapot közt a pasztőrözés a fő különbség), de a kisszemű, élénk szénsavasság azért ugyanúgy visszaköszön a halvány bronzszín, majdnem-tükrös testből. Illata akácméz, bírsalmasajt, konyak, májusi baksörbe keveredő virágos komló. Az első korttyal hullámokban támadnak a különféle komlók (elsőként citrusos, másodikként virágosan aromás, majd végül - és jó sokáig - veretesen keserű karakterekkel), közben a vaskos malátatest is be-beköszön, nem feltétlenül felsőerjesztésre emlékeztető jegyekkel (tompán mézes gabonavonások, végig háttérben maradva) - utóízében tényleg egy alaposan megkomlózott világos baksör köszön vissza. A háttérben időnként megjelenik az a titokzatos, enyhén lisztes mellékíz, ami az Ogre Söréből lehet valamelyest ismerős, de inkább csak céltalan, mintsem zavaró. Lecsengése hosszú keserűkomló, némi alkoholmelegséggel.

Összességében egy elég érdekes kísérlettel van dolgunk, amiről érződik, hogy a főzde első kalandja az ale-univerzumban. Eleinte angol bittert, később német Maibockot idéz, miközben kellemesen egyesít több különböző komlókaraktert, úgy, hogy összhangjuk még a 13 B°-ból leerjesztett 7% alkoholt is közel tökéletesen elfedi. A tükrösség meglepő a sörtől, a szűretlen változat biztosan szolgálna még néhány csipetnyi izgalmat, mint ahogy a pasztőrözés is soványít az összképen, ha a csapolt kiadáshoz hasonlítjuk. A KK a maga részéről reméli, hogy az Armando Söre is a Szilvás sörhöz hasonló karriert fog befutni, és a csiszolatlan gyémántba botló sörbaráti tömegigény nyomán alkalmiból állandó (vagy legalább fixen szezonális) sörré nemesül.

Alkoholtartalom: 7 V/V %

2013. 06. 03.

4p.GIF

 

21 komment

Címkék: magyar ale világos békésszentandrás kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr215342790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2013.06.04. 10:42:33

Na, már megint el kell zarándokolnom Békésszentandrásra... :)

blecki 2013.06.04. 20:02:19

d. dodónak:csak emiatt ne, csak a Fözdefeszten lesz!

Kortyondiak 2013.06.10. 21:46:56

Lapos lett nagyon, kár :((

Beer Ninja 2013.06.11. 16:29:29

Most kaptam a Bázis sörfőzde Rocketjéből. Feldobtam ratebeer-re is. Nekem nem jött be (inkább gyártok limonádét 20 Ft-ért, ugyanolyan az ízük, mínusz a kellemetlen élesztőíz a végén). :)

Bud Taste 2013.06.12. 09:25:11

@dr. dodó: Nem lehet, hogy megromlott, mire hozzád elért? Üvegesen kaptad, vagy PET-palackban? A Feszten nem voltak limonádés ízjegyei...

Beer Ninja 2013.06.12. 10:03:25

Üvegesen kaptam Lilakutyáktól. Elvileg nem volt romlott, gyakorlatilag viszont elbizonytalanítottatok. Nyomokban sem volt benne tőzegfüst vagy bármilyen füst (pedig előre jól elképzeltem), sem karamelles maláta, sem semmi, csak citrom, hatalmas jóérzéssel minimális ananász.
Amit kk csatolt linket, ott is elsők közt emelik ki a savasságát, de az enyémnél abszolút dominált és elnyomott mindent.

gregibroki 2013.06.12. 16:42:55

én FF-en ittam egy pohárral és ízlett; kb ezt éreztem: "Az első korttyal hullámokban támadnak a különféle komlók (elsőként citrusos, másodikként virágosan aromás, majd végül - és jó sokáig - veretesen keserű karakterekkel)" :)

alehunter 2013.06.14. 21:51:45

nekem ez nagyon nem lett olyan 'armando-s' ízvilág;valami komlótól agyonnyomott dolgott vártam, erre jött egy duplabakos, vagy maibockos tömény malátás ízvilág; aboszlút nem rossz, csak csalódás az elvárások tükrében...

Gérard Duchemin 2013.06.20. 08:27:39

@dr. dodó: Igazad van. Savas vacak volt ez. Durva szavak, de szerintem igazam van.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.06.20. 09:15:59

@dr. dodó: Én a feszten négy üveggeé vettem, meg egy pohárral. De erősen ittas haverom jól elejtette a sört (majd az égő cigit a kifűzött bakancsába :)), így csak az üvegest tudtam érdemben kóstolni. Nekem a savanykásság mellett erősen érződött a tőzegfüst. Ami nem volt kellemetlen, csak nagyon szokatlan. Nem különösebben sörkedvelő ismerősömnek ízlett, és én sem panaszkodom. Azon gondolkodtam, hogy a savanyú hogy kapcsolódhat a füsthöz, de kolbászt ecetes almapaprikával, ugye, eszünk. Meg füstölt halat citromlével is. Meg mindegy is, nem volt rossz, csak nehéz bárhová is tenni. (A stoutjuk viszont nagyon bejött, azt is kellett volna hozni.)

Hamilcar 2013.06.20. 15:47:45

@dr. dodó:
Sajna igazad van. Találkoztam az egyik tulajjal. Szimpatikus volt, remélem a következőnél nem lesznek ilyen bajok, de nekem ez a sör volt a Feszt egyetlen negatív meglepetése.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.06.21. 09:25:08

@Hamilcar: Egy scottish ale-nek milyennek kellene lennie? Skót sörökkel (jó, a BrewDog nem az) nem sok tapasztalatom van, életem egyetlen wee heavy-je alapján nem igazán tudok véleményt formálni.

Hamilcar 2013.06.21. 22:21:22

@lilakutyak: Bevallom, nem tudom. De ha ilyen ez a típus, akkor kösz, de én nem kérek belőle! Szerény tapasztalatom alapján ez simán ízhiba volt. Ilyen savanyúság nem igazán kerül egy sörbe normál esetben.

Gérard Duchemin 2013.06.24. 08:55:24

@Hamilcar: Nem igaz az, hogy a skót ale ilyen. Az valóban igaz, hogy van egy nagyon enyhe savas íze, de nem ilyen durván kovászosuborkás, mint ez. Ez csak sima félreerjedés szerintem.

_Mitch_ 2013.09.06. 10:24:09

"Kitöltve sajnos nem hozza a szép, tartós habot, amit csapról igen (a két állapot közt a pasztőrözés a fő különbség)"
Erről nem voltak ismereteim. Mit kell róla tudni? Pasztőrözetlen söröknek szebb,tartósabb habja van?

-kk- 2013.09.06. 10:26:57

@_Mitch_: Én sem tudom, csak azt az empirikus megfigyelést öntöttem szavakba, hogy ugyanazon sörből a pasztőrözetlen verzió rendesen habzott, a pasztőrözött pedig nem.

gregibroki 2013.09.09. 11:22:44

@-kk-: @_Mitch_: azt hiszem a habtartósság kapcsolatban van a beltartalommal (szárazanyagtartalommal), amiből pasztőrözés közben valamennyit veszít a nedű.

alehunter 2013.09.13. 22:26:27

@gregibroki: a szárazanyag tartalomból hogyan egy hőkezeléstől?
nem lehet inkább (bár nem értek hozzá), hogy fehérjekomplexek károsodnak a pasztórözéstől és ezért nem olyan a habja a pasztőrözött sörnek? bár azért vannak tartós habbal megáldott pasztőrözött üvegesek is :-)

gregibroki 2013.09.16. 12:18:20

@alehunter: hát sajnos lehet, hogy hülyeséget írtam :) a te verziód elképzelhetőbb

alehunter 2013.10.11. 23:54:13

@gregibroki: fenen se tudja, én se értek hozzá, csak kibicelek itt némi biokémia háttérrel
:-))
süti beállítások módosítása